Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-09 20:00

Mediauppgifter: Iran sköt ner flygplanet - Irans president hotade med nedskjutningar två dagar innan

Mediauppgifter i USA uppger nu att det verkar som att Iran sköt ner det ukrainska passagerarplanet, med mestadels utländska medborgare från väst ombord. Värt att notera är att Irans president Rouhani verkar ha hotat med att just skjuta ner passagerarplan två dagar innan.
Dubais flygplats den 7:e januari.
Det har förekommit en lång rad analyser och spekulationer på nätet kring det störtade ukrainska planet i Iran, men nu finns det även mediauppgifter från USA:s försvarsmakt om en iransk nedskjutning av planet. Därmed kan jag blogga om det, då det har lämnat rena spekulationer och konspirationsteorier.

CBS (som verkar vara originalkällan) mfl amerikanska medier rapporterar att enligt uppgifter från amerikanska försvaret sköt Iran ner det ukrainska passagerarplanet. USA:s system för att detektera raket- och robotavfyrningar ska ha detekterat två IR-signaturer av avfyrningar och sedan en IR-signatur från en träff i samband med olyckan. Signalspaning ska även detekterat hur en eldledningsradar gick igång. Det hårdast drabbade landet Kanada har sagt att uppgifterna från USA verkar stämma.

Den 6:e januari nedskjutningen twittrade Irans president Rouhani i respons till Donald Trumps hot om att bombs 52 kulturellt viktiga platser i Iran (52 som hänvisning till antalet i gisslan på USA:s ambassad i samband med den religiösa extremistiska revolutionen):
"Those who refer to the number 52 should also remember the number 290. #IR655Never threaten the Iranian nation."
IR655 med 290 ombord, mestadels pilgrimer på väg till Mecka, sköts ner över Persiska Viken av USA 1988. Tweeten hittas här. Eftersom jag själv skulle flyga in över Persiska Viken dagen efter för att byta flyg i Dubai så noterade jag detta uttalande. Det var onekligen skönt när man väl var på säkert avstånd från Iran igen. Den sjunde skrev jag:
"Nu får vi se om krisen eskalerar eller om Iran som vanligt fegar ut - trots allt har de ingen chans mot USA militärt och har inga möjligheter att straffa USA med ekonomiska sanktioner, även om motsatsen gäller. Däremot kan man slå mot oljetransporterna i Hormuz-sundet, eller för den delen kasta in hela Mellanöstern i kaos genom att skjuta ner ett passagerarplan. Dubai, Abu Dhabi och Qatar/Doha har satsat hårt på turism och att vara flyghubbar för flyg mellan Europa och Asien eller Afrika. En nedskjutning skulle straffa bort detta stenhårt. Själv sitter jag just nu på Dubais Internationella flygplats för en transfer till Europa med Emirates..."
Nu sköt inte Iran ner något flyg över Persiska Viken.

Däremot ser det ut som att man sköt ner ett plan från Irans allierade Rysslands fiende Ukraina - ett land som Ryssland ligger i krig med sedan 2014 och delvis ockuperar - ett plan där de allra flesta ombord var västerländska medborgare, mestadels från USA:s allierade Natoländer, främst Kanada. Många av dessa var av iransk börd, barn till dissidenter som flytt från de extrema religiösa diktaturen i Iran, och kanske inte stod så högt i kurs för regimen.

Fast de flesta menar att nedskjutningen antagligen var ett misstag. Samtidigt städar Iran tydligen upp nedslagsplatsen mycket fort, och vill inte lämna ut de så kallade svarta lådorna, samt hävdar att delar av innehållet på dessa är förstört.

Planet fortsatte flyga i 21 km efter att kontakten med planet upphörde, vilket kan vara i linje med allvarliga skador mot cockpiten på flygplanet från luftvärnsrobotarna, som antas vara av den ryska modellen SA-15 Tor utifrån foton på styrkonen från en robot, som hittats i samband med flygplanskraschen.

SA-15 Tor kan i vissa eldenhetversioner agera autonomt, dvs skjuta ner flygplan på egen hand enligt vissa parametrar. Man kan också tänka sig manuellt felaktigt beslut. Bägge på grund av höjd beredskap då detta skedde i samband med de iranska angreppen med ballistiska robotar mot Irak och amerikansk trupp i landet. Ett alternativ är att någon lokal befälhavare fått känsla efter presidentens tweet och helt enkelt skjutit ner ett plan med utländska medborgare. Ett sista alternativ är att detta var beordrat, eventuellt från högsta ort. Men att avfyra luftvärn sker inte av misstag, det sker för att en människa i något läge antingen tryckt på avfyrningsknappen eller programmerat systemet att göra det självt. Någon har tagit ett beslut som lett till nedskjutningen.

På en film som påstås vara från tillfället ser det onekligen ut som att ett flygplan träffas av en luftvärnsrobot, i en kort och snabb explosion. Utifrån ljusen ser man att det är två flygande föremål i motsatta riktningar mot varandra.

Tweeten hittas här, men är inte geolokaliserad och verifierad än. Geolokalisering är dock bara en tidsfråga, och fördröjningen mellan explosionens ljus och ljud gör att man kan avgöra avståndet från flygplanets position, som sannolikt var där kommunikationen upphörde. Tillägg: Filmen har nu geolokaliserats och här och det verkar således som den är autentisk. Planet sköts över ett bostadsområde där kommunikationen upphörde under stigningen rakt från starten på flygplatsen, och var inte över något militärt övningsområde.

Om det är så att Iran sköt ner och mördade 10 svenskar, inklusive två barnfamiljer, vad avser den svenska regeringen och utrikesdepartementet göra i ärendet? Att Irans president två dagar innan verkar ha hotat att skjuta ner ett plan ser inte direkt bra ut i sammanhanget.

Om det vore avsiktligt, varför skjuta ner ett plan som startar från Teheran? En anledning kan vara att man har tillgång till passagerarlistorna och kan verifiera att det inte är några amerikaner ombord. Ett ukrainskt plan blir också diplomatiskt enklare än de flesta andra länder. Därtill har inte iranskt luftvärn nödvändigtvis räckvidden som behövs över Persiska viken. Flighterna håller sig på avstånd från Iran längs södra delen av viken.

32 kommentarer:

 1. Hur kan man tänka så långsökt att Iran hotade med att skjuta ner ett civilt flygplan?
  Trump hotade att attackera 52 mål, ett för varje amerikan i gisslandramat 1979.
  Då svarade Irans ledare med siffran 290 för de iranska dödsoffren (dödsoffer till skillnad mot den amerikanska gisslan) på det civila planet som USA sköt ner under krisen, troligtvis av misstag.
  Alltså underförstått då kan Iran i så fall attackera 290 mål.

  Förövrigt dröjde det ända till Reagans tillsättning innan man beklagade nedskjutningen för Iran.
  Om denna olycka orsakades av beskjutning är det ett mycket tragiskt misstag från Iraniernas sida, som var på helspänn såklart efter att ha skickat iväg ett antal missiler.
  En teori gör gällande att planet fick någon typ av mindre problem och på grund av det tog en oväntad kurs in över militärt område.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är din koppling till Iran?

   Du kan vända på det hur du vill i ditt försvar av den extrema religiösa diktaturen i Iran, men två dagar efter presidenten hänvisade till nedskjutningen av ett civilt passagerarplan ser det nu ut som att Iran sköt ner ett civilt passagerarflygplan.

   Radera
  2. För att bloggaren är konspiratoriskt och dystopiskt lagd. Man får ta det med en nypa salt.

   Radera
  3. Seriöst Cornu..??, varför sköt inte Iran ner alla flygplan på flygplatsen den kvällen?
   Varför jämnade de inte hela sin egen flygplats med marken?
   Jag har ingen koppling till Iran och har inte försvarat dem i något specifikt, men vill heller inte förvanska verkligheten i den pågående krisen som förmodligen kommer få stora följder för världen.
   Ännu så länge följer Iran internationella regler och lagar, medans deras fiender bryter mot dem konstant. Med det sagt så är alla större regimer mer eller mindre skadliga mot sin befolkning inte minst Iran.

   Radera
  4. Jo, visst borde us kunnat undvika att skjuta ner passagerar planet. Men det var ju en del märkliga beslut från Irans sida som gav det som resultat.

   Radera
  5. Markus S; Att minera, beskjuta, anfalla och beslagta fartyg som seglar på internationellt vatten är de facto emot bland de äldsta internationella regler och lagar som finns. Att skjuta ner civila flygplan är också det emot internationella regler och lager. Vill du gräva djupare i din lilla grop?

   Radera
  6. Bittermannen; Vilka som minerade fartyg vet man inte riktigt, men Iran beslagtog fartyg efter att Storbritannien började med denna olagliga verksamhet för att sedan släppa lös det när de fick tillbaka sitt eget skepp.
   Att slå tillbaka med samma mynt inom rimlig proportion är korrekt enligt internationella regler, så det verkar som att du sitter i gropen?

   Radera
  7. Markus [email protected] som svar på din fråga varför Iran inte sköt ner alla utländska flyg plan kan jag säga att det är just osäkerhet faktorn man vill signalera. Iran har provocerat USA flertalet gånger utan mot reaktion. Rätt som det är utan förvarning gör USA ett lönnmord på en högt uppsatt ledare från Iran. Meddelandet från USA är knivskarpt, vi kan slå till mot er elit,vem som helst, som helst utan förvarning. Iran vill visa att dom minsann kan leverera samma osäkerhetshot till USA och dess allierade

   Radera
  8. Sen måste jag säga att det är ett väldigt mer humant sätt att bedriva krigsföring genom att döda ledarna än hundratusentals soldater. Krigen i världen hade varit oerhört många färre och kortare om våra ledare hade fått riskera sina egna liv.

   Radera
 2. Nu är det väl så att ett obeväpnat plan är ett lätt byte om det nu inte är ett misstag, vi får se.

  SvaraRadera
 3. Flygplanet i fråga skulle väl ha lyft uppåt en timma tidigare än det gjorde. Vissa källor hävdar att man avbröt flygtrafiken i samband med robotattacken, och att alla luftvärnsenheter inte ska ha fått information om att de civila flygningarna återupprättats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns ju inte riktigt som Iran värnat om sina civila flygresenärer genom att inte stänga ner den civila flygtrafiken när man går till angrepp mot en supermakt. Men men är man en skurkstat och religiös diktatur så kanske man prioriterar annorlunda?

   Två långsökta andra hypoteser jag sett är att planet fick någon form av motorfel/brand och valde att vända tillbaka. På tillbakavägen överraskade man tyvärr luftvärnet som var på helspänn... En annan hypotes var att luftvärnsradarn går hacka så att den ger falska/förvrängda ekon vilka kan förvirrat luftvärnet.

   Men det troliga är väl en mkt enklare förklaring.

   Radera
 4. Videon i sig verkar suspekt. Varför skulle någon stå ute i kylan och mörkret och filma precis åt det hållet med explosionen precis mitt i bild i rätt ögonblick? Det ser inte precis ut som att det finns något annat intressant att filma där.

  Verkar vara iscensatt tycker jag, om den är äkta. Då kan man fråga sig vem som iscensatt det. Kanske samma som delgav uppgifter om var terrorgeneral befann sig. Ett högt spel i så fall, där någon vill trigga USA att vedergälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det var under samma period som Iran sköt massa missiler mot USA.

   Hade säg Sverige skjutit massa missiler mot Ryssland kan jag lova dig att ganska många hade stått ute och filmat himmeln med sin mobil.

   Radera
  2. Tittar man på videon sakta, bild för bild, ser det nästan ut som filmaren följer missilen med kameran tills det träffar målet, om det nu är planet. Ser klart märkligt ut.

   Radera
  3. Det bor dessutom ca 15 miljoner i starstadsregionen Teheran, att någon skulle filma natthimlen. Är ju inte speciellt långsökt, speciellt om det varit raketattacker tidigare och man ser en till.

   Radera
  4. Man skjuter knappast upp anfallsraketer i närheten av Teheran eller publika flygplatser, inte ens i Iran.

   Radera
  5. @Trollkung.

   Har du någonsin filmat plan/fyrverkerier på natten med en mobil vet du att de syns betydligt bättre i verkligheten än på mobilkameran. Mobilkameror är ju notoriskt usla på mörkerbilder.

   Radera
  6. Raketattacken mot USA skedde timmar innan planet sköts ned. Men han kanske bara gillade att film flygplan i mörkret.

   Radera
  7. Det pratas om 2 missiler så personen kanske började filma efter att den första missilen skjutits.
   Bellincat har geolokaliserat positionen på filmaren genom byggnader från hur lång tid ljudet nåde kameran efter explosionen och dessutom räknat på banan för missilen som matchar nedslagsplatsen för de delar som hittats på marken samt förstå var missilen avfyrades ifrån.
   https://twitter.com/AricToler/status/1215362156046229505

   Radera
 5. Satsade 100kr på att USA skulle påstå att Iran sköt ner planet... fick tillbaka 98kr...

  SvaraRadera
 6. Ingen som läser nyheterna ?

  SvaraRadera
 7. Varför skulle nedskjutningen vara ett misstag? Det verkar osannolikt och kanske mer ett sätt att låta Teheran rädda ansiktet. Det är mer logiskt att se det som avsiktligt. Varför sopar Iran ihop vrakresterna med bulldozer i stället för att låta dem ligga kvar? Iran är en skurkstat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även OM det skulle vara ett misstag så framstår ju skurkregimen och dess militärmakt som inkompetent, och man vill även då i det mindre sannolika scenariot få undan bevis för att kunna säga "motorhaveri". Eller?

   Radera
 8. New York Times har fått tag en kopia av videon UTAN vattenmärket (dvs texten som döljer en del av videon). De säger sig ha bekräftat att videon är autentisk:
  https://www.nytimes.com/2020/01/09/video/iran-plane-missile.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobiltelefoner och internet är nog det bästa och sämsta som hänt skurkregimer världen över.

   Radera
 9. "Vetenskapligt är det en omöjlighet att en raket träffade det ukrainska planet, det är ologiska rykten, säger Ali Abedzadeh, chef över Irans flygtrafik, till halvstatliga nyhetsbyrån Isna, enligt TT."

  Jag tror att Chefen har en ganska slapp inställning till vetenskapen.


  Överlag blir jag mest full av förakt när över att bli behandlad som en idiot av en regim som på daglig basis är van vid att bestämma vad som är sant eller falskt för sin befolkning. Ett passagerarflyg störtar, timmar efter deklarerar de att det berodde på tekniska problem med själva flygplanet, de vägrar lämna ifrån sig flight recorders och de städar hastigt undan vraket med bulldozrar. Jävligt troligt att detta är en olyckshändelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha jag gillar din kommentar. "Jag tror att Chefen har en ganska slapp inställning till vetenskapen" självklart kommer man inte särskilt högt upp i Iran om man inte är frenetiskt troende på hokus Bokus i religion.

   Radera
 10. Det måste ju ändå vara ett stort misslyckande att skjuta ner ett civilt trafikflygplan som startar från landets egna flygplats. Ett tecken på bristande kontroll över sitt luftförsvar. Kanske ett tecken på en större obalans som har uppstått efter att en maktspelare är borta. Det har nämnts av Magnus Norell att det var ett insidertips som möjliggjorde för USA att genomföra drönarattacken med sådan precision. Stämmer detta är det antagligen en maktkamp som pågår i det fördolda just nu och denna nedskjutning kan möjligtvis vara en del av detta sammanhang... Men som i alla slutna grupper är det svårt att förstå vad som egentligen händer.

  SvaraRadera
 11. AA-batteri 12 km från platsen som kan ha skjutit missilen(rna)
  https://mapy.cz/s/juhupopuje

  SvaraRadera
 12. Men varför skjuta ned ett flygplan som just lämnat en egen flygplats? Inkommande eller passerande flygplan kan jag förstå. Men utgående där man redan har koll på visa på alla som skall lämna landet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen var detta sjätte planet från denna flygplats och 30 plan hade startat från andra flygplatsen inom en timme.

   Men enligt produktkatalogen så har TOR ett "launch automation system". Kanske någon tryckte på knapp utan att förstå vad de gjorde eller så var det en medveten handling av något skäl.

   http://roe.ru/eng/catalog/air-defence-systems/air-defense-systems-and-mounts/tor-m2e/

   Radera