Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-30 13:10

Så slipper du betala plastpåseskatten

"Degen måste in!"
Plastpåseskatten ska dra in 2.3 miljarder kronor till statskassan årligen, dvs tanken är inte att få folk att sluta använda plastpåsar, utan syftet är att få in deg. Annars kunde man helt enkelt förbjudit påsarna. Frågan blir då hur man som redan beskattad kan komma runt denna i praktiken frivilliga skatt?
Min favoritpåse som används vid normal mathandling i butiken i byn, inköpt på Svalbard 2017 (så inte ens momsen gick till Maggan). Rymmer och håller för åtminstone tio liter mjölk och lite annat. Det gäller bara att ta med sig den, vilket inte nödvändigtvis gäller om man spontant handlar när man är iväg av andra anledningar.
För det första måste vi veta vad för plastpåsar som ska ersättas. Matkassar ligger i intervallet 38-42 liter per plastbärkasse, beroende på om butiken ifråga subtilt vill förmedla en positiv känsla av premium till kunderna. En del butiker kan köra hela vägen ner till misärens 20 literspåsar, som du känner igen på att de är för små för att användas som soppåsar på ett bra sätt.

Grovleken och med det inte bara täthet och hållbarhet, utan även hur mycket vikt påsen klarar av, mäts i my, som i mikrometer. Ju större bärkasse, desto högre my bör den ha, för att hålla för vikten på varorna. En 42 liters bärkasse för matvaror bör ha 38 my, medan en 38-liters kanske kan klara sig på 35 my.

När du siktar på att ersätta matkassar med andra plastpåsar bör du alltså sikta på 38+ liter och 35+ my.

Så hur kan du komma runt skatten?

1. Använd tygpåse eller flergångspåse

Tämligen självklart. Därmed förhindrar du att Magdalena Andersson (S) får in pengar till regeringens hobbyprojekt. Frågan blir när någon trycker upp en kassa med "Dra åt helvete, MP+S, ni ska inte få mina pengar!" (jag vet att jag har minst två läsare som driver företag med profiltryck, men pga GDPR raderar jag alla mail, så jag vet inte hur jag får kontakt med er). Tygpåsar får man numera automatiskt via olika kanaler, och själv har jag fått lämna en bra bunt till energiåtervinning, då jag inte har plats. Dessutom slits de med åren, då man t ex behöver tvätta dem - undvik generellt vita tygpåsar är ett tips.
Min föredragna avfallspåse från lokala Tempo i byn. Trettio liter. Okänd my.
2. Köp soppåsar till soporna

Soppåsar är befriade från skatt. Sluta således använda bärkassar till detta. Ett tjugopack soppåsar kostar runt 15:- SEK eller 75 öre styck. Granngården kör kampanj hela året ut med 4:48 för 25-pack eller 18 öre styck.

3. Använd soppåsar som shoppingpåsar

Det finns soppåsar med 35 my, kan ofta kallas källsorteringspåsar eller papperskorgspåsar eller liknande.

4. Köp på dig ett lager av plastpåsar via en företagsbutik

Plastpåsar har en överlägsen fördel. De tar inte plast plats. Jag har i åratal handlat med tygpåsar och grova återanvändningsbara plastkassar, men man glömmer dessa 50% av tiden, och lägger t ex inte tillbaka dem i bilen, eller tar fel bil eller handlar spontant utan att ha tagit med sig påsar.

Plastpåsar av engångskaraktär tar dock inget utrymme alls. Du kan ha fyra ihopvikta oanvända påsar i innerfickan på en jacka utan att det märks.

Företagsbutiker säljer plastpåsar på kartong. Tyvärr måste man oftast faktiskt vara ett företag för att kunna vara kund, men du kan ju betala privat ändå. Om du kan handla som företagskund (men betala privat) kan du således köpa på dig en bärkasseskattebefriad buffert. Som exempel har Tingstad Cash en 42-liters 38 my vit påse i 500-pack. Priset är (489+32)*1.25=651:- SEK, eller 1:30 SEK per påse. Ett 500-pack bör räcka i 1-2 år för ett familjehushåll, där du både använder dem för att handla och sedan som soppåse efteråt. Alternativt har man mindre 20 liters 35 my-påsar i 500-pack med matmotiv för 485:- SEK inklusive moms, eller 97 öre styck. Inte mycket dyrare än soppåsar, även om soppåsar brukar vara 30 liter och inte 20.

En riktigt intressant produkt hos Tingstad är en röd tjugoliters källsorteringspåse med en my på hela 35. Här pratar vi om riktigt grova soppåsar. 63 öre styck inklusive moms. Om handtagen har god hållbarhet är oklart. Den som vill hedga köper en karton med 360 sådana (20 rullar om 18 påsar) - fungerar de inte som matkassar, så fungerar de iaf som soppåsar.

Det finns även olika butiker online, men de brukar ofta gilla att sälja 3000 plastbärkassar åt gången, vilket kanske är för mycket för många privatpersoner. Ge akt på my på påsar bara.

Köper du på dig ett lager påsar innan den första mars slipper du skatten. Tror du på att ett regeringsskifte kommer ta bort skatten (ha, naiva människa - degen måste in!!!) räcker det väl med 1000-1500 påsar för att klara dig över valet.

5. Importera plastpåsar från Amazon.de (.co.uk åker ju ur EU i övermorgon)

För cirka 200:- SEK inklusive frakt kan du köpa små 15-liters 24my-påsar i hundrapack. Det blir 2:- SEK styck. Du behöver åtminstone två sådana för att ersätta en 7:- SEK bärkasse från mataffären, och sparar därmed in skatten, men inte mycket annat. Degen åker iaf inte till Magdalena Andersson.

Nu när plastpåseskatten är klubbad av en klimatfientlig riksdag, som vill öka utsläppen eftersom alternativet ger mer CO2-utsläpp enligt regeringens egen promemoria, så är det upp till dig att förneka finansminister Magdalena Andersson (S) sina 2.3 miljarder kronor genom något så traditionellt borgerligt som skatteplanering, dvs aldrig mer betala för en påse. Åtminstone inte efter den första mars 2020 eller i Sverige. Men man får väl vara glad över att regering och riksdag kan ta beslut utan att producera en utredning först, utan bara hafsa fram en sk promemoria.

Sedan får vi se hur butikerna hanterar detta. De kanske kommer erbjuda kunderna "får det lov att vara en soppåse, som du kan slänga emballaget i?" eller så trycker någon upp en plastbärkasse med texten "avsedd för varaktigt bruk", eftersom påsar avsedda för varaktigt bruk är undantagna från skatten.

Och kom ihåg att vi ännu inte sett hur Skatteverket kommer tillämpa lagen. De kanske kommer fram till att även soppåsar är avsedda för att ha (förbrukade) varor i? Det står trots allt inte i lagen att det bara handlar om påsar avsedda för nya varor.

58 kommentarer:

 1. Vad hände med alternativet med papperspåsarna som finns i butikerna i kombination med att man får köpa avfallspåsar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt kassa tycker jag. Går lätt sönder av vassa prylar eller kalla (=blöta) prylar. Dessutom är handtagen som rakblad på mjuka akademikerhänder.

   Däremot är papp bra alternativ för frukt och grönt.

   Radera
 2. Cornu:
  Såhär sägs det, "Enligt regeringen kommer den generera skatteintäkter på 2,7 miljarder kronor årligen. Skatteintäkterna ska sedan användas till att sänka skatten på arbete."
  Källa SVT:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/idag-kan-sverige-fa-en-skatt-pa-plastpasar

  Vad tror du formuleringen innebär, att skatteintäkterna skall användas till att sänkta skatten på arbete? Är det jobbskatteavdraget som höjs eller är det arbetsgivaravgiften som sänks?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en inskissad skattesänkning 2021 specad i budgetpropositionen.

   "Från och med 2020 och framåt höjs skattereduktionerna ytterligare i och med den i
   denna proposition aviserade gröna skattereduktionen för boende i vissa glest befolkade
   områden. Dessutom aviseras en skattesänkning i denna proposition med 3,48 miljarder kronor 2021. Av beräkningstekniska skäl är den budgeterad som sänkt skatt på förvärvsinkomster. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med den närmare utformningen under 2020."

   Gissningsvis nån form av sänkt direkt skatt på arbete, ex jobbskatteavdragsförstärkning, ökning av gränsen för statlig inkomstskatt eller sänkt procentsats på statlig inkomstskatt (eller nån blandning).

   Radera
  2. subventionerade jobb till nyanlända kommer pengarna gå till. Enklare servicejobb subventioneras med upp till 60 procent av skattebetalarna. Dumsvenne tycker det är bra för miljön.

   Radera
 3. Ang UK så är inte de med i common market under övergångsperioden? Eller har jag missuppfattat det? (igen)

  SvaraRadera
 4. Den verkliga hämnden på MP är att köra med det mest miljöovänliga alternativet man kan hitta, Om alla gör det, så går det enkelt att motivera skattens avskaffande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP skiter fullständigt i miljön så det är inte ett särskilt bra förslag. Ideologier är medel och aldrig mål.

   Radera
  2. Som Lorentz Tovatt sagt på twitter "De här förslagen kommer verkligen få högern att vrida sig" d.v.s. det är inte politiken i sig om är viktig utan det är att snäsa inbillade moståndare, vad hände med att "se till folket och nationens bästa"?

   Radera
  3. Som att slänga soporna i fleranvändningskassar?
   PFAS behandlade såklart!

   Radera
  4. Kanske kasta påsarna i ett vatten drag, du betalar redan för det. Själv har jag en sopsäck full med påsar jag kan dumpa, men de är oskattad så då skattefifflar jag också.

   Radera
 5. "Köper du på dig ett lager påsar innan den första mars slipper du skatten. Tror du på att ett regeringsskifte kommer ta bort skatten (ha, naiva människa - degen måste in!!!) räcker det väl med 1000-1500 påsar för att klara dig över valet."

  M och SD röstade mot förslaget. Det ger mig hopp om att ett regeringsskifte tar bort detta skadliga förslag men visst, blir det en acceptans bland folket så kommer den inte att tas bort även om jag hoppas att SD som verkar vara mest förnuftiga när det gäller miljöåtgärder, kanske driver frågan ändå.

  Någon som vet hur man kommit fram till 2,7 miljarder? Har man räknat på dagens förbrukning minus någon procentuell minskning eller vad?

  Har också insett att det verkar finns två CC här på bloggen. Jag som kommenterar i denna "tråd" och en annan som kommenterade i den andra tråden om plastpåseskatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, du menar som Alliansen inte tog bort värnskatten trots åtta år vid makten?

   Radera
  2. 2.7 miljarder? Målsättningen är att Sverige ska uppnå EU:s mål om max 40 plastkassar per person och år. Skatt per påse 3 kr, 10 miljoner invånare. 40 * 10 milj, 400 miljoner påsar/år * 3 kr lika 1.2 miljarder. I verkligheten är det en lägre summa då kanske i en familj en person handlar för 4 st personer.

   Enligt denna site så förbrukades det 1 miljarder plastbärkassar år 2018 så då är den maximala intäkten 3 miljarder kr d.v.s regeringen räknar in att förbrukningen inte alls kommer minska! Då är inte ens småpåsarna inräknade eller så har någon räknat väldigt fel (kanske jag :))

   https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Plastbarkassar/

   Radera
 6. Är verkligen matbärkassar nästan 40 liter? Jag som nästan beställde 20 liters med matmotiv från Tingstad igår... jag vill ju inte ha pygmé kassar utan verkligen en ersättare till ica maxi påsen...

  40 liters ser jag inte nånstans på nätet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Premiumkänsla som sagt. Jag tror att många butiker kör 20 liters, det är de där som är lite för små för att fylla upp sopkärlet helt och är mindre än avfallspåsar på rulle (30 liter). Se blogginlägget.

   Du kommer således antagligen vara nöjd med Tingstads påsar.

   Berätta gärna hur du upplevde dem. Funderar själv på att köpa 1500.

   Radera
  2. Butikerna använder 20-liers LD-plastpåsar från Tingstad. Du kommer således få exakt samma storlek och kvalitet som ICA, COOP, Hemköp m. fl.

   Radera
  3. Har inte kollat vad ICAs plastpåsar faktiskt rymmer men jag har blivit förvånad ett par gånger av hur mycket som går i dem.

   Radera
  4. Lidls standardplastpåse går det i 13kg vatten i ihopknuten. Och då är det ingen luft i.

   Radera
 7. Att köpa plastkassar i bulk är meningslöst, då försvinner hela poängen med dem, det vill säga att man kan köpa en varje gång man handlar istället för att ta med sig en mer hållbar i tyg eller tjockare plast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plastkassar är väldigt små och lätta att ha med sig. Det är inte tygpåsar.

   Radera
  2. Jag föredrar såna där nätpåsar som var populära i Sovjetunionen då de var enkla att bära med sig ifall man stötte på nån vara som man ville ha som var ovanlig. Dollarstore säljer såna vet jag, själv har jag importerat mina från Kina genom AliExpress, där paketen smugglas i bulk tillsammans med en massa andra genom Frankrike.

   Radera
  3. IKEA kassar kan jag verkligen rekommendera. När LIDL körde sitt idiotsystem med att man skulle lägga ner varorna i vagnen för att sedan gå undan och packa på annan plats så började jag köra IKEA påse så det blev packat på en gång.

   Radera
  4. @Eddie: Låter mycket bra - praktiskt. Just det faktum att de kan knycklas ihop till nästan ingenting och samtidigt är hållbara gör dem till ett alternativ, som jag tänker söka mig till.

   Radera
 8. Lars. Kassen är faktiskt väldigt snygg.

  SvaraRadera
 9. Förresten, vad ger det att blåsa Maggan om du istället betalar 25% moms till Jan Tore istället för Svalbardkassen? Eller är Svalbard skattebefriat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Svalbard är skattebefriat.

   Radera
  2. Oavsett är det bättre att Jan Tore får dem än att Hagdalena får dem.

   Radera
  3. Om alla av den svenska statens beslut gick i baklås så hade de lagt av med att försöka.

   Radera
 10. Man kan ju använda systemet emot dem, starta en förening där man köper in påsar att använda för medlemmarna och samtidigt begära bidrag till föreningens verksamhet.

  Angående soppåsar så tycker ju flera kommuner inte om just svarta påsar för sopor, har någonting att göra med deras sorteringssystem som har problem med färgen svart, eller att de inte kan se vad som finns i dem, kommer inte riktigt ihåg.

  SvaraRadera
 11. Det sjuka är att dom tror folk kommer köpa plastpåsar i samma utsträckning. 2,3 miljarder kommer bli mindre än en halv miljard.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som att folk blir upprörda när de upptäcker ”Shrinkification” för deras favoritprodukter så kommer folk som mest köpa ett konkurrerande alternativ några gånger, knyta näven i fickan och sen återgå till gamla vanor. Först en dipp, sen kommer det sakta återgå till gamla nivåer.

   Radera
 12. Råkade handla på Coop vid Värnhemstorget, som vinnlagt sig om en grön profil. T ex bara papperspåsar att stoppa frukt och grönt i, ingen plast.

  Tog en himla tid i kassan, när kassörskan måste öppna alla påsar för att kunna slå in rätt varukod!

  SvaraRadera
 13. Av någon anledning så är 95% av alla tygkassar utformade med extra långa handtag som gör att påsen nästan släpar i backen om man bär den i handen. Hittade dock två tygkassar på tradera för 25 kr /st plus frakt. Kraftiga tygkassar med rejäla handtag som gör dem behagliga att bära i handen. Helnöjd. Förvarar man dem i bilen så glömmer man dem inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt företag har i perioder delat ut tygkassar som gåvor på studentmässor. Har ryckt åt mig en hög så jag och frugan har nästan en i jackfickan i varje jacka och jag har alltid en hopmosad i ryggsäcken.

   Radera
 14. De vanliga shoppingkassarna av plast har vi inte använt på många år, på Rusta eller Willys har de alldeles utmärkta kassar för en tia pch de håller länge och man slipper dåliga plastkassar som går sönder. Kassarna av plast är jäkligt dåliga, de av papper är väl något bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Originalkassen, som IKEA tillhandahåller, är outstanding, har ett gäng som använts till precis allt. Går t.o.m att bada i dem.

   Radera
  2. kassarna ifrån ikea är verklingen outstanding. Willys kassar går sönder med tiden ibland fort

   Radera
 15. Angående soppåsar och huruvida de innehåller varor. Nu vet inte riktigt vad en "vara" är juridiskt däremot är det klarlagt att avfall inte är en produkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra värmeverk håller nog inte med.

   Radera
 16. Nu ska "miljövännerna" pracka på oss tygkassar...

  Enligt en dansk undersökning så måste en ekologisk tygkasse av bomull användas över 20000 gånger för att den ska bli lia lite miljöförstörande som en enskild plastkasse.

  Nöjer man sig med att den ska vara koldioxidneutral gentemot plastkassen räcker det med 149 ggr...

  Så det är som vanligt med klimatkyrkan, miljöproblemen, som vi faktiskt kan göra något åt, är ointressant för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker fel, ideologier är medel och aldrig mål. Horstaten vill bara få in mer pengar för att hålla sina hobbyprojekt vid liv i några år till.

   Radera
  2. Spraya bomullskassen med bra impregnering så den blir tät som en plastpåse. PFAS rekommenderas eller silicon.

   Radera
  3. @PJ: PFAS? Då talar vi om massiva miljörisker ... Inte att rekommendera.

   Radera
  4. Foreverchemicals är ju nice!

   Radera
  5. Jag rekommenderar tygkassar med utmanande och besvärande tryck.
   "Skatt är stöld", "Alla krig är skattefinansierade" Tryck och kör hårt bara.

   Plastkasseskatten är inte populär. Lätt värt att se sossarna gå i graven över. Med lite tur ser vi det saocialdemokratiska partiet Liberalerna åka ut. Många skattebäckar små.

   Radera
  6. Kom ihåg att man måste tvätta tygkassarna i minst 60°C mellan varje användande, så att man minskar risken för smittspridning och samhällskostsamma magsjukor. Då gäller det också att påsarna inte nuddar något kontaminerat material på vägen till och från butiken. Tygkassar är lika äckliga som disktrasor, i princip.

   Radera
 17. Jag använder sedan 6 år tillbaka vanligen egna klassiska shoppingkorgar i plast (!!!). Jag handlar oftast inte mer än att det fungerar med en korg. Dock har jag tre stycken staplade i bilen då de även är ganska praktiska till annat. När jag storhandlar ställer jag bara mina egna korgar i butikens shoppingvagn och plockar varorna direkt ner i korgarna. Jag minns inte om jag köpte mina korgar på Biltema eller Jula men de fungerar utmärkt för mig. Jag tycker detta är mer praktiskt än påsar och de är lätta att diska emellanåt.

  SvaraRadera
 18. Hmm...jag gillar inte alls att planera och bära extrautrustning som plastpåsar. Det är ju dessutom miljömässigt idiotiskt. Bär helst minimalt, inte ens plånbok.

  SvaraRadera
 19. ICA Maxi i Västra hamnen erbjuder ett bra flöde. 2 tim fri parkering i garage, kundvagn utan polett (hjulen låses utanför huset). Sätter 2 stora flergångskassar, en för kylvaror och en för övrigt, i vagnen. Skannar. Går motsols i butiken, annars mosas tomater av heavy stuff. Handlar vanligen en gång per vecka - passar bra med att det ofta är 5% rabatt vid ETT köptillfälle per vecka.
  Köpte ingen kasse 2019.
  Handlar soppåsar, men låg förbrukning tack vare avfallskvarn.

  Kompletterar ibland på Netto.
  Sist visade jag upp medhavd skrynklig Netto-plastpåse och sa: Den är begagnad.
  - Då får du den för halva priset!
  (Nystartsjobb, han kommer att gå långt!)

  SvaraRadera
 20. Vem blir först med att lägga tomater och paprika i hundbajspåsar? Jag har själv alltid en rulle i fickan om lille Fido blir nödig på promenaden så varför inte använda dem i butiken också?

  SvaraRadera
 21. Jag slutade använda plastkassar för flera år sedan, de blev så tunga. Köpte mig en dra-maten vagn, kan användas till mer än matinköp. Den överlever många kassar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dra maten vagn är ju en utmärkt idé. Då slipper man gå till vagnstället och mynttrassel. Får ta fram min oanvända som jag köpte för typ år sen på extrapris. Vilken tur!

   Radera
 22. En annan idé är att låta varorna ligga löst i kundvagnen och sen packa varorna i bilen.

  SvaraRadera
 23. Strunta i påsar. lägg upp alla grönsaker direkt på bandet, utan påse. Personalen inte bli glada. Men då kan dom klaga hos sin chef som klagar uppåt..

  SvaraRadera
 24. Kan rekomendera Tingstads röda tjugoliters källsorteringspåse som frukt och grönsakspåse, men även att bära hem matvaror i, men jag använder dom för det mesta som soppåsar, helt perfekt i mina ögon. Har köpt ca 3000st.
  Ikeas blåa kasse för 5kr stycket är kanonbra! Håller länge och rymmer typ 2 Icakassar ungefär. Bra att bära i oxå. Besällde 100st på nätet.

  SvaraRadera