Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-30 15:18

The Economist: Coronaviruset kommer påverka världsekonomin

The Economist skriver att coronaviruset kommer påverka världsekonomin. Likt bloggen påtalade tidigare är situationen annorlunda nu än när SARS härjade och tidningen påtalar att Kinas andel av global BNP gått från 4% vid SARS-utbrottet till 16% idag. Enbart Hubei-provinsen står för 0.72% av världens BNP.
Coronaviruset 19-nCoV. Data: WHO
Ett konsultbolag tror att Kinas BNP-tillväxt kan falla till 2% mot 6% sista kvartalet 2019 skriver The Economist.

Enbart i Wuhan har Nissan, Honda och GM fabriker och Bloomberg rankar staden som den trettonde viktigaste i Kina när det gäller logistikkedjorna för tillverkningsindustrin. Även världens största tillverkare av fiberkablar ligger i Wuhan. 80% av världens ingredienser för mediciner tillverkas i Kina. För att inte tala om exempelvis Apples tillverkning av iPhone hos kinesiska Foxxcon.
Bekräftade fall av 19-nCov. Data: WHO
Allt fler bolag, inklusive svenska Atlas Copco, stänger ner sin verksamhet längre än bara över det kinesiska nyåret. Även i Shanghai och Guandong har myndigheterna uppmanat företag att vänta tills åtminstone tionde februari innan de startar verksamheten igen.

Thailand räknar med att antalet kinesiska turister faller med över 20%. Kineserna är världens största utlandsresande turistgrupp. SAS ställde nu in sina flygningar till och från Kina.

The Economist visar fler konkreta exempel. Den kinesiska passagerartrafiken inför nyårshelgen har fallit med över 40%, både för tåg och flyg, jämfört med förra kinesiska nyår. Tillväxten i biobesök har frusit mot tidigare års exponentiella tillväxt.

Idag är Kinas ekonomi en så stor del av världsekonomin - endast överträffad av USA  - att detta inte kommer gå obemärkt förbi. Frågan är bara hur länge det kommer pågå?

Som bloggen tidigare påtalat så är det stora hotet mot de allra flesta - undantaget de som faktiskt blir allvarligt sjuka eller dör, och deras anhöriga - åtgärderna för att dämpa panik och hysteri. Långt fler kommer få uppleva arbetslöshet än hosta och feber. Vad man ska oroa sig över är konsekvenserna av sjukdomen, inte själva sjukdomen.

The Economists artikel finns på denna icke-länk www.economist.com/international/2020/01/30/chinas-coronavirus-semi-quarantine-will-hurt-the-global-economy.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Äh, Coronahysterin kommer försvinna och gå obemärkt förbi, likt brexit och USA/Irankonflikten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För tidigt att säga något om hur Corona kommer att slå. Att kalla det för en hysteri är nog lite sådär...

   Radera
  2. WHO: Wuhanviruset är ett globalt nödläge.

   Radera
  3. Spridningen av coronaviruset från Wuhan utgör ett internationellt hälsonödläge, förklarar WHO. Enligt världshälsoorganisationen (WHO) är coronaviruset ett internationellt hot mot människors hälsa.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hur mycket tror ni HM kommer att påverkas?

  https://www.di.se/live/karl-johan-persson-coronautbrottet-tyngde-forsaljning-i-slutet-av-manaden/

  SvaraRadera
 4. Jag undrar vilka grundantaganden de stoppat in i sina formler?

  Det är ju ganska svårt att redan idag säga hur saker kommer utveckla sig de närmaste veckorna. Kommer fler delar av Kina sättas i karantän? Till viss del börjar ju hela Kina långsamt bli en karantänzon.

  Även om jag ofta målar fan på väggen värre än saker är så blev tom jag förvånad över att HM redan hunnit urskilja en sänkt försäljning pga viruset.

  Morgondagen kommer väl inte hinna bjuda på några stora överraskningar men jag skulle inte vilja ligga lång över helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat säger det en del om HMs IT-förmåga.

   Radera
  2. Ja Lars, man blir lite imponerad.

   Fast jag är ju inte i den branschen så det kanske är fullt normalt idag.

   Radera
 5. Överdrivet och hysteriskt är en bra beskrivning. Svinflunsan var ännu mera överdriven och hysterisk trots att svinflunsans obetydliga påverkan var känd (södra halvklotet hade redan haft svinflunsan när hysterin slog rot i norra dito)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju svårt att veta hur läget skulle blivit med svininfluensan utan vaccinationerna.

   Att man vaccinerade så pass brett kan ju faktiskt påverkat förloppet på ett rätt så positivt sätt.

   Radera
 6. Just effekten på ekonomin är väl det enda positiva, för om det håller sig till dessa nivåer är det ett pertekt stresstest.

  SvaraRadera
 7. Kan man inte stoppa viruset i Kina, vilket det mesta tyder på att man inte kan, så kommer det läcka ut och då kommer världen fä den. Vi ser ju redan en hel del smittade utanför Kina.

  Om alla accepter viruset som en influensa så kommer påverkan på ekonomin bli liten, men av vad vi sett hittills så kommer det bli nedstängda flyg, karantän, folk som inte vågar gå ut mm. Det påverkar ekonomin.

  SvaraRadera
 8. En stor skillnad mot vanlig influensa är att det för den vanliga flunsan så finns det vaccin som kan ges till riskgrupper. Här kommer man troligen inte att hinna ta fram något vaccin.
  Det gör att riskgrupperna kan drabbas rätt så hårt även om konsekvenserna för en smittad person vore helt likvärdigt mellan sjukdomarna.

  SvaraRadera
 9. Jag har aldrig hostat upp blod, som många corona-sjuka gör i Kina. Däremot har jag haft väldigt mycket vätska i lungorna, så att jag har haft svårt att andas och flåsat. Läkaren på vårdcentralen sa, att han hade aldrig sett en patient med så mycket vätska i lungorna, men att naturen läker. En snabbsänka togs, men någon annan behandling med t ex antibiotika gavs inte. Det påminner om en corona-patient, som hade två liter vätska i lungorna, som läkarna tömde. Därför har jag valt att vaccinera mig mot säsongsinfluensan.

  SvaraRadera
 10. WHO

  Globalt nödläge utlyst.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste jag inte nyss att det bara var en liten fjuttig influensa? Lindrigare än en lång rad andra?

   Radera
 11. Cyniskt men. Enligt mina förväntningar i TA så har jag förväntat en ordentlig sättning på börsen under årets första halva +/- några månader. Vad som skulle/kan utlösa det hela kan man ju gissa. Kollapsade korträntor har ju tagits upp. Men är det virus som gör det hela?

  SvaraRadera
 12. Frågan är vad som händer när viruset kommer i större skala till länder som inte har beredskap och förmåga att spåra, begränsa och stoppa smittan. Då handlar det inte längre om att stänga gränsen och mot ett enskilt land, och stänga av flyglinjer, utan plötsligt en mängd olika länder där smittan kanhända kommer spridas snabbare.

  Läkare från The physicians of the Orthomolecular Medicine News Service and the International Society for Orthomolecular Medicine rekommenderar detta för att förebygga eller minmera symptom på virusinfektioner inkl Corona:

  Vitamin C: 3,000 milligrams (or more) daily, in divided doses.

  Vitamin D3: 2,000 International Units daily. (Start with 5,000 IU/day for two weeks, then reduce to 2,000)

  Magnesium: 400 mg daily (in citrate, malate, chelate, or chloride form)

  Zinc: 20 mg daily

  Selenium: 100 mcg (micrograms) daily

  https://healthimpactnews.com/2020/vitamin-c-protects-against-coronavirus/


  SvaraRadera
  Svar
  1. Health impact news är en alternativmedicin-sida med tydliga kopplingar till anti-vaccin-rörelsen. Skräp i bästa fall. Samgällsfarligt i värsta fall.

   Radera

 13. Estimating the effective reproduction number of the 2019-nCoV in China


  ”The resulting mean of R estimates is 4.08”


  “The model estimates the fatality rate for 2019-nCoV is 6.50%.”


  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.01.27.20018952v1

  SvaraRadera
 14. Johns Hopkins' Toner Says China Is Too Late, Coronavirus Is Out of Control

  https://www.bloomberg.com/news/videos/2020-01-30/johns-hopkins-toner-says-china-is-too-late-coronavirus-is-out-of-control-video

  SvaraRadera
 15. Hur räknas moraliteten i % ut? Moraliteten säga vara relativt låg 2-3% men om man räknar med en inkubationstid på mellan 1-2 veckor och den sjukdomstid det tar för en smittad att dö, så kan man ju inte dela antalet döda med antalet smittade i dagsläget. Frågan är hur lång tid det tar i genomsnitt från att bli smittad till att dö. Om vi antar att det bör iallafall ta 2 veckor att dö från en klar symtom till en fullutvecklad och vårdad lunginflammation plus 1,5 vecka inkubationstid från smittan så är det 3,5vecka . Då bör man kolla hur många som torde vara smittade för ca 3 veckor sedan. Mig veterligen var det under 1000 Pers och i dag är 213 döda 213/1000 är ju 21,3 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer. Men det finns antagligen många fler som är smittade än de som är bekräftade. Dela därför inte med bekräftade smittade utan med totalt antal smittade vid den tidpunkten.

   Vi vet fortfarande inte, men mortaliteten borde ligga mellan 1 - 10 % för kineser i Kina. Hur det blir i andra länder med andra sjukvårdssystem och annan genetik är ytterligare en faktor.

   Radera
  2. Gargamel ditt exempel är väl att se som extremt worst case.
   Vi vet väl inte inkubationstiden med säkerhet. Jag tror du ska räkna med en högre siffra än 1000.

   Radera
  3. Nja det var väll bara ett par hundra "bekräftade" fall om man går tillbaka dödstiden plus inkubationstid så mitt räkneexempel är i så fall i bästa fall. Varför mitt exempel antagligen inte stämmer är dom okända faktorn "icke anmälda fall" den faktorn kan vara kanske gånger 10 men det vet vi inte den kan också var noll med tanke på vad som beskrivits innan här, tydligen måste man vara till synes rätt sjuk för att få gratis sjukvård och behandling i Kina så folk överdriver sina sjukdomar väldigt mycket där

   Radera