Cornucopia?

Aktuellt

Valueguard: Största prisraset för lägenheter i april någonsin

Valueguards kvalitetsjusterade prisstatistik för lägenheter visar på det största raset för lägenhetspriser någonsin, oavsett om det är lande...

2020-02-17 09:13

Försäljningen av digitala böcker ökade - själv var 64% av antalet digitalt

Förläggareföreningens rapport om bokförsäljningen 2019 visar på ökad försäljninng under 2019, både i antal och pengar. Det är framför allt de digitala abonnemangstjänsterna som ökade. Justerar man försäljnignen i pengar för inflationen och/eller BNP är dock inte tillväxten imponerande. För egen del stod digital försäljning för 64% av antalet böcker och 68% av intäkterna under 2019. Hur köpte du senast en bok av mig - undersökning sist i blogginlägget.
Egohyllan i det ommöblerade biblioteket och arbetsplatsen.
Förläggareföreningens rapport om bokförsäljningen visar en ökning på 1.1% under 2019 räknat i pengar och 4.9% i antal exemplar. "Denna uppgång förklaras helt av försäljningsökningar i digitala abonnemangstjänster, som ökade sin försäljning med 36,2 procent".

Det handlade alltså om de så  kallade abonnemangstjänsterna som Storytel, som ökade, medan fysisk bokhandeln (som Akademibokhandeln) minskade med 4.4%, dagligvaruhandeln (livsmedelsbutiker och stormarknader som ICA Maxi) minskade med 9.9%. Internetbokhandeln och bokklubbarna minskade med 5.2%, dvs mer än den fysiska bokhandeln.

I volym ökade antalet sålda böcker med 4.9% när man likställer lyssnande hos abonnemangstjänsterna med köp.

Även Boktugg summerar försäljnignssiffrorna här, och gör några reflektioner här, samt konstaterar att abonnemangstjänsterna kommer gå förbi bokhandeln i markandsandel under 2020, oräknat Internethandeln.

Som man ser på volymen kannibaliserar inte abonnemangstjänsterna egentligen på försäljningen av fysiska böcker, utan den totala volymen böcker ökade. Det kan te sig rätt självklart, då framför allt ljudböckerna når ut till personer som annars inte hade haft lika mycket tid att lösa böcker, eftersom man kan lyssna på en ljudbok vid tillfällen där det inte går att läsa, t ex vid bilkörning.

Försäljningstillväxten i antal böcker är positiv i sig - den betyder att fler läser i olika former. Dock imponerar inte 1.1% ökad försäljning i pengar räknat, då det inte klår vare sig BNP, inflation eller befolkningstillväxt. 

Inflationstakten var i december 1.7% på helåret, vilket borde gett 1.7% i ökad försäljning, men bokbranschen har helt enkelt fått sänka priserna. BNP-tillväxt (alltså justerat för inflation) bör landa runt 1.3% för 2019 vilket inklusive inflation blir 3.0%. Med en tillväxt på 1.1% minskar alltså bokhandelns andel av svensk BNP. Sedan ökade Sveriges befolkning med 1.02% november 2018 till november 2019, så större delen av bokhandelns ökade försäljning skulle kunna förklaras med att vi helt enkelt är fler.

För egen del fortsatte den digitala försäljningen att öka kraftigt. Förra året var 46% av min försäljning digitala ljudböcker och 9% e-böcker för totalt 55% digital försäljningn.
Fördelningn bokförsäljning (antal) olika format Lars Wilderäng 2019.
För 2019 hade digitala ljudböcker stigit till 54% och e-böcker till 10%, för totalt 64% av antalet böcker.

För så kallad backlist, dvs böcker som inte gavs ut i några nya format under året (Midvintermörker till och med Höstregn) var snittet digital försäljning 70%.

Betydelsen av den digitala försäljningen blir alltså allt större. Under året har dessutom den digitala bokmomsen sänkts från 25% till 6% vilket åtminstone Storytel skickade vidare till förlagen och därmed författarna. Storytel har även ändrat sin affärsmodell i Sverige från per titel till per minut, vilket gynnat oss som skriver böcker längre än genomsnittet.

Intäkterna från digital försäljning var för min del i själva verket 68%, så den digitala försäljningen ger bättre betalt än alternativet pocket. Det gäller i synnerhet backlist där 82% av intäkterna var digitala.

Samtidigt är den svenska bokhandeln fantastisk och är oerhört viktig för att få ut särskilt nya böcker. Stöd din lokala bokhandlare och köp bok i butik.

Nästa vecka börjar bokrean. I år har jag Höstregn på rean, och du kan därmed köpa boken som inbunden för 69:- SEK hos Akademibokhandeln. Du kan förboka här.

Hur köpte du själv senast en av mina böcker, alternativt läste via abonnemangstjänst?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

  1. Saknade alternativet "Av författaren själv, inbunden".

    SvaraRadera
  2. Jag saknade alternativet "Av författaren inbunden, pocket".

    SvaraRadera
  3. Saknade alternativet "inte köpt någon bok av författaren än".
    Skulle vara kul att köpa en samling eller så då jag har svårt att bestämma själv. I vilken ordning bör man läsa böckerna?

    SvaraRadera
  4. Saknade alternativet "Lånar på bibliotek i stället. Författare skriver bäst när de är fattiga".

    SvaraRadera
  5. Eböcker är väl det enda folk har plats med nuförtiden. Har ju faktiskt kommit igång lite mer nu jämfört för några år sedan - blir självförstärkande tror jag (ännu mer så om man lägger på prenumreationstjänster då)
    Kommer "Är du förberedd" komma som ebok förresten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har funnits som e-bok sedan i höstas.

      Radera
    2. Nu ser jag att boken finns hos Bokus iaf, men kan fortfarande inte hitta den hos Adlibris. Tack för infon.

      Radera
  6. Inbundet. Skönlitteratur ska läsas på papper. Det räcker och blir över med skärmtid ändå.

    SvaraRadera