Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-31 12:01

WHO klassar 19-nCoV som internationellt hot - ändrar inte riskbedömningen - spridningstakten avtar - dödstal stabiliseras

Världshälsoorganisationen WHO har klassat utbrottet av coronaviruset 19-nCoV som internationellt hot mot människors hälsa, vilket är en signal om att länder behöver samarbeta. Man har dock inte höjt riskbedömningen och spridningstakten har avtagit något, samtidigt som dödstalen stabiliserats.
Tillväxt i antal smittade i procent, andel allvarliga fall och andelen dödsfall. Data: WHO
Spridningstakten har fallit ytterligare och är nu nere på 29%, vilket är den lägsta nivån sedan WHO:s data tillbaka till den 22:a januari. Dödsfallen är för tredje dagen på raken på 2.2% av de smittade, och verkar alltså stabiliserats som andel av smittade. Allvarligt sjuka är ner något för andra dagen på raken, men kan nog sägas ligga kvar i intervallet 16-21% och har inte stabiliserats än.
Bekräftade fall av 19-nCoV. Data: WHO
Antalet smittade är nu 7818 globalt, varav 7736 i Kina enligt WHO:s lägesrapport (PDF).

WHO har förklarat att utbrottet är ett internationellt hot mot männniskors hälsa (PHEIC). Detta innebär för svensk del att arbetet ska fortsätta som tidigare (Folkhälsomyndigheten). Folkhälsomyndigheten säger att det kan komma enstaka fall i Sverige, men låg risk för spridning:
"Det är inte osannolikt med enstaka fall i Sverige, med tanke på hur erfarenheten från andra länder ser ut. Risken för smittspridning i samhället i Sverige bedöms fortfarande som låg.
Folkhälsomyndigheten har analysmetoder för att ställa diagnos inom några timmar, och sjukvården har beredskap och rutiner för att ta hand om patienter på ett säkert sätt. Omkring 20 patientprover har analyserats på förfrågan av sjukvården, samtliga har varit negativa."
Utbrottet av ebola i Demokratiska Republiken Kongo och utbrottet av polio är också PHEIC sedan tidigare skriver Folkhälsomyndigheten.

WHO har inte ändrat sin riskbedömning, som förblir mycket hög (eng very high) i Kina och hög (eng high) i resten av världen. 

WHO:s eget uttalande om att 19-nCoV nu är en PHEIC hittas här. Man understryker att det intentationella hotet ska ses som ett stöd och en uppskattning för Kinas insatser för att begränsa smittan, och att man av globala solidaritetsskäl ska förbättra beredskapen i resten av världen. Det internationella samfundet behöver också ge stöd åt fattiga länder för att möjligöra att dessa kan agera på utbrottet.
Lägg till bildtext
Det skulle naturligtvis vara mycket olyckligt om fattiga länder utan utbyggd och fungerande sjukvård och smittskydd, skulle få in smittan i samhället. Coronaviruset finns nu bekräftat med ett enskilt fall i vardera Indien respektive Sri Lanka. Ett fall finns bekräftat i Finland och fyra i Förenade Arabemiraten, som är en internationell resehub.

Sprid inte panik eller desinformation. Vet du inte vad du talar om är det bättre att tiga och inte bevisa det faktumet. Agera på samma vis som för PHEIC för ebola och polio. Riskbedömningen har inte ändrats enligt senaste lägesrapporten (PDF).

WHO:s information hittas här. Svenska Folkhälsomyndigheten uppdaterar sin information här1177 Vårdguiden har sin information här. Även amerikanska Center for Disease Control and Prevention (CDC) har bra information.

48 kommentarer:

 1. Ska bli intressant när det här har lagt sig om man kan spåra var all disinformation kommer ifrån. Såg en ganska proffsig "tv-show" som fastslog att det var ett laboratorieframställt virus. Sen när man kollar upp det mer noggrant är värden en känd anti-vaxxer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker inte att det otäcka med det egentligen är att den globala internationella övervakningen av åtta miljarder människor nu nått så avancerad nivå att man kan spåra ALLT som skrivs, varenda bokstav (eller kinesiskt tecken, etc) över hela planeten?

   Radera
 2. När man tittar på tidigare fall där internationellt nödläge utlysts så ser man att det påverkar vara en rätt ny företeelse. Finns ett par fall som man inte hört talas om. Samtidigt saknas 1900-talets epidemier.

  SvaraRadera
 3. Vad bra att spridningstakten minskat, nu tar det ju hela 45 dagar innan 1 miljard är infekterade...Vore bra om den går ner lite till, men förhoppningsvis är detta början på slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kanske bromsat lite i sin exponentiella utveckling, men kommer snart att ta fart igen när den når mindre utvecklade regioner där man inte kan sätta miljonstäder i karantän. De sa just på TV att vi fått det första fallet i Sverige, så det finns antagligen redan många fler smittade.

   En expert på statstelevisionen sa i morse att det garanterat kommer till Sverige, men det kan ta några månader.

   Fast nu är det redan här...

   Radera
  2. Om viruset ÄVEN sprids med fåglar (så som influensor brukar göra) så kommer karantänzoner inte göra annat än förlänga plågan. Det finns garanterat smittade på landsbygden i asien. Sedan kommer viruset lite senare med flyttfåglar från asien till resten av världen. Det är som bekant lite svårt att stänga gränser för fåglar.

   Radera
  3. Med nuvarande dubblingsfaktor på 1,8 dagar blir prognosen 1 miljard smittade ca 28 Februari enligt https://dougherty.se/exponentiell-tillvaxt.nd.

   Radera
  4. Med en ökningstakt på 29% så blir "dubblingsfaktorn" ca 2,7 dagar vilket alltså ger en miljard efter ca 45 dagar. Enkel matematik.

   Radera
  5. När coronan når Indien, ökar spridningen snabbt. Folk bor trångt och avloppsystemet är under all kritik.

   Radera
 4. Stämmer det att bara ett fåtal har blivit friska, efter det ha fått viruset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att man räknar friska som de som inte har något virus kvar i blodet, men att prio inte ligger på att mäta detta då man har andra viktigare saker för sig.

   Radera
  2. Vadå blir inte folk friska av de heller?

   Radera
 5. Finns nog rätt mycket osäkerheter i redovisade siffror så man ska vara försiktig med tolkningen.

  Förutom de som redovisas som sjuka/döda/friska så finns det nog ett antal tusen som har blivit smittade men som inte har fått så allvarliga symptom och då inte syns i dessa siffror.

  Att antalet friskförklarade är lägre kan bero på att det tar tid innan man anser dessa som helt friska. Lite krasst så går det fort att dö men tar längre tid att tillfriskna. Så man ska inte jämföra dessa två siffror.

  SvaraRadera
 6. Det går att följa utvecklingen regionvis dagligen här:
  gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
  Just nu visas strax under 10k drabbade, 213 döda, 187 tillfrisknade.

  2019-nCoV Global Cases (by Johns Hopkins CSSE)
  As of Jan 30, 2020 9:30 pm EST

  SvaraRadera
 7. Nu i Jönköping. Giftormsviruset drabbar centrum.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bor utanför Jönköping och var på Ikea igår med ungarna :(

   Radera
  2. IKEA-influensan är inte dödlig, men skapar ett regelbundet återkommande shoppingsug, särskilt hos humanoida äggläggare och sporbärare i parbildande ålder.

   Radera
 8. Nowcasting and forecasting the potential domestic and international spread of the 2019-nCoV outbreak originating in Wuhan, China: a modelling study

  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30260-9/fulltext


  SvaraRadera
 9. Det finns naturligtvis redan i asiens fattiga länder, det säger sig självt när miljontals kineser precis haft semester och varit ute och rest.

  14 bekräftat smittade i Thailand, och med tanke på att smittan sprids med en tiopotens under en inkubationstid så betyder det i praktiken att 140 smittade personer springer runt i Thailand och sprider smittan vidare. Någon eller några prostituerade så accelereras spridningen ytterligare lite. I fattiga länder söker sig folk dessutom inte alltid till läkarvården eftersom det kostar för mycket så mörkertalet är nog stort.

  Samma sak gäller fler av länderna i listan.

  Nästa fredagsmys kan vi diskutera hur vi kunde få 10 talet smittade i Sverige, för det är ungefär vad vi kommer ha om en vecka. Kanske mångfalt mer med tanke på alla som ska hem från kina nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bekanta spenderar mycket tid i Thailand, särskilt min handledare.

   Nu säger många i vanlig ordning, att man inte ska vara orolig, eftersom det är mycket farligare än själva smittan.

   Radera
 10. Intressant att ett biolab i Kina samma loga som umbrella corporation i resident evil och att corona är ett anagram på racoon som är en fiktiv stad i spelen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla aldrig en bra story!

   Radera
  2. Zombier är inget nytt i vilket fall - vi har redan hundratals enbart i Sverige - de flesta av dem jobbar som knapptryckare i Riksdagen eller något av våra tjugotalet Regionfullmäktige, resten sitter på ledande positioner inom gammelmedia.

   Radera
 11. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-31/china-virus-cases-surging-3-000-may-be-undercounting-infections?srnd=premium-europe

  Jag smyger in den här tråkigt konträra länken från Bloomberg

  SvaraRadera
 12. Lyssnade på en intervju med en statsepidemiolog, han sa kortfattat följande:
  Man blir allvarlig förkyld av 19-nCoV . Rätt många utvecklar lunginflammation en del får allvarlig lunginflammation och måste vårdas i respirator. Dom som dött är uteslutande sånna som haft allvarliga lungproblem sedan tidigare. Anders tegnell statsepidemiolog

  För mig räcker lunginflammation för att jag absolut inte vill bli smittad, vår 2 åring hade en lätt lunginflammation för en vecka sedan, vill absolut inte att hon ska få de igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer inte. Minst två av 11 döda i en studie av 99 smittade hade ingen känd tidigare sjukdom.

   De var dock rökare och män.

   Radera
  2. Att dö av skiten är jag inte jätte orolig för men att få lunginflammation och eller att mina barn får det är jag mer orolig för. Varför säger en stads epedimiolog att man blir allvarligt förkyld och många gånger utvecklar lunginflammation som ibland blir allvarlig om det inte är sant?

   Radera
  3. Därför att samma statsepidemiolog fick kritik för att ha överdrivit svininfluensans farlighet. Nu är han rädd att göra samma misstag igen och äventyrar därför istället svenskarnas säkerhet och hälsa genom att förminska riskerna.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. [email protected] vad är det för studie där 2av 11 dött?

   Radera
  6. Snabba och säkra diagnostiska virus-kit har varit en bristvara i Kina och man har ofta använt dem till de svårast sjuka och de mindre sjuka har fått vänta länge. Istället för att vänta på resultat i 24 timmar, finns det nu en kit med en svarstid på 15 minuter. Snabbare diagnostik av smittade gör att de med vanlig förkylning slipper stå i en lång kö av corona-sjuka.

   Radera
 13. USA:s hälsomyndighet har nyss beslutat att utlysa ett nationellt hälsonödläge i landet på med anledning av nya coronaviruset.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 14. Jag tycker man borde uppmana folk överhuvudtaget att hålla hemma om man får en smittsam sjukdom.

  Jag är livrädd att släpa hem något från jobbet då det finns sjuka i mitt hushåll som tilhör riskgruppen där det kan sluta illa med en allvarlig förkylning. Jag är inte orolig för mig själv men riktigt rädd för att just släpa hem något.

  Ibland säger jag till patrioterna som har så viktiga uppgifter att man sitter med snoret droppandes på kontoret bland alla sina kollegor. Ofta även chefer.

  Tänk på att era kollegor kan ha sjuka hemma, allt mer svensk vård sker i hemmen.

  SvaraRadera
 15. Så här ser utvecklingen ut just nu, det verkar ha stannat upp kring en nominell tillväxt av endast ca 1700 fler varje dag. Vilket leder till att den procentuella tillväxten snabbt minskar.

  Antal bekräftade sjuka procentuell ökning Nominell ökning
  4400 63,0 1700
  6000 36,4 1600
  7783 29,7 1783
  9700 24,6 1917
  11374 17,3 1674


  Personligen tror jag ju att det beror på begränsat antal analyser som kan göras i de kinesiska labben. Men de som fortfarande lever i förnekelsefasen kan väl välja tolkningen att faran nu är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utanför Kina är tillväxttakten fortfarande exponentiell kring 20-30%/dag, vilket ska jämföras med den i Kina som låg nära 50%/dag.

   Jag tror förklaringen till den skillnaden stavas hygien.

   Radera
  2. Japp samma sak hände under svin å fågel, folk tog hygienen på Alvar och det avtog, även andra virussjukdomar spreds betydligt mindre. Men visst kan laboratoriumens kapacitet spela in.

   Radera
  3. Gargamel, jag tänkte närmast på skillnad i hur kineser sköter hygienen gentemot resten av världen.

   Men oavsett det så har du rätt, alla kommer bli renligare.

   Radera
  4. Jag har en kompis som hade väldigt dålig hygien, jag kallade den för "dyshygieni". När han äntligen fick ett eget, fint badrum, blev han väldigt ren och fin. Han t o m köpte en egen tvättmaskin och lärde sig att mangla sina kläder. Ett arv efter hans föräldrar möjliggjorde investeringen och det var väl investerade pengar.

   Radera
  5. I kinesiska media syns att alla som söker sig till sjukhus för att bli testade för coronan, får köa länge i samma sal eller korridor. Då kan smittan överföras från corona-sjuka till personer med vanlig förkylning/influensa/halsfluss etc. De behöver antagligen dela samma toalett och då sprids smittan ytterligare från ytorna därinne. Plus att kinesiska toaletter ofta saknar toapapper och corona-virus finns i bajset. 15 minuters snabbtestet finns nu, men det behöver tillverkas i väldigt många exemplar, för att kunna hjälpa Kina.

   Radera
 16. Pratade med en kompis is södra Kina precis och hans säger att internationella siffror från läget i Kina är kraftigt underdrivna. Hans företag där (konsult inom grön logistik) har noll business just nu. Anekdotiskt såklart men kanske kan vara food for thoughts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns även vittnesmål från Kina om förbränning av stora mängder lik. Det är osäkert, om de ingår i den kända siffran av virusdöda, eller om myndigheterna har sopat coronavirus-döda under mattan. På samma sätt som Ryssland sägs ha gjort med stupade soldater i Östra Ukraina, med djurkrematorie-vagnar. Antalet döingar och deras dokumentation är nog ett stort logistiskt problem, inte minst pga att de fortfarande är smittsamma.

   Radera
 17. Nu är coronan samhällsfarlig i Sverige:
  https://www.norran.se/nyheter/coronaviruset-klassas-som-samhallsfarligt/

  SvaraRadera
 18. Man har hittat coronavirus i patienters avföring och misstänker, att smittan har spridits från kinesiska toaletter, där man har ett hål i golvet och placerar fötterna runt det och gör sina behov. Det finns inget toapapper, så man behöver ta med sig sitt eget papper eller gå omkring med en smutsig röv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coronavirus-risken i avföring får mig att tänka på det folkrika landet Indien. Där finns det få reningsverk för avloppsvatten och allt spolas ut i floderna, som man även tvättar sig i. Det har jag sett i TV.

   https://www.wikihow.com/Use-an-Indian-Bathroom

   Radera
  2. Kina har nu vädjat om hjälp från EU. Tänkte tidigare att det bara var medicinsk utrustning och personal, men inser nu att det finns annat som också behövs.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Samma ansiktsmasker, engångsdräkter och engångshandskar, som har tidigare tillverkats i Kina & Asiens låglöneländer, behöver nu skickas tillbaka till Kina.

   Radera
  4. Troligtvis är det renare att tvätta rumpan med vatten (vilket är vad man gör på enkla toaletter) än att gnida in avföringen med papper som vi gör. Kombinationen är antagligen bäst.

   Radera
 19. Mina kompisar i Kina säger att bara i Wuhan är det 20,000 smittade och 425 döda. Detta skall tydligen vara "officiella" Kinesiska siffror. Hoppas det är fake news annars är situationen annan än den vi tror.

  SvaraRadera