Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-01-22 16:23

Värderingar FAANGS

Så nu när börserna slår börsrekord igen och igen, hur är värderingarna för Internetjättarna inom FAANGS, en svensk variant av FAANG. Vi pratar alltså om Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google och ... Spotify? Låt oss titta på p/e-tal på de framåtblickande konsensusprognoserna för 2020 - 2022
Google-reklam i Melbourne.
FAANGS-aktierna är alltså Internetjättar (och Spotify), som antagligen är så genomtråkiga att de kommer finnas kvar för evigt, och är så stora att de aldrig kommer bli uppköpta. Och med aldrig menar man förstås just nu. Aldrig är aldrig aldrig inom finans.

Så vad är de framåtblickande p/e-talen enligt konsensusprognoserna? För det vänder vi oss till MarketScreener.

Facebook 2020: 24.5x 2021: 20.5x
Apple 2020:24.2x 2021:21.1x 2022:19.0x
Amazon 2020: 69.4x 2021: 49.2x
Netflix 2020: 58.8x 2021: 40.5x 2022: 28.5x
Google (Alphabet) 2020: 27.4x 2021: 23.6x

Spotify är bara med för att vi svenskar ska få känna oss märkvärdiga, men är till skillnad mot de andra ett så litet och kassafattigt bolag att de faktiskt kan bli uppköpta.

Spotify  2020: -3565x 2021: 158x

Som man ser här varierar värderingarna lite. Anser man att framtida måttlig men stabil tillväxt utan egentliga möjligheter till konkurrens, men med risk för statlig intervention mot marknadsdominans kan motivera p/e 20 så är Facebook, Apple och Google inte så farligt värderade. Uppsidan är kanske inte den största dock.

Amazon och Netflix är dock lite mer utmanande värderade. Frågan är om det egentligen finns så mycket uppsida - värderingarna kräver minst sagt leverans.

Lilla svenska Spotify ska vi inte prata om. Nås konsensusestimat för 2021 är bolaget värderat till 158x resultatet. Känns lite bubbligt, liksom Amazon och Netflix. 

Man kan förstås konstruera en FAANGST, för folk med ångest, och slänga in Tesla i ekvationen. Värdering för estimatet på 2020 är p/e 237x och för 2021 67.9x. Också en hel del som behöver levereras bara för att försvara dagens kurs.

Och det är så med aktier - du vill att kursen ska stiga, inte att den ska stå stilla i flera år för att dagens värdering ska kunna motiveras. Oavsett om du lyssnar på Spotify i din Tesla.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Youtube, Facebook och Google kommer att få det tufft kommande åren. Länder som t ex Frankrike vill bryta sönder deras domimans över datainsamling. Dessa företag besitter mer uppgifter om världens invånare än vad världens länder besitter tillsammans.
  #Goodbyegoogle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom har alla tre helt tappat anseendet. Folket i stort hatar dem, i synnerhet Facebook men även Google/YouTube.

   Det går att ändra sådant, men det är ganska ovanligt att lyckas med någon snabb pivot. Microsoft gjorde det senaste 6-7 åren, men det är antagligen det mest imponerande exemplet jag sett under min livstid.

   Radera
  2. Vad är anledningen till folk hatar dem?
   De använder ju sig av dem samtidigt, det är ju inte hemligt direkt att dessa företag är intresserade av data.

   Radera
  3. Folk använde Microsofts produkter och tjänster när de hatade Microsoft också.

   Google's slogan var en gång i tiden "dont be evil". Detta blev sedan en sarkastisk meme, och idag är den inte ens kul längre.

   Facebook lider på fler sätt, för till skillnad från Googles tjänster är de inte bara hatade utan dessutom är den plattform som bär namnet Facebook gammalt legacy-skräp som inte gör något bra 2020. Förutom då antalet aktiva användare - alla är där för att alla andra är där. Lite som Windows förr i tiden.

   Radera
  4. Facebook äger ju även Instagram och WhatsApp.

   Radera
  5. Ja, men det är ändå långsökt att tro att Facebook kan lägga ned Facebook och bli populära i en handvändning. Hur skulle de ens skala ned från de enorma intäkterna de har i Facebook?

   Steg ett är väl snarare att sparka den dystopiska, märkligt okunnige memen Zuckerberg, hittar man sedan en perfekt ersättare och gör allt rätt i 8 år så då.. ja då har man lyckats med det Microsoft gjorde.

   Radera
 2. Läste tidigare i DI att Tesla numera är värderat mer än Volkswagen med en försäljning på 1/10 av Volkswagen. Ganska kraftiga framtida utveckling inprisat där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tesla är förvisso högt värderat men traditionella biltillverkare är å andra sidan lågt värderade, pga stranded assets som motorteknik/-fabriker, återförsäljare samt peak car. Dvs pga Tesla.

   Radera
 3. Likviditet, likviditet, likviditet. Pengar som FED pumpar in i systemet måste hamna någonstans. Finns inga alternativ till börsen.

  SvaraRadera