Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2020-01-20 09:20

Villapriserna säsongsmässigt ner i december - hårt ner i Göteborg och mellanstora städer, upp i Stockholm och Malmö

Valueguard rapporterar om fallande villapriser i december, och även säsongsmässigt föll priserna. Hårdast föll de i Göteborg och ospecificerade mellanstora städer, medan priserna steg säsongsmässigt i både Malmö och Stockholm, där de rent av rusade i Stockholm. Grafer nedan.
Radhus i Kolla Parkstad i Kungsbacka.
December är säsongsmässigt årets svagaste månad för villapriserna, och man ska alltså vänta sig att de går ner. Snittet 2005 - 2019 är för Sverige en nedgång på -1.20% på en månad, och de föll med 1.37% i december 2019, vilket innebar en säsongsmässig nedgång.

2019 års utveckling är den svarta streckade linjen nedan.
Säsongsmässig förändring en månad Valueguard prisindex villor Sverige 2015 - 2019 och medlet för 2005 - 2019. Data: Valueguard
Variationen var dock stor. Störst säsongsmässig nedgång hittade man i mellanstora städer. Även  Göteborg föll med -1.77% på prisindexet på en månad, i kontrast mot säsongsmedlet -1.19%.
Göteborg.
Även de ospecificerade indexet mellanstora svenska städer, dvs städer med 50 000 invånare eller högre, som dock innebär många helt olika bostadsmarknader, föll säsongsmässigt med -2.42% mot medlet -1.61%.
Mellanstora städer.
 I Malmö föll visserligen priserna, men det var ändå en säsongsmässig uppgång, då de gick -0.62%, exakt hälften av snittet -1.24% för december.
Malmö.
 Slutligen steg priserna både säsongsmässigt och brutto i Stockholms kommun.
Stockholm.
Priserna steg 0.17% mot decembersnittet på -0.62%, och utgjorde alltså en rejäl säsongsmässig uppgång.

Nu är det januari, och årets starkaste månad för villapriserna på alla marknader. En uppgång är alltså normalt att vänta och priserna har 2005 - 2019 i snitt stigit +3.64% under januari. Återstår att se om räntehöjningen kan dämpa humöret något.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Wohooo! Glädjande nyheter. Köparna gör en lysande investering!
  https://www.bjurfors.se/sv/tillsalu/skane/malmo/bunkeflostrand/thujagatan-19/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra bunkerstämning, verkar lämplig för preppers.

   Radera
  2. Du säljer alltså, Mr Perfect?

   Radera
  3. Inredning valt med omsorg.

   Radera
  4. I härligt originalskick. Är det Danskebank som är kryddar nya högre lånelöften?

   Radera
  5. Malmö. White flight. Skottlossning. Sprängningar. Värdelös kommunekonomi. Europas starkaste antisemitism.

   Så investering. Well. Om man är kriminell, muslim och bidragstagare :D

   Radera
  6. "inget underhåll utfört senaste 30 åren" kanske lockar några. För det är intrycket man får av bilderna.... :D

   (Ni som inte sett, kolla, det är lyteskomik på hög nivå) :)

   Radera
 2. Min skärgårdskommun kan snart få nytta av diverse planerade infrastruktur-investeringar i form av en förlängning av tunnelbanan från Kungsträdgården till Nacka Forum, ny Skurubro bredvid den gamla och en fyrfilig vägsträcka längre ut där motortrafikleden tar slut. De värsta flaskhalsarna försvinner, även om det kommer att ta några år. Det är många hus till salu just nu i mitt område, nära den tvåfiliga Stavsnäsvägen, som är en gammal, feldoserad kostig, utan vägren. Har folk insett att bullret kommer att bli mycket värre i framtiden?

  SvaraRadera