Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-02-25 10:20

Är välfärden bäst och orättvisorna lägst i Dorotea kommun?

Sveriges regeringschef Stefan Löfven (S) hävdar att allt som är fel i Sverige idag beror på den så kallade Alliansens skattesänkningar. Aftonbladets ledarsidor hänger på. Om de har rätt att lägre skatt leder till sämre välfärd och ökade orättvisor, så måste således Dorotea kommun med sina 35.15% i skattesats vara den bästa kommunen att bo i, med bäst välfärd och lägst orättvisor.
Socialdemokraterna.
Nu har jag dessvärre inte varit i socialdemokraternas paradis och idealkommun Dorotea, men jag får sätta upp det på listan av besök att göra. Kommunen har i alla fall landets högsta kommunalskatt med sina 35.15%, och ska med socialdemokratiskt och Aftonbladet ledarsidors resonemang alltså ha bäst välfärd och minst orättvisor i landet.

Det vore intressant att höra vad Doroteaborna själva har att säga i frågan. Upplever de att de har bäst välfärd i Sverige, och lägst orättvisor?

Sämst välfärd och störst orättvisor borde således finnas i Österåkers kommun, som har den lägsta totala kommunala skattesatsen med sina 29.18%. Är orättvisorna mindre och välfärden bättre i Botkyrka kommun med 32.23% i kommunalskatt än i Solna med sina 29.20% i kommunalskatt?

Eller är det hela ett fånigt argument att den så kallade Alliansens skattesänkningar är orsaken till alla fel i Sverige? Kan det vara så att vi haft Stefan Löfven (S) som statsminister i snart sex år? Han kanske skulle kommit på att allt var Alliansens fel redan 2014, istället för att vänta mer än fem år till att dra den slutsatsen? Fast det är klart, 2014 utlovades guld och gröna skogar. Nu blev det inte så, och då måste man skylla ifrån sig, med bland Europas högsta arbetslöshet och bland EU:s lägsta BNP-tillväxt under tredje kvartalet 2019. Fast det är väl också Alliansens skattesänkningars fel får man anta?

Alliansen och regeringen Borg-Reinfeldt är skyldiga till mycket skit, men just nu är det Stefan Löfven (S) som är statsminister och ytterst ansvarig för landet. Vill han skylla ifrån sig och inte ta sitt ansvar, så går det bra att avgå.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. S har gått med på slopad värnskatt och ytterligare 15 miljarder i jobbskattesänkningar som träder i kraft 2021 enligt punkt 5 i Jöken. Löven kanske ska se om sitt eget hus först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ju dock finnas en del även på höger/mitten som vill åtgärda skillnaden mellan beskattningen på kapitalinkomster och arbete. Sem så avgör väl ens politiska hemvist om det hur det justeras.

   Radera
 2. Du har givetvis rätt i att det är absurt av Löven att skylla kaoset på Aliansens skattesänkningar. Det är ingen nyhet.

  Men resonemanget "Om de har rätt att lägre skatt leder till sämre välfärd och ökade orättvisor, så måste således Dorotea kommun med sina 35.15% i skattesats vara den bästa kommunen att bo i, med bäst välfärd och lägst orättvisor." är ju nästan lika korkat. Straw man fallacy i ren form.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller snarare trasigt resonemang. Du behöver peta in ett "allt annat lika" som gör att påståendet blir 100% akademiskt.
   Straw man att Löven hävdar att kommunen i fråga är paradiset ;)

   Radera
 3. Ekonomisk välfärd (bnp/capita) och arbetslöshet bör dock ha stor påverkan på brottslighet. Vi vet alla hur det gått sedan 2014.

  SvaraRadera
 4. Ha - en sosse som skulle ta ansvar av avgå?!?
  Det enda som kan få en sosse att självmant avgå verkar vara om man råkar bli kär i en ministerkollega, men det var ju visserligen 1999 och standarden kanske har ändrats sedan dess.

  SvaraRadera
 5. Om man jämför Löfven med en läckande badkarspropp, så skulle hans avgång tömma badkaret innan partiet hunnit få en ny propp på plats.

  Så han kommer att sitta åtminstone till effter nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Följande skämtbild är från primärvalen i USA - men byt ut folket till vänster mot JÖK-partierna och Sanders till höger mot Löfvén så stämmer den rätt så bra in på läget i Sverige också.

   https://media.townhall.com/Townhall/Car/b/aria_c17179320200223120100.jpg

   Radera
  2. Jag tror att Stefan Löfven försöker avgå på topp. Han vill lämna ett gott avtryck efter sig men det blir nog svårt. Han försöker få hit Putin och Trump för en minneskonferens om Förintelsen.

   Radera
  3. @Peter Andersson
   Kul bild, vet inte om den varit ok i Sverige mtp att Pete Buttigieg är den enda som backar in.

   Radera
 6. Bor själv i Österåker där vi lider svårt av den socialistiska frånvaron. Kan inte förstå att kommunen växer så det knakar när kommunalskatten är så låg som den är. Alla vet ju trots allt hur mycket bättre kommuner med hög skatt fungerar och hur häftigt det är betala hög skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får gärna påminna Stefan om skattehäftigheten nu inför EU-avgiftsförhandlingarna. Jag tycker inte han glöder av samma omfördelningsglädje när de tilltänkta mottagarna inte kan rösta på S ens om de ville.

   Radera
 7. Analysen borde vara att kostnaderna har dragit iväg ordentligt utan att man ökat intäkterna eller tillåtet sig ökat budgetunderskott. Benämns att stoppa huvudet i sanden.

  SvaraRadera
 8. Skrev en mångordig kommentar innehållande ett huvudsakligt instämmande av Statsminister Löfvens argumentering rörande jobbskatteavdragen samt ett resonemang vaför han i nuvarande parlamentariska läge är enda tänkbara Statsminister och slutligen en extrapolering av en framtida tänkt utveckling/avvecking av kommuners och regioners självstyre och egna beskattningsrätt ... Rubb och stubb försvann i cyberrymden p.g.a. fel i funktionen Blogger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äkta socialdemokrat att vara helt religöst okritsk till den stora ledaren.

   Radera
  2. Tuboprop: Nej ... snarare så att äkta socialdemokrat förutom att vara sekulariserad och således inte lägger några som helst religiösa aspekter på politik finner att nuvarande Statsministerns och hans partis ståndpunkter i de här aktuella frågorna överenstämmer med de egna.

   Radera
  3. Bra jobbat Chief. Jävla Blogger säger jag bara. Och angående förnedringsrånen så har han ju helt rätt. Sänks skatterna blir det så som vi har det nu. Titta bara på hur det är i jämförbara länder med lägre skattetryck.

   Radera
  4. Gungor och karuseller... det man förlorar på jobbskatteavdraget tar man in via förnedringsrån?

   Radera
  5. @chief karlsson: Ditt resonemang faller ihop som en sufflé när man betänker följande faktum: S argumenterade emot Alliansens jobbskatteförslag, men när det kom till kritan (dvs till omröstning i riksdagen) röstade man ja till dessa! Orsaken var inte svår att finna: då de flesta yrkesarbetande uppskattade att man skulle få behålla något mer av egna intjänade pengar, valde S som det populistiska parti man är, att rösta för dessa förslag för att inte riskera att tappa röster ...

   Radera
  6. Palle: Jobbskatteavdragen har införts i sex steg med början i Regeringen Reinfeldts första budgetproposition 2006 som började gälla 1e januari 2007 och därefter ytterligare 2008, 2009, 2010, 2014 och slutligen 2019 som resultat av de borgerligas budgetförslag och jag kan inte påminna mig att S vid något av dessa tillfällen röstat för desamma. Däremot kan jag påminna mig att S från 2016 i ett antal steg sänkt den skillnad i beskattning till pensionärers nackdel som blivit resultat av dessa jobbskatteavdrag.

   Radera
 9. Har för mig att skatteintäkterna ökade när skatten sänktes det är rent av ohederligt att skylla allt på det. Nu är det ju Löfven som bestämmer så han kan ju bara återställa skattesatsen så försvinner alla problem. Nähä inte det! En sak har han rätt i det blir inga "orättvisor" när alla får det lika dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. billy: Ditt resonemang lider enligt min mening av total avsaknad av förståelse av vad en Statsminister, i det här fallet Löfven, kan och inte kan givet den parlamentariska situationen!

   Radera
  2. billy: Samt det Du har för dig om skatteintäkterna under Alliansregeringen är fullständigt felaktigt. När Regeringen Persson överlämnade till Regeringen Reinfeldt var skatteinkomsterna i fasta priser 185.000 per capita och sjönk därefter årligen till som lägst 165.000 per capita år 2010. Först under Regeringen Löfven 2016 var skatteinkomsterna per capita tillbaka till samma nivå som under Regeringen Perssons avslutande år.

   Radera
  3. Nästan 200000 kr per person oavsett om personen jobbar eller ej, men ändå räcker det inte. Vilket skämt.

   Radera
  4. Anders Karlsson: Inte alls något skämt utan på fullt allvar. Bland annat aktualiserar det frågan om vilket samhälle vi vill leva i och hur det skall finansieras. Och leder därmed vidare till icke-frågan om var gränsen går mellan närande och tärande ... i och för sig en distinktion jag inte personligen ansluter till men som i vissa kretsar tycks diskuteras med största intresse.

   Radera
  5. chief karlsson Det var inkomstskatten vi pratade om. Och nä jag har ingen förståelse för gnäll. Har man makten eller inte. Om inte Löfven anser att han kan genomföra sin politik så avgå. Nähä inte det makten smakar för bra.

   Radera
  6. billy: Din kommentar som jag replikerat specificerar ingenstans till gällande endast inkomstskatter utan Du använder begreppen skatteintäkterna och skattesatsen alltså var det inte endast inkomstskatten vi diskuterade.
   Samt ett konstaterande av det parlamentariska läget är inget gnäll utan blott och bart ett konstaterande av just det parlamentariska läget och därvid vilka möjligheter en minoritetsregering har för möjlighet driva viss politik.
   Att avgå och därmed sätta sig i opposition ger ännu mindre möjlighet att driva sin politik än att sitta som minoritetsregering.
   Givet nuvarande mandatfördelning i Riksdagen och riksdagspartiernas uttryckliga ställningstaganden i regeringsbildningsfrågan så blir så länge detta förhållande förblir gällande Stefan Löfven enda tänkbara Statsminister. Detta minoritetsregering och därvid nödvändiga kompromisser till trots.

   Radera
  7. chief karlsson kanske du har rätt i det parlamentariska läget, men den där skattesänkningen på 100 miljarder som kommer på tapeten så fort något är fel är jobbskatteavdraget och det måste väl vara inkomstskatt?

   Radera
  8. Anders Karlsson ja du har rätt nästan 200.000:- per capita för offentlig service. Någon skor sig duktigt. Räcker inte dom pengarna så vet inte jag vad som ska göras mer än en kraftig utrensning bland bidrag och byråkrater.

   Radera
  9. chief Karlsson då är det väl bara att vänta på att allt ska bli bra om skatteintäkterna är tillbaks på rätt nivå.

   Radera
  10. billy: Skattesänkningarna under Alliansregeringen omfattade inte endast jobbkatteavdrag utan även borttagen fastighetsskatt och förmögenhetsskatt om uppskattningsvis 25 miljarder/år samt sänkt bolagsskatt i ett antal steg i perioden från cirka 28% till 22% varvid jag dock inte för tillfället har någon tillförlitlig siffra om krontalsvärdet.
   Samt och slutligen att det inte är så särdeles enkelt som Du synbarligen vill låta göra gällande eftersom vi 2006 hade en befolkning om 9 miljoner mot idag 10 miljoner samt att idag en långt större andel av befolkningen är 65+ med de ökade behoven av vård/omsorg som följer därav.

   Radera
 10. Jag måste bara skriva av mig Jösses 185.000 kronor / capita kunde inte i den vildaste fantasi tro att det var så mycket.

  SvaraRadera