Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-27 12:57

Fler färdigställda lägenheter under 2019

Antalet färdigställda lägenheter i flerbostadshus ökade något under 2019. Anledningen är eftersläpningen av det stora antalet byggstarter innan spekulationen i obyggda bostadsrätter imploderade 2017. Nu har dock byggstarterna gått ner och man kan vänta sig färre färdigställda lägenheter under 2020. Finansinspektionen har nu satt efter de så kallade bostadsutvecklarna för felaktig bokföring när de sålt fastigheter till sig själva och låtsats att deras egna bostadsrättsföreningar är externa kunder.
Ännu inte färdigställda lägenheter.
Antalet färdgiställda lägenheter (i flerbostadshus) slog rekord under 2019, eller var åtminstone det högsta sedan 1975, vilket är så långt som SCB:s statistik sträcker sig. Antalet inflyttningsklara lägenheter var 43 616 mot det tidigare rekordet på 42 844 från 2018, en ökning med 1.8%.

Bostadsrättsmarknaden för spekulation i lägenheter på ritning kollapsade 2017 och exponerade en ohållbar affärsmodell hos de så kallade bostadsutvecklarna. Marknaden har ännu inte fått stöd av minskat byggande, eftersom det fortsatt färdigställas projekt som startades långt innan 2017.
Nybyggnationen av lägenheter i flerbostadshus från 1975 tills idag. Grafen är fyra kvartals glidande medelvärde för att jämna ut säsongsvariationerna. Data: SCB.
Men antalet byggstarter har minskat rejält, och eftersläpningen är som man ser ovan ungefär två år. Således bör 2020 innebära en minskning av antalet färdigställda lägenheter, och man ser även att trenden börjat vända ner under 2020 även om året innebar ett rekord. Det kommer likväl ta några år att absorbera tidigare startade projekt.

Finansinspektionen granskar nu de så kallade bostadsutvecklarna som eventuellt har fuskat med bokföringen genom att förenklat ange de bostadsrättsföreningar de själva skapar och utgör hela styrelsen för som kunder och därmed kunnat ta lån mot, samtidigt som man flyttat ut dem från sin balansräkning. Senast idag publicerade Dagens Industri nyheten att den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties är ett av bolagen som utreds av Finansinspektionen, och riskerar sanktion (=böter). Böterna är säkert på småbelopp på äkta svenskt vis, men att inte kunna låtsas att en egenkontrollerad bostadsrättsförening är en kund kommer ställa till det för bolagen och ytterligare skjuta affärsmodellen i sank. Bolag som också granskas är Peab, Besqab och byggaren av fuskfasaderna enstegsättade fasader JM.

Problemen är ingalunda över för bostadsutvecklarna, medan ddet fortsätter komma ut rekordmånga lägenheter på den svenska marknaden.

Ovanstående siffror avser hela riket. Det kan vara intressant att titta på de individuella marknaderna, vilket bloggen återkommer till.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

2 kommentarer:

  1. Nåja, just det där konkursfärdiga huset. Har väl nått ca våning 25 nu. Oscar Properties kanske klarar det ändå? Alltså bygget av torn 2.

    Jag var väldigt skeptisk, tills alldeles nyligen. Men har dom nåt så här långt, utan att stoppa arbetet. Så kanske det går i hamn ändå.

    SvaraRadera
  2. Det verkar som byggstarter ökar igen under 2019. Inte heltkonstig med tanke på att priserna är uppe i 2017-nivå igen. Kanske blir det bara ett hack i kurvan för nyproddade bostäder. Kan vara läge att sälja under 2020 (om inte corona-hysteri och lågkonjunktur drabbar marknaden).

    SvaraRadera