Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-02-13 14:26

Es ist Unser in die Luft und jetzt kommt die Löwen und die Bären!

Ute är det strålande sol. Temperaturen toppade på 5.8 grader. Solkraften på 2 248 W av 4760 Wp. Och de gula krokusarna har slagit ut. I februari. Liksom snödropparna, vilket inte är lika uppseendeväckande. Foton nedan.
Redaktionsmedlem can halp.

Snödroppar i februari har hänt förr.
Krokus är lite ovanligare.
Mer krokus. Är väl dags att börja populera växthuset snart om det här fortsätter.
Solcellerna slog nytt dagsrekord för 2020, även om dagen inte är över än. Produktionen ligger än så länge på 8.15 kWh, vilket förstås är lite i jämförelse med de 25-30 kWh om dagen som gäller sommartid, men ändå så pass att nettokonnsumtionen går ner till noll under några timmar och el säljs ut på nätet.

Även om elpriset nu är nästan ingenting, rent av varit negativt nattetid, så kostar det fortfarande en slant. 2-3 öre i påslag hos elhandlaren, 19:84 öre i rörlig elnätavgift, 34:70 öre i elskatt, elcertifikat och säkert något mer. Plus moms. Så åtminstone 70 öre per kWh vid noll öre i elpris. Naturligtvis mindre än den 1:20 - 1:30 SEK per kWh som gäller normalt.

Man kan oroa sig lite över den tidiga våren. Innan maj kommer det alltid köldknäppar, och de riskerar nu döda de knoppar och blommor som blommat ut för tidigt. Samtidigt har det slagits temperaturrekord och januari 2020 var den varmaste januari som mätts upp (dvs i industriell tid) någonsin, både i Europa och globalt. När det är globalt handlar det inte längre om lokalt, regionalt eller kontinentalt väder, utan då blir det klimatförändringar.

Och frånvaron av vinter leder som sagt till mögel. Har dragit igång att riva delar av maskinhallen, som måste byggas om med helt nytt tak, och ska isoleras och värmas upp för att klara vintrarna framöver.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Nytt dagsrekord för 2019? Ta en titt i almanackan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. F-n, börjar bli konservativ med åldern. Lever i det förgångna.

   Radera
 2. Bloggaren kan inte sin tyska.

  Detta bevingade uttryck heter: "Es ist unser im Luft. Bald kommen die blauen Bären und die grünen Löwen!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unser? Är detta ett medvetet fel eller är tyskakunskaperna så dåliga?

   Radera
  2. det är mer än så som är fel med den meningen om man säger så, min mamma påstod att det är ett skämt från 50-talets flickskole-undervisning

   Radera
  3. Ja, om man bara reagerar på unser så är man inget vidare på tyska.

   Radera
  4. True story. En kompis till min farsa sade just detta på en påsksemester i Hamburg, till kassörksan när vi skulle gå in på Hamburg Zoo. Kassörskan fattade förstås inte skämtet eftersom hon inte kunde svenska, utan tittade sig istället oroligt runt.

   Radera
  5. Jag var sex år för övrigt.

   Radera
 3. De flesta växter och djur inhemska på våra breddgrader har inga som helst problem med en varm februari eftersom det inte är speciellt ovanligt.
  Importerade växter som vissa fruktträd t.ex. kan däremot få problem om de "vaknar" för tidigt och saven fryser och spränger sönder växten.

  SvaraRadera
 4. Vi har vår i luften. Var har ni er?

  SvaraRadera
 5. Snödropparna kom ju i januari här i Kalmar-trakten.

  SvaraRadera
 6. Katternas "vårkampanj" har tjuvstartat i år, det jamas för fullt i buskarna, men slagsmålen har ännu inte kommit igång. Jag hade en helvit okastrerad hankatt för länge sen och han var allt annat än vit när han kom hem efter några veckors slagsmål och revirpinkande. Blodig var han också. Har författarens "strunt-lejon" av modell "Lurvi-Turvi"-XXXL börjat springa ute, rusa omkring och doftmarkera överallt ännu (häng inte tvätten ute nu)? Sätt fast en liten kamera i halsbandet och titta vad din kisse har haft för sig och med vem! Köp en sån där liten monitor att ha på golvnivå och "skypa" med kissen via mobilen med tvåvägs "mjaudio" och video och en "godis-dispenser". Bara ett förslag, jag har själv blivit allergisk för katter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kastrater, plus att det inte finns några främmande katter i närheten. Mkt sällan kattslagsmål, mest räven som jagas bort.

   Radera
  2. Har inte katterna upptäckt, att författarens bokryggar i bokhyllan har det perfekta klös-motståndet?

   Radera
  3. Jag har glasdörrar på bokhyllorna. Winning.

   Radera
  4. Smart! Blir det mycket "gymnastisering" med klorna mot skinnsoffornas bakstycken istället? Där kan man knappast ha glas!

   Radera
  5. Har man katt som fritt får gå ut, vilket katter bör få göra, lär de sig snart att klösa utomhus, närmaste fruktträd brukar få ta värsta smällen.

   Radera
  6. Jag ångrar mig att jag inte byggde en "kattkoja" till min kisse, främst innan kattluckan anskaffades, men även efteråt bör en sådan isolerad, skyddad plats finnas för alla utgående kissar. Lösningen kan vara en Bia-bädd under tak, med en varm filt att ligga på, eller en DeLuxe-variant, ett litet hus av cellplast, med en värmedyna i, kanske närvarostyrd, med typ 20 W effekt. Den ska givetvis vara kopplad via en jordfelsbrytare och skyddad från kattens klor så att hela kojan inte tar eld när välbehags-trampningen sätter igång. Kanske med en solpanel på taket, som laddar ett batteri, så att kojan producerar sin egen el. Ett minimikrav från Katternas Lands Organisation, KLO?

   Radera
 7. Silverbuskar som slagit ut löv för två veckor sen typ. Bra, tidiga vindskydd.

  SvaraRadera
 8. Jag kommer ihåg ett år på 90-talet då Tussilagon blommade den 23 februari i Stockholmstrakten. Inget snack om klimatförändringar då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1995 var det en varm februari, med temperaturer på över 20 grader i Skåne.
   Varför kommer jag ihåg det? Jo, för att jag höll på med min utbildning, för att åka ner till Bosnien. Det är så man lägger vissa saker på minnet.

   Radera
  2. Klimat är en sannolikhet för ett visst väder. Väder är ett utfall utifrån den sannolikheten.

   Radera
  3. Löttingebloggen: det kanske inte var den varmaste månaden någonsin uppmätt, globalt sett? Bara en tanke.

   Radera
 9. Fast när jag kollar data från UAH, var januari 2016 lika varm som årets januaritemperatur.
  Nu är ju deras satellitmätningar endast från 1979, så det kan ju vara att det finns någon lika varm, eller varmare tidigare.
  https://www.nsstc.uah.edu/climate/2020/january2020/202001_bar.png

  SvaraRadera
  Svar
  1. UAH är den enda temperaturserien som inte är ren hittepå numera. Landbaserade mätningar har justerats och masserats in absurdum för att passa in i alarmist-narrativet.

   Radera
 10. Tack för den länken ^^

  SvaraRadera