Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-01-24 11:20

WHO - inget internationellt nödläge pga coronaviruset

Världshälsoorganisationen WHO har inte utlyst något internationellt nödläge på grund av coronaviruset, och man ska som allmänhet ta det lugnt och inte överdriva situationen eller sprida desinformation. Pandemi betyder inte att folk kommer dö som flugor och de som avlidit har främst varit kända som riskgrupp, som äldre, sjuka, personer med nedsatt immunförsvar och liknande. Detta skiljer sig alltså inte från t ex influensa, och är inte som svininfluensan, som dödade friska med starkt immunförsvar. Influensasäsongen 2017 - 2018 dog t ex 5% av de svenskar som fått influensadiagnos via laboratorie inom 30 dagar, och antalet dödsfall var 1012, varav 93% i åldersgruppen 65+.
Bild: WHO
Det största samhällshotet från ett sjukdomsutbrott likt det tidigare okända coronaviruset 2019-nCoV är överreaktioner, och att folk exempelvis slutar gå till jobbet av rädsla för sjukdomen. För individer i riskgrupper är förstås hotet ett annat och högst personligt. Detta skiljer sig dock inte mot årsinfluensan. 

Inte heller verkar andelen svårt sjuka eller dödsfallen skilja sig särskilt mot influensa.

Skillnaden är att media nu blåser upp virusutbrottet i sin jakt på billiga klick. Några panikrubriker om årets influensa, som antagligen kommer döda runt 1000 svenskar, ser vi dock inte.

WHO rekommenderar den som vill skydda sig att hålla god hygien och tvätta händerna ofta, och undvika närkontakt med sjuka personer, samt undvika dåligt tillagat kött och djur i riskområdena.
Bild: WHO
Erfarenheten från svininfluensan är att om folk höjer sin personliga hygien, t ex genom att ställa fram handspritflaskor på arbetsplatser, och använda dessa så går sjukskrivningarna ner totalt sett, tros sjukdomsutbrottet. Hygien är effektivt och beprövat. Som arbetsgivare eller i chefsposition, så kan du alltså oavsett minska sjukskrivningarna på arbetsplatsen genom att uppmuntra bättre hygien.

Symptomen är influensaliknande, med främst trötthet, feber och torr hosta. Man ska minska risken för spridning genom att täcka ansiktet när man hostar eller nyser, och slänga eventuella näsdukar omgående, samt tvätta händerna efteråt.

Faran ligger i risken för lunginflammation, och där är det således en risk för dödsfall i de vanliga riskgrupperna för influensa.

Amerikanska statens Center for Disease Control (CDC) rekommenderar att dricka ordentligt, stanna hemma och vila, och ta smärtstillande och febernedsättande mediciner. Alltså samma råd som vid influensa.

Svenska Folkhälsomyndigheten har sin information här.

1177 Vårdguiden har ingen särskild information kring det aktuella utbrottet.

SARS och MERS är anmälningspliktiga och smittspårningspliktiga i Sverige. Någon sådant har ännu inte beslutats som 2019-nCoV. SARS orsakade 2003-2004 ca 8000 bekräftade fall och 750 dödsfall. Var femte smittad var sjukvårdspersonal. Folkhälsomyndigheten skriver:
"Förutom SARS och MERS-coronavirus som kan orsaka svår nedre luftvägsinfektion med komplikationer i flera organ, bland annat njursvikt, så ger infektion med övriga coronavirus milda förkylningssymptom, hosta, halsont och feber. I undantagsfall kan dock allvarligare sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa även för dessa coronavirus, men då framförallt hos de med hjärt-lungsjukdom, nedsatt immunförsvar eller hög ålder."
I Kina finns det per den 23:e januari 571 bekräftade fall enligt WHO:s senaste lägesrapport (PDF), varav 95 är svårt sjuka. Detta visar att långt ifrån alla ens blir svårt sjuka.

Sjukdomen är bekräftad i flera andra länder, och misstänkta fall finns i t ex Finland. Oftast verkar det handla om kinesiska turister, som numera är allerstädes närvarande på turistmål och inte direkt ens tidigare med sitt uppförande var särskilt goda ambassadörer för sitt land. Med lång inkubationstid är det antagligen, likt för influensa, svårt att begränsa spridning.

Upplever du symptom som feber och torr hosta är det sannolikt vanlig säsongsinfluensa och inte 2019-nCoV. Är du orolig gå inte in på Aftonbladet eller Expressen, utan kontakta 1177 eller din vårdcentral om du är sjuk.

Sprid inte rykten, delta ej i spridande av panik. 

Bloggen återkommer med ett separat inlägg om generell prepping för pandemiutbrott, vilket är tämligen enkelt.

Kom alltid ihåg att brist på kunskap och avsaknad av korrekt information är det som bidrar till rädsla, osäkerhet, stress och panik. Känner du oro, skaffa dig information från trovärdiga källor, dvs inte från Aftonbladet och Expressen eller diverse konspirationsnötsajter, som lever på att blåsa upp dina rädslor. Vänd dig till WHO, Folkhälsomyndigheten och 1177 för information.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Bra tråd! Oroa er inte. Världen gick inte under idag heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är redan i morgon i Australien så det är den visst!

   Radera
 2. Ja vi får hoppas så. Att sjukhusen blir lamslagna och att folk dör i korridorerna säger lite om den generella dödligheten, bara att sjukvården inte klarar onormala anstormningar (dessutom under årets storhelg).

  Det som oroar mig mest är dock om viruset fungerar mer som Sars (som det är släkt med) än vanlig influensa. Influensa har ju alltid ett stort mörkertal av milda fall, Sars hade det inte. I många artiklar beskrivs att de flesta fall är milda (dvs kräver i princip ingen sjukhusvård) men än så länge saknas fakta kring det vad jag kan se.

  Positivt är i alla fall att mkt få barn verkar vara drabbade.

  SvaraRadera
 3. Den dag ett vanligt influensavirus muterar ihop sig med ett AIDS-virus så att vi får luftburet AIDS blir det problem (långsiktigt) på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man ha kondom på huvudet!

   Radera
  2. Nils Nilsson: Inte nödvändigtvis ... det räcker sannolikt med en foliehatt ...

   Radera
  3. Ett sådant (förmodligen behövs mer) virus skulle slå ut stora delar av mänskligheten men ett fåtal skulle överleva.

   Detta har nog redan skett flera gånger under evolutionen. Har det till och med tagit oss hela vägen hit?

   Radera
 4. Om några år har alla släppt sin klimatångest till förmån för pandemioro, när den ena efter den andra för oss människor nya eller nygamla resistenta farsoten snurrar ut från Asiens överbefolkade regioner.

  Vi kommer inte att ha löst klimatfrågan, bara gått vidare. Precis som miljöförstöring var en stor fråga på 00-talet. Vi löste inte den heller. Vi gick bara från föroreningar till växthusgaser i mediaintresse och mental oro.

  Varje tid hade sin undergångsoro. 50-70 tal = kärnvapenkrig, 70-90 tal = kärnkraftsolyckor, 90-00 tal = miljöförstöring, 00-10 tal = klimatoro, 20-tal och framåt = globala pandemier?

  I grund har inget lösts. Vi kan fortfarande råka ut för nukleära krig, kärnkraftverk kan brista, milöförstöringen rullar på, likaså klimatförändringar men när pandemier börjar dyka upp blir de nummer 1, då de inte berör senare generationer, utan är mer här och nu.

  Denna omgången av virus är väl som Cornu säger om klimatet att det är väder, men inte klimat. Hursom en trailer på något som potentiellt sätt ligger i farans riktning är det dock. Kanske leder det till högre medvetenhet hos myndigheter, stater och privata aktörer. Vi får se.

  SvaraRadera
 5. Inga friska dog in svininfluensan. Vanligaste bakomliggande var missbruk, tuberkulos andra lungskador.
  T.ex. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3948857/

  SvaraRadera
 6. Det uppstår en intressant situation när det största samhällshotet är överreaktioner. Olika länder (Sverige, Finland, Storbritannien) har valt olika kommunikationsstrategier för att lugna befolkningen. Vad som är mest effektivt är säkert befolkningsberoende, men det vore intressant om det gick att säga något mer generellt.

  SvaraRadera
 7. "WHO - inget internationellt nödläge pga coronaviruset"

  De må vara så men på det budskapet genererar man inga klick och annonsintäkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nu haglar domedagsprofetiorna fast det nog bara är en normal virusepidemi som kan drabba svaga, sjuka och gamla. Som det brukar vara. Bäst att förhålla sig skeptiskt till media-hypen.

   Radera