Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-02-06

Bekräftat: En terrängbil 16 Galten står parkerad i Tillberga - polis på plats

En terrängbil 16 Galten står parkerad i ett bostadsområde i Tillberga, Västerås. Bloggen har foton, men har inte fått publiceringstillstånd än. Polisen ska vara på plats. Tillägg: Viss ironi i att stölden skett i Polisregion Mitt, den enda polisregion som inte lyckats minska stölder i bostadsinbrott de senaste åren, utan tvärt om ökat.
Inte Tillberga.
En terrängbil 16 Galten står snyggt parkerad på en parkeringsplats i ett bostadsområde i Tillberga. Polisen är på plats, och det handlar sannolikt om det ena stulna fordonet.

Bloggen har foton på fordonet, men har inte fått publiceringstillstånd för bilden som omfattas av fotografens upphovsrätt.
Säkerheten på nedlagda Smälterydanstalten, Sätila, bestod av en bom, vita trästaket och en förbudsskylt.
Tillberga har bland annat en kriminalvårdsanstalt av klass 3, dvs lägsta säkerhetsklass som saknar rymningshinder. Pansarfordon behövs således inte nödvändigtvis för att genomföra en fritagning annat än under låsta tider på dygnet, men syftet kan förstås inte uteslutas.

Det andra fordonet är vad som är känt av bloggen ännu inte hittat.

Tillägg: Uppgifter till bloggen gör att det mesta pekar på att det handlar om pundare som stulit fordonen. Det verkar åtminstone inte handla om organiserade professionella internationella bilstöldligor.

26 kommentarer:

 1. Den där stölden kommer de inte undan med. Militären har full koll på var fordonen befinner sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Militära fordon ska vara radiotysta, för att inte kunna pejlas in av motståndaren. Så även om det finns GPS ombord, så sänder den inte.

   Radera
  2. Ja en GPS sänder troligtvis inte, men det finns förstås andra sett att spåra fordonen. Militären har - trots allt - en del resurser att ta till. Är nog en tidsfråga innan även andra Galten är återfunnen.

   Radera
  3. Sluta bry era hjärnor. Jag känner mig helt trygg när jag vet att svensk militär har vapen i hand. Det hela tror jag snarare kan vara, att vettigt folk bland militären tagit sak i egen hand och knäcker kriminella ligor med sådana fordon. Brakar in i kriminella ligors huvudkontor med detta och rensar upp.

   Jag skulle snarare be till Gud för Sverige och vårt civila och militära styre, att denna lyckas hålla kriminella ligor stången. Främmande makt (läs Kreml) betalar säkert våra kriminella för att infiltrera vårt samhälle. Det är vad jag förväntar mig av Kreml.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Bild finns på ickelänken v l t . s e att gratis beskåda i 7 minuter till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden är tagen här.
   Kvistbergavägen 7
   https://maps.app.goo.gl/v5JjpyAJwhdwVnQt9

   Kanske en överintresserad ungdom som buskörde och sedan smet tillbaka in på anstalten.

   Radera
  2. På VLTs bild så är det ingen snö under bilen och de till höger. Den till vänster har snö under och däckspår men inga spår i snön runt Galten. Den måste ha stått parkerad hela natten.

   Radera
 4. Kan inte bestämma mig om det är bra eller dåligt om det är pundare som stulit fordonen... om en pundare kan gå in och ta två galtar vad kan inte då en mer kvalificerad person/organisation göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läckert om en pundare stjäl två bilar!

   Radera
  2. Det finns en utmärkt översiktsartikel om amfetaminets roll under 2:a världskriget.

   Sök efter:

   "this is your war on drugs" "gary brecher"

   Radera
  3. Det finns definitivt ett problem med att ha "öppna" regementen. Förmodar att det varit aktuell status i detta fallet. Om en oprofessionell kriminell lyckats genomföra detta riktas ljuset mot en mycket skrämmande realitet. Detta skall inte vara möjligt. Vad säger det i så fall om förmågan att kunna hantera gråzonsproblematik? Eller vad skulle insurgenter kunna åstadkomma med förberedande åtgärder/sabotage i ett inledande skede av militär konflikt?

   Radera
  4. Enköping är ett stängt regemente. Stölden skedde från förråd "i Enköpingsområdet". Som du förstår klumpar man inte ihop allt krigsmatriel på samma plats.

   För övrigt kan pundarna fått uppdraget att stjäla dessa för att etablera "gråzonsproblematik" och att vem som helst ("oroade medborgare") kan få tag på militära fordon.

   Radera
  5. Tänk tanken att vi hade en situationen där det istället var terrorister som stulit dessa fordon och skrider till verket i direkt anslutning? De hade haft gott om tid på sig att orsaka skada innan man kunnat stoppa vansinnesfärder genom folkmassor.

   Radera
  6. Mitt misstag! Fick uppfattningen om att det var från själva ledningsregementet som fordonen var stulna (varav min gissning om öppet regemente). Men efter att ha läst texten igen ser jag att du tydligt och klart citerat "i Enköpingsområdet". Tack för påpekandet.

   Att "oroade medborgare" skulle kunna få tag på fordon som dessa och skapa "gråzonsproblematik" är skrämmande.

   Radera
  7. Oroande att livsstilskriminella kan få tag i ett sånt fordon. Tanken svindlar och bör ge författaren ett intressant uppslag för någon händelse i en framtida bok.

   Radera
  8. @least: "Läckert" ??

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. I ett eventuellt skymningsläge kan ett fordon av denna typen, ihop med uniformerad falsk personal vara förödande om det ihop används för att störa, vilseleda eller för att utföra attentat med.

  Har någon kollat kring den nya rysk-ortodoxa kyrkan i Västerås (den med sovsalar) som tidigare tagits upp i bloggen?

  SvaraRadera
 7. Kanske dags för en ny poll och undersöka hur många av bloggens läsare som är rädda för Putin, ryssen, eller annan främmande makt.

  SvaraRadera
 8. Nu kanske ett antal skyddsobjekt inspekterats och Galten utfört sin uppgift.

  SvaraRadera
 9. Exakt så var det i början av inbördeskriget i forna Jugoslavien. Kriminella gäng länsade regementen och mob-förråd.

  SvaraRadera
 10. Är det vanliga ligister så löser polisen detta på 5 minuter om de vill. De kollar förmodligen masten där stölden ägde rum sedan kommer det bara finnas en eller två mobiler som rört sig mot Tillberga vid den aktuella tidpunkten.

  SvaraRadera
 11. Vart är den andra galten ?

  SvaraRadera
 12. Vad mer kan stjälas.. En cv9040.. Kasun hos hemvärnet i... eller kanske,E nja, jag ska inte avslöja vad. Vår beredskap är god.. NOT...
  Lägg samman allt galet som skett i Sverige de senaste åren... Påverkansoperationer..

  SvaraRadera