Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-29 15:39

Foton: Den rysk-ortodoxa kyrkan vid Västerås flygplats

Den rysk-ortodoxa kyrkan intill Västerås flygplats i Hasslö är ytterst märkligt belägen i ett skogsparti och friluftsområde, med infart via en dålig grusväg direkt från Hasslövägen och flygplatseen. Det är inte underligt att den väcker misstankar, belägen intill en av de flygplatser som kan ta de tyngsta militära transportplanen.
Kyrkan.
Placeringen av den rysk-ortodoxa kyrkan är minst sagt udda, och det finns inte ogrundade misstankar kring dess finansiering liksom dess belägenhet. För att ta sig med bil till kyrkan kör man in på en liten grusväg, som startar vid Västerås flygplats.
Vändplatsen i skogspartiet innan kyrkan. Gott om plats för uppställning av fordon, då brukshundsklubben har lokaler här.
Enda utfarten leder rakt till ...
... Hasslö och Västerås flygplats.
Här hittar man bland annat den frivilliga totalförsvarsorganisationen Frivilliga Flygkårens huvudkontor.
Flygplatsen har inte direkt någon militär funktion, men är en av de banor som kan ta de tyngsta militära flygtransporterna. Västerås är utmärkt beläget för att t ex transportera resurser från Ledningsregementet i grannstaden Enköping, och ligger även relativt nära Försvarsmaktens centrala lager i Arboga. Sannolikt kan även flygplatsen användas för spridning av svenskt stridsflyg vid förhöjd beredskap.
Flygflottiljen lades ner 1983.
Man kunde tycka att kyrkan borde byggts någon annanstans. Exakt syfte återstår fortfarande att se. Kanske blir det överklaganden av flygverksamheten på flygfältet, som bland annat har huvudkontoret för den frivilliga försvarsorganisationen Frivilliga flygkåren, som utbildar Hemvärnets spanings- och transportpiloter, som med lätta propellerplan ska bistå Sverige vid kris eller krig.

Eller så avser man bara ägna sig åt inhämtning kring alla militära transporter på flygfältet, eller kunna rapportera in när svenskt stridsflyg grupperar på Hasslö. Eller så är det helt oskyldigt.

Tydligt är i alla fall att med bil måste man naturligt åka förbi flygplatsen när man tar sig till eller från kyrkan och har därmed om inte annat ett alibi för att i religionsfrihetens namn ständigt röra sig intill flygplatsen.

17 kommentarer:

 1. Den är för liten, det får nog inte plats några S-400 därinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några MANPADS (bärbara korthållslvrb) och granatkastare med ammunition skulle stänga fältet och dess resurser i ett inledningsskede.

   Radera
 2. Det finns många fall både i Sverige och Finland där anläggningar med stark rysk koppling byggts upp under olika typer av täckmantlar under slutet av det kalla kriget och senare. Ett exempel var Sovjetägda Matrecos kedja av fordonsförsäljare och -verkstäder. Ett annat var de relativt stora byggnaden i Frölunda, några hundra meter från dåvarande Göteborgs KA-försvar med KA4, som enligt skyltning mm inhyste det östtyska handelskontoret.

  SvaraRadera
 3. Tja, det byggs ju inte så många kyrkor över lag i landet just nu. Men generellt vill ju kyrkor vara i närhet av församlingsborna - kyrkan mitt i byn, dock just inte, i detta fall.

  SvaraRadera
 4. The Holy Hand Grenade of Antioch löser problemet effektivt.

  King Arthur: Right. One... two... five.
  Galahad: Three, sir.
  King Arthur: Three

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är dock om Ryska ortodoxa kyrkan fortfarande är i kommunion med Patriarkatet i Antioch.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Wtf. Vem äger marken? Bygg plank! Bygg mur! Regelbundna fordons/ förarkontroller och inre gränskontroller kan utföras av öppna polisen vid tillfartsväg/i närområde. Rapportera allt. Nolltolerans Skriv underrättelseuppslag. Använd bodycam. Dokumentera. Hundförare kan ta för vana att rasta sina hundar inom synhåll. Radiobilar kan stå på platsen för orderläsning/utsättning. Hv kan säkert också ha anledningar att vistas ofta i närliggande terräng.. Flygplatsen är ju ändå ett skyddsobjekt, så det finns all anledning att öva och vistas vid kyrkan. Det kan man ju upplysa företrädare för kyrkan om, utifall det gnälls över "trakasserier" i form av närvaro av säkerhetsskapande myndigheter som gör sitt jobb: "Förstår att det är jobbigt för er, men jättetokigt att ni hamnade här av alla ställen.. Ni förstår.. Det ligger en flygplats precis i närheten här, visste ni inte om det? Jasså det visste ni, ja men då förstår ni säkert varför vi är här så mycket. Det är ju också för er trygghet.. Jaja.. Tittar ni er om efter annan plats nu då?"

  När den kyrkliga verksamheten på platsen börjar gnälla och snyfta i lokalpressen... Då vet man att åtgärderna ligger rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror det finns resurser till det?

   Radera
  2. Asså trä till plank cement till mur lär det ju finnas. Hv lär ju också öva en del. Lokalpolisområdet lär också ha tid att förlägga verksamhet på platsen. Tänk tid när de inte är upptagna av prio 1 o2 jobb, dvs synlighetstid i samhället. Trafikövervakning osv. Det handlar i mina förslag enbart om vilja och inställning.. Så ja. Resurser finns!

   Radera
 7. Jag såg en ryss i Göteborg! Hon var väldigt suspekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte du skriva sofistikerad, intelligent och snygg? Auto correct?

   Radera
 8. Dags att lära sig kyrkslaviska.

  SvaraRadera
 9. Въ оно врѣмѧ изідє заповѣдь отъ Владимир Путина напісаті в҄сѫ вьсєлєнѫѭ.

  SvaraRadera
 10. Det kan naturligtvis finnas flera orsaker, men i sig är det inget ovanligt att Rysk Ortodoxa kyrkor dyker upp även på oväntade ställen världen om. Det handlar inte sällan om lite ljusskygga affärer där pengar skickas runt mellan olika typ kyrkostift (för att välja en känd svensk term).

  Den nuvarande hierarkin inom Rysk Ortodoxa kyrkan grundades av Stalin. Vilken makt- och pengakorruption det kom att leda till är ganska givet. Att den Rysk Ortodoxa kyrkan inte valde en mer andlig inriktning blev tydligt direkt efter Sovjets fall, då man i Ryssland förhandlade till sig kontrollen över cigarett- och alkoholimport. Under senare tid har det också väckt upprörda känslor bland allmänheten när kyrkan försökt och lyckats lägga beslag på relativt många fastigheter, vilka de anser historiskt tillhör kyrkan.

  I och med att Rysk Ortodoxa kyrkan offentligt antagit en mer ultranationalistisk hållning, där i svallvågorna en del av den Ukrainska Rysk Ortodoxa kyrkan brutit sig ur, har det på senare tid vällt fram vittnesmål från båda hålla och internt om vad som egentligen försiggår inom kyrkans väggar.

  SvaraRadera
 11. Verkar röra sig om helt öppen korruption på politisk nivå utan konsekvenser, kommunens nämder infiltrerade och ekonomisk brottslighet.

  "en politiker som beskrivs ha varit flygplatsens miljökonsult, medlem i församlingen – och ersättare i byggnadsnämnden – skulle ha deklarerat inför andra att han aktivt sett till att kyrkobygget blivit av."

  ”tongivande person inom den estniska organiserade brottsligheten”.
  https://www.expressen.se/nyheter/kritiken-mot-nya-kyrkan-kan-vara-rysk-strategi/

  SvaraRadera