Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-01-10 10:11

Real avkastning OMXS30 1993 - 2019

Nedan hittar ni tabellen över den reala avkastningen för OMXS30 1993 - 2019. Siffrorna baserar sig på börsindex vid årets sista handelsdag. Man kan föga överraskande konstatera att börsen är mer volatil än guldet och inte samvarierar generellt.
Deg.
Eftersom läsarna älskar att säga "men det är utan utdelningar" så valde jag OMXS30 utan utdelningar.

Som man ser är börsen mer volatil än guldet och verkar inte samvariera särskilt mycket, dvs det finns få perioder där det både var negativt att köpa guld och OMXS30. Se tidigare inlägg med guldets tabell. Guldet är helt enkelt stabilare än börsen och om man de senaste tjugo åren velat ha stabilitet har den inflationsjusterade avkastningen på guld varit mer lämplig än börsen. Det handlar alltså om stabilitet och lägre risk, inte om att få maximal avkastning. Dock ska man alltså blanda - både äga guld och börs, för bästa riskjusterade avkastning.
Real avkastning OMXS30 åren 1993 - 2019
Vissa år är förstås de som utmärker sig. Att gå in på börsen 1999 - 2000 var inget vidare, och att behöva gå ur börsen 2009 var inte heller så värst bra. 2006 - 2007 var också dåliga år att gå in på börsen. Senast var 2018 ett dåligt tillfälle att sälja om man köpt 2014 - 2017. Eller år 1999.

Siffrorna avser årets sista handelsdag, vilket förstås är godtyckligt. Väljer man årets första handelsdag förskjuts förstås allt ett år, men det blir lite opedagogiskt.

Om någon vill ta fram siffror för OMXS30 eller OMXSPI med återinvesterad utdelning i en snygg sifferserie för åren 1993 - 2019, varsågoda, så kan jag göra en graf med utdelningar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Har siffror i exakt detta formatet bak till 1870 eller nåt sånt. Kan dumpa en länk ikväll om jag kommer ihåg.

  Vill man pussla själv kan man utgå först från denna länk för data fram till 2012, och sedan komplettera med t ex SIXRX år för år efter detta.

  Ta excelarket, "Table II.A6.", kolumn E så kan du bygga liknande bilder.

  Har gjort precis detta men kompletterat 2013-2019 manuellt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min högst personliga åsikt är att siffror från före 1993 är mindre relevanta pga att vi ändrat valutaparadigm sedan dess, plus teknologisk utveckling. Innan 1993 hade vi låst valuta sedan 1971, och innan dess till efter VK2 Bretton Woods guldmyntfot. Även om man kan ironisera om "annorlunda nu", så har saker ändrats. När jag började med aktier 1992 så hade man fortfarande pappersaktiebrev, som man fick gå till banken (ta ut ur bankfacket) och få stämplade på baksidan för att få ut årets utdelning.

   Radera
  2. Folk investerade i dumma "allemansfonder", i den mån småsparare alls höll på med börsen. På 90-talet tog det dock fart.

   Radera
  3. Således absolut kul med 1870, men det är att inte bara investera i backspegeln, utan att göra det med ett teleskop.

   Radera
  4. Om detta är tänkt att användas som någon slags guide över framtiden - vilket det är, eftersom du talar om viktning av portfölj - är det ju rätt naivt att välja ett mycket, mycket (för) litet urval data för att du tycker att saker har ändrats för mycket för att använda resten av tillgänglit data.

   Vad är tanken? "Detta är en bra modell, givet att inget ändras, vilket det garanterat kommer göra, men ändå"?

   Radera
 2. Det kan man säga förstås, fast vi har haft moderna företag som gett ägarna avkastning sen industrialiseringens början så det säger ändå en hel del, särskilt efter kriget. Man kan annars på liknande sätt studera börserna i t ex USA och UK.

  Men vill man nöja sig med Sverige och 1993 och framåt kan man enkelt bygga egna siffror utifrån t ex SIXPRX eller SIXRX. Bara ta "procentuell avkastning hela året" och deflatera sen med KPI.

  Kanske slänger upp en sån serie på pastebin eller nåt sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste bara få skriva tack, tack, TACK för att du med fakta och sakliga argument granskar inläggen på den här bloggen. Det är minst lika mycket du som Hr Bloggare själv som gör den här bloggen läsvärd.

   Radera
  2. Enig, den icke annons-drivna kompletteringen betyder mycket.

   Radera
 3. Hej Lars,

  Du kan bygga upp din triangel med hjälp av rådata som jag sammanställt nu.

  Jag har klistrat in detta här, i semikolonseparerat format utifrån SIXPRX. Siffror från 1992-12-31 och framåt. Nominell avkastning, real avkastning och KPI finns i länken.

  Säg till om du vill ha siffrorna masserade på något annat format.

  Här ser man tydligt den enorma skillnaden med ett bredare index och återinvesterade utdelningar.

  Dina siffror visar helt korrekt att OMXS30 ökat i pris med 506,9% 1993-2019.

  Samtidigt ser jag när jag använder avkastningssiffrorna att avkastningen varit 1157% 1993-2019.

  På liknande sätt, 2009-2019. OMXS30: +71,4%. SIXPRX: +189%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suveränt, fixar en pyramid med dem i morgon.

   Radera