Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-02-22 14:47

Coronaviruset ger ledtrådar om hur en värld som uppnår klimatmålen kan se ut

Coronavirusutbrottet och lamslagningen av produktion och transporter i Kina har lett till 25% reduktion av CO2-utsläpp i Kina. Effekterna av utslagningen av Kina har ännu inte nått Västvärlden, men ger en ledtråd om hur en värld där klimatmålen ska nås kan se ut - ingen produktion av varor, inga resor, ingen ekonomisk tillväxt och inga jobb att gå till.

För att uppnå klimatmålen måste som bekant den ekonomiska tillväxten upphöra och välståndet i världen måste ner. Då nedstängningen av produktion och transporter i Kina lett till 25% lägre CO2-utsläpp hos världens näst största nedskräpare får vi nu ledtrådar om hur en värld med uppfyllda klimatmål kan se ut.

Kraftigt minskad produktion av bilar, mobiltelefoner, datorer. Kraftigt minskade flygtransporter av varor eller personer. Kraftigt minskade sjötransporter. Och miljontals människor i praktiken utan jobb. Bara i Kina.

Samt förstås utebliven ekonomisk tillväxt och med det uteblivna välståndsökningar.

Med en energicentrisk humanekologisk världsbild, så borde förenklat Kinas ekonomiska tillväxt minska med 25% av 66%, dvs 16.5%, då landet får 66% av sin elförsörjning från fossila bränslen, men förhållandet är förstås inte helt linjärt. Tydligt är att kinesisk BNP sannolikt kommer ta en hård smäll, beroende på hur länge lamslagningen kvarstår.

Nu har inte effekterna nått oss i Västvärlden än, så vi ska inte tycka att "det var ju inte så farligt". Kanske når den oss aldrig, utifall att Kina kommer på fötter igen. Eller så har även vi motsvarande sänkningar av energikonsumtionen och ekonomin att se fram emot längre fram när våra kugghjul stoppar på grund av brist på kritiska insatskomponenter och varor från Kina.

I praktiken kan man inte hur den kinesiska diktaturen ska kunna fortsätta hålla landet nedstängt någon längre tid. Något kommer brista, förr eller senare. I bästa fall blir det diktaturens fall, i sämsta fall får man inbördeskrig. Men mest sannolikt är att regimen lyfter utslagningen stegvis och sedan låter sjukdomen verka ut. WHO uppger nu officiellt en beräknad dödlighet (IFR) på under 1% dödlighet när man räknar in även de sjukdomsfall som inte anmält sig pga att de bara är förkylda, med ett 95% konfidensintervall på mellan 0.37% och 2.9%.
"Since the publication of modeling estimates in yesterday’s ‘Subject in Focus’, one research group (Ref. 12) has provided a correction of their estimate of the Infection-Fatality Ratio (IFR), with the new estimate being 0.94% (95% confidence interval 0.37-2.9). This replaces the lowest estimate of IFR of 0.33%, but remains below the highest estimate of 1.0% (Ref. 11)."
Alla som blir sjuka uppsöker inte vården, särskilt inte de som drabbas milt. Estimatet av IFR ovan kommer förstås att uppdateras över tiden, i takt med att dataunderlaget blir bättre.

Förluster på 1% av de smittade kan vara acceptabelt för den kinesiska regimen - trots allt kommer inte alla bli smittade, och någonstans kommer man därmed öppna upp ekonomin igen och ta de väntade förlusterna. Andra data talar dessutom starkt för att det är riskgrupper som blir svårt sjuka eller dör - dvs äldre eller andra sjukdomsbilder, samt rökare. Rökning är som bloggen skrivit tidigare extremt utbrett bland kinesiska män, och det kan göra att kineserna drabbas hårdare än de betydligt rökfriare Väst. Men dessa samband är inte bekräftade, så man får nöja sig med 0.94% IFR med konfidensintervallet 0.37 - 2.9% så länge. DEt är det bästa vetenskapen kan ge oss nu, till skillnad från alla Google-experter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

46 kommentarer:

 1. Världens befolkning ökar också normalt med ungefär 1 procent per år (en miljard plus per 10-12 år i nuläget - do the math on top of 7 miljarder) så worst case prognosis här innebär alltså inte ens en global befolkningsminskning.

  Befolkningsökningen per dag är runt 250 000 (1 miljard/10-12/365) så vi är låååångt ifrån ens dagliga minskningar i nuläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dessutom är flunsan snart över för antalet sjuka minskar sedan den 17/2 då de var 58016 st och nu 21/2 är vi nere på 53284 st, det är 4732 färre på bara fyra dagar.

   Konstigt nog bygger Kina fortfarande fler temporära sjukhus och de utökade idag karantänzonen med ytterligare fyra distrikt.

   Allt för en liten flunsa som färre än 1% dör av varav de flesta är över 80 år och skulle ändå ha dött av någonting annat inom inte allt för avlägsen framtid.

   Radera
  2. Med tanke på hur Kina agerar så är det uppenbart inte som en vanlig influensa.

   Radera
  3. En del teoretiker påstår ju att det är mer likt Dengufeber eller Spanska Sjukan (som inte var spansk), dvs att om man får en "muterad" variant av COVID framöver, dvs att den skiljer sig lite grann från tidigare, så kommer vårat immunförsvar att istället släppa in viruset i cellen. Antikropparna kommer fungera som nån sorts ingång till våra celler, som i sin tur då kommer smittas och börja producera mer virus.

   Radera
  4. Dvs om man haft Covid och blir smittad av det igen av en senare "våg", fast av en muterad variant.

   Radera
  5. Jag ska be att än en gång få påpeka att man bör hålla isär de medicinska effekterna av ett virus och dess spridning.

   Av allt att döma, dvs vad vi vet nu, så är skadorna av Covid-19 ungefär som en influensa (räknar i dödlighet per smittad). Smittspridningen är däremot en annan sak. Det finns föga resistens mot Covid-19 och inget vaccin, så det rimliga är att anta att smittspridningen är betydligt mer omfattande än vid en vanlig influensa.

   Vilken effekt det får i slutändan kan man spekulera om, men rimligen får det större effekt än en "vanlig" influensa. Dvs antalet döda i absoluta tal blir förmodligen fler även om antalet döda per smittad blir ungefär samma.

   Radera
 2. Italien är lamslagen av Corona. Städer i karantän och kinesiska restauranger har fått stänga igen.
  Kina är inte större än sin svagaste länk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thailand-Indien-Iran-Italien. Spridningsmönstret ser misstänkt likt ut en fågelrutt.

   Radera
  2. Stora rökarländer...

   Radera
 3. "Kraftigt minskad produktion av bilar, mobiltelefoner, datorer. Kraftigt minskade flygtransporter av varor eller personer. Kraftigt minskade sjötransporter. Och miljontals människor i praktiken utan jobb."

  "Eller så har även vi motsvarande sänkningar av energikonsumtionen och ekonomin att se fram emot längre fram när våra kugghjul stoppar på grund av brist på kritiska insatskomponenter och varor från Kina."

  Inget ont som inte för nåt gott med sig med andra ord. Miljön och klimatet samt planetens välmående är vi alla beroende av och det där låter ju bara som en rätt så skön effekt av Coronavirusets framfart. Vi behöver ju inte direkt fler mobiltelefoner på vår planet.

  Skulle till exempel vara ett ypperligt tillfälle att sänka arbetstiden till 6-timmarsdagar, så kan vi människor spendera mer av vår korta tid på jorden med egna projekt, vänner och familj. Och kanske kan fler lokala företag nu istället börja blomstra istället för att så mycket skall produceras i Kina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en pandemisituation out-of-control kan de fortfarande friska bli beordrade att jobba övertid 10-12-14-16 timmar om dagen upp till 7 dagar i veckan. Har väl inte hänt i modern tid, men vid undantagstillstånd gäller inte vanliga arbetsmarknadsregler utan vad regering och riksdag bestämmer behövs för samhällets fortsatta funktion och överlevnad.

   Radera
  2. Fast mycket av det som konsumeras behövs egentligen inte. Man får avstå den nya mobilen ett tag, fortsätta med gjutjärnsvolvon istället för elbil och ha förra årets mode. Det positiva är att man får pengar över till annat.

   Radera
  3. @ Sjunkbomben

   De pengarna "över till annat" kommer att gå åt till att försörja dina föräldrar - när den uteblivna ekonomiska tillväxten gör att pensionsfonderna kollapsar och utbetalningarna till dem uteblir. Det vill säga, om det ens finns någon mat att köpa, Sverige producerar som bekant bara cirka hälften av den mat vi konsumerar.

   Radera
  4. Men viruset plockar alla över 65 så då kan vi leva gott på arven och bo billigt i alla bostäder som frigörs och maten räcker till.
   (ironi...)

   Radera
  5. Hardcore alkoholism plockar också de flesta över 65 - varför måste Illuminati krångla till det med en viruspandemi när det hade räckt att sänka spritskatterna?

   (också ironi).

   Radera
 4. Evig tillväxt i en ändlig värld?...

  SvaraRadera
 5. Ska man vara krass så skulle ju denna pandemi mildra den pensionskris Kina står inför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även vi i Sverige har att se fram emot en liten gallring bland de mest vård- och resurskrävande.

   Radera
  2. Kanske mer än du anar. Paretos Princip gäller även inom sig själv i flera dimensioner. Om 20% av befolkningen står för 80% av vårdkonsumtionen så gäller att 20% av dessa 20% står för 80% av nämnda 80%, etc, etc, etc i ytterligare led.

   Radera
  3. Pareto tyckte väl att det räckte att jobba 20 % för det gav 80 % av fördelarna eller omformulerat fokusera på det som är relevant. D.v.s stanna vid 2 flaskor Pol Roger istället för gå all in på 5 flaskor.

   Radera
 6. Ett mörkertal är, att de länder som inte har någon allmän sjukvård eller någon ordentlig sjukvård överhuvudtaget inte har någon koll på hur många smittade det finns. Dessa länder är tyvärr i majoritet på vår jord, ingen vet hur många smittade det finns i t.ex. Egypten, ett land som många skandinaver besöker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, och hur stort är mörkertalet i Sverige?
   Vi som alla andra följer WHOs rekommendationer och testar därför bara Kina-resenärer inkl kopplingar. Med 1-2v inkubationstid och 2-3v mild symptom innan plötslig död, så kan en ordentlig spridning ske lokalt innan fall börja upptäckas.

   Radera
  2. Vad jag vet görs inga stickprov, men det kanske är fel. Någon som vet?

   Radera
  3. Varifrån har du fått sjukdomsförloppet "...mild(a) symptom innan plötslig död"? Tror du det ligger fullt med oupptäckta Kina-resenärer döda hemma?

   Radera
  4. I vårt land finns det en massa människor som inte är registrerade och lever vid sidan av samhället, den svartjobbande personalen på nagelsalongen, biltvätten eller pizzerian går nog inte till doktorn om man känner sig krasslig och febrig.

   Radera
  5. Här är en relativt färsk artikel:
   https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-22/coronavirus-may-be-the-disease-x-health-agency-warned-about

   Finns många fler artiklar samt även detaljerade och tillsynes vetenskapligt underbyggda rapporter och anekdoter. Jag har dock inte dubbelkollat några av Bb's källor på egen hand.

   Inkubationstidsuppskattningar mm hittas hos Folkhälsomyndigheten och WHO.

   Radera
  6. Huruivda "det ligger fullt med oupptäckta Kina-resenärer döda hemma", beror på mer än bara sjukdomsförloppet. Jag har inte ifrågasatt dödlighetssiffrorna som Cornu och WHO uppskattar.

   Radera
  7. "plötslig död" var dock en konstnärlig överdrift. Efter 2-3v försvåras plötsligt tillståndet och död inträffar efter ca 2 dygn. Samma källreferens som ovan...

   Radera
  8. Man testar de patienter som vårdas i Sverige med influensasymtom för vilken sort av influensa de har. Om det kommer in en patient med en symtombild liknande Corona samt ingen bakteriell infektion och negativ för säsongsinfluensa så lär de testa för Corona. Du kan läsa hur många som intensivvårdas för influensa och vilka sorter som hittats få folkhälsomyndighetens sida. Jag är inte så orolig innan man hittar fler svenska fall men det kan vända snabbt.

   Radera
  9. För att förtydliga svensk vårdpersonal är kompetenta, duktiga människor. Att det skulle vara en stor spridning i vårt land samtidigt som det är noll allvarligt sjuka patienter i behov av intensivvård är inte så troligt.

   Radera
  10. Stort tack! Bra och lätt tillgänglig info.
   Jag vill ändå påstå att ett mörkertal skulle kunna finnas. Viruset är uppenbart svårt att detektera så säg tex att dödligheten är kraftigt överskattad för svenska förhållanden. Då kan det dröja innan det blir någon träff inom intensivvården. Jag är skeptisk till hysterin som nu råder och har stort förtroende för svensk vård.

   Radera
 7. Den grundläggande bedömningen kvarstår, att risken för omfattande spridning i Sverige fortfarande är liten. Sagt nyss av statsepidemiolog Anders Tegnell. På måndag får vi nya siffror på spridningen. Nu gäller tre bekräftade fall i Italien och fem i Iran.

  Enligt tidningen La Repubblica har 40 fall rapporterats i Italien. Enligt nyhetsbyrån Ansa har två av de smittade avlidit. Att tiotal städer i Italien har infört diverse restriktioner för vad som får ske där, dvs inga samlingar av folk som idrottstävlingar.

  Sålde ett gäng aktier i fredags med tanke på vad som kommit fram då om Sydkorea och Italien. Har fortfarande uppfattningen att de sålda företagen kommer att lyckas men fruktar en måndagspanik på börsen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barerna är stängda och ingen skola på måndag i de tio städerna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Den bedömningen gäller såklart till att den inte gäller.

   Radera
  3. Jag tror Anders Tegnell kommer få sparken inom 3 månader. Hans kommunikation har varit allt för mesig. Han ger fortfarande en bild som om denna epidemi är som SARS. Sverige är inte förberett.

   Kinesiska data ger en dödlighet runt 1 %. Vi får veta om det stämmer inom 2 veckor. Då kommer vi ha statistik från Japan, Iran, Italien och Sydkorea.


   Sverige bör lägga några tiotal miljarder på att förbereda landet NU. Bygga tältsjukhus. Anställa fler smittspårare. SVT bör visa dagliga program om hur folk kan lägga om sina rutiner och minska smittspridningen. Staten bör se till att företagen lägger upp lager av det som kommer bli svårt att importera när hamnarna stängs ner/går på halvfart. Vi bör skapa karantäns zoner där äldre, sjuka kan hålla sig isolerade tills vaccin kan framställas.

   Radera
  4. Smittspridningen verkar snabb och okontrollerbar samtidigt som dödligheten är låg. Med dessa förutsättningar kommer omfattande motåtgärder av samhället att döda långt fler än vad viruset gör.

   Radera
  5. 1% dödlighet är inte lågt. Inte för en sjukdom som troligtvis kommer smitta över 50% av befolkningen. Klarar Stockholms landsting av 3000 nya patienter med lunginflammation per dag? Finns inte en politiker som kan hålla skolor, affärer och fabriker öppna när det börjar ske.

   Vi bör införa åtgärder nu så att vi, när viruset slår till, kan hålla ekonomin igång så mycket som möjligt. Det är nu det är billigt.

   Radera
  6. Kinesiska data och kinesisk folkhälsa ger jag inte mycket för. Tiden kommer visa att smittspridningen är underskattad och dödligheten därmed överskattad.
   Jag håller med om att Tegnell borde bytts ut för länge sen. Han är raka motsatsen till förtroendeingivande.

   Radera
  7. Om kinesiska data var helt tillförlitliga så skulle dödligheten ligga på runt 5 %. CFR räknas inte ut genom att ta antal döda nu genom antal smittade nu. Det räknas ut genom antal döda nu genom antal smittade för (3-4 veckor sedan). Det tar tid att dö av sjukdomen.

   Radera
 8. Du menar alltså En fattig värld på 1800tals nivå där cav40% av dödsfallen varje är är barn 0-7, utan rent vatten, svält och vedeldning i alla hus. Som Sverige var fram till 1850/60. Kul värld....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så illa blir det inte. Vi kommer att hantera det här jättebra. Du behöver inte vara orolig. En liten blip, sen fortsätter tillväxten precis som vanligt. Den är ohejdbar.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citaträtt, max tre meningar. Räcker med länk.

   Radera
 10. Sanna Rayman i Dagens Samhälle:
  Skyddsutrustningen för personalen i svensk sjukvård räcker bara för att vårda 100 Cov19 sjuka i 15 dagar, sedan är de slut.
  Socialstyrelsen har gjort en inventering av regionernas beredskap inför en eventuell pandemi, men detaljerna är hemligstämplade, bla om hur många platser vi har för intensivvård.
  https://www.dagenssamhalle.se/blogg/2020/02/svensk-vard-kan-varda-100-corona-fall-sen-tar-det-stopp-31588?fbclid=IwAR3C1a0v-KXDr3en2XZh9_YwUedlP-VRa5dlrMZqyLGNgQ5zm5fL7UzZj48

  SvaraRadera
 11. Fakta: Det här är infektionssjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  Alla patienter med akuta allvarliga, komplicerade och ovanliga infektioner bör vårdas på Infektion om inte vården kräver vård på annan specialiserad enhet.

  Öppenvårdsmottagningen har 15000 besök till läkare och sjuksköterskor varje år.

  Här bedöms och behandlas patienter med HIV, Tuberkulos, Hepatit, MRB, Tropiksjukdomar, och andra allvarliga, komplicerade eller ovanliga infektionssjukdomar.

  Slutenvården består av fyra vårdavdelningar med totalt 62 vårdplatser, varav 4 Infektions-IVA vårdplatser. Det lär inte räcka långt om vi drabbas.

  SvaraRadera
 12. Anekdotiskt tycker jag att det börjar se lite tomt till helt tomt ut på flera hyllor hos Rusta.

  Det kan givetvis bara vara ett byte av säsongsvaror, dvs undanplockning och utförsäljning av vintersäsong för att skapa utrymme för vårens produkter. Rusta säljer ju mycket kinaprodukter.

  SvaraRadera