Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-01-21 17:30

Slutspel på den amerikanska ränttemarknaden - räntorna kommer stiga oavsett vad Federal Reserve gör

Dags för en Youtube-film, som är i sammanhanget kort och tydlig. TL;DL: Analysen i filmen är att den amerikanska centralbanken Federal Reserve nu målat in sig i ett hörn där oavsett vad de gör så kommer de amerikanska räntorna sticka iväg uppåt, och potentiellt krascha finans- och bostadsmarknaderna, såväl som den verkliga ekonomin.
Osynligt för de flesta svenskar har på kort tid ratade skräpsäkerheter (eng junk collateral) som plockas in av amerikanska centralbanken Federal Reserve i repomarknaden exploderat. Den 30:e december hade procentsatsen stigit till 23%, sjuttonde juanuari 42%, senaste tre dagarna 54% och i fredags till 78%.

Om inte Federal Reserve expanderar sin potentiell oändliga balansräkning och tog in dessa skräpapper som säkerhet mot repolån, så skulle de korta amerikanska marknadsräntorna exploderat, och kraschat börsen. 

Filmen menar dock att detta inte hjälper, även om det implicit kortsiktigt räddat situationen några dagar. När Federal Reserves balansräkning ökar, så stiger nämligen de amerikanska långräntorna. Kanske kontraintuitivt, men så har det varit tidigare och så har det även varit nu sedan man i praktiken börjat med kvantitativa lättnader igen, efter en tid av kvantitativa åtstramningar.

Givet att filmens teser och data stämmer (vilket måste kontrolleras, eftersom vem som helst med rätt presentationstalanger kan prata in i en kamera på Youtube och rita på en whiteboard) så kommer en obligationsbubblekrasch, börskrasch, marknadskrasch, bostadskrasch och fastighetskrasch i USA, och kommer även spilla över på den faktiska ekonomin, och förstås på världsekonomin.

Sedan kan man förstås diskutera när. Videos på Youtube med omedelbart förestående finanskrascher går det tretton av på dussinet. Den ger åtminstone en intressant vinkel på vad som pågår på den amerikanska repomarknaden just nu.

I skrivande stund klockan 17:05 är S&P-500 ner 0.24% i USA. Inlägget publiceras 17:30 och kan med fördel diskuteras i små grupper.

Jag har noterat att många kommentatorer brister i läsförståelse. Ovanstående är inte något bloggen hävdar, utan ett referat av vad George Gammon hävdar på Youtube och konsekvenserna om det hela skulle stämma. Det betyder alltså inte att det stämmer, men att det kan vara intressant att titta närmare på för den som har kapital att förlora. Relaterat har Gammon även en video där subprimekrisens Michael Burry tror att börshandlade indexfonder (ETF:er) kommer vara det som kraschar marknaden. ETF:er ska stå för typ 70% av handelsvolymen på de amerikanska börserna, eller något sådant. Den videon har jag dock inte haft tid att titta på själv, men alltid roar det någon med kapital att förlora och för mycket tid över.

33 kommentarer:

 1. Han är inte den enda. Mike Maloney har pratat om "The everything-bubble" en tid. I grund och botten samma sak. Flera bubblor som poppar samtidigt. Den skuldbaserade ekonomins konsekvenser hägrar likt apokalypsens sju ryttare på horisonten.... 😱😎

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4 ryttare ska det vara. Dålig koll på sagoböcker. 😁

   Radera
  2. Ahaa. Så de var inte sju vågade livet du refererade till alltså?

   Radera
  3. Ja allt kommer att skita sig. Jorden kommer gå under. Jag borde kanske ta och besöka Davos och uttrycka min oro till världens ledare.

   Radera
  4. Ta cykel och tåg kanske du hinner lagom till bartömning med Greta och Donald.

   Radera
  5. @Stefan: Ska du med? Maggan bjuder på ölen då hon ändå får låna gratis vilket USA inte får :(

   Radera
  6. Måste vara de där gratispengarna du pratar om som alltid gör att svenska börsen studsar upp på inledande nedgång. Svenska skattkistan är oändlig!

   Radera
 2. Jo. Komplicerat är ju det hela och det är ju ffa korträntorna som har satts under press under en tid. Ännu så länge har ju Fed kunnat parera det hela men frågan är ju hur länge? Smäller det så kommer det smälla ordentligt!

  SvaraRadera
 3. Gammon, Schiff, Mises-rörelsen mfl har väl tyvärr låtit likadant sedan finanskrisen. Det betyder inte att det inte finns substans bakom det de säger, jag tror själv den österrikiska skolan har rätt mer än vad man tror, men det blir lite ropa vargen kommer över det.

  Att räntan ska upp stämmer nog, men frågan är i vilken takt. Det som talar emot är att sedan slutet av 90-talet har inflationen dött i västvärlden, detta var orsaken till att man tidigare inte ville öka balansräkningen för mycket i centralbankerna, för då stack inflationen iväg. Det finns inget som säger att denna utökade balansräkning är en anpassning till totala frånvaron av inflation. Men detta är såklart spekulation, precis som i klippet.

  Något jag tycker han tar för givet fel är dock att obligationsägarna tappat förtroendet för FED och att det är orsaken till att de korta räntorna stuckit senaste tiden. Det är denna springande punkten som resonemanget står och faller på och den uttalas som en självklarhet, egentligen råder det ingen konsensus alls kring varför räntan försökt sticka (det har den gjort flera gånger sedan finanskrisen så inget nytt fenomen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är också intresserad av den österrikiska skolan och tror på den, men när dom styrande inte gör det utan använder sig av den keynesianska läran blir allt omöjligt att förutse.
   Fed har ju tryckt enorma pengar i några omgångar nu utan att detta uppmärksammades särskilt mycket. Dollarn ska ju krascha i närtid enligt logiken. Är det nu det är bra att gå in i bitcoin???

   Radera
  2. Visst har de sagt samma sak hela tiden, men har de fel för det? När börjar det bli en bubbla menar du? En dag innan krasch? Ett år? De kan ha identifierat bubblan innan den blåst upp till bristningsnivå.

   Radera
  3. Typ den säkraste tillgången man kan ha är USD. Sen får man ju naturligtvis tycka vad man vill om logiken i det.

   Radera
  4. Problemet blir när de ser hur kraschen kommer i varenda marknadsrörelse. Jag tror absolut att det är en toxisk situation exempelvis FED satt sig i där de helt övergett den tidigare balansräkningsvurmen för att utnyttja kvantitativa lättnader och expansion av balansräkningen för att få fart i inflationen. Men världen har inte gått under än, världen gick inte under när man slutade med bretton woods och världen gick inte under när man övergav guldmyntfoten. Det är lite detta som brukar vara ett återkommande tema, alla valutor som ej är guldmyntfot är fullständigt värdelösa och kommer snart, bara snart, totalt implodera och finansiell härdsmälta uppstår.

   De kan mycket väl ha identifierat en bubbla, jag tror också att räntorna hålls artificiellt låga och att det på sikt skadar ekonomin, men jag ser inte att hela det finansiella ramverket ska rämna omkring oss över en natt som konsekvens av det. Utan antagligen sker det en korrigering och nedgång inom sin tid, folk kommer förlora jobben, företag kommer gå i konkurs, men det skiljer sig inte nämnvärt från den finansiella verklighet som existerat sedan medeltiden.

   Radera
  5. Det kan lika väl vara att vi har nått en ny ekonomisk verklighet, inte en av ständig uppgång och guld och gröna skogar, men en ekonomisk verklighet där låga räntor och mycket större balansräkningar hos riksbankerna är verkligheten och ett nytt "stabilt läge". Jag kan inte bedöma om det är bra eller dåligt eller vad som kommer efter det.

   Radera
  6. Jag är verkligen inte mannen att bedöma FEDs balansräkning men vem är det?
   Tycker ni det ser bättre ut gällande BOJ och ECB?
   Kollar vi på bankväsendet är de amerikanska bankerna i avsevärt bättre skick än de europeiska så jag har lite svårt att förstå resonemanget att US och FED är de värsta bovarna på obligationsmarknaden.

   Radera
  7. Som en jämförelse.

   FED $4TUSD ca 15% av BNP
   BOJ $5.5TUSD ca 100% av BNP
   ECB $4.2TUSD ca 40% av BNP
   BOE $0.4TUSD ca 15% av BNP
   Riksbanken $58GUSD ca 10% av BNP

   Radera
  8. Tja vem är den mannen, Stefan? Jag är lika usel som allmän konsensus här på bloggen. Bitcoin +21 % i år. Följer inte direkt den vanliga bubbelgrafen, precis som bostadsmarknaden i Sverige. Lika bra att utvecklas när spelreglerna ändras.

   Radera
  9. Kina är hårt reglerat och där kommer bitcoin in i bilden som ett alternativ.

   Radera
 4. Liten vinkling. Skulle vilja se hur statskassan drabbas om räntan ökar. Dvs skuldsättning/lån som ska subventioneras med skattemedel ökar för varje räntehöjning. Är kass på penningpolitiken men går väl att räkna ut?

  SvaraRadera
 5. En liten rolig detalj. Hedge fonderna kan inte handla direkt på REPO marknaden utan de måste gå via en market dealer som godkänner deras affär. Denna regel kom till efter Leaman crashen, de är de stora bankerna som godkänner affären mot en liten avgift. Men om hedge fonden kapsejsar så går skulden till banken. Så om hedge fonderna börjar falla så faller även bankerna. Det kommer att gå i en rasande fart om detta sker. I jakt på högre räntor har hedge fonderna en hel hög med BBB graders företagslån, det kan räcka med ett fåtal nedskrivningar av dessa och tvångsförsäljning börjar. Vad som helst kan utlösa en ny frysning i REPO marknaden. Får se vad som händer.

  SvaraRadera
 6. FED kan köpa upp rubbet, inkl. 10-åriga statsobligationer.

  Se på Japan, statsskuld på 250% av BNP, men låga räntor då centralbanken stöttar. Eller Sydeuropa där ECB stödköper. För USA är den ännu lättare med tanke på att dollarn är världens reservvaluta. De kan exportera dollar.

  För FED ska tvingas höja räntan så krävs det att KPI rusar. Frågan är vad som kan få det att ske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt tajt arbetsmarknad. Nu är den ju hyfsat stabil runt 3.5% arbetslöshet.

   Radera
  2. Samt om lönerna rusar i USA. Sjukt egentligen att arbetsmarknaden i USA ska påverka resten av världen.

   Radera
  3. Nix, finns, tack o lov, en fri marknad fortfarande som vida overstiger staters muskler!

   Radera
 7. Det var en känd amerikansk ekonom som sa att vid nästa ekonomiska kris kommer folk rusa till dollarn men vid krisen efter det så kommer folk vända sig till andra valutor då dollarn har tappat sitt värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Fly till kvalitet, pumpa upp dollar o guld tills bubblan skapas och adiós! Last man standing foer detta er ju bara "insane" o Europa ligger ju verre till med Dragis skapande av allt from ingenting, Italian style men even her i Sverige o over hela verlden! Snacka om kejsaren utan kleder.

   Radera
 8. Så som narrativet i den videon är uppbyggt borde vi väl se ränetmarknaden gå banans redan denna veckan. Hur ser det ut idag? De senaste siffrorna i videon som jag förstod det var ju från i fredags.

  SvaraRadera
 9. Så den perfekta stormen är alltså på väg, enligt filmen?

  SvaraRadera
 10. Skulle nog seja att vi er i ogat/eye av stormen elr Atlas Shrugged!

  SvaraRadera
 11. Eftersom det hänvisades till något på youtube. Sådan här humor har vi inte i Sverige. Jag vill inte gå in på några mer detaljer om varför, för det blir för långtråkigt.
  https://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Om nu räntan går upp snabbt och mycket som även Martin Armstrong förutspår, vad ska man då göra med sin PPM, sin tjänstepension, vilka foder bör man ha?

  SvaraRadera