Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-02-05 17:11

Bostadsinbrotten föll till nya rekordlåga nivåer - men en polisregion går åt andra hållet

Enligt BRÅ:s preliminära statistik över polisanmälda inbrott i bostäder, så föll dessa till nya rekordlåga nivåer per capita. Det finns dock variationer inom landet, vilket talar för att det är riktade insatser av Polismyndigheten som ger resultat. En av landets regioner har dock inte satsat mot inbrotten och har fått se bostadsinbrotten öka med 39% på fyra år.
Polisbil.
Antalet polisanmälda inbrott i bostäder inklusive fritidshus och lägenhetsförråd föll för andra året på raken till rekordlåga nivåer. Detta visar BRÅ:s preliminära siffror för 2019. 

Fallet är åtminstone till de lägsta nivåerna så långt bak som BRÅ har statistik, dvs 44 år, och sker efter att siffrorna varit stabila 2006 - 2017.
Inbrott per 100 000 invånare i bostad, fritidshus mm 1975 - 2019p.
Bakomliggande ska vara aktiva satsningar mot bostadsinbrott från polisen. Bostadsinbrott är mycket kränkande för de drabbade, och minskande antal inbrott kan bidra till ökad upplevd trygghet i exempelvis Polisregion Syd.

I landet minskade inbrotten med ca 7%, men det finns variationer mellan de olika polisområdena, vilket talar för vilka som prioriterat detta. Mest föll inbrotten i Region Bergslagen med -15%, Region Stockholm -15%, och Region Syd -9%. De steg med 10% i Region Mitt och 4% i Region Nord, där man tydligen inte kunnat prioritera bostadsinbrotten. Det landar i så fall i en ledningsfråga, regionalt eller nationellt.

Sedan den positiva utvecklingen började för två år sedan, efter den tidigare utplaningen 2006 - 2017, har bostadsinbrotten minskat i alla polisregioner utom Region Mitt, där de stigit med 16%. Mest har de gått ner i Region Stockholm med -34% på två år, följt av Region Bergslagens -29% och Region Syds- 25%. Då är ändå Region Syd exponerad mot utländska ligor på kontinenten.

Boende och politiker i Polisregion Mitt - dvs Gävleborg, Uppsala och Västmanlands län - bör ställa krav på polisen att prioritera bostadsinbrotten. Det är uppenbarligen så att aktiva åtgärder faktiskt fungerar, så det är ett val från polisledningen att inte göra något åt detta. Regionen har nu landets högsta siffror för bostadsinbrott, 24% över riksmedlet. På fyra år har bostadsinbrotten ökat med 39% i Polisregion Mitt, medan de minskat med 22% i hela landet på samma tid.

60 kommentarer:

 1. Det är positivt att vi har haft en minskning av bostadsinbrotten. De är väldigt kränkande.

  En fråga som dock är intressant är hur inbrotten och stölder har utvecklats angående förråd m.m. Vi kan läsa om folk som bor ute på landet har problem med stölder av arbetsmaskiner, verktyg, diesel m.m. Läser man tidningar får man intrycket att det är ett ökande problem, men det kan kanske vara så att dessa problem fått en ökad uppmärksamhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var med i en undersökning online (fick brev hem med koder från SCB) med frågor gällande vilka brott jag utsatts för och hur trygg jag kände mig osv.

   Fråga:
   Bröt sig någon in i din bostad i syfte att stjäla något under förra året (2019)?
   Räkna inte med inbrott i garage, förråd eller källare som är avskilda från bostaden. Räkna inte heller med händelser då någon gått in i en olåst bostad.

   Radera
  2. Haha va?
   Tvättmaskin!

   Radera
  3. BRÅ:s statistik ovan är bara en extraktion från Polismyndighetens datasystem, och handlar om polisanmälningar. Är inte någon enkät, utan ren fakta.

   Radera
  4. Finns inte separat statistik på stölder från lantbruk. Stölder och inbrott mot företag i kategorin "I industri, verkstad, byggplats, lager, garage, hamnområde, kontor m.m" ligger rätt konstant runt 180 per 100 000 invånare de senaste fem åren.

   Radera
  5. En slags inbrott som blivit mycket vanlig där jag bor är inbrott i hantverksbilar. De tömmer bilen på verktyg. Oftast tar de ett gäng bilar på en kort period så det kan vara ett kringresande gäng.

   Radera
  6. Enligt Brå så har uppklarnings % också minskat fanns bara statistik till 2017, det konstiga att både inbrotten och uppklarningen minskat. Kanske folk har mer förebyggande satsningar.

   Radera
  7. Bästa brottet är det som inte sker. Om du griper och lagför en inbrottstjuv för ett inbrott, så har vederbörande sannolikt gjort 20+ till inbrott som inte klaras upp. Så bakom lås och bom faller antalet brott, men de gamla blir ouppklarade. Typ.

   Sedan sker som sagt förebyggande verksamhet.

   Radera
  8. Billy

   Uppklarningsprocent på ca 3% är skrämmande lågt, och trist att den faller när nu inbrotten minskar. Orkar inte kolla hur det ser ut för andra brott, t ex personrån och ringa misshandel, eller i övriga Norden.

   Radera
 2. Tror att folk har skaffat larm och har inte grejerna lika lätt tillgängligt längre. många prylar som folk har i hemmet har inte så högt värde på andrahandsmarknaden.
  Jag tror därimot att vi kommer att få betydligt fler rån i hemmet där man vill att vederbörande ska logga in på sin bank och föra över pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lästa att trenden pekar på det du skriver. Obehagligt.

   Radera
  2. Detta kommer definitivt och är redan ett stort problem i andra länder (ex delar av Australien)
   Har faktiskt funderat på hur man bäst skyddar sig,t.ex.genom att sätta spärrar på konton, ha konton i flera banker eller helt enkelt ha pengarna i investeringar som tar tid att omsätta. Till exempel kan de ta upp emot en vecka att sälja en fond på avanza och skicka över pengarna med BG.

   Radera
  3. Skriv inga tips/"bra att tänka på" nu till angripare. Desto sämre förberedda ogenomtänkt desto mindre chans att brottet genomförs.

   Radera
  4. Det bästa är förstås att inte ha några tillgångar alls. Kom då din tjyyyv!
   Här skulle det kleptokratiska överheten kunna hjälpa till. Beslagta ännu mer av folkets tillgångar så kommer tjuveriet sjunka drastiskt. Tillgångarna/pengarna kan överheten använda till att berika sig själva och expandera staten som brukligt

   Radera
  5. Turboprop: du tror inte de åtgärder folk tar sprider sig ändå? Men någon brådska har inte tjuvarna eftersom offren inte tipsar varandra hur de kan skydda sig, finns ju gott om folk som inte lärt sig skydda sig.

   Radera
  6. Joakim: jag tror ett hyffsat skydd börjar i att hålla låg profil och hoppas att tjuvarna riktar in sig på folk som de tror är rika.

   Sen kan en tanke vara att ha en honeypot som innehåller en förmögenhet som stämmer med den bilden rånarna har av dig (återigen håll låg profil) så när de tvingar dig att föra över pengar så de inte anar ugglor i mossen.

   Jag misstänker att om de ser att du har massa fonder så kommer de troligen frestas att pressa dig så att de får loss pengarna. Samma sak om de tror att du har pengar som de inte har hittat. Om de däremot tror att de fått loss de pengar du har så borde de nöja sig.

   Frågan är dock hur sådana rånare gör rent praktiskt. Borde det inte lämna spår som leder till dem om de för över pengarna till sitt egna konto?

   Radera
 3. De kriminella bryter sig inte längre in i andras bostäder, de spränger dem istället.
  Tror folk ändå föredrar det gamla sättet...

  SvaraRadera
 4. Hoppas på mer åtgärder, lika obehagligt varje gång jag läser om inbrott i gransamverkans gruppen på fb.
  Mardrömmen är ju att något ska hända när jag jobbar natt, och familjen är hemma.
  Tipps var snälla. Skotta/trampa upp grannens uppfart osv. Mindre inbrott mer grannsämja.

  SvaraRadera
 5. På tal om upplevd trygghet, är det fler än mig som känner mig otrygg i att man inte har rätten på sin sida vad gäller självförsvar? Säg att någon försöker tvinga sig in i ens bostad för att råna en eller dylikt, och man t ex skulle skada rånaren med en kniv eller något, så har iaf jag fått uppfattningen om att det är jag som kommer åka i fängelse samt få betala skadestånd. Samtidigt känns det som dessa rånare kommer minst sagt lindrigt undan då dom blir fällda trots att dom hotar med vapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är skitsnack. I bostaden har du långt gående rätt till självförsvar. Men de måste komma in i bostaden. Kolla med polis och åklagare, och inte med kränkta personer på Internet. I princip får du skjuta rakt bröstet på någon som brutit sig in i ditt hem. Din självförsvarsrätt är samma som polisens, faktiskt. Gäller även att försvara andra. Men du kommer utredas, eventuellt åtalas, men ska frias.

   Radera
  2. De som fällts har t ex skjutit flyende tjuvar i ryggen och utanför bostaden, avrättat folk som stått på knä och bett för sina liv, fortsatt slå på medvetslösa på marken osv.

   Radera
  3. Vad polisen har rätt till är dock att bära skjutvapen på allmän plats.

   Nyligen blev till och med en tungt kriminell friad för mord med skjutvapen, eftersom det skedde i självförsvar mot en annan kriminell på öppen gata. Han åkte nog dit för vapenbrott dock.

   Radera
  4. Så sluta slå, hugga eller skjuta på angripare som bitit i gräset. Skjut inte någon utanför bostaden, och skjut dem inte i ryggen när de flyr. Skjut dem inte när de står på knä och ber för sina liv och inte längre utgör ett hot, så ska det nog gå bra.

   Radera
  5. I själva verket är svenska självförsvarslagar mer långtgående än i många andra europeiska länder. Läs på lite helt enkelt, i synnerhet om de fall där folk fällts. I de allra flesta fall fälls inte folk alls. Men för envarsgripande får du inte tappa den misstänkte ur synhåll, utan det måste ske i direkt anslutning till brottet. Du får alltså inte jaga efter någon som sprungit ut ur huset om du så tappat bort dem bara i några sekunder. Det får dock polisen, som ju inte envarsgriper.

   Radera
  6. Således, din otrygghet i detta fall bygger på okunskap. Vilket är det vanliga.

   Radera
  7. Om du själv kan fly ska du göra det, men det gäller inte hemmet. Därför är det också lättare att ta på sig andras självförsvarsrätt - om du ser en misshandel på allmän plats så ska den misshandlade fly, men du som griper in och tar på dig den misshandlades självförsvarsrätt är ju inte den angripne, och behöver därmed inte fly. Därför kan alltid polisen ingripa, eftersom de tar på sig andras självförsvarsrätt.

   Radera
  8. Nja, det där är sanning med modifikation för det är rätt många om och men runt nödvärnsrätten. Utbildar i självförsvar (krav Maga) tillsammans med bla poliser och detta diskuteras flitigt. Till exempel skulle jag som tränar kampsport kunna bedömas annorlunda (borde veta bättre osv). När jag tränar med utlänningar blir de förvånade att vi inte får immobilisera en angripare efter en attack. Jag kan t ex. slå någon som hotar med kniv, men när faran är över är det inte säkert att jag kan se till att han (oftast en man) inte angriper igen. Då ses det som att sparka på någon som ligger osv. Rekommenderar @fixeride (åklagare) på twitter som lagt ut flera rants om lagrum mm nyligen

   Radera
  9. Problematiken ligger i begreppet "nödvärnsexcess", som behandlas i 24 kapitlet 6 § i Brottsbalken. Personligen är jag mest rädd för följande hämndaktioner från kriminella gäng. Så mycket i vårt tänkande, för att inte säga vår lagstiftning, kommer från en gången, enklare och mindre våldsam tid.

   Radera
  10. En polis jag talade med förut bekräftade detta, svensk lagstiftning är formad för vanliga svennson.
   Yrkeskrimminella skrattar åt rättsväsendet, och kan arbeta hyfsat ostört.

   Radera
  11. Den som hotar med kniv begår brottet olaga hot.

   Enligt Brottsbalken 24 kap. 1 § har man rätt till nödvärn (bl.a) mot ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp och mot den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg.

   Eftersom fängelse kan följa på brottet olaga hot så har man också rätt till envarsgripande av den som hotar. (Rättegångsbalken 24 kap. 7 §).

   Sålunda har man rätt att avvärja hotet samt att sen hålla kvar den misstänkte tills polisen har anlänt. Det är viktigt att tillkalla polis så fort som möjligt för att snabbt kunna överlämna den misstänkte i polisens förvar. Man får inte heller använda mer våld än det minimum som krävs.

   Det kan förvisso uppstå svårigheter med bevisläget (inga vittnen, t.ex.) så det kan vara klokt att låta den misstänkte löpa i vissa fall även om man har rätt att hålla denne kvar tills polisen anländer.

   Polisanmäla bör man dock alltid göra när man har blivit utsatt för ett brott.

   Radera
  12. https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/fangelse-for-man-som-misshandlade-biltjuv/

   Ingen oro, bara du inte råkar slå ett slag för mycket när du blir attackerad med en hammare. Känns tryggt.

   Radera
  13. Nödvärdnsrätten är inte ett carte blanche för misshandel.

   Radera
  14. Undra hur adrenanalinnivåerna är hos en som blir attackerad är. Fy skäms för att denne har svårt att hejda sig och styra sig vid dom nivåerna.

   Radera
  15. Trellolol: eller ett slag för lite;>

   Radera
  16. Problemet är att du inte får säkerställa att angriparen inte utgör en fara för dig. För att göra det måste man slå dem medvetslösa eller döds dem. Du kan aldrig veta om de kommer fly eller angripa igen. Du kan aldrig veta vad de har för vapen. Varför ska en som blir angripen behöva ta fortsatta risker?

   Radera
  17. Spot on Carmania. Man kan ju ställa sig frågan varför rättsväsendet är på anfallarens sida i detta fall. Vore det inte bra om det fanns större konsekvenser för anfallaren ibland? Så att man kanske ska tänka sig för innan man begår sådana brott.
   Såg nån "intervju" med en fd kriminell från ett utsatt område i Malmö, som hen vittnade, det är bara konsekvenser som hjälper, inte daltande, inte fritidsgårdar, inte pizzor.

   Radera
  18. Svaret på frågorna i den två senaste kommentarerna är att lagstiftaren har ansett att det är olämpligt att var och en får avgöra, efter eget godtycke, hur mycket våld som får användas vid nödvärn.

   Jag håller nog med lagstiftaren om detta.

   Konsekvenser för den som begår ett våldsbrott är en annan fråga. Det är möjligt att lagen behöver skärpas i det sammanhanget, men att dra upp den saken i frågan om hur nödvärnsrätten fungerar och bör fungera är klockren whataboutism.

   Radera
 6. Bekräftar nedgången med en anekdot från mitt bostadsområde i Stockholms. 2016-2018 var området extremt utsatt med 5-10% av hushållen hade inbrott eller inbrottsförsök varje år. Det kändes på sikt ohållbart att bo kvar i ett så utsatt område. Sedan förra året var inbrottsligorna plötsligt borta. Första gången på länge jag har varit positivt överraskad av den lokala samhällsutvecklingen...

  SvaraRadera
 7. Jag minns tidigt 90-tal, kanske tom. 1990 när jag gick av tunnelbanan vid Stora Mossen och blev omringad av ett "kickersgäng", typ arabkillar med mustach mellan 15-18 (gissar jag).
  Mycket "svennefitta", "hora" osv. och dom tvingade av mig min plånbok (utan våld) och gick in i vagnen igen.

  Jag stoppade chauffören (var första vagnen) och gick och krävde min plånbok tillbaka och fick den slängd på marken och gick därifrån.
  Kanske en halvvinst men förnedringen brände rejält ett par år och blev start på boxning och thaiboxning.

  därefter gick det väl ok tills en avslutning på Djurgården där jag satt på en bänk full och glad och rökte och ett snarlikt "kickersgäng" kom fram och krävde cigaretter, och fick paketet. Var inte värt att stå emot och dom gick iväg puffandes och skrattandes.

  Jämför jag det med idag så är det kniv eller pistol och dödshot, grova misshandlar, knivstucken (sällan skott) och extremt grov förnedring, "kyss mina fötter" säg att du är en "svennehora" osv.

  Våldet är skyhögt högre än det jag utsattes för på 90-talet så är det mindre rån (vilket det väl inte är) så är själva brottet så mycket grövre.

  Samma med våldtäkter, 90-tal blev offret antastat av en tokfull kille med dåligt omdöme. Idag riskerar dom gruppvåldtäkt med sadistiska inslag. Under groomingskandalerna i Rotherham var det fruktansvärda våldtäkter mot barnen, ett fall där dom spikade fast en flickas tunga i ett bord innan dom våldtog henne.

  Samma med bostadsinbrotten, idag löper man risk att bli misshandlad, mördad eller våldtagen om man är hemma även fast man inte kämpar emot.

  Det är nog det folk känner snarare än att totalen gått ned.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Home invasions är det nya. Brottstypen ökar, om än från mycket låga nivåer.

   Radera
  2. Inget nytt alls. Hade fyra stycken i mitt närområde för 10+ år sedan, som väl slutade med morden utanför Alingsås, varefter polisen faktiskt grep folk. I en grannby blev en vapenhandlare rånad, en annan i en annan grannby osv. Sedan brändes ett äldre par inne på ett mystiskt sett, men polisen kunde inte styrka brott.

   Det är bara det att det slogs inte upp som riksnyheter på den tiden.

   Radera
  3. Det var nog 2005-2006 tror jag.

   Radera
  4. Eller nä, Långaredmorden var 2012 tror jag.

   Radera
  5. Åhnej.Rotherham historien hade jag förträngt.
   Fyfan vilken jävla ynkedom. Blir genuint illamående av myndigheters ovilja och flathet, när det kommer till o skydda barn.   Radera
  6. Ett av problemen med home invasions är att separat brottsrubricering saknas i straffrätten.

   Radera
  7. "Det är bara det att det slogs inte upp som riksnyheter på den tiden."

   Herregud, brotten du nämner minns jag också, de togs garanterat upp 10ggr mer i media än motsvarande brott idag.

   Radera
  8. Förut hade vi inga inbrott härute i skärgården, men numera är det flera försök varje år. Jag är mest orolig för inbrott i bostaden, när jag ligger och sover. Jag bor ensam i en stuga och ytterdörren har ett s k sidoljus, som är lätt att slå sönder, så att man kan stoppa in handen och komma åt låsvredet. Numera spärrar jag låset innan jag går och lägger mig, men låset i sig är inte särskilt säkert, heller, ASSA 2000. Jag har en "tuta på burk" bredvid sängen, så att jag kan försöka skrämma bort tjuven/påkalla grannarnas uppmärksamhet. Under de senaste åren har inbrotten här ute i skärgården ökat markant, med båtmotorer (även jättestora & tunga), vinterdäck, bilar, snöslungor och verktyg. De två närmaste polisstationerna har lagts ner för att spara pengar eller pga modern teknik med bättre resurser i polisbilar, så det tar 20-40 min. att få hit en polisbil.

   Jag sover dåligt och ligger mycket vaken på nätterna och under de senaste åren har jag hört allt oftare, att någon känner på handtaget i ytterdörren, om dörren är låst eller om man kan öppna och kliva in. Dessutom knackas det ofta på ytterdörren eller ett fönster nattetid. En gång hörde jag någon smyga utanför huset och när jag har tittade ut genom ett fönster, såg jag en man stå utanför ytterdörren, med en liten ficklampa i handen, som han lyste mot dörren med. Jag blev inte ens rädd, det är den nya normalbilden härute. Numera har jag "däckhotell" i min rymliga torpargrund och jag vaknade en natt, när tjuven försökte rycka upp den låsta luckan till husgrunden. Efter ett tag försvann tjuven, men kom tillbaka igen och fortsatte att rycka i luckan, han kanske hoppades på att karmen skulle vara halvrutten och ge vika. Jag orkade inte ens gå upp och kolla, utan somnade om. Samma sak när tjuven ryckte upp den olåsta dörren till trädgårds-redskapsförrådet. Min fastighet har staket och grindar och en stor bild på en schäfer på brevlådan, men tjuvarna kommer ändå. Visserligen hade vi en dalmatiner, en "prickig mespropp" och hund-attiraljer utanför huset, men tjuvarna kommer ändå.

   En lokal förmåga är knarkare, som har som MO att gå in i folks hus och ta grejer från hallen, som plånböcker, bilnycklar och mobiltelefoner. Sedan kommer han tillbaka på natten och hämtar bilen. Han har inget körkort och är hög när han kör och kvaddar ibland bilen. Polisen tar ibland honom på bar gärning, men förundersökningen läggs ner och bilägaren får en låg ersättning för sin förstörda bil. Han har gjort kanske hundratals sådana stölder i trakten, ofta när det har blivit mörkt ute och om han mot förmodan möter ägaren i hallen, så är han hur trevlig som helst och verbal till max och kommer med någon påhittad förklaring om varför han gick in hos främmande folk. Så vi har inga plånböcker, bilnycklar, mobiler eller värdeföremål i hallen, utan osynliga längre in i huset. Plus att vi har små lampor som blinkar inne, när någon kommer nära ytterdörren. Även hyresgästen i lilla stugan hörde en kväll innan han hann somna på kvällen, att någon kände på dörrhandtaget, så nu spärrar han också låset för natten. Han har också en "tuta på burk". Det blir lite svårare att ta sig ut, om det börjar brinna, om man måste leta efter nyckeln mitt i natten. Man går ogärna ute på sin egen tomt på nätterna numera och att ha dörrar/fönster öppna för vädring på sommaren är otänkbart.

   Radera
  9. Låter som en ohållbar situation. Jag föreslår att du uppsöker nämnde narkoman och upplyser denne om vad som händer om du ser honom en gång till på dina övervakningskameror.
   Eventuellt bjuda på en liten försmak.

   Radera
 8. När brotten ökar brukar ju en känd kriminolog (nej, inte GW) säga att det är anmälningsbenägenheten som ökar. Jag kontrar lite på skämt med att det kan vara anmälningsbenägenheten som minskar.

  Minskad anmälningsbenägenhet ser vi helt säkert bland handlare när det gäller siffror om att snatterierna minskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste väl polisanmäla om man vill få ersättning från försäkringsbolaget?

   Radera
  2. Ja självklart måste man ha en polisanmälan för att kunna få ersättning ifrån ditt försäkringsbolag. Men det är för jävligt ändå, så det måste bero på att folk inte längre anmäler och vill ha ersättning för stulna saker. Vad gäller nödvärnsrätten vid inbrott verkar det snarare vara bloggaren som saknar lite juridisk kunskap.

   Radera
 9. Enkelt uttryckt har väl människor inte särskilt mycket hemma som är lätt att sälja vidare nuförtiden.
  Utpressning och hemrån blir det nya, utöver ökade inbrott den dagen det blir lättare att försörja sig på det än att jobba. Landet är ju byggt med utspridda hus och 9-5-människor.
  Lägg till det extrem allemansrätt. Har tiotals människor som går igenom gården varje dag, tänk om man hade tid till nöjespromenader..

  SvaraRadera
 10. Läser i expressen att barn som rånar andra barn har fördubblats på 4 år. Gäller anmälda brott och man räknar med stort mörkertal.
  Tur att man inte är barn längre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som förälder till 13-åring tänker man på risken för dessa rån. Har en känsla av att det i första hand är mobilen barnen blir rånade på, så vårt barn får gamla mobiler även om vi skulle ha råd att ge henne en betydligt nyare och bättre.

   Radera
  2. Ska väl tillägga att anledningen till äldre mobil är att minimera risken att bli utsatt för rån
   Men det var säkert självklart

   Radera
  3. Ska mest vara killar som blir rånade, då det handlar om makt och att förnedra och visa sin överlägsenhet trots socioekonomisk skillnad. Råna en tjej och du visar tvärt om hur vek du är. Undantag finns, förstås, går nog kolla statistik.

   Radera
 11. Jag deltog i BRÅ:s trygghetsundersökning för några veckor sedan. Blev utvald av SCB. BRÅ:s definition på frågan "har du senaste året blivit utsatt för inbrott i bostaden" angav tydligt att man inte skulle räkna med inbrott i garage, uthus eller friliggande förråd typ källar- vindsförråd. Det ställdes ingen fråga om man blivit utsatt för inbrott i dessa delar av bostaden, eller i alla fall vad som de flesta nog ändå definierar som "hemmet". Så BRÅ:s statistik som kommer från "trygghetsundersökningen" inbegriper inte en - tror jag - rätt vanlig kategori av inbrott i hemmet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, och? Statistiken i blogginlägget handlar om polisanmälningar, inklusive förrådsstölder. Datat kommer ur polisens databas.

   Du pratar om något helt annat.

   Radera
 12. Korrelerar nedgången månne med införandet av gränskontroll?

  SvaraRadera