Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-01-20 16:07

Netflix and CO2 - 75 gram CO2 för att titta på en Netflixfilm

Med EU:s elmix släpper man numera ut cirka fyra gram CO2 om man laddar ner en Netflixfilm. Detta är oräknat energiåtgång på lagrande server och energikostnaden för att spela upp filmen. Att spela upp en tvåtimmars film via dator till en teveskärm släpper ut ytterligare 71 gram CO2. Kort sagt är den som tittar på Netflix en klimatbov.
Europeisk elmix.
En forskningsrapport konstaterar att energiåtgången för att överföra 1 GB (en gigabyte) information över Internet har fallit till 0.06 kWh år 2015, och att energiåtgången verkar halveras vartannat år. Det betyder att en gigabyte nu halverats två gånger till 0.015 kWh i energiåtgång för överföringen.

En film på Netflix (eller två teveavsnitt) är ungefär en gigabyte.

Europeisk elmix släppte år 2016 enligt EEA (European Energy Agency ut 295 g CO2 per kWh. Varför europeisk elmix och inte svensk? Ja, varje kWh du förbrukar är en kWh som inte exporteras till ett EU-land som kör med kolkraft, så man ska definitivt använda sig av den europeiska elmixen.

CO2-utsläppet för att överföra den där Netflixfilmen blir alltså 295*0.015=4.425 gram med den europeiska elmixen.

Till detta kommer förstås lagringen på serversidan, och uppspelningen. Om man med en dator som drar 20W under uppspelningen spelar upp filmen på en 100 W platteve, så drar en tvåtimmars film ytterligare 0.24 kWh, eller utsläpp på 71 gram (295*0.24=70.8).

Det är bara att konstatera att man alltså släpper ut en massa CO2 om man tittar på Netflix, och därmed är en klimatbov

Siffrorna bör för övrigt bli de samma om man istället tittar på SVT Play, som alltså via sina tvångsfinansierade skattepengar också bidrar till den globala uppvärmningen och alltså bör läggas ner för miljöns skull.

26 kommentarer:

 1. Det är det jag har sagt hela tiden.

  Tesla-ägarna är riktiga miljöbovar. Rycker den fina svenska fossilfria elen rätt ur händerna på deras rättmätiga användare - Danmark, Polen och Tyskland m fl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart. Finns ingen miljövinst utom på Hornsgatan och knappt där med elbil.

   Radera
 2. Det stämmer inte att alla svenska förbrukade kWh som ej exporterasär en kWh producerad med EU mixen.

  Det finns en teknisk gräns för hur mycket du kan exportera.

  Du måste korrelera med hur det såg ut i just det ögonblicket, eller om man så vill förenkla det medelvärdet av exporten i förhållande till g
  Teoretisk export kapacitet.

  Så resonemanget kan utvidgas till all svensk elförbrukning. Vi kan Tex stänga av strömmen till alla militära anläggningar och köra på befintlig reservkraft och exportera överskottet, om det finns utrymme.

  Men då blir det inget click bait.

  SvaraRadera
 3. Du har en väldigt produktiv bloggdag, trots ditt dystra besked i morse om att det inte skulle komma många inlägg idag ;)

  SvaraRadera
 4. Gissningvis mindre utsläpp än om man är ute springer två timmar. Förutom den ökade utandning av CO2 så förbättras hälsan så man lever längre, och släpper ut ännu mer.

  Men vem bryr sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det beror mestadels hur du fick i dig de kalorierna du förbrände på löprundan ;)

   Radera
  2. Oaktat hur mycket CO2 som släppts ut under framställan av våra livsmedel, släpper vi bara genom vår metabolism ut ca: 400kg CO2 per person och år genom utandningsluften.

   Radera
 5. Som jämförelse genererar en typisk människa i genomsnitt ca 50g CO2 per timme bara genom att andas, och förstås mer om man anstränger sig. Således kan man CO2-kompensera sitt Netflixtittande genom att hoppa över några joggingpass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vila ca 15g CO2 per timme. Kraftig ansträngning upp till 600g CO2 per timme. Således räcker det med att hoppa över ett träningspass per film för att klimatkompensera.

   Radera
  2. 2000 kcal om dagen blir ca 500 g kolhydrat blir ca 1500 g CO2. Eller?
   Och môlar man chips och ölkorv till filmen så är man en otrolig miljöbov. Råkost ska det vara.

   Radera
  3. Det blir drygt 1/3 ton CO2 per år i utandningsluft. Med nuvarande prissättning på EUs utsläppsrätter (8€/ton) bör alltså varje svensk betala 100:- per år för rätten att andas ut. Ett klipp säger jag. Eller vem vill avstå från att andas ut under ett helt år för att spara in en hundralapp?

   Perstorpsbo, jag tror inte att alla kolatomer i maten förbränns, en del blir nog slagg också.

   Radera
  4. 24€/ton ska det vara förstås. 8€ är priset för 1/3 ton.

   Radera
  5. Du vet att luften, den är gratis
   den kostar inget alls
   så tror du verkligen
   att den är nyttig för din hals

   Nu får man snart betala
   för att kunna andas rent
   blir det någonsin bättre
   eller är det redan försent

   Radera
  6. Svinto: sitt still när du tittar på film så är du hemma. Om man inte sitter och tittar på den där filmen så kommer man säkert aktivera sig istället - en ren klimatvinst att vara soffpotatis framför dumburken med andra ord jämfört med alternativet;)

   Radera
 6. hur mycket CO2 släpper en blueray skiva från ICA ut, är det mer än fyra gram CO2 men då räknar jag med att man går 5 mil till ICA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket CO2 släpper man ut om man går 5 mil?

   Radera
 7. Alla dessa med klimatångest får stora problem. Sluta resa, sluta äta kött, sluta köpa kläder och nu inte surfa på mobilen.
  Snart äter väl 50% av Sveriges befolkning antidepressiv medicin.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2019/06/26/var-internetanvandning-kraver-allt-mer-el-och-den-storsta-boven-ar-videor-det-ar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mediciner är riktiga miljöbovar.

   Radera
  2. Om man nu ska vara torr och tråkig så handlar det inte om att sluta för detta är nya tjänster som hela tiden skapas. Det handlar i såfall att tänka över vad man behöver, skiter man i miljön och framtiden så kanske man ändä tänker på att ens kostnader ökar hel tiden då det är vi konsumenter som betalar för allt.

   Radera
 8. Och nu gör uträkningar för din blogg.

  SvaraRadera
 9. Tänk då alla tjänsteleverantörer tillsammans så drar de enorma mängder energi och vatten.

  "400 Olympic swimming pools of water used; but just one day of Netflix globally"


  En populär video
  "the Despacito music video reached a record-breaking five billion views on YouTube in April 2018, it also burned the same amount of energy as 40,000 US homes in a year. ​“

  Tänk då alla streamar!!!

  SvaraRadera
 10. Och vad säger detta? Jo att politikerna inte kan lägga över ansvaret på klimatåtgärder endast på konsumenten.

  Konsumenten bör vara medveten och göra sitt bästa för att genom efterfrågan förmå marknaden att utvecklas i en hållbar riktning. Men alla konsumenter har inte kunskapen. Dessutom finns horder av fripassagerare som gärna låter andra ta kostnaderna för omställningen.

  Dessutom måste även den medvetne/kunnige konsumenten agera inom fasta ramar. Vissa väljer att bli vegetarianer, men även vete skördas av maskiner drivna av fossila bränslen, för att nämna ett exempel.

  Det är dags för politiker att vakna upp och inse att det är år 2020. Detsamma gäller alla tomtar som tycker att saker och ting ska vara som det alltid varit, eller helst som det var för 50 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du för inställning till bistånd till tredje världen?

   Radera
 11. Ungefär lika mycket CO2 som en dryg km i din tessla med andra ord, eller en knapp om man kör fossilt...

  SvaraRadera
 12. Det enda man kan göra för att ta ansvar är att sätta sig i ett mörkt utkylt rum och äta vegetabilisk kost tills döden inträffar som en befriare.

  SvaraRadera
 13. OT, om du vill clickbait-trolla lite.

  Husmask, Stockholm, BR:
  April 2017: 43 565:-
  Januari 2020: 38 087:-

  "Kommunistisk ockerhyra" för bostadsrätt värd ca 3.5mkr: ca 12 000:-/månad
  Värdeminskning: 12.5%, eller 437 500:-
  33 månaders ockerhyra: 396 000:-

  Alltså: ockerhyrare har fått betalt 1 257:-/månad för att bo sedan April 2017 (plus då gratis boende).

  Det svänger snabbt i hockey.

  SvaraRadera