Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-21 10:45

Mitelman och DI: Tio år till av stigande börs - låna pengar till aktieköp

Den kände och välrenommerade börsanalytikern Henrik Mitelman skriver en analys hos Dagens Industri titulerad "superbörsen fortsätter i tio år". Dagens Industri avrundar med slutsatsen att man ska låna pengar till att köpa aktier med.
Nästan inga moln på himlen hos Dagens Industri.
Henrik Mitelmans själva text kanske skiljer sig lite från rubriksättarens frifräsande men kontentan är att krisräntorna permanentas under hela 20-talet och kapitalägande kommer fortsätta att gynnas. Slutsatsen blir rent av "det är mer lönsamt att äga tillgångar än att jobba". Bloggens kommentar är att det gäller förvisso bara om man har stora tillgångar, som kan dra in mer än en hel månadslön stabilt, men avslutningen på analysen var kanske retorisk. Vanligt folk skulle nog finna timpenningen bättre om de går till jobbet.
Veckochart superbörsindex S&P-500. Icke-logaritmisk skala. Röd/blå linje är MA10/MA40, motsvarande MA50/MA200 och den utskällda tekniska börsindikatorn dödskorsen.
Sedan följer "DI:s guide" där följande slutsats skrivs ut av tidningen, vilket kanske är rätt spektakulärt:
"Grönt ljus får att låna pengar till köp av fastigheter och aktier."
Så nu vet vi det. Bara låna pengar och köp aktier, om man ska följa Dagens Industris analysredaktions slutsats och guide. Även fastigheter förstås. Götabanken, låna med oss.

För att förtydliga bloggens inställning: Låna aldrig pengar till spekulation. Punkt. Oavsett vad Dagens Industri skriver.

29 kommentarer:

 1. Tankarna går till IT-bubblan och Göran Persson.

  I mars 2000, när bubblan var som mest uppblåst, vet ni vad Göran Persson sade i Dagens Industri? Jo, ”köp mer aktier”. I september 2001, hade börsen halverats; då sade Persson till Dagens Industri: ”Köp när det står lågt.” I maj 2002 stod det lika lågt, och då sade Persson till FinansVision: ”Det är konstant köpläge.” Ett år senare hade börsen gått ned med ytterligare 25 procent.
  - Johan Norberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan vet vi tack vare Joakim Perssons grävande att den inflationsjusterade avkastningen på Stockholmsbörsen inklusive återinvesterade utdelningar sen 1993 i princip aldrig har varit en förlustaffär.

   Gick du in 2000 hade du pengarna åter 2005. Fem år. Gick du in 2002 har du ännu inte haft ett rött år.

   https://cornucopia.cornubot.se/2020/01/inflationsjusterad-avkastning.html

   Radera
  2. Den där uppställning är per år vilket jämnar ut dalar och toppar.

   Man måste också ställa mot andra alternativ, inte bara ha pengarna i madrassen i fem år.

   Finns ju annat man kan investera i, så som guld, statsobligationer, fastigheter, kryptovalutor företagsobligatiner etc. beroende på smak och avkastning man kan få vid den tid man säljer aktierna.

   Radera
  3. Den där uppställningen är faktiskt inte per år, utan visar avkastningen -- realt! -- för en klumpsumma investerad år X. Jämnar man ut köpen över tid blir det ännu jämnare.

   Exempelvis var 2002 ett utmärkt tillfälle att köpa på.

   Radera
  4. Fem år är i kortaste laget, men har man tio eller fler år i sin sparhorisont får man backa till perioden 1969-1979 ("röda 70-talet") för att ha en real minskning av sitt sparkapital vid börsinvesteringar. Kanske blir 2020-talet också ett sådant rött årtionde, vi får väl se...

   Radera
  5. Sen är det väl så att det gäller att ha is i magen när allting blåser upp till storm. Jag vet många som sålt i panik när börsen gör ner tungt. Man slutar månadsspara för att förtroendet för börs och placeringar är helt annat mot dagens sanning. När allt är bra och OTH. För det gäller ju att vara långsiktig/tuff när analytiker och press kommer med sina domedagsprofetior. Kommer ihåg rubrikerna 2008. "BÖRSEN ÄR DÖD"
   Vem vet dessutom om börsen är en god investering de närmaste 20 åren? Troligt men vem vet.

   Radera
  6. "för en klumpsumma investerad år X"

   Vad menar med "investerad år x", inte 6 mars 2000 antar jag?

   Radera
  7. I just det där diagrammet är det sista dagen på år X, så man kommer tillräckligt nära 6 mars 2000 genom att läsa av kolumnen för 1999. Även om man haft den enormt osannolika oturen att lägga in 100% av sitt sparkapital på den svenska börsen den 6:e mars 2000 hade man ändå legat rejält plus idag (någonstans i storleksordningen +300%).

   Det hela bygger på "mekaniskt" sparande dvs bortser från psykologiska aspekter. Är man riskavert är det mycket dumt att lägga 100% av sitt sparande på börsen, då passar andra sparformer bättre. Tror dock det är mycket bättre att spara säg 50% på börsen och 50% på räntepapper (eller motsvarande i amorteringar av existerande lån) än att försöka vara klurig och hitta "tekniska indikatorer" eller andra indikatorer eller liknande för att försöka "tajma" uppgångar och nedgångar.

   Radera
  8. @Nils: Jag vågar nog påstå att 20 år på börsen med mycket hög sannolikhet ger positiv real avkastning. Vi får backa till typ perioden 1914-1934 eller nåt sånt (fritt ur minnet) för att hitta en svensk 20-årsperiod med negativ real avkastning.

   Radera
 2. Vi får se vem som fick rätt när 20-talet summeras om tio år.

  En annan har börjat leta bostadsrätt men det är inte lätt med en hyreskarriär i ryggsäcken. Lika mycket värd som en doktorsexamen i marxistisk ekonomisk teori i Tyskland 1992.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svagt exempel, de blev ju omsatta till en lönsam karriär inom den pionjära tyska miljörörelsen istället i många fall. ;-)

   Radera
 3. Inte läst artikeln men riskmässigt är väl 100% i en investeringstyp (fastighet) sämre än exempelvis 50% Brommavilla och 50% världsindexfond. Hävstång ökar alltid risken, men i det här fallet ger lånet möjlighet att sprida sina risker, så i många fall minska den totala risken.

  Killgissar att en Brommavilla fluktuerar mer i värde / har mer risk än världsindex. Billiga lån är en tillgång, fråga ensamstående Bromma-pensionärer som inte får låna tillbaka sina amorteringar på sin Brommavilla pga dålig pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förutsätter dock att man har behov av en bostad i just Bromma - bostäder har ju den skillnaden mot aktier att de normalt har en driftskostnad och inte bara kan ignoreras medan man äger dem. Men har man det behovet är det förstås något att överväga - även om jag personligen inte skulle se mitt boende som en investering, trots att jag högst troligt inte gjort en "dålig affär" på de bostäder jag ägt och äger.

   Och det finns möjligheter även för pensionärer att belåna sina avbetalda hus i form av det som kallas hypotekspension som jag hört talas om tidigare och nyligen sett annonser för. Månatliga utbetalningar som tillsammans med räntan läggs på hög till en skuld som inte behöver betalas förrän bostaden säljs eller ägaren avlider. Vad jag förstår garanteras även att det aldrig uppstår en skuld som överstiger bostadens värde - även om jag gissar att det i och med detta troligen är rätt kassa ränte- och andra villkor som gäller...

   Radera
 4. Historien upprepar sig. Psykologi, girighet och rädsla i en salig blandning. TA fungerar i högsta grad och intressant att fundamenta följer TA. Allt fler tecken på överhettning och det klassiska när press/analytiker manar till köp börjar det bli farligt. Toppformationen kan nog fortgå ettag till men sen.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det. En enorm skillnad är dock belåning och upphaussade stämningar för börsen som placering. Lånetillväxten för privatpersoner har ju växlad ned något, och tips på heta aktier mm delas inte alls på samma sätt som 1999 eller tidigt 2000. Kanske är det lite hetare än förr, vi får se...

   Radera
  2. Hur länge kan en toppformation pågå? Ett år? Fem år? Tio år?

   När jag började följa den här bloggen var jag 25. När kraschen slutligen kommer är jag över 40. Råden och analyserna har hela tiden låtit likadana.

   Ett liv förspillt i väntan.

   Var det värt det?

   Men jag slapp kanske kraschen (-12% och återhämtning på 7 år eller något liknande)

   Radera
  3. Jaså? Varför ljuger du Sven-Erik. Låtit samma hela tiden?

   https://cornucopia.cornubot.se/2014/10/stockholms-bostadspriser-fortsatter-mot.html

   "Enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex fortsätter bostadspriserna i Stockholm mot himlen. Det finns inga tecken på en avmattning i dagsläget."

   Fler länkar från 2015 och 2016 om "inga tecken på att bostadsbubblan är på väg att spricka" finns här

   https://cornucopia.cornubot.se/2019/11/stockholmsborsen-tillbaka-vid-motstandet.html

   Och börsen:

   https://cornucopia.cornubot.se/2013/09/upprepning-kop-svenska-aktier-och.html

   "Upprepning: Köp svenska aktier och svenska börsindex"

   "Kanske dags att påminna läsarna om att jag varit positiv till Stockholmsbörsen och svenska aktier sedan Konjunkturinstitutets barometerindikator gav en bottensignal i januari."

   Således har du fel, och har dig helt själv att skylla om du tror att jag bara pratat om krasch. Du bör nog således hålla dig borta från börs och bostadsmarknad, om du inte är läskunnig.

   Radera
  4. Vad orsaken till en eventuell nedgång blir den här gången vet man ju inte. Men den lågränte politik som funnits i systemet länge kanske blir nästa krasch?

   Radera
 5. Mitelman brukar ju vanligtvis tro att räntan ska öka, att börsen ska krascha, att bostadsmarknaden ska krascha och att kronan kommer deprecieras ännu mer. Mycket märkligt att han helt plötsligt vänder i sin analys. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. En helomvändning, varför?
   Ungefär som Björn Ranelid om mångkultur.

   Radera
  2. Det är väl egentligen när den sista pessimisten köpt in sig på marknaden som pyramidspelet tar slut? Kanske en varningssignal? Vad tror du?

   Radera
  3. Min roll här inne är att tro tvärtemot bloggaren så jag säger att både börsen och bopriserna står högre om 5 år än idag.

   Radera
  4. Mr Perfect: Ja med en oförändrad arbetsmarknad, oförändrad räntenivå och årliga lönerevisioner bör det ju vara så med bostadsmarknaden åtminstone.

   Radera
  5. Mr Perfect, var har bloggaren skrivit ett skit om vad börsen och bopriserna står i om fem år. Seriöst, en lögn till från dig och jag kickar ut dig.

   Radera
  6. Det kanske är så enkelt att Mitelman är som genomsnittssvensken och känner vart vindarna blåser.
   Från Dr Baisse till Dr Hausse. Slutsatsen får vi dra själva.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Gamla sanningar kanske är satt ur spel, varför måste det vara lag i en unik lågräntemiljö? Kanske Mitelman får rätt och så sitter folk här fortfarande och gormar sig över att bopriserna och börsen står högre än idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag inte läst artikeln utan går på hörsägen ovan om vad som står i artikeln.
   Vad gäller bopriser ut mot privatsektorn är de låga i relation till vad de kommersiella aktörerna betalar. På känt bloggmanér kan det ju vara värt att påpeka att båda inte kan ha rätt.

   Radera
 8. Kanske är det en långsam global valutakrasch medan börs och fastigheter står still?

  SvaraRadera