Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-01-16 12:38

Regeringen sänker BNP-prognosen - höjer arbetslöshetsprognosen rejält

Regeringen och finansminister Magdalena Andersson sänker sin BNP-prognos över svensk ekonomis tillväxt för 2020 och 2021 rejält, och skruvar upp arbetslöshetsprognosen kraftigt. Samtidigt kommer man fortsätta amortera på offentliga sektorns skulder, men välfärden ska prioriteras så t ex rättsväsendet eller försvaret kan inte räkna med några pengar. Regeringen tror också att styrräntan kommer sänkas.
Så ni trodde att något annat än välfärden skulle få anslag? Gulligt.
Prognosen för BNP-tillväxten i Sverige sänks av regeringen från 1.4% 2020 till 1.1% och för 2021 från 1.8% till 1.6%. Även 2019 sänks till 1.1% från 1.4%. Man höjer också arbetslöshetsprognosen för 2020 från 6.4% till hela 7.0%, och för 2021 från 6.4% till 7.0%. Så mycket för Europas lägsta arbetslöshet. Inte under den här regeringen och mandatperioden. I alla fall inte enligt prognosen för 2022, där arbetslösheten läggs på 6.9%.

Offentliga sektorns sparande ska fortsätta, och den offentliga sektorns skuld som procent av BNP ska fortsätta minska. Sparandet å sidan, så kan minskningen i skulden främst hänvisas till BNP-tillväxten och fortsatt aktuell inflation om 1.7%. Men sparas ska det ändå.

Intressant är att regeringen räknar med att Riksbanken kommer sänka reporäntan 2021 till i snitt -0.3% (sannolikt är det -0.25% avrundat till hela tiondelar vilket är precisionen i alla siffror i prognosen, jmf -0.2% som prognos för 2019), vilket alltså inte är Riksbankens prognos. Sker inte detta så faller rimligtvis regeringens prognos om framtida ekonomisk återhämtning.

Välfärden vård-skola-omsorg ska prioriteras, så glöm rättsväsende och försvar. Magdalena Andersson säger i regeringens pressmeddelande:
"Kommunernas och regionernas ekonomi och förstärkning av välfärden blir allt viktigare. Den stora 40-talistkullen blir nu allt äldre och 90-talisterna är i barnafödande ålder. Det innebär att alla kommande utgifter kommer behöva prövas mot ökade resurser till välfärden."
Eventuella upplevda brister i välfärden blir därmed alltså medvetna och avsiktliga från regeringens sida, eftersom man säger sig prioritera välfärden.

Regeringen skyller också läget på världskonjunkturen och har således inte gjort något fel själva. Det är ett bra erkännande att svenska politiker inte kan rå på konjunkturcykeln. Synd bara att de har blundat med alla sinnen under året som gått och förnekat läget.

30 kommentarer:

 1. Svar
  1. "Vi såg det inte komma."

   Radera
  2. "Vi kanske var lite sena på bollen."

   Radera
  3. Och BNP per capita kryper då högst troligt ned mot 0,0...
   Arma land, arma folk!

   Radera
  4. "Det måste vara ordning och reda"

   Radera
 2. Världskonjukturen...... hennes uttalande visar ju bara att de enda regeringen kan är att spendera skattepengar, att skapa ett system där man aktivt bidrar till en situation där statskassan och den enskilde vinner på det hela -det har man ingen aning om hur man gör. Hon killgissar bara och hoppas att någon annan skall fixa det åt dem.

  SvaraRadera
 3. Med tanke på att befolkningen ökat med ca. 1 % om året i beviljade upphållstillstånd de senaste 10 åren, så är 1 % BNP ökning nog inte nog för att de flesta ska uppleva att det blir bättre. Särskilt eftersom BNP-ökningen tenderar att gå till de rikaste grupperna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant notering.... reallöneökningar och bnp per capita. Undrar om det finns en stor del medborgare som inte upplevt någon förbättring, snarare försämring, de senaste decennierna? Ett trendbrott?

   Radera
  2. Det bygger i och för sig på antagandet att de nyanlända som får uppehållstillstånd åtnjuter samma ekonomiska välstånd som genomsnittet i Sverige redan sitt första år här. Ett antagande som inte riktigt stämmer överens med hur verkligheten ser ut.

   Radera
 4. Att värna välfärden ”är ett löfte att det är en målsättning som vi lovar att ha som mål att arbeta för.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besserwisser: Ja faktiskt! ... Det är ungefär vad ett parti i en minoritetsregering har realpolitisk möjlighet att utlova. Det och ingenting därutöver! ... Det är ungefär ett halvsekel sedan ett vallöfte från S kunde med största sannolikhet bedömas kunna förverkligas med riksdagsmajoritet!

   Radera
 5. "Europas lägsta atbetslöshet 2020".
  Tycker S kommer märkligt billigt undan denna flopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tar väl stormsteg mot Europas högsta?

   Radera
  2. För ingen trodde på uttalandet från första början.

   Radera
  3. Dock finns det två sidor av myntet. Arbetslösheten inom den inhemska delen av befolkningen är 3,8 %. Det är 11:e bäst i den utvecklade världen.

   Anledningen till att det inte blir en diskussion om detta beror väl på att inget annat block/parti hade löst det hela bättre utifrån rådande förutsättningar.

   Radera
  4. Hade andra partier varit lite vettiga så hade man kunnat ge sig själv helt andra förutsättningar. Problemet är bara att man då måste tåla ylet från DN, Aftonblaskan och SVT. Trist att t.ex. M varit så ängsliga så man låter Aftonbladets ledarsida diktera politiken.

   Sverige blir nu med råge sämst i EU vad gäller tillväxt per capita.

   Radera
 6. F´resten, i anledning av detta, längesedan man såg ett inlägg i dessa spalter om NAIRU!

  SvaraRadera
 7. "Intressant är att regeringen räknar med att Riksbanken kommer sänka reporäntan 2021 till i snitt -0.3% [...] vilket alltså inte är Riksbankens prognos."

  Man blir ju rätt irriterad på att det är lagtvång på att finansiera dessa idioter. Här har de fått bra betalt för att sitta och gissa om RBs prognos. Hur är det ens möjligt att definiera det som en godkänd arbetsuppgift?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gissar inte om RBs prognos, den vet de väl redan? Utan om utfallet. Jag tycker inte det verkar orimligt iaf med en räntesänkning 2020. Utvecklingen fortsätter alltså - rikare blir rikare, fattigare blir fattigare och arbetslös förblir arbetslös. Det följer en dekadent "trend".

   Radera
 8. Staten varslar också nu 146 från migrationsverket ex.

  SvaraRadera
 9. ”Prognosen för BNP-tillväxten i Sverige sänks av regeringen från 1.4% 2020 till 1.1% och för 2021 från 1.8% till 1.6%. Även 2019 sänks till 1.1% från 1.4%. Man höjer också arbetslöshetsprognosen för 2020 från 6.4% till hela 7.0%, och för 2021 från 6.4% till 7.0%”.
  Är väl inte så illa, låter som det hittills blev den berömda pyspunkan? Eller när kommer kraschen ni vurmat om?

  Börsen all time High bara stiger och bopriserna kryper sig sakta upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengarna måste ta vägen någonstans. Precis som jag skrev ovan rik blir rikare, fattig blir fattigare och arbetslös förblir troligen arbetslös även imorgon. Att börsen stigit 30% förra året är för mig inte så konstigt, med tanke på att eftersläpningen varit så pass stor. Det är märkligt i sig. Men det är ju lite nya spelregler nu, så det förklarar säkert psykologin bakom. Uppsidan på bostadspriserna är nog rätt begränsad 2020, en gissning 5-10% upp. Även börsuppgången är måttlig 0-10% upp. Vore kul med bloggarens profetirior för 2020.

   Radera
  2. Ja, jag vill höra bloggarens Profetior för 2020, kanske en ny tråd?
   Minns denna med bloggaren för flera år sen, där han garderar sig med ”om den spricker”, närmst sanningen än så länge verkar Harry Flam vara, som dumförklarats här inne:

   https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/ekonomi/bopriserna-stigit-med-750-procent

   Radera
  3. Ja, hashtagg - bostadsbubbla, börskrasch, lågkonjunktur etc. Sen 2014 hade i a f jag en uppgång med 70% på bostaden. Så tipset/varningen var fel för de flesta. Mycket har varit ur led med tiden. Många nickedockor här som blir direkt kränkta ifall man inte ställer in sig i ledet. Kanske börsen, bostadspriserna och en kraftig lågkonjunktur ihop med 90-tals räntor kommer detta året. Eller blir det inte så denna gången heller. Men visst nån gång kommer kraschen. Under tiden så lönar det sig att ta lite risker. Precis som Joakim P redogjort, lika bra eller t o m bättre att ligga långt på börsen. Det samma gäller nog bostäder.

   Radera
  4. För tillfället är det så ja, men varför?
   QE för evigt och negativa räntor?

   Radera
  5. Niklas: Exakt. 90-talets räntor tror jag dock att vi aldrig mer kommer få se, inte under min livstid iallafall.
   Fet och fluffig: För tillfälligt? Börsen har gått upp nästintill oavbrutet i drygt 10 år nu bortsett från mindre dippar och bopriserna i över 20 år.

   Radera
  6. Börsen har trots stora kriser ändå haft två mycket bra decennier bakom sig. Så länge företagen är fortsatt lönsamma är det en god affär att spara i aktier. Läget blir såklart annorlunda om företagen permanent blir olönsamma, men hur troligt är det?

   Radera
 10. En sak fattar jag inte - varför låter man inte bidrag vara sammankopplat med samhällstjänst eller offentligt skapade jobb? Det finns mängder av arbetskraft och vi behöver bygga ut infrastruktur (= här ta en spade). Allmän renhållning längs stränder och vägar behövs verkligen också.

  SvaraRadera