Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-02-26 19:00

Försvarsmaktens CBRN-kompani och Akademiska i Uppsala har genomfört lyckad coronaövning

Försvarsmaktens CBRN-kompani i Umeå har i tysthet genomfört en lyckad coronaövning tillsammans med Akademiska sjukhuset i Uppsala. Kompaniet omgrupperade sitt mobila biologiska laboratorie till Uppsala och man arbetade tillsammans på mindre än ett dygn fram lyckad arbetsgång för att låta Försvarsmakten stödja den civila sjukvården.
Gamla hederliga SkyddsR F Stab, från min militärtjänstgöring och 170 timmars utbildning i CBRN (hette ABC på den tiden), i egenskap av stabschef på ett pansarskyttekompani. På den tiden var reglementet purfärskt (1991). Nej, det var inte det enda undevisningsmaterialet jag har kvar och undervisningen var inte enbart teoretiskt, utan innefattade t ex skarpt arbete, indikering och sanering med bland annat lewistit ("senapsgas"), sarin och VX-gas, radioaktiva ämnen och mycket annat kul. Behörighet på CS-gas ("militär tårgas") erhölls också.
Övningen genomfördes i tysthet, men Försvarsmakten offentliggör den nu på sin hemsida. Övningen sattes snabbt samman inom ramen för ett MSB-projekt.

Erik Salaneck docent och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala säger:
"Vi visade att vi mycket snabbt kunde upprätta en fungerande analyskedja tillsammans med försvaret. Skulle vi få behov av att hantera många prover, till exempel vid större utbrott, så vet vi nu att denna möjlighet fungerar [...] Sjukvården har en mycket bättre beredskap för att hantera utbrott med högsmittsam sjukdom efter den här övningen."
Försvarsmakten har nu visat att man snabbt kan omgruppera sina laboratorieresurser från Umeå och börja samarbeta med den civila sjukvården vid ett coronavirusutbrott i Sverige.

För övrigt är inte detta det enda som sker vad gäller förberedelser - bara för att man inte kommunicerar utåt så betyder det inte att myndigheterna sitter på sina händer. Föredrar ni att man anställer kommunikatörer istället för operativ personal för verksamheten?

Förberedelser sker hos alla berörda myndigheter och sjukvårdsinrättningar. Det finns även ledningsresurser, och krisorganisationer och beredskapshandläggare och krisledningschefter hos kommuner, landsting, länsstyrelser och myndigheter, som agerar proaktivt. Den dagen ett hypotetiskt utbrott sker i Sverige har mycket förberedande arbete redan utförts, om man behöver gå upp i krisorganisationer.
Foto från länsstyrelsens underjordiska krisledningscentral Hugin i Uppsala, med sina cirka 70 arbetsplatser, som ständigt står redo för krisen. Motsvarande ledningscentraler och funktioner finns hos alla länsstyrelser - även om storleken varierar beroende på länets riskprofil - om länsstyrelserna (=staten) behöver gå in och samordna vid en kris. Krisledningsorganisationerna finns kvar och är fullt moderna med toppmodern utrustning och kan t ex köra videokonferenser mellan sig, regeringen och berörda myndigheter och andra ledningscentraler. Allt står redo, även om du inte ser det. Hugin finns även med i mina romaner Höstsol och Höstregn.
Ansvarsprincipen innebär att samma organisationer har ansvar vid kris som vid normalläge, och det är ett ansvar som tas. Samma princip gäller för övrigt även alla företag och hushåll, dvs du är ansvarig för samma saker vid kris, som normalt. Det är en utmärkt distribuerad och robust krishantering, men den kräver att privatpersoner och företag är medvetna om detta. Därför är du t ex själv ansvarig för att ha mediciner hemma eller mat vid störning i matdistributionen, t ex via karantän.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Lika bra att militären tar över direkt. Mitt förtroende för jeppen på folkhälsoinstitutet och den där krisberedskapschefen är noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligheten kanske inte bryr sig om vad du har eller inte har förtroende för. Vad har du för meriter som gör att du vet bättre?

   Radera
  2. Handlar inte om vetande utan hur de uttrycker sig och svarar på frågor.

   Radera
  3. En åsikt alltså. Varför skulle dina åsikter vara värda mer än någon annans?

   Radera
  4. Tegnell påstod i en intervju att det inte fanns någon risk att en smittad person som jobbar som kock på en restaurang skulle kunna sprida smitta via maten till gästerna. Det är såklart helt uppåt väggarna. Självklart kan en sjuk kock som hostar på maten sprida denna sjukdom. Allt annat vore en medicinsk sensation och han bör kontakta WHO som genast får utreda om det stämmer att Coronavirus omedelbart neutraliseras vid kontakt med livsmedel.

   Radera
  5. Mer Tegnell, från en intervju i Corren idag;

   "Viruset smittar inte heller via ytor eller föremål"

   https://corren.se/nyheter/folkhalsomyndigheten-smittan-kan-paga-till-hosten-om6521097.aspx

   Sedan går man in på WHO och läser;

   "Avoid touching eyes, nose and mouth
   Why? Hands touch many surfaces and can pick up viruses. Once contaminated, hands can transfer the virus to your eyes, nose or mouth. From there, the virus can enter your body and can make you sick."

   https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

   Radera
  6. Ni märker ord. Tegnell menar såklart att viruset inte penetrerar hud vid beröring på viruskontamineradd ytor.

   Han är nog i allra högsta grad medveten om att slemhinnor är en infektionsväg.

   Radera
 2. Socialstyrelsen hemlighåller kapacitet för coronautbrott.

  "blottläggning av sårbarheter som kan försvåra en hantering av situationen", säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, till DN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller isoleringskapacitet och antalet intensivvårdsplatser.

   Radera
  2. Ja, det kan försvåra om alla med minsta förkylning springer till vissa specifika akuter.

   Radera
  3. Såvitt jag förstår så är det redan ibland tämligen överbefolkat av snuviga personer på akutmottagningar lite här och där. Eller av människor som har stukat tummen. Akutmottagningarna kanske skulle ha triagepersonal utanför ingången för att avlasta sjuksköterskor och läkare inne på mottagningen?

   Radera
  4. Tror folk med ont i lilltånageln kommer hålla sig borta från akuten när dödsmördarcoronan är här enligt Aftonbladet.

   Radera
  5. Enligt uppgift var det extremt lugnt på akuten i Jönköping de två första dygnen efter Coronafallet där...

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Andra fallet i Sverige bekräftat i Göteborg

  SvaraRadera
 5. Mjnjaee, det vi vet hitintills är att den svenska 'preppingen' är att det finns personlig skyddsutrustning för att sköta 100st i 14-dar, tar vi bort lunch o fika för skyddsutrustningsbärarna . . säg 10ggr fler
  Ansiktsskydden är restförda på nästa Maersk-leverans

  SvaraRadera
 6. Är kvinnan från Jönköping friskförklarad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa medier har frågat samma sak men fått till svar att dom inte kommentera enskilda fall

   Radera
  2. Det borde vara av allmänintresse i det här läget? Varför kan man inte säga om personen är frisk?

   Radera
  3. Man kunde kommentera när hon blev sjuk...

   Radera
 7. Och i Göteborg laddar vi på puben.. bartendern har visst varit i Italien nyligen men borde vara safe..

  SvaraRadera
 8. CBRN förbandet är ju också de enda som kan utföra sin uppgift och skydda sig själva med sin beväpning. Något att beakta ifall man känner sig lite missnöjd och vill ta ut sin frustration över karantänsbestämmelser på någon som förmodligen fått jobba för mycket.

  Men jag tror det är viktig med tydliga och tidigt utkommunicerade insatsregler här och inte låta obekväma beslut fattas ad-hoc av stressade soldater.

  SvaraRadera
 9. Om denna coronaövning Skett i tysthet finns det anledning att då förutsätta att andra övningar inför utbrottet också sker fast av en mer icke vårdande art?

  Det har kommit fram att Sverige endast har sju vårdplatser med isolerings möjlighet, låter lite men hela avdelningar bör också kunna användas. Det har också kommit fram att Sverige endast har 20 hjärt och lungresperatorer vilket verkar vara det som behövs vid allvarlig symtom för man skall överleva. Krävs inte mycket fantasi för att räkna ut att oavsett dödlighet så kommer folk bli desperata och handla i panik när man inte får den vård man anser sig ha rätt till efter att betalat otroligt höga skatt man betalar. Här kommer otvivelaktigt försvaret behöva göra en insats för att upprätthålla ordningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart har den informationen kommit fram från?
   Bara på SÖS finns cirka 15 rum med isoleringsmöjlighet.
   Vi snackar HEPA-filtrerad tilluft, undertryck hos pat och övertryck i sluss.

   Radera
  2. Nu är det en influensa vi snackar om, inte böldpest.
   I de fall folk blir så sjuka att de behöver intensivvård är de inte kapabla själva att ställa till rabalder i triaget på akuten.
   Och att deras anhöriga skulle börja leva rövare är osannolikt.

   Men ja, en hel del konflikter kan nog väntas när det blir resursbrist.

   Radera
  3. psltscale, det cirkulerar mycket skit på nätet nu, mycket lögner från de som vill så splittring, misstro och sprida panik.

   Radera
  4. Om normalbehovet av lungrespiratorer hanteras av 20 enheter och det kommer en ny sjukdom som temporärt ökar behovet säg 100 ggr så är det väl inte konstigt om det uppstår en brist? Det är ju inte så att samhället har råd att ha 100 ggr överkapacitet på varenda pryl eller förmåga som kan tänkas behövas i olika lågsannolika scenarion.

   Jag litar på att dom som jobbar med det här och kan det kommer skala upp åtgärder efter behov och hantera situationen på bästa sätt men blir det allvarligt får vi räkna och leva med att några inte klarar sig.

   Alla kan ändå hjälpa till och dra sitt strå till stacken genom att följa rekommendationerna för att minimera risken att bli smittat eller sprida smittan. Ta 10 min och titta på den här videon: Dr. John Campbell - Coronavirus, Protect yourself and family

   Radera
  5. Det fanns 45-47 Ecmo platser vid Svininfluensan. De 20 det talas om nu är i så fall innan krisorganisering.

   Radera
 10. Sveriges beredskap är god 😉

  SvaraRadera
 11. Borde inte detta med avstängda leveranser från Kina kunna driva på utvecklingen av 3D-utskriven medicin och lokal läkemedelstillverkning(kan kopplas samman med utveckling såsom ökande antal restnoteringar på kritiska cancermediciner m.m. under senare år). Det blev rätt kritiskt på vissa varor när orkanen Maria slog ut produktionen på Puerto Rico 2017 (ön har tidigare uppmuntrat läkemedelsbolag att förlägga tillverkning dit).


  (Lite av en gammal dröm jag har är att exv. högstadie- och gymnasieskolornas NO-salar med dragskåp m.m. skulle kunna användas som mikrolabb. När kommunerna i aggregat får allt sämre ekonomi skulle NO-lärarna kunna skaffa sig ytterligare erfarenheter till undervisningen och extrainkomster. Åtminstone i kritiska faser/övergångsfas vid vissa situationer )

  SvaraRadera