Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-09 17:02

Foton från stormen Ciara/Sabine i Göteborg - VARNING: Starka scener

Med risk för livet begav sig bloggen till Göteborg för att uppleva hur stormen Ciara/Sabine lamslog rikets näst största stad. Ni kan aldrig gissa vad som hände sedan.
SMHI
Under eftermiddagen slog alltså Ciara/Sabine till mot Göteborg.
Upprörda flera meter höga vågor i Göteborgs hamninlopp med Göteborg Energis fossilgaskraftvärmeverk Ryaverket.
Det innebar kort sagt att vädret var som vanligt i Göteborg. Gråare än ett miljonprogram i betong, regn och lite vind. Ungefär som en vanlig sommardag i rikets andra stad.
Starka scener från Önnereds brygga. Fiskebäck hade ännu mindre vågor, så de lägger jag inte ut, för att inte skada läsarnas syn när de försöker hitta dem.
Älvsborgsbron insvept i saltstänk, regn och vågor.
Media rapporterar om att en parkeringsplats i centrala stan ska ha översvämmats.

Antagligen är det lite bistrare längre ut i skärgården, men i Göteborg var det alltså som vanligt. Inåt land verkar det mest vara regn.
Nederbörd hemmavid.
Har kommit 28.5 mm hemma detta kalenderdygn, varav 5.8 mm senaste timmen. Som en vanlig höstdag i Sjuhärad alltså.
Vinden hemmavid.
Kraftigaste vindbyn hemma har än så länge nått 19.7 m/s med medelvindar på som värst 9.4 m/s.

YR:s timprognosprognos är 13 m/s, SMHI:s 10 m/s och FMI:s 11 m/s. SMHI ligger alltså närmast. Samtliga missar dock nederbörden som ligger på 1.8 mm/h för YR, 0.6 mm/h för SMHI och 1.1 mm/h för FMI. Antar att de inte hört talas om Sjuhärad i sina prognoser.

Ellevio har just nu 1703 abonnenter utan el, varav 920 i Stockholms län, 24 i Hallands län och 754 i Västra Götaland, mestadel Munkedal och Orust, som kanske fått lite friskare vindare än Göteborg. Vattenfall har fyra kunder utan ström i Mellerud och nio utan ström i Borås. Göteborg Energi har noll oplanerade strömavbrott. E.Off  har 249 kunder utan el.

Ta hand om varandra där ute i kaoset! Ät upp grannarna först, innan ni börjar med husdjuren eller barnen.
Behövdes läggas ut tydligen.

39 kommentarer:

 1. Hur vågar du ge dig ut och utsätta dig för dessa risker? Tänk om något händer?

  Vad gör vi då när bloggarjäveln är på sjukan, eller ännu värre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sanningen finns där ute, likt mina reportage från Södermalms heta pulserande uteliv är jag beredd att riskera livet för att leverera brännande starka reportage till bloggläsarna.

   Radera
  2. Några träd som blåst omkull i Fotskäl.. trafikstopp. Men inget mot stormen -69 då man fick parera mellan nedfallande träd som blåste omkull medan man körde framåt... Gudrun var något liknande, men detta liknar mer som Per...

   Radera
 2. Är rätt blåsigt (10-12m/s) även här i sthlm, men har inte vidtagit några åtgärder. Funderade ett tag på gå ut och kontrollera att hjulen på grillen är låsta, men övergav den tanken eftersom det regnar vågrätt. Positivt är att vindkraftsproduktionen ser ut att vara i stigande och levererar just nu ca 7.5 GW à 12öre/kWh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tufft nu. En fotboll har blåst iväg ut på gräsmattan. Vad är nästa?

   Radera
  2. Det tar sig, nu är elpriset nere i 4öre/kWh.

   Radera
  3. 6 grenar med chorizotjocklek från en tall på tomten hade blåst av.

   Radera
  4. Nu på morgonen står grillen kvar på altanen, men en fågel har bajsat på fönstret, en riktigt stor blaffa som blåst dit.

   Radera
  5. En snabb okulärbesiktning genom övriga fönster avslöjar att inget annat hänt.

   Radera
 3. Storm i ett vattenglas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ur ett kosmiskt perspektiv är allting på Jorden det.

   Radera
 4. GP:
  "Vid Vinga låg vid lunchtid medelvinden på mellan 18 och 19 meter per sekund och det blåste periodvis storm i byarna, alltså över 24,5 meter per sekund."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni juniorer, som vid Stormen 1969 ännu bara var "a glint in the Milkman's eye", bör veta att på Vinga uppmättes en högsta vindstyrka på 39 m/s och en medelvindstyrka under en timme på 33 m/s. Över hela Göteborg låg ett dis av uppriven sjörök, som längre in i landet lade sig på ställverkens isolatorer där saltet åstadkom överslag. Naturen kunde allt på den tiden också!

   Radera
  2. Hade ingen el på en vecka då. Krisstöd fanns i form av att kvarterskrogen hade stearinljus och gott om öl hemma. Satt på föreläsning i teoretisk fysik och såg hur alla takpannorna på M-huset bredvid lyfte på en gång . Föreläsaren anmärkte : Ett utmärkt exempel på Bernoullis lag och vi ska nu lösa den i tre dimensioner....

   Radera
 5. Bloggaren koketterar förstås! Jag kan rapportera att på dag hammrsköldsleden i höjd med marklandsgatan låg en resväska i höger körfält, snabba inbromsningar och ekvilibristiska manövrar var det det enda som höll en rad bilister från en tidig grav.

  SvaraRadera
 6. Produktide: Tesla självkörande resväskor...

  SvaraRadera
 7. Rapport från Småland, blev jäkligt blöt när jag stack ut för att köpa pizza.

  SvaraRadera
 8. Vill meddela bloggen att det också är starka scener i mitt villakvarter i Göteborg! Grannens TV-antenn svajar betänkligt! Börjar bli svårt att se nu när mörkret faller men pulsen har inte gått ner riktigt ännu.

  SvaraRadera
 9. En kratta som stått stabilt ända sedan (hösten) 2019 (lätt lutad mot garaget) föll okontrollerat ner mot ett oskyddat (tomt) trädäck i ett vanligtvis (exempelvis nu) lugnt villaområde där det befinner sig många små barn (som förmodligen får nattsagor lästa för sig). Ingen har ännu rapporterats som skadad eller dödad (eller intresserad), men siffrorna kan ändra sig snabbt då det är en pågående händelse (den får ligga där tills imorgon).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Var tvungen o kolla om våran piasavakvast stog kvar, fritt och utmanande lutad mot farstun. Det gorde den. Observationen gjord i uppland.

   Radera
  2. Vi har varit naiva.

   Radera
 10. På Södertörn kan det sägas att det blåser i allmänhet friskt. Däremot få ute med tanke på det vågräta regnet. Och jag såg en (1) som var ute och sprang, brukar vara rätt många fler.
  Annars som vanligt.

  SvaraRadera
 11. WTF, en click-bait-rubrik och jag gick på den! :O

  SvaraRadera
 12. Förstod inte riktigt att det var storm förrän jag kollade på lite bilar på gatan och såg hur det regnade på dem. Hårt i Stockholm också.

  SvaraRadera
 13. Det andra kortet med ryaverket i bakgrunden kan inte vara taget idag, det fattas en över 60m hög ackumulatortank som Midroc Rodoverken bygger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Lägger ut annan bild i morgon.

   Radera
  2. Så, utlagd. Står vid sidan om, tog bara inzoomade bilder.

   Radera
  3. Dessutom ser du ett mörkt streck t vänster i första bilden, några pixels. Det är kanten på acktanken.

   Radera
 14. Sorry, tog miste på gobigas flistank och en oljecistern.

  SvaraRadera
 15. Min båttäckning blåste sönder (för andra gången denna säsong), och ett träd gick av på mitten. Det friskade allt i lite i Kungälv tycker jag.

  SvaraRadera
 16. Även jag tycker att det blåste på ganska bra. Inte värre än att jag också åkte ut en runda för att kolla läget. På vägen hem blåste det omkull en björk bredvid vägen precis när jag for förbi, dock ej tvärs över vägen.

  SvaraRadera
 17. I norra Blekinge, var det nästan vindstilla mellan byarna. Jag ställer tillbaka elverket nu.

  SvaraRadera
 18. I morse låg en småbjörk mitt över gatan. Man fick köra runt den.

  I ett gräddhylleområde!

  How dare you!

  "vad fan får jag för pengarna"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vad fan får jag för pengarna?" Tja, du har väl inte maxat RUT ännu, så en timanställd med motorsåg fixar väl det galant. För lite extra nöje, utrusta hen med denna.

   https://www.partykungen.se/texas-chainsaw-massacre-killing-mask.html?gclid=Cj0KCQiAm4TyBRDgARIsAOU75sqE7Zo7Hb8WHh4XiK_LRyTpuvC72aCX2qdtnmmpIkeyY8ZbQNWOSkUaAuepEALw_wcB

   Radera
  2. Trädet föll från privat mark ner på kommunal väg. Alltså går inte RUT att använda :)

   Kronan var redan avkapad och indragen, troligen av tomtägaren.
   Bra så.

   Nu skall man vara försiktig med sådant, man behöver ju en massa försäkringar och utbildningar om man motorsågar utanför egen tomt.

   Radera
 19. Det var ett farligt bråkande på utsidan igår kväll. Så att sova med öppet fönster som brukligt gick inte, utan vi fick dra igång A/Cn för att inte krevera pga värmen i sovrummet. I det sovrummet har vi inte haft värmen påslagen sen vi flyttade in för sjutton år sedan.

  SvaraRadera