Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-20 13:12

MÖP-måndag: 48-årig Perstorpsbo åtalas för att ha fotograferat skyddsobjekt 2008 - 2009

Dags för MÖP-måndag igen. Riksåklagaren för säkerhetsmål väckte idag åtal för grov obehörig befattning med hemlig uppgift mot en 48-årig Perstorpsbo, som för 11 - 12 år sedan ska ha fotograferat skyddsobjekt. Detta efter en tidigare fått en fällande dom mot en göteborgare i tingsrätten.
Skyddsobjekt, dock utan fotoförbud.
Fotona ska bland annat ha funnits på CD-skivor, märkta med t ex "Op. Garbo 2+3", "U-137 + Operation Garbo del 1", samt en lång rad med andra minen och hårddiskar. Totalt har 94 beslag gjorts, inklusive en karbinhake och blyertsstift till en stiftpenna.

Den brottsliga gärningen ska enligt åtalet begåtts 2008 - 2009, eller upp till 12 år sedan. Tillslaget mot mannen verkar ha skett 2017, vilket talar för att det är kopplat till användarna, inklusive hemvärnsmän och FRO-aktiva, av Internetforumet LS-tornet, som stängdes ner 2017 efter att en medlem dött och visat sig ha massa foton på skyddsobjekt hemma, vilket anhöriga tipsade myndigheterna om. Se tidigare berättelse som Pelle Potatis, Glenn Göteborgare och Nisse från Hökarängen.

Vad exakt som fotograferats är oklart, eftersom de delarna av förundersökningen är hemligstämplade. Någon avsikt att sprida innehållet till främmande makt verkar inte funnits enligt åtalet:
"[Den åtalade har] utan syfte att gå främmande makt tillhanda, obehörigen tagit befattning med hemliga uppgifter om de 37 försvarsanläggningar som framgår av bilaga B, sid 3. Ett uppenbarande av uppgifterna till främmande makt skulle medföra men för Sveriges säkerhet."
Enligt åklagarens pressmeddelande ska 37 militära skyddsobjekt dokumenterats, och åklagaren anser därmed att brottet är grovt, även om handlingen begicks under den eviga fredens epok. I sammanhanget ska man komma ihåg att SMB publicerade fotoboken på skyddsobjekttet Musköbasen, komplett med kartor över anläggningen så sent som 2011, så det var på den tiden fritt fram vad gällde skyddsobjekt. Idag griper man (och släpper, så de inte inställer sig för rättegång) utlänningar som rör sig på basen.

Skyddsobjektsskyltar är numera bara på svenska. Det är passande, då endast svenskar blir fällda, eftersom utlänningarna släpps i väntan på rättegång och syns aldrig av igen.

Riksåklagaren för säkerhetsmål (har man en sådan så måste han ju åklaga något, och alla utlänningar som gripits på skyddsobjekt dyker ju inte upp till rättegång) verkar alltså gå vidare med att åtala resten av hemvärnsmännen, FRO:arna och MÖP:arna kopplade till LS-tornet efter att tingsrätten i Göteborg helt gått på åklagarens linje. Detta trots att det ännu inte finns några faktiskt vägledande domar i högre instans.

Sannolikt kommer fler åtal under våren. LS-tornet hade 2017 enligt Internet Archive 211 medlemmar, och med tanke på att göteborgaren dömdes till ett års fängelse, så bör regeringen och kriminalvården vara lite framsynta här och bygga ett nytt fängelse för dessa 200+ försvarsintresserade svenskar.

Det tål att upprepas igen och igen - ta inga foton på skyddsobjekt, inte ens om du är hemvärnsman med behörig tillgång till objekten. Du kommer åtalas och som svensk kastas i fängelse, bötfällas, få prickar i register och karrirärmöjligheter förstörda, rent av bli av med jobbet. Att du tar foton på skyddsobjekt som allmänheten passerar förbi helt öppet dagligen och sparar dessa utan avsikt att dela med dig av dem till främmande makt hotar svenskt försvar och är grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Du behöver inte ens ta fotona - som domen mot göteborgaren visade - det räcker att ladda ner dem från Internet, inklusive från Google Streetview eller Hitta.se (bägge har nu pixlat ut en del av skyddsobjekten, men om du så laddade ner detta 2008 - 2009 så är det åtal som gäller), så får du gå direkt i fängelse utan att passera gå. Det kan även gälla att spara bilder som publicerats i media online.

5 kommentarer:

 1. Sila mygg och svälja flugor verkar ha blivit en ny nationalsport.

  SvaraRadera
 2. "Skyddsobjektsskyltar är numera bara på svenska. Det är passande, då endast svenskar blir fällda, eftersom utlänningarna släpps i väntan på rättegång och syns aldrig av igen."

  Varför släpper man utlänningar som begår dessa brott?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är synd om dem"

   Skämt åsido tycker man väl att man inte kan häkta dem och när inte identiteten går att styrka så låter man dem färdas ut och när man efterlyser "Arnold Anka" så hittar ingen honom i Europa....

   Radera
  2. Man har ju troligen en identitet, utan det är det betydligt lägre krav för att hålla kvar dom i häkte. Sen att de inte inställer sig till rättegång och att man får svårt att nå dom hemma..

   Radera
 3. Går spränga ett par kilo dynamit vid ett skyddsobjekt av riksintresse (SVT) utan större risk att gripas. (Face it. Spränger man dynamit mitt i ett bostadsområde i huvudstaden ska man jagas och lagföras som en terrorist. Vad är man annars? Missförstådd?)

  Fota samma skyddsbjekt.... ajja bajja. Gå till fängelse utan att passera Gå.

  SvaraRadera