Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2020-01-27 14:10

Nytt guldprisrekord - hårt ras på Stockholmsbörsen

Guldpriset har slagit nytt rekord i svenska kronor på 489:03 SEK per gram. I skrivande stund ligger priset på 488:50 SEK för ett gram av den ädla metallen. Och börserna faller hårt.
50 gram guld kostar nu 24 425:- SEK.
Guldpriset har alltså slagit prisrekord i svenska kronor och har aldrig förr kostat så här mycket.
Guldpriset i SEK per gram senaste året. Graf återpublicerad med tillstånd från Liberty Silver.
Förmodligen har detta med så kallad riskaversion och risk off på grund av hysterin kring utbrottet av coronaviruset 19-nCoV i Kina.

OMXS30 är i skrivande stund -1.99%, vilket nog är den största nedgången en enskild dag sedan oktober. Dock är inte dagen över, så hur det slutar vet vi inte. OMXSPI är -1.83%.
Dagschart OMXS30.
Inte bara Stockholmsbörsen är drabbat. Tyska DAX-index går -2.19% och franska CAC-40 -2.16% i skrivande stund. Euronext 100 går -2.06% och brittiska FTSE ("Footsie") -2.18%.

Kort sagt verkar marknaderna ogillat utvecklingen i Kina under de två dagar marknaderna var stängda, och hänger på den överdrivna hysterin. Samtidigt som detta var från toppnoteringar på många börser, så är det antagligen ett rätt tacksamt läge för den som vill blanka.

Det finns förstås en oro att Kinas ekonomi och med det världsekonomin ska påverkas av coronavirusutbrottet, eller så överdrivs oron snarare av de som vill tjäna pengar på en börsnedgång. Var inte en nyttig idiot och sprid rykten och överdrifter kring utbrottet. Siffrorna talar inte för att utbrottet och sjukdomen skulle vara värre än vanlig influensa.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. OMXS30 -2.15 % i skrivande stund, mycket till "hårt ras", kom tillbaka när det rör sig om några procent på en dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min portfölj är upp +0,79% i skrivande stund.

   Radera
  2. Snyggt, Goofy. Vad har du i den?

   Radera
  3. @Cornu: https://portfoliocharts.com/portfolio/permanent-portfolio/

   En salig blandning av olika tillgångsslag enligt Harry Brownes teori.

   Radera
 2. Mina kinesiska kollegor har fått statligt bestämd ledighet förlängd fram till den 10 februari. Tänker att det är den faktiska och potentiella tappet i kinesisk tillväxt som marknaden reagerar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att målet verkar vara att utrota/bromsa viruset tills ett fungerande vaccin finns så tror jag att den ledigheten kommet förlängas och utökas i Kina under en längre period.

   Kunskapen om vaccin har skenat de senaste åren och det finns ett färdig men inte godkänt vaccin för syskonsjukdomen Sars och också för Mers så det kanske inte är så många månader borta (eller förhoppningsvis veckor).

   Men förhoppningsvis är inte så många produktionskedjor i världen beroende av kinesiska produkter.

   Radera
  2. Om jag också ska killgissa kan det vara m-å-n-g-a produkter som hänger på Kina. Naturligtvis mycket beroende på sektor/bransch.

   Även med diktatoriskt snabbspår kan nog vaccin dröja och kommer inom 1 månad maybe, 6 månader def.

   Radera
 3. Vad är "blanka"? Sälja allt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är att göra en bet på negativ trend. Sälja och köpa tillbaka.
   Vinsten ligger i mellanskillnaden.

   Jag blankar aldrig själv. Kör guld som bloggaren, men delar inte hans värdering(räknar ej i kronor) när jag värderar mina innehav.

   Radera
  2. Blanka: Låna aktier och sälja dem, sedan köpa tillbaka vid senare tidpunkt.

   Verkar dock svårt att utföra ren blankning väl i praktiken, än mer besvärlig timing. Dessutom omgärdas processen tydligen av regler på en del marknader sedan 2008.

   Radera
 4. Det bär emot att jubla egentligen, chansade förra veckan på återigen x15 silver och x18 guld certifikat. Sålde av skiten direkt imorse.

  Tråkigt pga anledningen till varför men glad för att gjort ett fett klipp. Ambivalenta känslor.

  SvaraRadera
 5. Eftersom det inte finns något vaccin och spridningstakten verkar vara dubblering var 48:e timma så kommer det att bli värre än nu innan det kan bli bättre.

  Dvs guld lär fortsätta upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste vara den enda som gjort denna observation. Grattis, det är bara att välja in:)

   Radera
 6. Guldaktierna beter sig idag mer som aktier än som guld. Många bolag tjänar grova pengar när guldet ligger på 1550-1580 USD.

  SvaraRadera
 7. Formation "Bananen"* är här, vi kommer troligtvis se en axel till i "head and shoulder" eller som vi säger i Sverige, en "Henke Lundqvist"* och sedan kommer kursen fall ned till "the hand"*. *kan vara egna uttryck som illustrerar börsutvecklingen framöver.

  SvaraRadera