Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-02-01 16:11

Första fallet av 19-nCoV i Sverige - fortsatt långsammare spridning i Kina

Det första fallet av 19-nCoV ska enligt Folkhälsomyndigheten nu upptäckts i Sverige, men utan risk för att andra ska ha smittats. Smittspridningen i Kina fortsätter att avta, och den svenska regeringen godkände Folkhälsomyndighetens begäran om klassning av coronaviruset som samhällsfarlig sjukdom.
Tillväxt smittade och tillväxt allvarliga fall procent, samt dödsfall i procent nederst.
Ett enstaka fall av 19-nCoV ska alltså upptäckts i Jönköping. Den smittade kvinnan uppges inte vara allvarligt sjuk och till media säger man att det inte finns något som talar för att hon spridit smittan, eftersom hon var symptomfri när hon landade i Sverige och inte haft några sociala kontakter sedan sjukdomen bröt ut. Det ska inte finnas några faktauppgifter om att man smittar innan man är sjuk.

Regeringen godkände Folkhälsomyndighetens begäran om att 19-nVoV ska klassas som samhällsfarlig sjukdom, vilket öppnar för en del juridiska möjligheter från myndigheternas sida. Beskedet från regeringen ska inte ses som något uppseendeväckande, utan är bara juridisk formalia. Media slår dock upp det med någon form av krigsrubriker, men det är inget konstigt alls.

Spridningstakten fortsätter avta i Kina. Som bekant finns det inget som heter exponentiell tillväxt i naturen, utan tillväxtkurvor är S-formade, dvs planar ut över tiden, om de inte kraschar tillbaka på grund av för snabb tillväxt och med det resursförbrukning. Det brukar sägas att människan har en oförmåga att förstå exponentialfunktionen, men den bristande förståelsen är i själva verket att inget växer expontentiellt över tiden annat än möjligen inom påhittade världar som finansvärlden. Det finns ingen evig tillväxt i en ändlig värld.
Bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV.
Enligt WHO:s senaste lägesrapport (PDF) är nu 9826 personer bekräftade som smittade, 1527 allvarligt sjuka. Tillväxttakten för både allvarligt sjuka och smittade fortsätter att minska, och andelen döda är stabilt kvar på 2.2% (egentligen ner från 2.174% till 2.167%).

WHO har inte ändrat riskbedömningen, utan den är kvar på mycket hög i Kina och hög i resten av världen.


De flesta av oss föredrar att lita på sjukvården när vi t ex ska operera bort blindtarmen, och gör det inte själva hemma i köket med hjälp av en video på YouTube. Det är ingen principiell skillnad i fallet sjukdomar, utan man bör lita på proffsen även i fallet infektionssjukdomar. Om man nu inte även är hobbykirurg hemma i köket.

Det förekommer väldigt mycket desinformation, konspirationsteorier, rena lögner, okunskap och fria spekulationer kring utbrottet. Sprid inte sådant, om du nu inte vill etablera dig som en person man inte kan lita på i kris. Utbrottet är ett utmärkt tillfälle att reflektera över hur skadliga många personer och så kallade källor skulle vara för Sverige i händelse av krig. Det är dock mänskligt och det finns alltid personer som inte håller måttet. Skillnaden i vår moderna tid är att även dessa kan få spridning för sina uttalanden och texter. Skadorna för de flesta kommer primärt vara ekonomiska, och de som sprider felaktigheter och bidrar till hysteri skjuter således ytterst sig själva i foten i en del fall.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

64 kommentarer:

 1. Trenden tycks vara att ökningen av antal smittade inte sker exponentiellt, och att mortaliteten sedd som procent av samtliga KÄNDA fall är på svagt nedåtgående.
  Inkluderar man alla misstänkta fall – som sannolikt ger en minimisiffra över samtliga smittade så ligger hittillsvarande mortalitet på 0,8 %. Och hittills finns det endast ett halvdussin fall i världen där den smittade inte har någon känd koppling till att ha besökt Kina.

  Men, återigen, vad som händer går inte att bedöma säkert på minst ett par veckor än. De rena siffrorna är dock hittills blygsamma jämfört med när svininfluensan debuterade.

  Bästa tipset är att följa WHO:s och Folkhälsomyndighetens hemsidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg: Mortaliteten som den hittills beskrivits är ju mortaliteten hos de värsta fallen. Ungefär som om man skulle bedöma dödligheten i säsongsinfluensa hos endast de som lagts in på infektionsklinik.

   Radera
 2. Aftonbladetinfluensan 2.0 slår till med full kraft!

  SvaraRadera
 3. Kina har nu önskat få hjälp från EU. Jag utgår från att vi kommer att sända utrustning de behöver.

  Usa har utvidgat sina hinder för inresa från bara Kina till ett antal länder ytterligare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Den matematiska modelleringen är komplex och har stokastiska inslag. Det kan råka se ut som expontiell tillväxt men då har man egentligen omedvetet valt ut viss data som passar in.
  T.ex muterar virus som förändrar spridning, insjuknade, mortalitet, tillfrisknande, samhället sätter in satser, spatiala skillnader i olika geografiska områden och människotyper och en rad andra faktorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det här går att begränsa eller inte beror helt på om det når några svagt utvecklade länder. Å andra sidan kan man notera att ebola framgångsrikt hanterats flera gånger i svagt utvecklade länder. Å tredje sidan är ebola i en helt annan division än influensa, vilket gör att väst kraftsamlar på ett helt annat sätt än för en influensa.

   Men att införa en helt ny influensa är ju inte bra för den ekonomiska tillväxten, så att stoppa och utrota den nu ligger i allas intresse. Förmodligen handlar det om tusentals miljarder dollar i kostnad om den kommer lös.

   Radera
 5. En pre-print artikel anger R0 till 4.08 och mortaliteten till 6.5% baserat på deras modell. R0 för influensa är typiskt 1.28. Läs och bedöm själva. Notera att detta är en pre-print som ännu inte genomgått granskning.
  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.01.27.20018952v1.full.pdf+html

  SvaraRadera
 6. Det känns konstigt att man bara antar att kvinnan som insjuknade i Jönköping var smittad i kina innan hon gick på planet - vore det inte lika troligt att hon blev smittad på planet av någon annan. De borde smittspåra de från samma plan för att säkerställa.
  Visst kanske det inte är så dödligt nu men det var inte spanska sjukan heller i den första vågen. Vi vet ju inte hur mutationerna kommer slå. Bättre safe than sorry och kina lär inte stänga en miljonstad pga lite snuva.

  SvaraRadera
 7. Varför utgår bloggaren från att det som är bäst för samhället också är bäst för den enskilde? Myndigheterna gör vad gäller Corona-viruset avvägningar mellan ekonomiska och andra samhälleliga negativa effekter av för drastiska metoder för att stoppa smittan och de konsekvenser själva smittan får för samhället. Det handlar om ekonomiska nytto/kostnadskalkyler. Ur ett samhällsperspektiv kan det vara önskvärt att hindra panik men för den enskilde som önskar slippa smittas och eller dö av Corona kan det tvärtom vara mycket gynnsamt att isolera sig och stanna hemma från jobbet ett halvår när smittspridningen kommer. Detta är avvägningar den enskilde måste göra. Folkhälsomyndigheterna tänker på samhällsperspektivet. Jag skiter i samhällsperspektivet. Jag är 100% inriktad på att minimera min egen sjukdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han sitter nog redan i sin BOL och bloggar.

   Radera
  2. Han skrev något inlägg ner så här: "Förvisso verkar inte viruset särskilt farligt eller smittsamt". Hur man kommer fram till att en dödlighet på ca 2 procent (Säsongsinfluensa 0,1 procent) och R0 på cirka 3 (säsongsinfluensa 1,3) karakteriserar en ofarlig och inte smittsam sjukdom skulle vara intressant att få en förklaring på. Jag tycker han spottar de döda, svårt sjuka och deras anhöriga i ansiktet med ett sådant uttalande. För att inte tala om de hälsovårdsarbetare som krigar vid fronten (varav många smittats och några dött). Men visst, jag tror också han planerar att vänta ut sjukdomen hemma på gården.

   Radera
  3. Nu 12059 konfirmerat smittade och 259 döda enligt Johns Hopkins. Rätt låg dödlighet. Mest multisjuka som dör om man får tro rapporterna. Så tagga ner lite. Det utvecklar sig till en vanlig förkylning, typ.

   Radera
  4. Ungefär som svininfluensan som inte heller blev så farlig som man trodde.

   Radera
  5. Svinto finns det någon logisk orsak till att kina isolerar miljoner av sina innevånare?
   För en förkylning?

   Radera
  6. Senaste rapport från kinesiska forskare säger fatality 6.5%, R0 =4. Inte så farligt, världen är ju ändå överbefolkad.

   Radera
  7. Om man tar värdet 259 och jämför med totalt antal smittade då har man nog inte förstått hur detta sjukdomsförlopp kan se ut.
   Den som blir registrerad som smittad ramlar inte död ner i samma ögonblick utan det tar X antal dagar innan man kanske dör.

   Så ska man göra en jämförelse så bör man ta delta per dag för smittökning och delta per dag för döda. Sedan gör man en ansats med räkna ut dödlighet genom att ta ett dödsdelta för ett visst datum och jämföra det med ett smittoökningsdelta för ett datum X dagar tillbaka.

   Prova att räkna själv.

   Vi ska inte drabbas av någon panik men att avfärda nCov som en snuva rent huvudlöst.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Skrev fel så jag tog bort och skrev om
   --
   Sedan är det viktigt att förstå att de som smittats totalt antagligen är långt långt fler än de som registrerats. Så dödligheten på alla smittade lär vara betydligt lägre än de siffror för registrerade och döda man får från Johns Hopkins sajten.

   Radera
  10. Att alla som dör av sjukdomen registreras, det är inte heller alls säkert.

   Radera
  11. Det kommer hem mycket tyskar från Wuhan nu och Tyskland verkar ta smittan på allvar och kommer garanterat undersöka samtliga så vi får nog inom några dagar en indikation på hur stor andel av befolkningen i Wuhan som är smittade.

   Jag menar alltså att de som anländer från Wuhan är nog ett bra statistiskt urval.

   Notera att en endaste kinesisk kvinna på besök i Tyskland har lett till totalt åtta smittade inom några dagar.

   Med den hastigheten är troligen majoriteten av Wuhans invånare redan smittbärare.

   Radera
  12. @Trollkung säkert så att det finns ett mörkertal även på döda som registrerats under annan orsak än nCov.

   Radera
  13. Ja och så är Kina ett land där man en tid hade en ettbarnsregel när det gällde barnafödande. Bla var ett kön mer önskvärt, så det finns säkert ett antal människor som inte är registrerade, vad gör man om man får fel barn och inte är mördare!

   Törs man nånsin erkänna att man fått ett barn mer än tillåtet, fanns säkert risk för represalier i ett land som Kina. Så det finns skäl till att inte tro på några exakta siffror i angivna sjuka eller för den delen döda.

   Radera
  14. Om man vill förstå Kina lite bättre har SR P1 en utmärkt pod cast serie inifrån https://sverigesradio.se/detperfektakina

   I en diktatur som den kan regimen göra saker som inte är möjligt i en demokrati, otroliga grymheter och påverkansoperationer mot den egna befolkningen som man häpnar över. Omskolningsläger för miljoner feltänkare, tvångsaborter och tvångsstreilisering, socialt poängsystem som från början var kopierat från USA för att bedöma kreditvärdighet, men som sedan utvecklas till något större och hemskare för att få folket att tänka och bete sig rätt enligt regimens önskemål och skapa det perfekta folket i det perfekta landet.

   Radera
 8. Det måste vara en mardröm i karantänzonen i kina nu. Bara matbrist osv måste komma snabbt när det är miljonstäder 😩

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stor, stark, diktatorisk stat. Vill de föra in mat till Wuhan lär de ordna det.

   Radera
 9. Ingen vet hur många som är smittade egentligen. Det relativt stora antalet fall utomlands i förhållande till folkmängden i Kina antyder att det finns ett mycket stort antal smittade inne i landet. MVH

  SvaraRadera
 10. ”assuming that cases in the EU/EEA are detected in a timely manner and that rigorous IPC measures are applied, the likelihood of sustained human-to-human transmission within the EU/EEA is currently very low to low;
  the late detection of an imported case in an EU/EEA country without the application of appropriate infection prevention and control measures would result in the high likelihood of human-to-human transmission, therefore in such a scenario the risk of secondary transmission in the community setting is estimated to be high.”

  Frågan är om Sverige kommer hitta fallen eller inte?

  https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/risk-assessment-outbreak-acute-respiratory-syndrome-associated-novel-1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en pdf på sidan om risken i EU som verkar uppdateras, om man har intresse att läsa vad European Centre for Disease Prevention and Control lägger ut.

   Radera
 11. Det är bra att du fokuserar på den viktiga andraderivatan. Om inte den avtog skulle vi ju till sommaren ha slut på människor att offra till viruset och hamna i en snabbt eskalerande skuld.

  SvaraRadera
 12. Hur hög är kinesernas kapacitet för provtagning?

  En risk är att de helt enkelt slagit i taket för antalet prover de kan genomföra per dag. Hoppet i antalet smittade mellan 27/1 och 28/1 skulle kunna bero på att de då ökade möjligheterna till provtagning.

  Jag ser det som troligt att antalet smittade är betydligt högre än antalet bekräftade fall och har varit så sen November. (Det måste till för att en beräkning av dödlighet ska stanna runt 2 %). Det ger oss tyvärr inget bra sätt att veta om antalet smittade fortsätter öka lika snabbt som tidigare eller om de insatser och beteendeförändringar som skett gett lägre smittspridning (r0).

  En positiv nyhet är att det antivirala läkemedlet Remdesivir använts i det första fallet i USA. Patienten tillfrisknade, men det är förstås än så länge omöjligt att veta om det berodde på behandlingen. Remdesivir har utvecklats mot SARS och MERS så det skulle inte var så förvånande om det faktiskt fungerar. Hur som helst väldigt bra att det redan nu testas på patienter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har slagit i taket sedan flera dagar vilket syns tydligt genom att antalet ny bekräftat smittade ökar med ungefär 1700 personer per dygn.

   Antal döda ökar fortfarande exponentiellt och i resten av världen är ökningen exponentiell.

   Naturligtvis har corny rätt i att ökningen kommer avta så småningom men med 1,4 miljarder kineser så har vi en bra bit kvar till randvillkoren.

   Radera
  2. Varför ljuger du Kent No1? Antalet döda ökar inte exponentiellt, utan avtar.

   Procent
   2020-01-22 1.833333333
   0.470588235
   0.64
   0.365853659
   0.428571429
   0.2875
   0.281553398
   0.287878788
   2020-01-31 0.252941176

   183%-64%-43%-29%-25% är avtagande ökning, motsatsen mot exponentiell.

   Radera
  3. Faktum är att ökningen av antalet döda minskar snabbare än ökningen av totala mängden smittade. Antagligen håller smittan på att muterar ner mot mindre dödlighet, vilket ofta förekommer.

   Radera
  4. Rent krasst så får ju ett virus sprida sina gener bäst om det inte ens ger något symptom, dvs att personer därmed vare sig uppsöker sjukhus eller stannar hemma som sjuka. Finns ett starkt evolutionstryck till fördel för mindre farliga mutationer.

   Radera
  5. [email protected] spekulerar du eller är det bekräftat av forskning att mutering över tid sker mot mindre farlighet mot värddjuret?

   Radera
  6. Varför ljuger du Cornu? Standardavvikelsen är 15 procentenheter. Det du tolkar som en trend är bara brus.

   Radera
  7. Och föressten, varför tog skippade du ökningen från 22a till 23e, där det bara ökade 4%?

   2020-01-22 25
   2020-01-23 26 4,0
   2020-01-24 41 57,7
   2020-01-25 56 36,6
   2020-01-26 80 42,9
   2020-01-27 106 32,5
   2020-01-28 132 24,5
   2020-01-29 170 28,8
   2020-01-30 213 25,3
   2020-02-01 259 21,6

   Radera
  8. Hur räknar ni ut dödligheten egentligen? För ni tar väl inte bara totalt döda genom totalt smittade?

   Radera
  9. Lars B, Wilderäng gör just precis på det viset men han verkar ha en agenda för han brukar vara smartare än så vanligtvis.

   Den siffra jag refererade till ovan är från forskningsartiklar som av naturliga skäl inte en reviewade ännu. Där räknas siffran fram genom att de följt en grupp smittade från ett visst datum.

   Alltså baserat på de som är så sjuka att de fått söka vård och ingen hänsyn tagen till att där sannolikt är långt mycket fler smittade som går omkring i Kina och kanske känner sig helt friska.

   Ej heller inkluderat de som dött hemma i sängen knaprande på någon kinesisk naturmedicin.

   osv

   Radera
  10. Jag har räknat på det sätt jag beskrev ovan med delta döda jämfört med delta smittade.
   Sedan gör jag en kolumn för att jämföra tillbaka 1 dag, en annan kolumn 2 dagar osv
   Där får jag då en siffra som visar dödlighet smittregistrerade X dagar bakåt.

   Sedan kör jag per kolumn ett medelvärde över de senaste 5 dagarnas resultat
   De värden jag får för några dagars tillbakablick är högre än 2,2%

   Men om man tittar per rad i jämförelsen så sjunker siffrorna dag för dag. Dvs en rad är ett antal olika antaganden 1 dag bakåt, 2 dagar bakåt osv.

   Så det är positivt.
   Men vad det beror på kan man undra.
   a) Är det att viruset blivit snällare
   b) har viruset nu tagit kål på de svagaste och de som nu blir sjuka klarar sig lite längre eller klarar sig helt.
   c) har man hittat behandlingsmetoder som hjälper bättre?

   Radera
  11. Lars, Jag tror att många felbehandlades från början och dog pga okunskap.

   Så trenden borde bli bättre så länge det finns tillräckligt med sjukhussängar och syrgas till de som blir för sjuka.

   Radera
  12. Kent No1 så skulle det kunna vara.
   Men siffrorna säger ändå att detta är en sjukdom vi ska ta på stort allvar.

   Radera
  13. Instämmer Lars B, i takt med fler sjuka så blir det till slut inte möjligt att ge alla vård och når vi den nivån kommer antalet dödsfall öka ännu snabbare. Men iofs kommer väl dessa dö i hemmen och aldrig bli statistik.

   Radera
  14. Bekräftade fall är bekräftade fall, liksom bekräftade dödsfall. Ni kan sedan skriva vad ni vill, men bekräftade fall är likväl bekräftade. Ni sprider desinformation och rykten.

   Radera
  15. Bra att ni skriver "tror" osv. Tyvärr finns det gott om folk som inte ser det lilla ordet och inte inser att ni ägnar er åt samma troende som den som tror på låtsaskompisar.

   Radera
  16. Tur att vi har en som vet och kan rätta till så det blir ordning i leden.

   Radera
  17. Jag redovisar bekräftade fakta och fantiserar inte och sprider inte rykten, fantasier och desinformation om en potentiellt farlig smitta.

   Vad är ditt syfte m att sprida lögner, rykten och desinformation?

   Radera
  18. Senaste lögnen du beskyllde mig för gjorde du genom egen lögnaktig presentation och tolkning av av data.

   Och sen fortsätter du kalla MIG för lögnare.

   I skrivande stund har antalet bekräftade fall ökat med 3300 personer, eller 29% det passar kanske lite dåligt in på din fallande trendlinje och rimmar illa med dina profetior.

   Däremot stämmer det bra in med det faktum att de kinesiska labben hade gått i taket, och det har nu kommit snabbtest som ger svar på 15 minuter.

   Följaktligen kommer vi nu alltså se en betydligt snabbare ökningstakt men fortfarande linjär eftersom ökningstakten fortfarande kommer styras av antalet analyser som hinner utföras.

   Beskyll mig gärna för lögn igen, för om en ett par dagar kommer det ändå att visa sig vem som ljög.

   Radera
  19. Inga epidemiologer tror att bekräftade smittade överensstämmer med det verkliga antalet smittade.

   Bara det faktum att det tar tid från provtagning till att partienten läggs in i statistiken borde övertyga alla om att det så.

   Frågan är bara hur många fler som är smittade. Uppskattningar av verkligt antal smittade har gjorts (i vetenskapliga artiklar) utifrån antalet spridda fall i Kina och internationellt. Man kan även titta på skillnaden i medelålder mellan bekräftade fall och medelåldern i Kina.

   Att förminska ett verkligt hot kan göra att folk inte gör passande beteendeförändringar. Alla bör exempelvis se till att tvätta händerna noggrant (20 s med tvål) flera ggr om dagen.

   Det är med den typen av beteendeförändringar som R0 kan hållas lågt och pandemin undvikas.

   Radera
  20. Medicinska forskare säger här att 11% av de första 99 personerna hade dött när artikeln skrevs, https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30211-7/fulltext

   Jag känner mig inte helt positiv till att bli kallad lögnare av någon som påstår att endast 2% av bekräftat smittade dör.

   Radera
  21. Precis Martin, Det skulle vara lite mer klädsamt från Cornu med ett inlägg om vad man kan och bör göra i en sådan här situation.

   En variant är ju att stänga in sig i sin BOL och predika åt andra att ingenting har hänt. Predika att jobba på som vanligt tills ni dör så att ni producerar maximalt till jag kommer ut om ett år och fortsätter mitt vanliga liv.

   Men en idealistisk prepper borde kanske skriva lite tips om vad man bör ha i sitt förråd när samhället slutar fungera för att folk är rädda.
   Skriva lite om att äta sunt, kanske ta vitamintintillskott så att kroppen är stark när den får viruset.

   Ja, kort sagt lite sånt som Cornu nog kan betydligt bättre än oss andra här.

   Radera
  22. Enligt the Lancet så dog de två första efter 11 resp 9 dagar från inskrivning på sjukhuset.

   Två st exempel är alldeles för lite för att säga något med säkerhet men det indikerar ändå något.

   Radera
  23. LArs B, För 10 dagar sedan fanns 9 smittade personer utanför Kina, så det låg i princip i korten att 11%(person) person utanför kina skulle dö ungefär nu.

   Statistiken talar för att vi har 3 döda utanför Kina kring tisdag-torsdag.

   Och andra sidan flygs det ut massor med folk från Wuhan nu som kan ha varit smittade länge så det kan gå snabbare än så.

   Radera
  24. Jag håller med, vi behöver massor av tips om hur vi kan möta coronan i Sverige.

   Radera
  25. Coronavirus är höljeförsedda virus. Man sköljer först händerna under rinnande vatten under någon sekund, tar sedan flytande tvål och GNIDER in den under 20 s, för att virusets feta hölje ska gå sönder. Till sist sköljer man bort tvålen ordentligt, torkar händerna och ev. smörjer med lite handkräm. Man "armbågar sig ut" från badrummet, utan att ta i dörrhandtaget med sina nytvättade händer. Ett ordentligt lager av flytande tvål är ett måste.

   https://www.youtube.com/watch?v=IisgnbMfKvI

   Radera
 13. Vad har vi mer för smittor där dödligheten ligger över 2% ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med samma sätt att mäta, dvs bekräftade laboratorietestade fall - influensa 5.0% döda i Sverige 2017-2018, 5.6% 2016-2017.

   Radera
  2. Enligt DR John Campbell.

   MERS 34%
   SARS 10%

   Men nCov är tack och lov inte på dessa nivåer.

   Radera
 14. Lyssnade på NYTs podcast Daily, avsnittet a virus's journey across China.
  Många vittnar från Wuhan om döda anhöriga från början av utbrottet där sjukhusen vägrade testa för corona men insisterade på akut kremering.
  Överlag smittoförnekande, man hade ju annars trött att SARS lärt dem ett och annat.
  Verkar fortsatt oklart kring smitta under inkubationstiden.

  SvaraRadera
 15. Ingen Captain Trips ännu en gång.

  SvaraRadera
 16. Den kinesiska andelen av WHOs siffror kommer väl från de kinesiska myndigheterna och i dessa finns tydligen inte någon desinformation inlagd. Tydligen fritt fram att göra en massa prognoser på basen av dem.
  Det finns andra sätt att analysera som t.ex hur snabbt och i hur många länder många länder man hittat viruset. SARS hittades väl i 29? länder och nCov är väl i dagsläget uppe i 27?

  Kom ihåg att tvätta händerna, med det kommer man långt, och sprid inte desinformation. Allt blir nog bra även om en del länder kanske får se över sitt styrelseskick.

  SvaraRadera
 17. Det cirkulerar även information om att det ännu bara är ett par hundra som har tillfrisknat från viruset av dom som konstaterats smittade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte så konstigt att den siffran är låg. De som registrerats är de som blivit lite mer sjuka och för dem kan det nog ta ett tag innan man blir friskförklarad.
   Inte heller säkert att man hinner med att bokföra dessa så noga heller. Man har fullt upp med de som är riktigt sjuka. Kan också tänkas att folk blir utskrivna lite innan de är helt friska mtp bilder vi sett från sjukhusen med folk i korridorerna.

   Radera