Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2020-02-18 07:55

Apple vinstvarnar på grund av coronaviruset - når inte sina prognoser - tillgång till iPhone begränsad

Apple vinstvarnar enligt ett pressmeddelande. Man uppger nu att man inte kommer nå sin prognos från den 28:e januari på grund av coronaviruset, som innebär att man inte kan tillverka iPhone i normal takt, och på grund av att kineserna dragit ner på sin konsumtion.
En Apple-logga.
"The first is that worldwide iPhone supply will be temporarily constrained. While our iPhone manufacturing partner sites are located outside the Hubei province — and while all of these facilities have reopened — they are ramping up more slowly than we had anticipated.
[...]
The second is that demand for our products within China has been affected. All of our stores in China and many of our partner stores have been closed. Additionally, stores that are open have been operating at reduced hours and with very low customer traffic."
Vinstvarningen att man inte kommer nå den tre veckor gamla prognosen uppges vara tillfällig, dvs detta är övergående och ger inte konsekvenser långsiktigt. Aktien kommer väl stiga på beskedet, eftersom marknaden nu är trygga i att störningen bara är tillfällig. För att Apple hade fel för tre veckor sedan glöms väl bort omgående. Viss ironi har använts i detta stycke.

Aktiekursen ligger nära börsrekord, vilket slogs i torsdags, och att produktionen är störd av coronaviruset är knappast någon överraskning. Inntressant är att man har så pass stora lager att prognosen utanför Kina inte ska vara påverkad, trots att tillgången på iPhone ska vara begränsad (eng constrained).

Frågan blir om vi får se fler vinstvarningar från andra bolag?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Intressant att vissa företag kanske inte behöver vare sig produktion eller försäljning för att få en stigande värdering längre. Får se om det blir en tulpanlök av det hela till slut, eller om ngt magiskt sätt att hålla allt uppe oavsett vad som händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det går väl hand i hand med fenomenet att vissa partier inte längre behöver vare sig realistiskt partiprogram eller kunniga förtroendevalda på valbar plats för att "vinstvarna" inför nästkommande valrörelse.

   Radera
  2. Ja. Allt blir fiktion.

   Radera
 2. Kommunistdiktaturen Kina påstår att antalet sjukdomsfall planar ut, men ingen tror dem.
  Nu kan man istället börja följa coronafallen i resten av världen, statistik som blir svårare att mörka, och utvecklingen är än så länge exponentiell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ngt konstigt med siffrorna. Om det dör 100 pers per dag, och dödligheten är 1 till 3 per 100 smittade, så bör det totala antalet smittade vara högre än rapporterade fall. De som dör idag smittades för ett antal veckor sedan.

   Radera
  2. Ordförande Xi har befallt att bara positiva nyheter om viruset ska offentliggöras. De personer som hittills har rapporterat oberoende om spridningen i sociala medier har "försvunnit." Kommunistdiktaturen visar sitt verkliga ansikte nu...

   Radera
  3. Som språk-fascist vill ja påpeka att det är inte OK att kalla Kina en kommunist-diktatur om de inte ägnar sig åt någon kommunism. De skulle ju va som att kalla sig höjdhoppare men aldrig någonsin ha hoppat höjd .... Kina är en autkoritär stat möjligen fascistisk, men kommunism är det inte...

   Radera
  4. Tror du det är annorlunda här, det finns säkert fastlagda riktlinjer hur MSB vill ha en saklig rapportering för att inte skapa panik. Annars skulle säkert AB mfl mjölka ur så mycket det går på folks rädsla.

   Radera
  5. "Som språk-fascist vill ja påpeka"

   Tack.

   Radera
  6. Är man språkfascist bör man se att ingen stat är eller någonsin kommer vara kommunistisk. Det är en ouppnåelig utopi.

   Kina (likt, Sovjetunionen, Kuba, Vietnam, Östtyskland, Nordkorea etc.) styrs av att kommunistiskt parti, det är därför det är rimligt att kalla landet för en kommunistdiktatur.

   Radera
  7. Var de mer kommunistiska på 60-70 talet?

   Radera
  8. Om man är språkkommunist, är det samma som bokstavsvänster?

   Radera
 3. Enligt dagens Di kan det bli en repris av 1999. 1/10 99 till mars 2000 gick börsen upp 84 % och för oss med nästan bara IT mycket mer. Henrik Mitelman har skrivit två sidor om detta.

  Och solen skiner.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sprider sig viruset ordentligt kanske vi kan få en börsökning med 184%?

   Radera
  2. Pfft,
   Hösten 2006 och en bit in på 2007 gick börsen i Zimbawe som en raket.
   Den steg flera hundra procent.

   https://foreignpolicy.com/2007/04/11/zimbabwe-has-the-worlds-best-performing-stock-exchange/

   Så vad är din poäng?

   Radera
  3. Ni räknar ju i SEK, så varför inte 10000%? Fina tider!

   Radera
 4. De senaste modellerna av IPhone har varit dyrare och sålt sämre. Detta kanske får igång försäljningen tillfälligt. PS stackar trut på bilden så får man väl ändå inte göra! :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen trut, det är en mås.

   Radera
  2. alltså så höll dom truten i sverige ww2 :-)

   Radera
  3. Danskar håller måsen.
   https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=m%C3%A5s

   Radera
  4. Apple redovisar sedan slutet av 2018 inte längre antal sålda enheter vilket säger tillräckligt för åtminstone mig.

   Radera
 5. Det är väl på sätt och vis lägligt att Apple nu kan skylla på Coronavirus när kunderna istället riktar efterfrågan mot antingen långt mer feature/teknikstinna och nylanserade Samsung Galaxy S20 serien i samma prisläge som tekniskt sett mer skrala iPhones flaggskepp, alternativt lurar med liknande specar som iPhones flaggskepp men väsentligt billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple har alltid haft sämre spec:ar än konkurrenterna. Inte något trendbrott att så är fallet även nu.

   Radera
  2. Allså, Iphonerna har ju en helt överlägsen processor. Likaså upplever jag hela systemet mer genomtänkt för den icke-så-intresserade av att tweaka mobilen. Säkerheten är bättre.

   Radera
  3. Problemet är ju att IOS inte drar nytta av den helt överlägsna processorn.

   Samsung Knox är väl den mest säkra lösningen på marknaden.

   Feature-mässigt så har Apple börjat halka efter än mer de senaste 2 åren. De har tex givit upp sin egen utveckling av displayer och köper numera Samsungs standard OLED skärm rakt av (iPhone 11 pro/pro max) istället för att som för X och XS speca en en egen skärm som Samsung tillverkade åt dem.

   Apple för fram mörkerläget och ultra wide läget men glömmer att tala om att det inte går att kombinera mörkerläge med ultra wide läge. Har fått fina ultra wide bilder med mörkerläget i Galaxy S10+. Laddar mina buds och klocka lätt på baksidan av luren när det behövs. Dubbla SIM med SD kort också trevligt. Samsung Pay har de flesta banker och kortutgivare med på tåget. både privatkort, företagskort och drivmedelskort (alla av olika utgivare) funkar fint med Samsung Pay.

   Kör både Apple och Samsung/Android av olika skäl och båda funkar, men jag ser att Sammy har lagt på ett par kol på det senaste. Det visar ju marknadsandelarna också.

   Radera