Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-01-23 10:26

Stillastående lägenhetspriser i Stockholm - både faktiskt och säsongsmässigt

Lägenhetspriserna i Stockholm var i princip oförändrade under december, både i faktiska priser och säsongsmässigt. Nu är det januari månad och normalt årets starkaste månad för lägenhetspriserna.
Stockholm med Klarakyrkan till vänster och Scandic Continental till höger om det.
De kvalitetsjusterade lägenhetspriserna föll 0.06% i Stockholm i december. Det är att betrakta som oförändrat hur man än vrider på det, då normal utveckling för december baserat på medlet 2005 - 2019 är -0.11%.
Säsongsmässig förändring prisindex lägenheter Stockholm. Data: Valueguard
De stillastående priserna kanske kan skyllas på räntehöjningen, men avslutade en mycket stark höst med prisutveckling i september - november som kraftigt överträffade de normala fallen på hösten.

Januari månad är normalt årets starkaste, och priserna har i snitt stigit 3.09% i januari i Stockholm. Återstår att se hur räntehöjningen kommer påverka detta, då priserna trots allt är rätt ansträngda i huvudstaden och även 0.25 procentenheter högre ränta kan kännas i plånboken när priserna är runt fem miljoner för en enkel tvåa eller trea.

För att priserna är ansträngda i Stockholm talar att lägenhetspriserna i landet i stort steg något i december, och mot normala -0.10% gick upp 0.03%. Inga stora skillnader, även om Stockholms siffror är med och drar ner rikets.
Säsongsmässig förändring prisindex lägenheter Sverige. Data: Valueguard
Normal prisökning för lägenheter i riket är 3.00% i januari.

Avgörande för riktningen framåt är som vanligt den starka våren med sina normala prisuppgångar. Om januari kommer in svagt kan mycket väl priserna stå stilla resten av våren, och sedan falla till hösten. Om det kan man bara spekulera, och det enda som decembersiffrorna säger är att allt är normalt. Fortsätter det vara så, trots räntehöjningen, kan vi vänta oss runt 3% stigande lägenhetspriser innevarande månad.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Säsongsrensat var väl stockholms bostadspriser upp 0,5%. Det är väl inte riktigt "i princip stillastående". En ökning på 0,5% per månad under ett helt år skulle innebära en ökning med 6% på helhåret.

  Att jämföra prisökningar med historiska snitt är problematiska när den historiska prisutvecklingen har varit extremt kraftig. Om priserna ökar med lika mycket som de har gjort mellan 2005 - 2019 pratar vi om prisökningar över 10% per år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bankernas prognos för helåret ligger f.ö på ca 5%.

   www.di.se/nyheter/bankernas-dom-over-bopriserna-det-kan-bara-ga-uppat/

   Radera
  2. Ökning när räntan stiger känns suspekt. Ökningar över inflationen när räntan står stilla känns också suspekt. Att förvänta sig 10% per år eller ens 5% per år i en sådan miljö ger intryck av fartblindhet.

   Radera
  3. 0.25 % är betydelselöst i sammanhanget och i konkurrensen så har det inte slagit igenom fullt ut heller. Vidare så har RB sagt att den inte ska höja mer under de kommanden åren då konjukturen stampar.

   Radera
  4. Precis, 0.25 påverkar väldigt lite. Det som främst på verkar är nog främst psykologi och vad banken ger för lånelöften. I större städer så gissar jag på att en inte alltför obetydande del maxar låneutrymmet.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Alla banker har inte heller höjt räntan.

  SvaraRadera
 4. Det skojiga på youtube från 'The Southbank Show' kanske passar in här också?
  Jag tar mig friheten att klistra in länken här också.
  https://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g

  SvaraRadera
 5. Kan ha fel, men det känns spontant inte som det finns förutsättningar just nu för ett fortsatt prisrally på bostäder.

  SvaraRadera
 6. Små till måttliga förändringar på månadsbasis är inte så intressant. Dvs om priserna bara rör sig några få procent en enstaka månad så behöver det inte säga särskilt mycket alls, annat än att det inte hände något dramatiskt just då.

  Det är trender över flera månader och då antalet försäljningar blir tillräckligt stort som är intressant, eller om man ser en påtaglig och överraskande förändring.

  SvaraRadera