Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2020-01-09 21:55

Premiärministrarna i Kanada och Storbritannien uttalar sig om nedskjutningen - var är statsminister Stefan Löfven

Kanadas premiärminister Trudeau och Storbritanniens premiärminister Johnson uttalar sig nu om Irans nedskjutning av passagerarplanet där länderna förlorade ett antal medborgare. Sverige förlorade med 10 - 17 dödade varav två hela barnfamiljer fler än Storbritannien. Var är statsminister Stefan Löfvens uttalanden? Är tystnad det man som svensk ska räkna med om man själv eller anhöriga blir nedskjutna av en diktatur?
Dags att uttala sig - "oacceptabelt, jag såg det inte komma, vi har varit naiva".
Både Trudeau och Johnson säger nu att det finns omfattande bevis för att Iran sköt ner passagerarflygplanet där 10-17 svenska medborgare dödades, varav två svenska barnfamiljer. Det är betydligt fler än de tre britter som dödades, men färre än de 43 kanadensarna.

Det vore passande om statsminister Stefan Löfven (S) omgående sällar sig till sina kollegor i Kanada och Storbritannien och uttalar sig i frågan. Eller ska man som svensk räkna med tystnad från Sveriges regering om man dödas av en dikatur som Iran?

Kom ihåg att en luftvärnsrobot inte avfyrar sig själv lite spontant - någonstans har någon tagit ett beslut om avfyrning, eller programmerat ett system att avfyras under vissa omständigheter och alltså tagit beslutet. Det finns alltid en människa och ett beslut bakom en vapeninsats.

Kanada och Storbritannien ingår bägge i signalspanings- och underrättelsesamarbetet Five Eyes, tillsammans med USA, Australien och Nya Zeeland. Sverige byter också signalspaning och underättelser med nätverket, och bör kunna få tillgång till uppgifterna. Att premiärministrarna från två Five Eyes-länder uttalar sig ska tas på stort allvar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. ”Han såg det inte komma”?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är bara Käbbel!"

   Radera
  2. Detta är oacceptabla kommentarer, det vill jag vara tydlig med!

   Radera
 2. Tyvärr så har vi en regering som enbart kan uttala sig negativt om länder om det är Israel eller USA.

  I övrigt är man undfallande och vek. Då man inte vill stöta sig med de väljare som hatar Israel eller USA.
  I detta fll är ju Iran ett land som många ser som en "stolt kämpe mot USA och judarna". Nägpt man kunde se i ditt förra inlägg. Vilket gör att Löfven och s kommer fega ur.
  Möjlighetvis att man samtidigt kommer se svensk media försöka bortförklara det.

  Ska ju konstatera att svensk media även varit synnerligen undafallande i att rapportera kring ryska nedskjutningen av MH17. När nästan alla är helt övertygade med hjälp av bevisning att det är diktaturens kreatur som varit framme och mördat oskyldiga civila.
  På samma sätt som det är mest troligt att detta är fallet denna gång med.

  SvaraRadera
 3. Löfven sade detta, i DN.se publicerad kl 18:00 idag.

  "Sverige kommer att arbeta för att göra utredningen av den svåra flygolyckan som krävde 176 människors liv så öppen som möjlig. Det sa Sveriges statsminister Stefan Löfven vid ett samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj på torsdagen."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men då så, fallet är praktiskt taget löst.

   Radera
  2. Det återstår att se om det var en olycka, det kan mycket väl sluta med att man bör kalla det för mord på 176 oskyldiga människor.

   Radera
 4. Förväntade mig att Margot skulle dyka upp och skylla på judarna sen kom jag på att hon slutat.

  Vi får vänta på Göran Greider istället.

  SvaraRadera
 5. Irans ledning har ju nu bara valet att antingen göra räfst och rättarting med några skyldiga triggerhappy militärer som man kan kasta åt bödlarna, eller bli utsatta för både det egna folkets vrede och förmodligen en total nedstängning av internationellt flyg för mycket lång tid framöver, förutom förmodligen ännu mer utökade ekonomiska sanktioner.

  Jag kan tänka mig att Svenska regeringen vill ha mer bekräftelser från annan part. Man vågar nog inte tro på sina egna allierade i den här frågan då det går emot den egna vänstertron på USA och Israel som roten till allt ont i mellanöstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När nyheten kom så vände ett Lufthansa flyg över Bucharest som hade destination Teheran.

   Radera
 6. Det här kan bli otrevligt.

  Hörde på radion innan att representanter från Iran pratat med representanter i Sverige om att Sverige skulle hjälpa till i utredningen av "flygkraschen".

  Hoppas bara nu Sverige inte låter sig utnyttjas och står som idioter och säger att det inte finns några bevis för att planet sköts ner samtidigt som de håller hand med ajjatollan.

  SvaraRadera
 7. I all sorg i detta ser jag ändå något roat på när Löfven ska göra ett statmannamässigt uttalande i en så här allvarlig händelse. Det kommer bli pinsamt

  SvaraRadera
 8. https://www.nytimes.com/2020/01/09/video/iran-plane-missile.html

  Svårt att neka det....

  SvaraRadera
 9. UD kan ju inte ens uttala sig om hur många svenskar som dött. Det är viktigt att det inte blir fel tydligen. Samtidigt har alla andra länders myndigheter uttalat sig och alla som har grundkunskaper i googlande kan få tag i passagerarlistor. Men inte UD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige tillåter dubbla medborgarskap vilket komplicerar vid tillfällen som detta. Inte osannolikt om de flygut på sina iranska pass.

   Radera
 10. Den allmänna uppfattningen tycks vara att planet sköts ner av misstag.
  Det får mig att fundera på hur man av misstag, i närheten av en flygplats, kan lyckas låsa på ett stigande passagerarplan. Som dessutom kommer från den närliggande flygplatsen. Sen därefter av misstag få iväg två missiler.
  Känns lite väl osannolikt att det är ett misstag.

  För övrigt.
  Tycker det på filmen ser ut som endast en detonation. Det är i så fall 50% träff från ett system som enl wikipedia är till för att bekämpa snabbt manövrerande flygplan. I så fall inte så värst imponerande. Jag är dock ingen expert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog lika mycket, eller lite, misstag som när de ryska separatisterna sköt ner det malaysiska passagerarplanet över Ukraina år 2014.

   Radera
  2. Transponder, primär radar, den största civila flygplatsen i närheten, precis startat d.v.s relativt låg fart, stigande, nära gränsen, på väg norrut, förmodligen många flyg som startar i samma riktning så en strid ström med flygplan på samma plats om de varit grupperade länge på samma plats. Men fältkoma och stress/skräck kan få ödesdigra konsekvenser som i detta fall, inte första och sista gången detta händer.

   Radera
  3. Jag kan tänka mig att vid denna tidpunkt så var luftförsvaret satt i högsta beredskap - i princip lika hög beredskap som vid krig.

   Jag gissar också att vid sån hög beredskap så flyttas besluten om verkanseld ner i organisationen - dvs i fredstid får en lokal befälhavare inte skjuta utan ok från högre ort men vid hög beredskap så behövs inte detta.

   Nu tror jag inte det spelar någon roll rent praktiskt - Iran nekar ju till att planet sköts ner och alla andra säger att planets sköts ner. Att då börja diskutera om planet sköts ner av misstag eller med vilje leder ingenstans. Börja med att utreda och fastslå att planets sköts ner.

   Radera
  4. Sjunkbomben: hittade uppgifter på att det var det tredje planet som lyft sen flygförbudet upphörde och det första på ungefär en timme, ca kl 05:40 tror jag. Så ingen strid ström av plan under de tidiga morgontimmarna.

   Radera
 11. Känns som det är svenska reportrar som har den uppfattningen snarare än att det är den allmänna uppfattningen. Förstår inte varför det ska basuneras ut. Lika lite sant som när Iran hävdade tekniskt problem.

  SvaraRadera
 12. Off topic men angående ämnet BRF så är kinesiska muren i Malmö på väg mot konkurs och medlemmar som intervjuas blir rena lyteskomiken då de inte verkar ha någon som helst aning om vad de köpt.

  De tycker att staten skulle lägga sig i och fixa felen på huset som de själva är ägare och ansvariga för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid betraktat bostadsrätter som kollektivt äktenskap. Det finns ett gigantiskt renoveringsbehov i många gamla brf i Sverige. Om mina byggnader på min friköpta tomt ruttnar, så är marken ändå värdefull. Det brukar dyka upp sugna spekulanter spontant och vill köpa min fastighet, men den är inte till salu.

   Radera
 13. Regeringen tycker väl synd om förövarna som vanligt och som vanligt så förvrider den svenska demokraturen det till att det som vanligt är judarnas fel och att så många röstat på SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja allt styrs av vilka det är synd om. Likabehandling gäller inte. Muslimska länder ska mötas med förståelse.

   Radera
 14. Torde väl finnas 3 scenarion

  1.Iranska regimen sköt avsiktligt ner planet - Föga troligt då detta i slutänden kommer fram och kritiken inrikes såväl som utrikes kommer hudflänga dem, iofs kan man aldrig veta med religiösa fundamentalister, men i af inte troligt.

  2.Anhängare till den av USA dödade terrorledaren i uniform har gjort detta som en sorts hämnd då de tycker att det officiella svaret var kraftlöst utan livsspillan - Trovärdigt alternativ då terrorledaren förmodligen har anhängare vitt spridda i Irans Krigsmakt, dessa gör även att regimen pga kvarvarande inflytande från terrorledarens anhängare inte kan ta hand om dessa offentligt, då det skulle destabilisera landet.

  3.Misstag från luftvärnsbesättningen på en SA15, eller deras ledning beroende på beredskapsläge och order - Mest troligt, dock förnekar regimen att en luftvärnsmissil orsakade kraschen-vilket de måste göra annars så medger att de inte vet vad de gör vilket skulle drabba dem inrikespolitiskt.

  4.Någon annan part än Iran sköt ner planet - Otroligt alternativ, det kräver dock en omfattande innästling i Iran av operatörer vilket få nationer har muskler till, ej heller den politiska viljan att bli påkommen av Iran.

  Gissningsvis kommer ungefär samma sak hända som med MH 2014 över Ukraina, där alla vet att ryssarna sköt ner det, delar av befälskedjan är av Holland efterlysta. Så Irans officiella ståndpunkt kommer vara att neka hela tiden, då de politiskt inte kan medge något av alternativ 1-3 då de i så fall kommer drabbas av olika former av problem. Alt 4 är för dem en bekväm mellanväg ut, men det skulle vara att medge att de är innästlade av fientliga operatörer i deras eget land.

  Vad svenska regeringen säger och tycker har jag sedan länge slutat lyssna på, det som kommer därifrån är ju mer i paritet med "Fawlty Towers", dvs rent underhållningsvärde.

  #47

  SvaraRadera