Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2020-01-10 06:40

Nya börsrekord i USA

Börserna i USA slog nytt börsrekord under gårdagen och stängde alla på sina högsta stängningskurser någonsin - åtminstone alla de stora indexen. Den härliga år 2000-känslan blir allt djupare.
Tjuren och björnen.
S&P-500 stängde på börsrekord efter en uppgång på +0.67%.

ÄVen Nasdaq Composite med +0.81% stängde på börsrekord, liksom Dow Jones Industrial Average med +0.74% och Russel 3000 +0.61%.

Stockholmsbörsen föll dock tillbaka igår, och orkade inte klå börsrekordet från andre januari, men det blir väl idag istället.

Känslan är så där underbart år 2000, så här 20 år senare. Det går inte att göra fel på börsen och allt stiger oavsett värderingarna och framtidsutsikterna. Den sköna nya värld är här, vi lever i en ny ekonomi, det är annorlunda nu.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Ja, man får väl se om Q4:orna och helårsrapporterna sätter stopp för detta... eller inte...

  SvaraRadera
 2. En skillnad mot 2000 var att USA då hade överskott i statsbudgeten på 2% BNP och en ränta på 6-7%. Nu kör man med budgetunderkott på 5%, ränta på 1,5% och QE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tycker alla s.k ”kraschexperter” konstant missar ränteläget.

   Radera
  2. Låg ränte (eller expansiv penningpolitik) är det som lägger grunden för kraschen. Se vad som händer 2008 då man kört med rekordlåg ränta tidigare.

   Radera
  3. Då blir alltså den s.k kommande kraschen ännu värre?
   Eller så kanske man gör likadant som 2008 för att minimera kraschen och den här gången sänker reporäntan till t.ex -2? Gamla sanningar sa ju 2008 att reporäntan inte kunde sänkas under 0, men det gjorde man ju så småningom.

   Radera
 3. Eller så funkar inte gamla sanningar längre?
  Kanske inte blir ngn krasch? Utan fortsätter att stiga börsen, alt plus/minus 0 eller pyspunka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det som Anders Borg trodde på.

   Radera
  2. Killen med en 1:a i matematik på gymnasiet. Trovärdig...?

   Radera
  3. "The best minds are not in government. If any were, business would steal them away."
   - Ronald Reagan

   Radera
 4. Jo. Det blir ett mycket intressant börs år. Min strategi är fel om börsen ligger på plus vid årslutet. Strategi nu.
  Tjänstepension 100% aktier/fonder. Premiepension 50/50 ränta aktier. Företagsplacering 50/50 där aktier mestadels är läkemedel. Privat placering 90% defensiv/hedge. Lysa 75/25 ränta/aktier. Går börsen upp ordentligt första kvartalet omviktar jag ännu mer.

  SvaraRadera
 5. Vi får se, som vanligt. 2019 blev ett otroligt bra år. Kanske dags nu att sluta tro på historiska tekniska indikatorer, varje period är unik och stora börsnedgångar brukar kräva större kriser (krig eller fastighets/finanskriser) för att utlösas.

  Företagen är högt värderade om man ser till tio års genomsnittliga vinster, men så är det det där med ränteläget...

  SvaraRadera
 6. Annorlunda den här gången. Helt klart. Människors minnen har ett par års lagg som när det kommer till marknaden aldrig tjänar dem speciellt väl. Minns att det för mig själv tog säkert tre år efter botten av finanskrisen innan jag började våga tro på marknadens uppsida igen. Nu har det gått så lång tid att de flesta hunnit glömma eller inte ens deltagit i tidigare kriser och saknar referenspunkter. Den låga räntan och centralbankernas övriga stimulanser pekas ofta ut som orsaker till att denna uppgång inte kommer brytas. Det bortser självklart från den enorma påverkan psykologi har på marknaden, speciellt då "småsparare".

  SvaraRadera
 7. Den räntepolitiken som förs tas ofta upp som ett argument för fortsatt fest men det finns sannolikt oförutsägbara konsekvenser av en ekonomi lappad med snabba fixar. Framtiden får utvisa.

  SvaraRadera