Aktuellt

Söndagsenkät: Hur är ditt kapital fördelat?

Dags för en söndagsenkät, där vi tittar på hur ditt kapital är fördelat i bostad, aktier, ränta och alternativa investeringar. Svara nedan. ...

2020-01-02 15:56

SCB: Bolåneräntorna steg i november - 1.47% i snitt för nya avtal

SCB rapporterar att bolåneräntorna för nya avtal steg i november till 1.47%. Rörliga bolåneräntor låg på 1.52%.
Svensk villa.
Bolåneräntorna steg alltså i november och nya avtal låg på i snitt 1.47%, upp 0.04 procentenheter från oktober. För rörliga bostadslån var siffran 1.52% och en ökning med 0.02 procentenheter från oktober.

Räntorna på bolånen steg alltså i november, antagligen på förväntningar inför Riksbankens höjning i december. Intressant är att rörliga bostadslån ligger högre än snittet, dvs de som bundit sina räntor gjorde det i snitt på en lägre nivå än rörlig ränta.

Siffrorna är i sammanhanget kanske rätt små. 0.04 procentenheter innebär 23:- SEK i månaden för en skuld på 1 MSEK efter skatteavdrag. Knappast något som stjälper de hushåll som har kreditvärdigheten att skuldsätta sig på miljonlån.

Vad har du för bolåneränta? Mer eller mindre än 1.52%? Mer eller mindre än 1.47%?

Naturligtvis har alla bloggläsare längre ränta än snittet...

Reklam från bloggens samarbetspartner Compricer nedan, om du vill flytta dina bolån.Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Svar
  1. SBAB standardavtal, orkar inte hålla på och förhandla längre.

   Radera
  2. Att slippa förhandla varje år. Lätt värt 5 poäng.

   Radera
  3. Och ska man ha någon framgång måste man vara beredd at gå all in. D.v.s. man måste ha åtminstone en annan bank som erbjuder.

   Radera
  4. Värdering, telefonsamtal, hembesök, etc. Inte värt besväret som det ser ut nu. Kanske om räntan sticker iväg till 5% kan jag överväga att gå all in igen. Gjorde en rejäl miss 2008 och band på 5%. Veckan efteråt gick räntan ner till nästan inget. Betalade ca 100000 helt i onödan det året.

   Radera
  5. Det räcker oftast att begära sitt amorteringsunderlag ifrån sin nuvarande bank. Sen kontaktar de dig och ger dig nya räntor.

   Radera
 2. 1.38 bundet 3 år.
  Avanza...

  SvaraRadera
 3. OTH igen på OMX30. Nu vid motståndsområde runt 1806. Nytt år och full fart!

  SvaraRadera
 4. 1.29 SBAB. 3 månaders bindningstid. Nutidens rörligt.

  SvaraRadera
 5. 1,08 bundet på 2 år.

  SvaraRadera
 6. Ränta? - nej, oförhandlat.

  SvaraRadera
 7. Halva lånet 1.85% bundet 5årigt, går ut om två år. Andra halvan 1.4% 3 årigt, går ut i höst. (jag själv föredrar rörligt alltid men min fru vill vara säker.)

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Har tyvärr inga lån

  SvaraRadera
 10. Inget bolån alls. Dock har jag belånat min portfölj lite. Hälften av belåningen där ligger till 0 % ränta och resterande ligger till 0.99 % ränta.

  SvaraRadera
 11. 1.51% hos Handelsbanken, så typ rakt på snittet.
  Men de flesta som skriver ligger oftast en bra bit under snittet verkar det som..
  Drygt 2,9 miljoner i lån på villa värderad till ca 4,5 miljoner en bit utanför Stockholm.

  SvaraRadera
 12. 1,59% på ena, 1,44% på andra. Handelsbanken

  SvaraRadera
 13. Bundet 1.49%. Nybyggd 4 ROK, 200m till Lund C. Ensam på 2.5M lån, så jag är glad jag fick lån överhuvudtaget. Betalade 3.8M, boolivärdering idag <2mån efter inflyttning 4.44M. Amorteringafritt 5 år för att bygga buffert. Inga planer på att flytta de närmsta 10 åren, sover rätt okej. Flyttat 4 ggr och bytt jobb 2 ggr 2019. Hoppas på mindre medelklassbittergubbe m ölmage 2020. Nyårslöften; träning, kvinnor o sång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det verkat ordna sig.

   Radera
  2. Tack, ja resan är inte alltid det roliga, ibland är det målet.

   Radera
  3. Har haft samma arbetsgivare hela livet (38 år so far). Är rätt nöjt med den. Betalar ok, typ mer än de flesta, krånglar inte, och ger mig rätt stort spelrum att göra precis som jag vill. En win-win kan man kalla det.

   Radera
  4. Inget fel med att ha samma arbetsgivare. Undrar dock hur det blir framöver, kanske blir det mer norm att byta arbetsgivare och yrke framöver. Jag tror den utvecklingen fortsätter. AI lär inte ta våra jobb, bara att vissa jobb försvinnner o nya kommer. Business as usual alltså. Istället för friår vore det trevligt med utbildningsår.

   Radera
  5. Ett annat perspektiv är att verkligheten böjer sig efter min vilja.

   Radera
  6. OK, Grandmaster. Vissa av oss andra behöver dock kämpa. Skönt för dig, hoppas du gör nåt vettigt med din vilja då.

   Radera
  7. Som fossil får jag helt enkelt roa mig i molnet,

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Ett exempel på att böja verkligheten är att gå in på en restaurang och fråga: vad kan ni göra för mig i kväll? Sen diskutera med kocken vad man vill äta, vilka råvaror som finns, och hur de skall tillagas. I den gamla verkligheten fanns bara det på menyn, i den nya finns betydligt mer.

   Radera
 14. Bilden ser ut att vara tagen söder om Höllviken. Kanske nära Kämpinge? Hursomhelst fin miljö där, dock aningen för långt bort ifrån "civilizationen" med Skånemått.

  SvaraRadera
 15. Det var nog inte en bostadsbubbla denna gången heller. Med tanke på skillnaden mellan hyres o BRF/ägt boende ur många aspekter så kan nog priserna mycket väl fortsätta uppåt 10-15 procent 2020.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Man får ju faktiskt titta på vad som görs och inte vad som signaleras.
   Troligtvis är vi fast i en långvarig lågräntepolitik (låg inflation) orubbat (politiskt känsligt) ränteavdrag och fastighetsbeskattning, lägre utbud igen.
   Bor du i hyresrätt får du däremot största hyreshöjningen på många år och fortsätter att kasta pengarna i sjön och har du otur så blir segregationseffekten mer kännbar.

   Radera
 16. 1.18 % bundet i 3-år hos handelsbanken utifrån ett erbjudande. Köpte nybyggt radhus i ett grupphusområde.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Då ligger jag väl över snittet av de som frekvent och av lust och glädje läser och interagerar med denna blogg. Jag ligger nämligen i princip exakt på snitträntan. Både på rörlig och på 3-månaders.
  Bakgrund: Jag band 2/3 av villalånet tidigt i höstas när Riksbankens i sina killgissningar målade in sig i det hörn de inte kunde komma ur med annat än att de åtminstone höjde räntan en gång.
  Jag har nu 1.51% ränta på mitt "rörliga" och 1.52% på mitt bundna (3 år).
  Bakgrund 2: Jag bor i villa i Storgöteborg, inköpspris (ca 3 år sen) 5.300.000 SEK, Lånegrad 49,67%. Banken är Länsförsäkringar, där jag (kanske mot bättre vetande) har varit kund sedan jag köpte min första lgh i Göteborg City för snart 15 år sedan. Men jag blir behandlad bra där och byter inte bank för 0,1-0,3 % i bolån.

  SvaraRadera
 19. 1.34% from Okt 19 bundet i 5 år (cirka 83% belåning)

  SvaraRadera