Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-02-28 07:07

Börskraschen ett faktum - nedgångar på över 10% på en vecka

Börskraschen är ett faktum med nedgångar på över 10% i USA på en vecka, och eventuellt de största nedgångarna på en dag i storbolagsindexet som Dow Jones sedan 1930-talet. Raset fortsätter i Asien, samtidigt som det påstår att Ryssland/Syrien bombat och dödat 37 turkiska militärer i en ledningscentral i Syrien. Turkiet meddelade också enligt Reuters att man slutar hindra flyktingar att ta sig till EU, och har beordrat sin polis, kustbevakning och gränsvakter att kliva åt sidan. Och i Sverige ska fem nya coronavirusfall identifierats.

Tunga amerikanska S&P-500 rasade med  4.42%, Nasdaq-100 med 4.93% och anrika storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average med 4.42%. Nedgången i Dow Jones på en enskild dag påstås vara den största sedan 30-talet, men detta är inget jag har verifierat. 

Dow Jones Industrial Average-index är nere på nivåer som sågs i augusti 2019. För S&P-500 är nivåerna tillbaka till oktober, men alla bloggläsare som slagit sig för bröstet över höstens och vinterns starka börsuppgång sålde förstås på toppen förra veckan och har inte gjort några förluster.

De amerikanska börserna stängde också nära dagsbotten.

Rasen fortsätter i Asien med SSE Composite i Shanghai -3.12%, Nikkei 225 i Japan -4.47%, Hang Seng i Hong Kong -2.68%, Straits Times -2.76 i Singapore och ASX-200 -3.25% i Australien.

Det finns inget alls som talar för något positivt på de europeiska börserna, utan kraschen lär fortsätta även här.

Det handlar för övrigt nu om en riktig börskrasch, eftersom index i USA nu gått ner över 10% på en vecka. Av de index jag följer har det gått sämst för tekniktunga Nasdaq-100 med -12.37%. Bäst har det gått för S&P-500 med endast -11.69%.

Stockholmsbörsens OMXSPI ligger på -9.64% och kommer idag garanterat passera -10% på en vecka.

Fler coronavirusfall har identifierats av myndigheterna i Sverige efter att en resenär från Italien har visat sig smittad. Coronafrossan lär tillta, även om sjukdomen fortfarande inte blivit farligare än tidigare.

En ledningscentral för turkiska trupper i Syrien ska ha bombats med förmodat ryskt flyg igår, och 37 turkiska militärer ska ha dödats. Detta är ej bekräftat. Andra uppgifter anger 33 dödade, och ryska nyhetsbyrån Tass hävdar att det var terrorister och inte alls ett flyganfall. Flyganfallet finns dock på Youtube, men är inte geolokaliserat på grund av mörker, liksom filmer på hur turkiska soldater söker skydd i skyddsrum. 

Vad som är bekräftat hos Reuters är att Turkiet sent igår kväll beordrade sin polis, kustbevakning och gränsvakt att sluta hindra flyktingar från Syrien och andra länder att ta sig till EU. Positivt för flyktingarna, som slipper sitta fast i koncentrationsläger i Turkiet, men det kommer få konsekvenser inom EU. Det kan handla om ett cyniskt spel med människoliv från Turkiets sida, som kommer kräva ett antal miljarder av ett EU som redan är försvagat av Brexit för att stänga gränsen igen. Människor används som ett spelkort samtidigt som coronapaniken exploderar. EU klarar inte ens av att enas om en ny budget post-Brexit, och lär knappast enas om någon gemensam flyktingpolitik heller.
Tvätta händerna.
WHO har utmärkt information om hur man skyddar sig mot coronaviruset. Det handlar om att hålla god hygien.

Den bästa datan kring viruset kommer från det drabbade kryssningsfartyget, som utgör en mycket smittsam miljö. Av cirka 3000 ombord har endast 705 smittats och av dessa har fyra dött, eller 6 promille av de smittade eller cirka en promille av alla passagerare. Siffror från WHO:s senaste lägesrapport. Det finns inte heller något som tyder på att dödsfall sker särskilt ofta utanför riskgrupper.

77 kommentarer:

 1. Man såg igår hur marknaden höll emot en stängning under 1700 OMX30 nivån. Men idag kommer det nog vara kört och ytterligare en stark negativ signal är på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns osannolikt att 1700 orkar hålla.

   Radera
  2. Ska man sälja det sista nu eller kan man vänta en upprekyl till 1775?

   Radera
  3. Davao, menar du 1675?

   Radera
  4. Nej 1775. Tänker på marknadsbubblans anatomi och att det brukar komma en tillfällig uppgång innan det riktiga fallet.

   Hur som helst klev jag av nu. Portföljen gick över 30% plus förra åren så några tusenlappar i vinst blev det kvar.

   Radera
  5. Dava, Jag var lite ironisk.

   Om det inte vore för viruset, jag förväntade mig en rekyl från 1700 och någon slags huvudskuldraformation men i spåren med rädslan efter viruset och att vi bröt ner under 1700-stödet redan efter en väldigt liten rekyl så tror jag inte vi kommer se 1770 på väldigt länge.

   Och andra sidan så kan ju världens riksbanker på en sekund vända upp och ner på det resonemanget.

   Radera
  6. Nu är det bara att ligga lågt och kanske köpa något om man har medel, och om man inte behöver pengarna den närmaste tiden.

   Radera
 2. Nedgången gör i alla fall underverk med mina XACT Bear! Frågan är bara när jag skall sälja dem ... Aldrig får man vara riktigt glad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde inte låta bli och tryckte in lite mer likviditet på kontot och köpte bear sas x5 i tisdags eftermiddag. Gått ganska gott också. Nu är man bara rädd för fed istället.

   Radera
  2. Jag nämnde inte vid vilket läge jag köpte mina XACT Bear ...

   Radera
 3. Nu gäller det att ha is i magen och sätta känslorna åt sidan. Det här blir lärorikt.

  SvaraRadera
 4. Men snart kommer väl fler personer än jag att tycka att det börjar bli köpläge och bromsa upp fallet.
  Kanske inväntar de dock senaste uppdateringen av konjunkturmodellen är på bloggen, men tillslut så!

  För övrigt har jag inte gjort en förlust innan jag säljer. Precis lika lite som jag har gjort en vinst på min bostad innan jag hittar en greater fool som köper den till överpris :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött att höra, sälj aldrig så slipper du ju någonsin förlora något? Att inte alla tänkte på det.

   Radera
  2. Ja, eller hur? Men skämt åsido tror jag att det gått bättre för svenska småsparare som inte vare sig köper eller säljer i panik/affekt utan mer kör någon strategi och håller sig till den.

   Radera
 5. "[...] alla bloggläsare som slagit sig för bröstet över höstens och vinterns starka börsuppgång sålde förstås på toppen förra veckan och har inte gjort några förluster."

  Är det inte bloggen som brukar tjata om att man inte gjort en vinst/förlust innan man sålt? Visst, jag ligger minus sen förra veckan men plus på 2020, rullande 12 månader och sen start för några år sedan. Visst, det kommer ta tid innan jag når ATH igen men jag har fortfarande inte gjort någon förlust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är dock verkligen inte omöjligt eller otroligt att många kommer ha en 12-mån-avkastning som är negativ väldigt väldigt snart. Det är, som vanligt, över tidsperioder på 10+ år som man kan räkna med positiv avkastning med god sannolikhet när det gäller börsinvesteringar.

   Så nu kommer det bli otroligt svängigt ett tag framöver, likt 2007/2008.

   Radera
 6. Ja, nu har vi en börskrach på riktigt och inte bara en korrektion. Blir ett blodrött avslut på februari och det lär dröja länge innan vi når ATH igen. Ju mer scenariot ändras från "det går att isolera smittan" tills "smittan kommer vara allmänt spridd", desto större påverkan på framtida produktion och vinst. Kan lätt gå ner _mycket_ mer från denna nivå med denna utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite svårt att förstå varför det faller så pass mycket och fortsätter att falla. Visst påverkas supply chain av viruset och många företag är påverkade men det lär ju knappast vara ett kritiskt läge där företagen riskerar att gå i konkurs. Produktion, handel och transport sker ju fortfarande fast det går lite långsammare ett tag till det tar fart igen. Vad tippar du på att detta kalaset slutar med för resultat? -20%?

   Radera
  2. Kan gott gå ner 20, 25, 30% till om det vill sig. Det kan ju bli permanenta störningar av produktionen. Flygbolag kollapsar, folk slutar konsumera sällanköpsvaror (bilar, bostäder), bankerna får problem med finansiering när underliggande säkerheter försämras, osv osv. Helt omöjligt att säga.

   Radera
  3. Fast du målar upp ett väldigt mörkt scenario. Det där känns ju som in worst case. Mer rimligt är väl att det att resultatet blir ett genomsnitt av alla andra pandemier vi haft dom senast 50 åren. Bostäder går ju som smör. Snart sjunker väl bostadsräntorna ännu mer och bankerna kanske reviderar sitt stresstest från att man ska klara 7% i ränta till 3%.

   Radera
  4. Men du ser själv på volatiliteten att marknadsaktörerna inte vet längre. Så det kommer bli dagliga svängningar på uppemot +/- 5% innan vi har mer fast mark att stå på. Precis som vid tidigare större kriser.

   Jag tror ju absolut att man om tio år kommer ha mer kapital om man köper idag, 28/2 2020. Men det kan svänga riktigt ordentligt fram tills dess. Bäst som vanligt är att bara ombalansera enl egen risktolerans.

   Om det visar sig bara vara en tillfällig utbudsstörning så är dagens kurser kanske lagom, men räkna in sannolikheten för t ex finanskris pga banker plötsligt drabbas av kreditförluster pga verkstadsindustrin imploderar och flygbolagen konkar, så kan det gå utför ordentligt.

   Radera
  5. Ok vi får se vad vi händer....krigskassan ska in om vi lyckas komma ner -30%. I December 2018 blev det aldrig så.

   Radera
  6. Jag tror att det låg så mycket rytmer i år som talade för nedgång. Att nu det är Coronan som sätter bollen i rullning men är kanske bara en del av anledningen till raset som jag också kommer att fortsätta länge.

   Radera
  7. Är nog inne på Joakims linje här - helt omöjligt att förutsäga de ekonomiska effekterna. Finanssystemet är oerhört komplext och kedjeeffekterna är helt oförutsägbara.

   Som anekdot så jobbade jag som förvaltare under finanskrisen och vi träffade regelbundet alla smartaste analytikerna från alla de stora investmentbankerna. Till en början när problemen med ninja lånen började dyka upp så var allas bild samma: Subprime är bara några procent av den amerikanska bolånemarknaden och även om hela lånestocken skulle förfalla värdelös så skulle det inte bli ett stort problem. Men därefter vet vi hur det gick. Subprime startade lavinen som ledde till sjunkande bostadspriser, att även prime lån fick problem och att marknaderna började rasa. Effekterna transplanterade sig vidare till ekonomin som medförde än större ras, ytterligare nedgångar i bostadspriser som ledde till ytterligare dåliga lån och följande finanskris etc.

   Omöjligt att veta vad som händer. Kanske går börsen ner 40 % till från idag, kanske är allt över om en vecka och marknaden rallar tillbaka till ATH inom en månad.

   Radera
  8. Samma här. Helt omöjligt att förutsäga. @Goffy: worst case. Vad är det då? Vid andra större nedgångar typ 2000 och 2008 gick börsen ner 50-70% Världen överlevde det med.

   Radera
  9. @Nils Nilsson: Worst case är väl någonstans i närheten av det som hände 2008 men med fallande bostadspriser i Sverige.

   Radera
  10. Jag tror 2008 snarare är ett best case scenario. Jag tror att worst case är långt utanför de flestas fantasi.

   Det är så många företag i hela världen allt från små till stora som är beroende av kinesiska komponenter. Eller beroende av andra företag som i sin tur är beroende av kinesiska komponenter.

   Och personal som är beroende av löner från dessa.

   Hur många konkurser krävs det innan våra banker får bekymmer?

   Själv har jag väldigt svårt gissa mig till var det ska bottna, men jag är ganska säker på att många kommer ångra att dom inte sålde när dom hade chans även om det var 10% under all time high.

   Radera
 7. Och bloggen skrek att det var ett skämt och en parantes. Det enda vi vet är att ingen här vet

  SvaraRadera
 8. Oroväckande det där med Erdogan, att med flyktingvapnet ytterligare spä på kaoset med Syrien och den gryende pandemin. Frågan är vad han planerar att göra när han uppenbarligen vill skapa mer kaos och destabilisering som avledningsmanöver. Antar att han ser ett rätt stort svängrum om resten av världen, och speciellt Europas samvete EU, är fullt upptagna med annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan, vad ska han göra? Det finns närmare 4 milj flyktingar i Turkiet och närmare 1 miljon till står vi gränsen och vill in. Hela Europa har tagit emot mindre antal än vad Turkiet har gjort och den egna befolkningen börjar revoltera.

   Vad skulle du göra i hans skor?

   Radera
  2. Jag skulle avgå för att låta någon mer kompetent ta över.

   Radera
  3. Han borde sluta stödja islamister genom att ta hem sina soldater till Turkiet. Då skulle Syrien snabbt återta kontrollen över sitt territorium och alla flyktingar skulle kunna återvända hem.

   Radera
  4. Jag skulle till att börja med aldrig tagit på mig hans skor.

   Radera
 9. Blir inte 6 personer av 3000 mer åt 2 promille? / Näsvis

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Testade att logga in på Avanza. Lyckas ej. Har folk panik nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu lyckades jag :) efter tionde försöket ...

   Radera
 12. Resan mot 1500 nivån är troligen påbörjad. Vinstvarningar och Sars-CoV-2 nyheter kommer att dominera nyhetsflödet den närmaste tiden. Det är svårt att se vad som kan stoppa detta på kort sikt.

  SvaraRadera
 13. Inloggningsproblem på Avanza nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick alldeles utmärkt på första försöket. :-)

   Radera
 14. är det skottår så är det.

  SvaraRadera
 15. "Alla sålde på topp" Näe jag tror inte det. Jag tror många liksom jag har förlorat en massa pengar på börsen men tycker att det är jobbigt att berätta det för någon.
  Sen har ju jag APsåfa7 (soffliggarfonden) som många andra vilket också har fallit kraftigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va, tycker man det är jobbigt att skriva om sina förluster?

   AP7Såfa kör ju med hävstång. Det kan således gå fort när det går åt fel håll.

   Radera
  2. AP7 har minskat sin hävstång något, men det kommer helt klart att synas. Jag kör 100% AP7 i min premiepension, så det blir en hygglig nedgång där gissar jag.

   Som sagts, helt tyst på de som var nya på börsen och gick in för inte så länge sen för första gången...

   Radera
  3. Om man har gjort större förluster kan man tycka att det är jobbigt och då undviker att ta upp det. Gör en enkät och se vad dina bloggläsare har gjort för vinster resp förluster på börsen i år eller den här veckan

   Radera
  4. Den här veckan har nog alla gått back? ;)

   Jag är ledsen för att jag bara sålde hälften förra veckan och inte hela innehavet. Vågar inte ens logga in och titta...

   Radera
  5. På börsen har jag gått back två nettolöner denna månad, ej inräknad dagens (28:e) fall som inte är helt klart vart det landar ännu.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. @Known: Japp -1,06% på 1 vecka mest p.g.a. guldets utveckling idag men har ingen panik än.

   Radera
 16. Corona är givetvis i sig ett problem men det långvariga monetära vansinnesexperimentet med sin enorma skuldbubbla ger multipel instabilitet. Momentum upp och momentum ner. Nu gäller det att gå in rätt i nästa rally ( o vem kan tajma?) som kommer på positiva nyheter kring corona.
  Men det kommer förmodligen ta tid då corona bara är i sin linda.
  Intressant också se om vi får en välbehövlig rejäl sättning på husmarknaden nu när riskmomentet satt in. Men det beror såklart om vilka monetära åtgärder staten tyvärr kan sätta in. Tex 100% ränteavdrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börsen kommer väl falla till dess att centralbankerna får tummen ur och börjar göra något så det gäller väl att kunna läsa mellan raderna. Powell är svår. Ingves är lättläst. Det är bara att agera tvärtemot vad Ingves säger.

   Radera
  2. Ja, problemet är väl också att ammunitionen börjar ta slut. US kan sänka räntan ytterliggare men EU är tveksamt. Man börjar nu prata mer aktivt om helikopterpengar för att öka efterfrågan. Men det är en kortsiktig lösning där jag tror skuldbubban ändå förr eller senare biter en i svansen. Indirekt om inte annat genom arbetslöshet.

   Radera
  3. @Bengt Eriksson: Helikopterpengar producerar väl antagligen inflation då dessa pengar går till alla samhällsklassen (även dom som inte köper tillgångar utan antagligen konsumerar mer ifall dom får mer pengar i fickan). Då gäller det att inte sitta med FIAT valuta i ett sådant läge.

   Radera
  4. Goofy, Du vet inte ännu hur politikerna kommer fördela eventuella helikopterpengar.

   Radera
  5. Svenska riksbanken höjde ju räntan i Sverige 2008 när storbolagens orderböcker sviktade och subprimelånen redan vacklade. Det blev ju extra broms här hemma när finansmarknaderna brakade ihop.

   Så mycket rimligt som du säger Goofy att tolka Riksbanken omvänt :)

   Radera
  6. @Kent No1: Politikerna?

   Radera
  7. @Abbe: Riskbanken med Ingves i spetsen har ju prognostiserat massa konstiga saker. Exempel: Inflation över 2%, Stärkt valuta, Bostadsprisfall o.s.v.

   Radera
  8. Ja, Goofy jag tror inte riksbankens ledning får sitta kvar särskilt länge om de delar ut helikopterpengar utan att regeringen får ha ett ord om hur de ska placeras

   Radera
  9. @Kent No1: Kan dom avsätta Ingves med omedelbar verkan?

   Radera
  10. Sånt brukar väl kunna gå snabbt. Ingves har väl och andra sidan den samhällspositionen att han i så fall skulle sparkas snett uppåt.

   Men nu är han ju dessutom snart 67 år gammal.

   Radera
 17. Sålde knappast på toppen, och kunde ju inte hålla mig ifrån att köpa i alla fall en liten post bear cert.. Ja med hävstång då

  SvaraRadera
 18. 10 av de som insjuknat på Diamond Princess har hittills tillfrisknat.

  SvaraRadera
 19. Förvånar mig att till och med guld går ner idag, vad köper folket som säljer?
  Eller är det bara överbelånade aktier att sälja och skulder att betala av?

  Blir nästa dead cat bounce där det bottnade oktober 2019? strax under 1600?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1574 verkar vara där OMX bottnade i oktober. Det borde behövas en bit in i nästa vecka innan vi når dit men en dag som denna kan nog vad som helst hända.

   Radera
  2. Lite småintressant ja, ett tag för några veckor sen / nån månad sen steg ju _samtliga_ tillgångar i pris, lite intressant. Nu åker även alternativen ned, se t ex bitcoin med en minskning på 10-15% eller nåt under veckan (fast det är kanske normal volla).

   Radera
  3. Sant. Varför sjunker guldpriset när den egentligen ska gå upp. Marknaden är irrationell.

   Radera
  4. Guldet går ner för att hedge fonder tvingas att sälja sina guld positioner för att täcka sina förluster. Bra köpläge.

   Radera
 20. Börsen kommer att gå ner ännu 40 % till sommaren med några rekyler upp då central bankerna börjar köpa aktier.
  Sen kommer MMT och till hösten får vi sedan hyperinflationen och då far guldet som en raket.

  SvaraRadera
 21. Jag gissar på -33%, av förekommen anledning. Sedan väntar en korrigering i bostadspriserna också.

  SvaraRadera
 22. Om man tittar på John Hopkins Corona-scorecard så är death rate 3,4% nu på totalpopulationen. Dock över 43% som är återställda. Hur väl världens stater fångar smittad population är dock svajigt antar jag. Iran har en death rate på nära 10% medan Korea har en rate på dryga halvprocenten.

  Om Korea är bästa benchmark för västvärlden (2.337 insjuknade, 13 döda per idag) med modern sjukvård, infrastruktur, hygien etc, så är det ett långt bättre läge för utvecklade länder med relativt goda förberedelser men kanske sämre för utvecklingsländer och de som inte har förberett sig. Italien har ca 2,6% (17 av 655), men kanske långt fler är smittade då det verkar komma hem folk runtom i Europa från semester i skidorter i italienska alperna som dragit på sig viruset.

  SvaraRadera
 23. Förstår ni inte att dagar som dessa är hela poängen med att ha så kallade börser? Det är meningen att enorma värden ska byta händer. Varje gång. Det är avsiktligt.Tro inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Börsens insynspersoner sålde aktier för de största beloppen på tre månader under förra veckan - innan den innevarande veckans börsras (DI)”

   Radera
  2. Det är klart att börsen är en marknadsplats. Några har alltid bättre bild av trolig marknadsutveckling.

   Vid något tillfälle har denna farsot blåst förbi (i väntan på nästkommande). Den efterföljande uppdämda efterfrågan kommer att driva upp kurserna och nya förmögenheter kommer att skapas för de som inte varit med ner, men som nu istället går in.

   Klimatfrågan kommer aldrig mer i storfokus som den gjort hittills, det blir en fråga av samma rang som miljöförstöring som alla satt hittills satt på vänt bakom klimatet.

   Nu är det pandemibegränsning, klappjakt på utvecklingsländernas djurmarknader, läkemedelsföretag som får skyhöga kursvärderingar när de beskriver hur de proaktivt nu satsar på att förutse och med syntetiska lösningar skapa korta ledtider utveckla virusvacciner.

   Investeringar i infrastruktur/produktion/logistik kommer att riktas mot kostnadseffektiva och relativt kompetenta länder som inte har stuvad råtta normalt på menyn.

   Kina har redan förbjudit djurmarknaderna, men är det tillfälligt? Om det inte är permanent så kommer globala företag att sprida sina risker mer. Apple kommmer tex att göra sig mindre beroende av Kina.

   Omställningar kostar pengar. Att samtidigt anpassa sig efter klimathotet kommer inte att vara fokus. Fossilgänget hänger kvar längre på grund av pandemiepoken.

   Radera
 24. Jepp, insynspersoner handlar jäkligt mycket just nu. Ett tipps är att följa "insynsmannen" på twitter

  SvaraRadera
 25. Det är just såna här förlopp som formar hela generationer av marknadsaktörer för resten av deras liv.

  SvaraRadera
 26. Inte ens Guld är safe haven vid börskrasch

  SvaraRadera