Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-01 09:10

Systemkollapsen: I Australien har man 9-11 Bottleshop drive thru

"So what's your opening hours?"
"From nine in the morning until eleven in the evening. Every day, all year. I'm starting work again tomorrow at eight."
"Not a busy day, tomorrow?"
"No, not really." - diskussion med  en av kassörerna på 9-11 Bottleshop på nyårsafton
Det verkar än så länge inte som att 7-11 är särskilt stort i Austrailen. Vad som är stort och landsomfattande är 9-11 Bottleshop, öppet 365 dagar om året 09:00 till 23:00, även på jul och nyår.
9-11 Bottleshop.
Konceptet för australienska 9-11 hade antagligen fått svenska motbokare och absolutister att spontant explodera, bokstavligen.
Drivethru.
Man har öppet året om, 09:00 - 23:00, oavsett helgdagar, dvs även på julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen..

Och alla butiker har en enkel drive thru, där man kör in i ena änden och ut i andra änden. Vart tredje körfält har parkeringsförbud, så man alltid kan komma ut åt höger eller vänster. Evenutellt kan man även beställa sin alkohol direkt från bilen, men jag kan ha missuppfattat besättningsmedlemmar och ground crew på den punkten.
Bubbel på kylning vid tretiden på nyårsafton.

Tasmanskt bubbel på kylning
Och kylning.
Öl och cider på kylning.
Till skillnad mot Systembolaget har även 9-11 förstås enorma kylskåp, så det går att köpa kyld alkohol.
Viner.
Kassan och spriten.
I övrigt ett alldeles utmärkt sortiment, förstås med ett stort fokus på tassie and aussie wines, men även ett omfattande internationellt utbud. Till skillnad mot Systembolaget har man dock inte 50 flaskor av varje sort, utan fokuserar på bredd istället för bolagets bulk. Utbudet var helt klart i linje eller överträffande någon av Systembolagets flaggskeppsbutiker, inklusive champagner i 2000-kronorsklassen (300+ AUD) om man så ville. 

Och då ska ändå 9-11 inne i centrala Hobart inte vara en av de större.

Och systemkollapsen lyser med sin frånvaro, trots att man inte har Systembolaget. Tydligen kan aussies uppföra sig som vuxna, då de helt enkelt fått det förtroendet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. https://www.budgetdirect.com.au/blog/drink-driving-australia.html

  De har inte lärt sig att ställa bilen på fyllan iaf. Den största skillnaden jag märkte under tiden jag var i Australien. Annars är väl alkoholkulteren ungefär som i Sverige, iallafall på landsbygden, mer är bättre.

  SvaraRadera
 2. De har torra områden, så alla kan inte uppföra sig.

  SvaraRadera
 3. https://www.google.com/amp/s/amp.abc.net.au/article/11088918

  Att "bete sig vuxet" innebär rimligtvis att göra medvetna val och som t ex den här artikeln visar är det som vanligt många som inte ens är medvetna om hälsoriskerna.

  SvaraRadera
 4. När jag jobbade en tid i Australien, för länge sedan, så fanns BYO på dörren till de flesta restauranger. Det betydde ta med det du ska dricka. Sedan fanns små butiker med lucka mot gatan där man köpte det man ville ha med sig. Restaurangen tog sedan en liten korkavgift för att öppna flaskan och stå för glas och upphällning. Gissar att dessa små butiker vuxit av rapporten från Tasmanien att döma.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är oftast ett svar på stränga regler för restauranger att skaffa utskänkningstillstånd. Mycket lättare att skaffa ett tillstånd där kunden själv har med sig alkoholen.

   Radera
  2. och svindyra alkoholtillstånd kanske jag ska tillägga.

   Radera
 5. 91% av landets energi kommer från fossila källor. 75% kol och 16% från gas.

  Och sen är de förvånade över att hela skiten håller på att brinna upp.

  MEN. Det är ju bra de har öppetider så de kan dränka sina sorger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De dränker sina sorger ordentligt.

   https://www.sbs.com.au/news/australia-s-toxic-drinking-culture-exposed

   "Australia has a problem with excessive drinking and most people believe alcohol is linked to domestic violence, a national poll shows."

   Radera
  2. Vad har fossil energi med bushbränder att göra?

   Stor av bränderna verkar även vara anlagda(kanske av missnöjda klimatalarmister?)
   https://www.google.com/amp/s/amp.theaustralian.com.au/nation/nsw-firefronts-uncontrollable-as-state-braces-for-heatwave/news-story/4f006855e6b1598ba3a6d53c66391516

   Naturliga bushbränder har alltid varit en del av Australiens historia.

   Radera
  3. This is the way the world ends
   This is the way the world ends
   This is the way the world ends
   Not with a bang but a whimper.

   Radera
  4. Utsläppen bryr sig inte om var de sker. Australien exporterar uran om jag inte missminner mig.

   Sen kanske inte Australien har så goda förutsättningar för vattenkraft?

   Radera
  5. Anonym deras stora export är kol. Det är orsaken till deras premiärministers "tvivel".

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Australiens konservativa regeringskoalition vill nu plötsligt eliminera nettoutsläppen av koldioxid till år 2040.

   Från Bloomberg News.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. De flesta vuxna svenskar har varit utomlands och vet att det fungerar utmärkt att köpa alkohol i privata butiker, men ändå vill samtliga partier, och en klar marjoritet av svenskarna, ha kvar Systembolagets monopol.

  Jag vet inte vad det är för fel på folk, men de flesta är livrädda för förändring.

  Man kan se samma sak när det gäller statligt ägande av företag. De ska absolut inte säljas ut. Frågan man samma personer om de tycker staten ska köpa upp några privata företag så får man ett lika bestämt Nej tilllbaka.

  Hade varit intressant att fråga dessa personer nu om de tycker staten ska förstatliga privata apotek och friskolor. Hur lång tid behöver de för att vänja sig? 10. 20 eller 30 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Argumentet är folkhälsa, inte statligt ägande. Privata företag säljer sina produkter på systembolaget. Ökar man tillgängligheten ökar problemen och kostnaderna i samhället d.v.s. ännu mera skatt eller mindre resurser till annat.

   Radera
  2. Det går ju att handla hur mycket man vill på Systembolaget. Om det bara handlar om öppettider så kan man väl införa dessa för privata företag också. Alkohol får inte säljas på söndagar. Klart.

   Radera
  3. Tycker nog att vi svenskar som företräder kulturens högborg, har rätt att lägga oss i andra mindre utvecklade länders interna angelägenheter För vi är ju trots allt världens odiskutaba samvete.

   Radera
  4. Systembolaget borgar för att det finns kvalitetsdricka över hela Sverige. Inför kylar till ölen så är jag nöjd.

   Radera
  5. Ja, förstatliga apotek och skolor kanske inte är en dum idé?

   Radera
 7. livrädda för förändring.
  Vet inte det jag. Om alternativet är bättre är det väl bra. Men när jag är på semester i Europa ex tycker jag det fungerar dåligt på de flesta ställena. Man har ingen aning om vilket vin som står på hyllorna. Sötma, syra osv.
  Väldigt mycket chansande . Systembolaget tycker jag fungerar bra och allt är mycket överskådligt plus bra kvalitet på det mesta. All avreglering blir ju inte till det bättre har vi ju sett. Ibland är det fel folk som bestämmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, öppet 6 dagar i veckan, vissa butiker till kl 20, inga stora påslag. Lite får man planera när torkan blir för jobbig.

   Radera
  2. Jag syftar alltså på Systembolaget.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Det hade varit väldigt enkelt att införa att försök med utökade öppettider och eller tillåten alkoholförsäljning i butik på ngn ort i Sverige sedan hade man kunnat se statistik på våld, fylla etc.

  SvaraRadera
 9. Alkohol struntar jag personligen i, men jag tycker det är löjligt att man inte får handla massförstörelsevapen över disk. Jag menar, vi är ju vuxna människor, eller hur? Varför ska staten lägga sig i om jag har några hundra liter nervgas hemma i självförsvar syfte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, visste du förresten att statens nervgas innehåller kräkmedel?

   Radera
  2. Ha ha underbar kommentar

   Radera
 10. Ground crew? Säker på att de inte menade Grand cru?

  SvaraRadera
 11. 30 år med de facto avvecklat spritmonopol i Skåne har ju bara varit välgörande. Det är ju omöjligt att argumentera mot vilken positiv samhällsutveckling det lett till.

  SvaraRadera
 12. Som ölentusiast tycker jag generellt sett de som hyllar det stora utbudet utomlands verkar ha dålig koll. Det stämmer helt enkelt rätt illa med mina observationer.

  Tycker det är allmänt svårt att hitta ett hyfsat utbud utomlands. Man verkar behöva leta upp specialbutiker som bara går att finna i storstäder för att hitta något som mäter sig med vad man kan hitta på bolaget här.

  SvaraRadera