Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2020-01-13 15:56

SEB: Färre tror på stigande eller fallande bostadspriser

Det ser ut som att hushållen tror allt mer på en stabilare bostadsmarknad, även om majoriteten förstås tror att priserna ska stiga. Enligt SEB:s boprisindikator för januari minskade både de som tror på stigande priser och de som tror på fallande priser och indikatorn förblev oförändrad.
Trendiga Södermalm.
Boprisindikatorn var alltså oförändrad, vilket antagligen innebär små eller inga förändringar i Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex, som presenteras nästa vecka.

Både de som tror att priserna ska falla och de som tror att priserna ska stiga minskade, men övervikten är förstås på stigande priser.
SEB Boprisindikator och Valueguards Sverige-index. Data: SEB, Valueguard
Räntehöjningen verkar således ha lugnat ner psykologin för stunden och hela 39% tror nu att priserna ska förbli oförändrade.

Boprisindikatorn för Stockholm steg kraftig och Stockholm och Skåne är de två regioner som har högre indikator och större tro på stigande priser än riksmedlet, där Skåne toppar med ett index på 57, mot Stockholms 47 och rikets 43. Minst tror man på stigande bostadspriser i Västra Götaland och Svealand utom Stockholm.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Anekdot kanske, men springer på många äldre fd Stockholmare som sålt huset o flyttat till Skåne där barn o barnbarn bor i ofta välmående kranskommunner. Överlag så väljer många 40-talister att sälja av det dyra huset o flytta in till närmsta mellanstora tätort för service o aktiviteter etc. Denna skara har förstås en del pengar. Inte ovanligt att nybyggda BRF är slutsålda 1-2 år innan inflyttning vad gäller de större lägenheterna. 2or och 3or brukar gå sist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl inte helt ovanligt att människor efter karriären är slutförd drar sig tillbaka till ett mer lantligt boende.

   Radera
  2. Fast jag menade precis tvärtom. Jag tänkte på villaförorterna runt Stockholm och runt andra mellanstora tätorter. D v s pengarna hos äldre går mot ökad service etc. Jag upplever det som ovanligt att man söker ett lantligt boende, mer vanligt med ett centralt boende på sommaren och ett annat utomlands.

   Radera
  3. Ska inte förringa men är detta inte exempel på "alla åker till Thailand på vintern"?
   Men egentligen var det en på jobbet som åkte sin livs 50-års resa, en bland barnens kompisar som åkte utomlands för första gången i livet osv, och så blir detta till "hur kan alla ha pengar utom jag, höj skatterna!"

   Radera
  4. Nej jag pratade inte om enskilda Thailandsanekdotsresor, utom om alla 40-talisterna som kör Tesla S/X och köper 6M plus lägenheter i centrum. Inget ovanligt här iaf. Du låter lite bitter, Sjunkis.

   Radera
  5. Niklas: det låter som att du drar slutsatser om det generella från anekdoter. Så jo det låter lite som "alla åker till Thailand"

   Radera
 2. Varför gör man ständigt dessa ”gissa framtiden” undersökningar? Korrelerar de ens med verkligheten innan ex nyhetsrubriker eller politiska beslut gjort sitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visar rådande psykologi, vilket är intressant när marknaden drivs av psykologi.

   Radera
  2. Jag tror det vänder snabbt beroende på nyhetsflödet med besked om ex ändrade regler/räntor. Att det är så förutsägbart efter situationen att det inte är lönt besväret med undersökningen.
   Eller har dessa undersökningar nån gång pekat ut ras innan en objektiv analys hade kunnat göra detsamma?

   Radera
 3. Se där. Högst optimism i Skåne.
  En nybyggd vräkig villa vid oss (för ca 7 mille) hade slutbesiktning I veckan. Köparna såg inte ut att
  vara en dag över 30.
  Brevid oss bor två systrar i 25-års åldern i var sitt radhus. To much money in the system!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ska ta till dig att det du ser och upplever är lokala anekdoter och inte representerar hela landet. Det kanske kommer med åldern.

   Radera
  2. Mest positiv i kommentarsfältet helt klart :).
   Själv tänker jag att det lika gärna kan gå åt helsike (avseende allt).

   Radera
  3. Cornu: Givetvis, jag pratar ofta utifrån lokal förankring (Malmö med kranskommuner) och är varse om att det finns stora regionala skillnader. Idag var det t ex en artikel från SBAB att det finns inte tillräckligt med köpare för bostadsrätter i Malmö, vilket jag inte är förvånad över, finns alldeles för många fattiga människor i den här stan. Jag är framförallt optimistiskt vad gäller prisutvecklingen småbostadshus i Sthlm, Gbg, Malmö.
   Men är ju fan att du ska åldersdiskriminera mig när jag snart börja nå medelåldern.....

   Radera
  4. @Mr Perfect, såg precis en budgivning i Staffanstorps kommun där priset gått upp 1M ifrån utgångspris. Vi pratar då leråker och strax över 110kvm standardvilla för runt 6M, så visst något har hänt. I början av 2019 gällde 5M, nu verkar det snarare vara 6M för enklare hus i attraktiva lägen. Att bankerna sänkt sin kalkylränta spelar förstås roll. Uppsidan 2020 känns numera rätt begränsad efter dessa hutlösa budgivningar.

   Radera
  5. Enl. dagens DI är Stor-Malmö ner mest av storstadsregionerna. Stiltje i de andra två.

   Radera
  6. Jag tror vi tittat på exakt samma annons, Niklas..... just den leråkersvillan känns tämligen överprisad. Första budget 200k över utgångspris, sen budgivning +700k efter det. Får se var den slutar nånstans.

   Ja, var uppsidan ska komma är svårt att säga.

   Radera
  7. Ja högst troligt Joakim. Visst ackumulerat underhåll finns där och full fastighetsavgift numera. Liknande hus såldes nya för 3.5M med värdeår 2012, därmed ingen fastighetsavgift till 2027.

   Radera
  8. Mm, diskuterade exakt den annonsen med kollegorna. Vi var relativt ense om att många nog har råd, men att det borde vara ett tak där nånstans nu... Men det är som det är, alla vill bo i bra villa med bra kommunikationer, men sådana byggs inte i särskild hög takt. Det ska vara flerbostadshus för hela slanten...

   Radera
  9. En kompis skickade nyss det där huset, måste va samma vi pratar om. Hjärup, hm-hus,Staffanstorp kommun, frejas väg, 5.795 nu, upp 1 mille. Nog många som höjt på ögonbrynen kring det.
   Samtidigt är jag inte förvånad, trenden är att kranskommuner kring sthlm gbg Malmö fortsätter att öka.
   I det här fallet har du lägre skatt, fruktansvärt bra kollektivtrafik tåg till både Lund o Malmö, bra skolor.
   Men visst 6 mille...

   Radera
  10. Ja, det är samma hus vi tänker på. Precis som du skriver i de kranskommuner där medelklassen har råd och kan tänka sig bo, ökar priserna mer än statistiken visar för stor-orten. Men jag håller med, 6M !!

   Radera
 4. så länge det är billigare att äga än att hyra så kommer bostadspriserna nog vara ganska stabila oavsett.

  Däremot blir det ju intressant att se hur räntan utvecklar sig framöver, en snabbt stigande ränta kan ändra förutsättningarna ganska snabbt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt för högt belånade föreningar ska tilläggas

   Radera
  2. Visst, troligt med en snabbt stigande ränta, not. Troligare snabbare ökningar för värme, el, fastighets-skatt/avgift för äldre föreningar samt ökande kostnader för renoveringar som skjutits på framtiden kanske. Köp läge-läge-läge, så är det mindre problem med att belåna sig. Visst det kan gå ned, men vem fan köper för att flytta de närmsta fem-tio åren.

   Radera
  3. Varför skulle räntan stiga (eller, som man kanske kunde säga, normaliseras)? RB har ingen avsikt att höja vad jag vet. Sammantaget mer troligt att den sänks igen; exempelvis håller väl ECB nu på att fingra på minusränta. Vi lever i jätteduvornas tidevarv.

   Radera
 5. Drar mig tillbaka och köper en finfin villa utan belåning i Småland för hela 750 tusen.. Handpenningen kunde swishas.

  SvaraRadera