Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2020-01-16 11:41

Serneke säljer Karlatornet till amerikanskt investeringsbolag

Åttio procent av Sernekes och Göteborgs skrytbyggprojekt Karlatornet säljs till det amerikanska investeringsbolaget Oaktree för en ej angiven summa pengar. Serneke kvarstår som huvudenprenör och får totalentreprenad på projektet om tre miljarder kronor, och slipper därmed finansiera bygget själva eller använda den döda finansieringsmodellen att sälja lägenheter på ritning, till spekulanter som hoppas sälja dem dyrare innan inflytt. Frågan är om vi kan få se fler lösningar där utländsk kapital går in istället för svenska bostadsspekulanter?
Karlastaden och Karlatornet mitt i bild.
Vad Oaktree betalar för projektet Karlatornet framgår alltså inte, men Serneke får en order värd tre miljarder kronor för att slutföra tornet. Bolaget behåller också byggrätterna för övriga Karlastaden.

Svenska nyproducerade bostadsrätter har som bekant finansierats av bostadsspekulanter, som tecknat sig för lägenheter utan avsikt att flytta in, och med tanken att sälja dem dyrare innan inflytt och innan man behöver betala någon större handpenning. Därmed har exploatören kunnat få bankfinansiering när man kunnat visa att lägenheterna är sålda.

Det är dock slut med den finansieringsmodellen nu sedan nedgången 2017 - 2018 visade på risken för spekulanterna.

Serneke har nu hittat en väg runt detta genom att sälja projektet till Oaktree, som antagligen med sitt förvaltade kapital om 120 miljarder dollar, eller drygt en fjärdedel av Sveriges BNP antagligen har lite växelpengar över man vill få hyfsad avkastning på.

Således kommer Karlatornet faktiskt att bli byggt, även om inte lägenheterna blir sålda och Göteborg kan under en period få dämpa sitt lillasyskonkomplex med en enorm fallossymbol.

Sernekes pressmeddelande hittas här.

Frågan är dock om Oaktree hört talas om Västlänken och hur oattraktivt det krondiket gör staden?

Serneke-aktien stiger i skrivande stund knappt 12% på beskedet om att man blir av med projektet och får nöja sig med vinst och positivt kassaflöde på själva bygget. Antagligen drar både bolagsledningen och marknaden en lättnadens suck.

Ju fler vi är tillsammans ...
Nu får vi se om några fler prestigeprojekt kan avyttras till kapitalstinna utländska investerare, när det inte längre går att sälja lägenheterna på ritning med hopp om stora vinster för privatspekulanten utan att behöva vare sig hosta upp några större pengar eller flytta in. Man kan t ex fundera på hur Serneke klarade av detta i Göteborg, när inte Oscar Properties klarar av det i Stockholm med projektet Gasklockan?
ju gladare vi bli. Melbourne.
I övrigt är skyskrapor som sex - underbart och härligt, men inte om man är ensam. Tyvärr har Sverige fortfarande en fascination att slå upp solitärer, vilket inte blir fint. Vi behöver bygga kluster av skyskrapor, så vi får en modern och vacker skyline och inte enstaka fallosar. Nu är Göteborg till skillnad mot ängsliga Stockholm på väg att bygga ett dussintal skrapor, men tyvärr alla som solitärer. Kanske beror solitärerna på att man bygger dem som lägenheter, och då ska alla ha utsikt. Bygger man istället kontor eller hotell, så kan man bygga dem i kluster.
Fint i Melbourne.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. "lillasyskonkomplex med en enorm fallossymbol."
  Barnsligt resonemang. Varför så bitter. Är sällan i göteborg, men det är på tiden att Sverige bygger på höjden. Turning torso blev ett lyft för hela Malmö. Detta torn ser också snyggt ut, inte bara en tråkig låda som mycket av nybyggen i sverige annars är.
  Det är tur att någon är framtidsoptimist i sverige, annars så kommer vi halka långt efter andra moderna länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som det tydligt står i inlägget älskar jag skyskrapor, men inte när de är ensamma solitärer.

   Radera
  2. Först en sedan fler. Stadsplaneringen i GBG omfattar ju långt fler högre byggen än denna. Men du skrev ju inte så positivt om det i tidigare inlägg.

   Radera
 2. Det byggs en "Skyskrapa Light" i Stockholm också, vid Gullmarsplan. Förvisso bara 102 meter men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var med på Söder-fotot nyligen. Också den en trist solitär.

   Radera
  2. Vad är det för fel på enstaka fallosar? Du har väl inte gått och blivit skopts?

   Radera
 3. Melbourne som illustration!! Moskva https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Moscow-City2015.jpg vår nya huvudstad om bloggaren inte får som han vill.

  SvaraRadera
 4. Jag personligen håller med Cornu. Enskilda solitärer är i min mening inte särskilt snyggt. Bättre som han föreslår och bygga i kluster och med mer varierat innehåll (bostäder, kontor, hotell, affärer).

  Är annars också generellt för skyskrapor och tror att det är den utveckling vi måste gå mot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bygger man i kluster kan man planera för detta från början utan att några bostadsköpare kan bli kränkta över att utsikten förstörs. Placera bostäderna i yttre delen av klustret, högst byggnader längst in, se till att ha stråk med utsikt mellan byggnaderna, planera lägenheter så att alla har fönster mot utsiktsstråken. Nu så blir lägenhetssolitärerna en blockering av framtida skyskrapor pga kränktheten. Sedan kanske det saknas kapitalstarka exploatörer i Sverige som har råd att slänga upp 4-5 skrapor åt gången. Men förhoppningsvis kommer det. Börjar ser bra ut i Göteborgs planering framöver. Framåt 2025-2030 kommer typ 10-20 skrapor vara färdiga, en del i kluster som Gothia Hotels fjärde och högre skrapa vid korsvägen.

   Radera
  2. Göteborg kommer få en tydligt modernare och därmed mer attraktiv prägel än Stockholm och börjar bygga en skyline. Och det kommer i sin tur dra till sig fler skrapor. Blir riktigt snyggt tror jag.

   Radera
  3. Karlastaden består ju utav 3 byggnader över 100m med Karlatornet. Så ett litet kluster får man väl ändå säga att det blir när allt är byggt.

   Radera
 5. Snyggt ja men for vem? GBG er ju inte NY elr London!

  SvaraRadera
 6. Göteborg förtjänar alla skyskrapor staden kan få. Det är redan så fult att lite anskrämligheter här och där gör inte så stor skillnad i stadens ärrade ansikte... bygg gärna i kluster skulle kunna skapa en ”helskäggseffekt” istället för fula hårstrån här och där!

  SvaraRadera
 7. Håller inte med. Att ha sex med sig själv kan visst vara underbart och härligt. Ska tydligen också vara bättre för prostatan än sex med frugan. Däremot stämmer det att skyskrapor ska stå i kluster.

  SvaraRadera
 8. Håller med om att solitärskrapor sällan ger ett nice intryck i stadsbilden (Malmöpåg). Men alla gillar inte heller att stå i skuggan, vilket är lotten vi har på våra breddgrader om vi bygger allt för högt. Stockholm ligger ju trots allt på samma breddgrad som södra Grönland.

  SvaraRadera
 9. infrastrukturmässigt är skyskrapor en dröm. korta avstånd till allt ger maximal effektivitet och därför också för miljön.vid metro och järnvägsstationer borde inte få finnas annat än skyskrapor.

  SvaraRadera
 10. Den enda planerade skrapan i GBG som består av bostäder är Karlatornet så vitt jag vet. Kineum, Gårda City gate, Gårda Vesta, Patinan, Clarion Hotel Draken, mfl är alla kontor och hotell.

  SvaraRadera
 11. Kan vara Serneke lyckades sälja för att Göteborg är fortfarande mer en av hamnstad jämfört med Stockholm?

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Karlastaden kommer att bestå av flera torn i olika höjder, där Karlatornet blir högst. Två lägre torn blir ändå högre än Gothia Tower.

  Det planeras även för ett kluster höga hus norr om centralen, men planen är inte antagen. Som vanligt så har länstyrelsen och andra åsikter om att kulturmiljön förstörs vilket givetvis bara är oviddkomande tyckande.

  SvaraRadera