Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-26 10:52

Antal fall av 19-nCoV per 25:e januari

Nedan följer en graf över utvecklingen av antalet hos världshälsoorganisationen WHO bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Siffrorna baserar sig på organisationens dagliga lägesrapporter, som släpar efter ett dygn.
Bekräftade fall av coronaviruset 19-nCoV. Data: WHO dagliga lägesrapporter. Dessa släpar efter ett dygn.
Notera att de bekräftade fallen är ackumulerade från start. I takt med att insjuknade friskförklaras kommer alltså ändå siffrorna stiga.

Procentandelen döda av de som fått diagnosen är 3.1%. I lägesrapporten från den 22:e januari uppges att av dessa hade fyra av fem (80%) komorbiditet, alltså ytterligare sjukdomstillstånd, dvs var sjuk i något annat och tillhörde således en riskgrupp. Andelen allvarligt sjuka är 18.0%. WHO definierar allvarligt sjuk som något av följande kriterier:
"Severe illness: According to any of the following criteria:(1) shortness of breath; (2) respiratory rate more than 30 bpm; (3) hypoxemia; (4) chest X-ray with multi-lobar infiltrates or pulmonary infiltration progressed more than 50% within 24 - 48 hours."
På förenklad icke-medicinsk svenska innebär det anfåddhet, fler än 30 andetag per minut, dålig syresättning av blodet eller lunginflammation i flera lunglober eller en lugninflammation som ökat med mer än 50% på upp till två dygn. En läkare kanske kan ge en bättre översättning?

Av de 23 fallen utanför Kina hade 21 varit i Wuhan, en har haft direkt kontakt med en smittad från Wuhan i Kina, och en smittad i Vietnam hade ingen upptäckt koppling till Wuhan. Preliminärt ska det handla om smitta inom en familj, dvs den tidigare enda smittade i Vietnam har smittat en familjemedlem.

WHO har inte ändrat sin bedömning av läget sedan den 22:a januari. Väldigt hög risk i Kina, hög regionalt och måttlig på global nivå.

Senaste lägesrapporten finns här. Sprid inte rykten, desinformation och panik. Var inte en idiot. Sanningen finns inte på Youtube. Kom ihåg att det finns kinserer som agerar utåtriktat innan du tittar på filmer från Kina. Det finns kineser som skriker eller trillar omkull, men inte är sjuka. 

21 kommentarer:

 1. Har inte sett några siffror på hur många som tillfrisknat.
  De flesta medier spinner på skrämsel, d.v.s känslor... Eller har jag missat/fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom sjukdomen varar över en vecka så är det nog inte så många som har tillfrisknat ännu.

   Radera
  2. Vi vet varken det ena eller andra ännu. Tycker man absolut skall vara vaksam särskilt om man inte är fullt frisk eller gammal.

   Man ska givetvis kunna lita på och ha tilltro till Folkhälsomyndigheten. I just såna här lägen visar det på vikten att samtliga våra myndigheter och politiker ansvarar för att alltid vårda folkets förtroende i handling och ord. Tycker man tyvärr behöver den kängan och den passar nu.

   Varje avslöjande som berör mörkningar och lögner som avslöjas media förstör tilltron till våra skattefinansierade myndigheter. Tilltro är oerhört viktigt, särskilt om vargen verkligen kommer.

   Radera
  3. 56 bekräftade dödsfall, 49 bekräftade tillfrisknade, 2019 insjuknade (WHO).

   Radera
  4. Locations with Confirmed 2019-nCoV Cases
   China, Hong Kong, Macau, Taiwan, Australia, France, Japan, Malaysia, Nepal, Singapore, Thailand, The Republic of Korea, United States, Vietnam

   Radera
  5. Glömde Kanada..
   PS - de tidigare givna värden för dödsfall och tillfrisknade är inte rapporterade av WHO men refereringar till kinesiska myndigheter. 2019 är summeringen av refererade siffror från Kina och övriga världen.

   Radera
 2. Undrar hur många som blir kränkta av generaliseringen på kineser, i slutet på texten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte också det. Grumliga vatten..

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Varifrån kommer siffran på 80% komorbiditet? I Lancet-studien (som är den enda jag sett om virusets kliniska egenskaper) så anges 33% komborbiditet på kohorten i studien (vilka är intagna på sjukhus), medianåldern är 49år och dödligheten 15%. Mortalitetssiffran är ju kanske inte så intressant då detta som sagt enbart är patienter inlagda på sjukhus, troligen är dessa ju de svårast sjuka. Däremot är det ju intressant med den låga medelåldern och komorbiditeten, men det är ett litet antal patienter (41) så även där är resultaten väldigt osäkra. Studien finns här: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/fulltext

  SvaraRadera
 4. Benägenheten att smitta ökar. All handel med vilda djur och kött från dem förbjöds nyss i Kina.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Kollade Folkhälsomyndighetens kunskap för två veckor sedan. :"Ett nytt coronavirus har smittat människor som befunnit sig på en specifik marknad i Wuhan, i Kina. Marknaden är stängd sedan 1 januari och inkubationstiden rimligen rätt kort så att fler fall skulle dyka upp får nog ses som mycket osannolikt. Omfattande undersökningar har gjorts och enligt rapporterna har samtliga sjukdomsfall koppling till marknaden. Det finns inga rapporterade fall av smitta från människa till människa."

  Kunskapen har ökat.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. 56 döda på 2000 insjuknade. Frågan är hur många infekterade det är?

  SvaraRadera
 7. Oklart hur många som är smittade. När det sipprar ut relativt många smittade flygresenärer från det enorma Kina till grannländer kan man ju undra. Kanske miljoner har influensan redan och den är utom kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej just det -- man vet inte. Så undvik ryktesspridning!
   Tack på förhand.

   Radera
  2. Det är inget rykte - det är en rimlig slutsats av att det i den lilla rännil av individer som flygplansresandet från Kina till andra länder utgör - finns flera fall av sjukdomen.

   Radera
 8. Du har rätt, det var inget rykte utan en spekulation.
  Rykten blir det väl när spekulationer sprids? ;-)

  Ingen nyhet således, kan vi enas om det?

  SvaraRadera
 9. Ja OK.....jag tänkte högt men mina tankar fanns inte bekräftade av WHO....

  SvaraRadera
 10. Hej,

  https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

  Här har ni en dashboard med realtidsdata från samtliga relevanta källor: WHO, U.S. CDC, ECDC Kina CDC (CCDC), NHC och DXY.

  SvaraRadera
 11. Ja fortfarande bara 2000 fall i Kina enligt nämnda rapport men hela 40 i andra länder via flygresande? Det känns som om det är något som inte stämmer här.

  SvaraRadera
 12. Det måste vara oerhört svårt att i dagsläget avgöra moraliteten då viruset är så nytt. Med all säkerhet måste man vara sjuk x antal dagar innan man dör, så vidare man inte har åkommor sedan tidigare då går det säkerligen snabbt. Dödligheten kan vara långt mycket högre men det tar tid innan man dör av viruset, det kan man ju omöjligt veta när ett virus bara funnits nån månad.


  Men om några utvecklat antikroppar mot viruset så går det iallafall på sikt att utveckla vaccin

  SvaraRadera