Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2020-01-08 06:59

Olja och guld rusar på Irans ballistiska robotangrepp mot amerikanska basre

Guldpriset och oljepriset rusar efter att Iran i natt avfyrat över ett dussin ballistiska robotar mot militärbaser med amerikansk trupp i Irak. Det finns i nuläget inga bekräftade amerikanska förluster.

De ballistiska robotarna ska ha avfyrats från Irans territorium, och den fundamentalistiska extremistiska religiösa diktaturen medger även officiellt att man avfyrade robotarna. Man försökte alltså inte dölja sig bakom sina terroristorganisationer och miliser utomlands. En av baserna var flygbasen Al Asad, där även dansk trupp tidigare varit stationerad. Den andra basen låg i Erbil, och hade varit ett centra för amerikanska och andra länders specialförband i kriget mot IS, inklusive Sveriges trupp på plats.

Guldpriset rusade under natten svensk tid och nytt prisrekord är 490:46 SEK per gram. Priset föll sedan tillbaka något till 484:61 SEK per gram, även det högre än tidigare prisrekord.

Även oljepriset rusade och WTI ligger på 63:37 USD per fat, Brent 69:05. OPEC-korgens olja steg till 70:89 USD per fat, och rusade mest med i skrivande stund +5.57% medan de västerländska oljepriserna steg cirka en procent.

Det finns uppgifter att Iran inte tänker eskalera om USA inte svarar på angreppet, men uppgifterna är inte officiella.

Det flyger propaganda fram och tillbaka. Svensk media kallar angreppet för raketanfall, men det handlar alltså om ballistiska eller semi-ballistiska robotar, dvs robotar som skjuts upp i den högre atmosfären eller utanför atmosfären för att kunna slå mot mål mycket långt bort, rent av i Europa. Iran har inte kärnvapenstridsspetsar ännu, men de iranska robotarna är framtagna för att kunna bära kärnvapen och kunna slå mot Israel eller Europa.

Genom att avfyra robotarna och medge detta synar man nu USA:s kort och om Donald Trump ska stå för sina tidigare hot om angrepp mot symboliskt och kulturellt viktiga mål i Iran.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

55 kommentarer:

 1. En Boeing med 180 passagerare som blir till en eldboll strax efter att den lyft från Iran, just idag är lite för osannolikt för att jag ska se det som en slump.

  Jag gissar på att Iran vill behålla utlänningar i landet som gisslan och mänskliga sköldar. Det är nog många som tvekar att sätta sig på ett flyg från Iran hädanefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är osannolikt. Då skulle de får Europa mot sig likaväl, och Ryssland. Och USA carte blanche.

   Men det kan vara dissidenter eller delar av militären som är mot regimen likaväl.

   Får se hur USA utnyttjar kraschen, det är avgörande. Bevis kan falsifieras.

   Radera
  2. Dom kommer ju förneka inblandning, det pratades ju direkt om tekniska fel.

   Även om det släps film som visar raketskjutning så kommer Iran skylla på alla andra, Irak, USA, IS, osv

   Radera
  3. Förutom tidpunkten, så finns det inget som talar för något annat än en olycka.

   Ukrainskt flygbolag på väg till Kiev dessutom, svårt att se någon koppling till USA-Iran konflikten.

   Men vi vet ju ännu inte vilka som var ombord. Oavsett är det riktigt riskfyllt att krascha ett fullt plan med (potentiellt sett) människor från hela världen för en, eller ett par personer. Många länder i allmänhet, men USA i synnerhet, har definitivt bättre verktyg än så.

   Men inte en inhemskt iransk terrorgrupp, för trots uppvisningen på begravningen är inte iran direkt enat...

   Radera
  4. Bilder från haveriet visar att flight PS752 troligen blev nedskjuten av luftvärn placerat nära Teheran.

   Radera
  5. Enligt SVT nyheter:
   "Förutom tio svenskar fanns bland annat 82 iranier, 63 kanadensare, elva ukrainare, fyra afghaner, tre tyskar och tre britter ombord."

   Radera
  6. Värt att notera är att det cirkulerar ganska många bilder och filmer på olika social medier som sägs att visa både kraschen och Irans robotattack. Men att många av dessa bilder och filmer är gamla. I vissa fall flera år gamla och i andra fall kommer källmaterialet ifrån helt andra länder:
   https://www.buzzfeednews.com/article/janelytvynenko/false-and-unverified-information-iraq-attack

   Radera
  7. Bilderna kommer från den trovärdiga (obs ironi!) källan aftonbladet.se. Samtidigt förnekar CNN att det rör sig om en nedskjutning men jag håller ändå motorhaveri som mindre troligt.

   Radera
  8. Menar ni fotot på en vrakdel med vad som ser ut som små hål? Det är inte små hål, det är stenar som kastats upp vid kraschen, och som ligger på vrakdelen.

   Radera
  9. Nej. Jag hänvisar till filmen med brinnande delar som faller från planet som också brinner kraftigt samt större explosion 3-4 sekunder innan markkontakt.

   Radera
  10. Motorhaverier med brand har ofta ett helt annat förlopp. Det är i så fall första gången förloppet drabbar en 737-800 på detta sätt. Med tanke på nervösa/otränade iranier dessa dagar så föredrar jag att hata slumpen, trots att ingen verkar föra fram denna teori.

   Radera
  11. Snyggt om iransk militär av ren slump/inkompetens/oavsiktligt skjuter ner planet.

   Ännu mera snyggt om det är fraktioner inom militären som motarbetar ev avspänning och som schackdrag till den ändå deeskalerbara robotattacken gjorde så att de hällde bensin på brasan.

   Frågan är hur bra foliehatten passar mig?

   Radera
  12. Värmemålsökande bärbara luftvärnsrobotar har funnits i decennier och spridits efterhand till de flesta terroristorganisationer och deras sekteristiska avläggare. I startfasen är ett passagerarflygplan ett idealiskt mål för även en enkel sådan robot (låg höjd, låg fart, förutsägbar kurs, högt motorpådrag), som då söker sig mot en varm motor. Alla västerlänningar är otrogna hundar för islamska sekter och de flesta västländer är engagerade med USA i kampen mot IS - skäl nog att de anser att Allah jublar åt allt ont som kan vållas dem.

   Radera
  13. Jag tänkte på TWA flight 800. Det är väl inte så ofta att plan sprängs mid-air?

   Radera
  14. @Rickard Ohlin

   Faktiskt, det verkar som om du har rätt. Ju mer information som kommer fram, desto mer verkar det som om planet blivit nedskjutet av irans militär.

   Planet var bara 3.5 år gammalt, nyservad och enligt Ukraina Air hade den dessutom "förstärkt" besättning med bl.a. instruktörer ombord, vilket starkt talar emot ett pilotfel.

   Passagerarlistan är f.ö. släppt nu.

   Radera
  15. Planet fortsatte i 21 km efter att Flightradar24 tappade bort det. Så det var inte pang bom. https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1214911013184770049?s=20

   Radera
  16. Och det var inte heller 21 km rak kurs, utan planet fortsatte manövrera i en sväng. Hypotetiskt kan man försökt ta sig tillbaka för att nödlanda, ungefär som Concorde försökte.

   Radera
  17. 21 km, det är ca 2 min flygning?
   Planet gick ner från 2400 m så det motsvarar ungefär vad du får i drop utan motoreffekt.
   Så något riktigt allvarligt har hänt ombord.

   Radera
  18. Filmen visar att planet flyger snabbt sjunkande med omfattande brand under knapp minut innan haveri. Några sekunder innan markkontakt exploderar en bränsletank(?). Ingen vanlig motorbrand mao.

   Radera
  19. Kan någon ha placerat en liten sprängladdning på ena motorns kåpa och att den har sedan exploderat, när motorn har blivit het, när den har varvat upp och planet har stigit. Lite som de magnetiska Limpet-minorna på fartygsskrovet på tankfartygen i Persiska viken i somras? Men kan inte planet ha flugit med bara en motor på denna låga höjd?

   Radera
  20. Det finns många möjligheter att sabotera en flygplansmotor med t ex en barometriskt utlöst sprängladdning, om man kan få/betala för en stunds oövervakad tillgång till planet (och en arbetsplattform). Moderna plan kan både starta och flyga på en motor, men både ett mekaniskt fel (t ex kompressor/turbinbladsbrott) och en sprängladdning kan ge upphov till splitterskador i närliggande bränsle- eller roderkontrollsystem.

   Radera
  21. Greenious, enligt uppgift så beskrevs planet som en eldboll, inte särskilt naturligt haveri.

   Vidare så sägs ingen kommunikation kommit från planet och det rimmar dåligt med att planet skulle ha flugits 2 minuter efteråt.

   Att planet svängt skulle kunna tyda på att de försökt vända alternativt har planet svängt pga att ena sidan skadats.

   Men skulle piloterna ha försökt vända med så svåra problem? Eller bara försökt landa var som helst?

   Radera
 2. Än så länge verkar det vara en "låtsas-attack" för att blidka den inhemska befolkningen. Iran hävdar snabbt 80 dödade (hur skulle de kunna veta det?) medan det är noll konfirmerade döda amerikaner än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den dödade generalen har varit en nagel i ögat länge, och om vi säger så här, om han basade över några soldater i irans miitär så var det inte mer än ett deltidsjobb.

   Vad som förvånar mig är att USA dödade honom nu, och varför inte Mossad gjort det för länge sen i lönndom. För killen var berest i mellanöstern.

   Radera
 3. Om inga amerikaner förlorat livet från Irans robotangrepp så lär Trump inte svara. Jämför när iran sköt ner drönare, i det fallet valde Trump bort alla svar som tog iranska människoliv då man endast förlorat en drönare. Blir nog samma här. Avgörande ifall någon amerikan förlorat livet eller ej helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är vad jag tror också. Trump har tvärtemot vad vissa vill göra gällande, visat större besinning än vissa tidigare presidenter. Om inga amerikaner skadats eller mist livet lär han sitta lugnt.

   Radera
 4. Ska vi gissa på att 70-talets oljekris snart kommer tillbaka i version 2.0?

  SvaraRadera
 5. Det kan också vara så att amerikaner förlorat livet, men att det mörkas för att inte eskalera.
  Har hänt förut i olika länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att mörka så länge.

   Radera
 6. En talesman från Försvarsmakten berättade precis i Ekots 8-nyheter att en bas där svenskar befinner sig i Irak blivit utsatt för ett _raketanfall_ i alla fall. Har han fel i sitt påstående? Han kanske inte har hela bilden ännu, eller så vet han kanske inte bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kanske fick instruktioner att säga det och att de blivit beskjutna är det nog ingen som betvivlar. Alla kanske är med på om det är en skenattack för att blidka en inhemsk befolkning och få slut på detta? Eller vad menar du?

   Radera
  2. Militären kallar ju även Barret M82A1 för ett Automatgevär vilket är HELT FEL enligt Cornu.

   Radera
  3. Det var nog att även, en talesperson för försvarsmakten. Använde den felaktiga beskrivningen raket, för robotangreppet?

   Radera
  4. Är inte detta typiskt fall av "tala för bönder på bönders vis?" Är man MÖP störs man på dylika detaljer.
   På samma sätt som jag som ingenjör inom IT stör mig på att det inte rapporteras exakt vad det var för sårbarhet, nätverksproblem, Java-komponent eller sånt som orsakade dessa problem när vanlig media rapporterar om "IT-problem på Huddinge sjukhus".

   Radera
  5. Enl sv wikipedia så är en raket en ostyrbar projektil med raketmotor medan en robot är en styrbar. Antagligen så är det svårt för den som är beskjuten att veta vilket, speciellt om den faller i en kulbana.

   Radera
  6. I en senare sändning förtydligade man att det var ett mindre angrepp mot basen, som utförded koordinerat med robotbeskjutningen från Iran. Så det verkar stämma det talesmannen sa, de blev beskjutna av raketer.

   Radera
  7. Det skrevs om att militärbaserna fick en förvarning av Iran och att de begav sig till skyddsrummen på basen. De kan bestå av metallcontainers med ett större antal "Hesco Bastion", staplade ovanpå och runtomkring, fyllda med jord och sand.

   Radera
 7. USA kommer troligtvis inte eskalera även om de har förlorat medborgare.
  De har alldeles för lite trupp i närheten för att hantera en eskalering och
  de skulle inte få något större stöd från Europa.
  Trump med anhang må vara dumma, men de är inte självmordsbenägna.

  SvaraRadera
 8. Är en amerikansk bas = amerikanskt eller irakiskt territorium? VEM anföll Iran? Irak eller USA?
  Om Iran sätter in verkanseld mot Irakiskt territorium varför sitter Irak på händerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissningsvis för att man inte vill eskalera situationen ytterligare. Irak har ju verkligen ingenting att vinna på en konflikt med Iran.

   Radera
  2. Håller med i analysen, men med risk för att flaggas som Trump-apologet så tycker man ju att detta borde strida mot folkrätten i relationen Iran - Irak. Skicka ballistiska missiler känns ju inte OK grannar emellan.
   USAs drönarattack skedde ju på Irakiskt territorium och USA - Irak är ju BFF så det känns som med OK?

   Radera
  3. Triangeldramat Iran-Irak-USA är ganska komplicerat. Iran har haft ganska stort inflytande pga den shiamuslimska majoriteten i landet och den här senaste eskaleringen kan väl till viss del härledas till folkliga protester mot Irans starka ställning som slogs ned av regeringen mha Iran och även ambassadstormningen
   TLDR Både USA och IRAN struntar i vad Irak tycker.

   Radera
 9. Enligt senaste Ekosändningen så har ingen dödats eller skadats i attakerna, varken amerikaner, irakier eller svenskar. Så sannolikt är det mest mindre materiella skador. Dessutom verkade det som endast ett fåtal av de 22 avfyrade robotarna träffade något mål. Amerikanerna lär dessutom varit varnade i god tid.

  Så min teori är att detta är ett sätt för Iran att "rädda ansiktet". Man skickar robotar som "missar" eller endast träffar någon utkant av några militärbaser. Ingen skadas eller dödas, vilket gör att USA inte behöver eskalera. Samtidigt som man inför sitt eget folk kan hävda att man "slagit emot amerikanska intressen".

  Jokern i leken är ju som vanligt Trump. För han kanske väljer att eskalera oavsett...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligt scenario, ungefär samma som när USA bombade gamla flygfält i Syrien efter en påstådd kem-attack, allt för att blidka den blodtörstiga delen av befolkningen.
   Med tanke på decimeterprecisionen missilerna hade på det saudiska oljeraffet hade nog Iranierna ganska enkelt kunna tillfoga stora skador om de ville.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Tycker nog Trump varit väldigt konsekvent med att det som räknas är (amerikanska) människoliv. Trots hård press att retaliera än den ena än den andra upplevda skymfen mot USA så är det Trump som hållit tillbaka, och representanthuset och senaten som infört sanktioner mot Ryssland etc

   Vad jag däremot inte riktigt fått grepp om än, är varför framförallt demokraterna varit så undfallande gentemot Iran, när de så uppenbart ägnar sig åt så mycket skumrask runtom mellanöstern.

   Radera
 10. Oroa er inte ni som är konspiratoriskt lagda. Det blir antagligen inget krig och det här var heller inte den utlösande faktorn för den s.k "kommande finanskrisen".
  Min gissning är att bopriserna och börsen kommer att stå högre om 3 mån än idag när det här har lagt sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är faktiskt en lika kvalificerad gissning som om 2019 skulle vara en kraschens år som 90%? av alla här trodde. Börsen gick onekligen upp 30% och bostadspriserna smög sig uppåt, i vissa området runt 25%, inte helt oväntat. Frågan är om priserna kan fortsätta rusa med tanke på när flertalet banker nu sänker kalkylräntan. Med tanke på hur mycket billigare det är att äga jämfört med att hyra med liknande standard med dagens räntor, så är det rätt troligt att det fortsätter uppåt i måttlig takt. Runt 5-10% per år i attraktiva regioner är en trolig utveckling. Nån större lågkonjuktur verkar vi inte se i Örestundsregionen. Vet dock inte hur det ser ut i Regneborg eller i Tjockhult nuförtiden? I orten jag bodde i innan verkar det som om 6M villor är den nya måttstocken. 2012 var det 3M för nya villor. Ganska dramatisk skillnad för de attraktiva kransorterna. Men visst, WT-flight finns kanske inte ändå? Så det är kanske bara en av alla dessa anekdoter, som finns i boolistatistiken.

   Personligen så tycker jag det är helt sjukt. De enda argumenten jag har som förklaring är; SEK, flyttströmmar (yngre än bloggen besökare vill bo centralt, samt speciellt de med pengar dvs äldre människor i "ägt" boende i förort flyttar mot service samt segregering. Ja, jag sa inte det var en bra samhällsutveckling, bara förutsägbar.

   Radera
  2. Ja, det var en simpel gissning men jag tror jag kommer få rätt.
   Har dålig koll på tjockhult och regneborg mer än att en vän nyligen betalde ca 60 tkr/kvm för att bo på andra långgatan, han tröttna när hans hyresområde och trappuppgång i attraktiva Johanneberg fylldes på med invandrare.

   Ja, mitt hus har gått upp med ca 10% på drygt 1 år i utkanten av Malmö. Jag tycker inte det är hållbart direkt, ska ett standardhus i attraktivt läge här nere gå på 8-10 miljoner om 5 år? Men bara att gilla läget.
   Hör från mkt barnfamiljer att Många antingen är beredda att betala dyrt eller flytta längre än förväntat bara för att bo tryggt d v s segregera sig.

   Radera
 11. Vänstern av dagens typ kommer relativt väl överens med Islamister, ingen nyhet.

  Trump har lyckats navigera väl genom minfältet mha principen att materiel går att ersätta men människoliv spelar roll, nu ser det också ut som att han slog ut krigsmakaren utan motdrag.

  Sannolikt kommer krigsmakarens ersättare till skillnad från sin föregångare att känna av att vindarna har vänt. Det går inte att gömma sig bakom proxy-armeer framöver. Till sist är alla trötta på nötandet.

  SvaraRadera
 12. Min summering av hela kalaset: Iran testar USAs gränser med en rad olika provokationer och jänkarna tröttnar när en amerikan mördas och deras ambassad invaderas. De dödar hjärnan bakom Irans utländska miliser, som ju legat bakom alla provokationerna. Iran är chockade och generade för att jänkarna visste var den gubben befann sig och lätt tog bort honom. För att runda av affären bombar Iran ett amerikanskt utedass i Irak och spelar lite passande krigsmusik för sin befolkning. The end.
  Jag hoppas att jag har rätt och att det inte urartar med en annat sen.

  SvaraRadera
 13. Mer troligt är en mindre värmesökande robot avfyrad när planet är på låg höjd och som slår ut viktiga funktioner(piloter?) och startar omfattande brand.

  SvaraRadera
 14. Vad säger bloggens MÖPare om en Misagh?

  SvaraRadera
 15. Alternativ verklighet, privatfirma flyttar IS-operativa från Syrien till Irak, Iran lackar och suddar ut dem, USA lackar och suddar ut ansvarig.
  Israel har bra koll på var alla Iranier befinner sig, ingen big deal, de är bara glada att USA tar på sig offerkoftan.
  Ser mer och mer ut som att Iran tog ner planet..

  SvaraRadera