Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-01-09 06:20

Marknaderna lugnades av Trumps Iran-tal

Börserna steg på den amerikanske presidenten Donald Trumps trettio minuter försenade tal angående konflikten USA-Iran vid 17:30-tiden igår kväll. Efter den initiala feststämningen över att USA väljer att backa undan militärt men skärpa ekonomiska påtryckningar föll dock börserna tillbaka.
5-minuterschart S&P-500.

Börserna i USA stängde ändå på plus för dagen. S&P-500 gick +0.49%, men stängde inte över tidigare börsrekord från andra januari. Tekniktunga NASDAQ Composite stängde dock på börsrekord med en uppgång på +0.67%. Bland aktierna som steg utmärker sig elbilstillverkaren Tesla, vars börskurs snart når 500 USD efter en rusning på +4.92% under gårdagen, sedan VD:n Elon Musk dansat på en scen i Kina.
Dagschart Tesla.
Det verkar just nu som att Tesla inte kan göra något fel, coh värderingen är i storleksordningen General Motors och Ford tillsammans, vilket känns tämligen orealistiskt oavsett vad man tycker om bolagets produkter. År 2000-känslan inom aktiemarknaden är stor just nu, allt ska gå till himlen oavsett värderingar.

Guldet och oljan föll tillbaka på beskedet att USA inte just nu avser att svara militärt på de iranska ballistiska robotarna mot amerikanskt bemannade irakiska baser. I SEK kostar nu guldet 473:51 SEK i kontrast mot rekordet på 487:56 SEK under gårdagen. Priset är fortfarande upp från innan krisen började, då det låg runt 453:- SEK per gram.

Marknaderna tog alltså emot beskedet från Trump positivt. Talet var förvånansvärt vuxet, kort och utan möjlighet till att ställa frågor och följde antagligen det förskrivna manuset från talskrivarna rätt väl. Detta understryker situationens allvar, när inte ens Trump börjar frifräsa på podiet. Han ska dock ha avslöjat att USA utvecklar höghastighetsrobotar, vilket gav en reaktion från en av de närvarande generalerna.

Det väcks frågor om varför Trump inte frifräsade utan höll sig rätt kort och koncis. En av dem är som sagt allvaret i situationen, en annan kan vara att det pågår saker bakom kulisserna. Vilket det iofs ständigt gör. 

Även om de amerikanska börserna initialt steg, så föll de mot slutet. Det är därmed inte säkert att Stockholmsbörsen stiger idag, även om Trump först började tala när börserna i Europa stängt. Det kan i sig vara en anledning till att han dröjde trettio minuter innan han dök upp på podiet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Bara att gratulera alla aktieägare i Tesla. Värderingen ligger helt klart på Framfab-nivåer nu så bubbel-membranet är hårt spänt. Skall tänka på Birger när jag drar på mig den orangea fleece-tröjan och går ut och gräver diken.

  SvaraRadera
 2. Börserna sjönk sedan Irakmilis sköt tre 3 Katyusha mot amerikanska ambassaden i bagdad.
  Irans hämnd är avklarad, men nu ska Irans allierade hämnas, så det här är långt ifrån över.
  Det är nu problemen börjar för USA i mellanöstern.
  Iranska så kallade proxies kommer göra livet surt för jänkarna på daglig basis.
  Samtidigt vet nu alla (amerikanska generaler visste det redan innan) med uppenbar tydlighet att Iran kan slå ut alla amerikanska baser i närheten på en dag om de vill. Iranierna har 10-tusentals robotar med samma och bättre precision än de som avfyrades igår, som med hög träffsäkerhet slog ut ett antal hangarer på Ain al-Assad basen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiotusentals ballistiska robotar alltså

   Grattis Markus, du bevisade just att du inte vet vad du talar om.

   Radera
  2. Vad är en rimligare siffra då? 100-tals? Fler än vad de skulle hinna avfyra innan USA jämnar allt med marken?

   Radera
  3. Det framförs i vissa media att attacken förvarnades och att endast betydelselösa mål slogs ut så att dels Iran kan visa att de slog tillbaka och att USA kan avstå vidare eskalering.

   Radera
  4. 100-tals, kanske mer än 1000 enligt wsj om man googlar. Sålunda rätt osäkert. 10-tusentals låter spontant väldigt osannolikt med tanke på kostnad, produktionsapparat, logistik, lagring, bränsle, uppskjutningsplatser, personal, etc.

   Radera
  5. Inte ballistiska robotar, med högre precision menar jag kryssningsrobotar, som Iran nu masstillverkar i underjordiska fabriker. Den amerikaner och israeler är mest rädd för är den ganska nya Hoveizeh med räckvidd på 130 mil och som inte går att försvara sig mot.
   Iran har även uppgraderat sina gamla robotar med bättre målstyrning.
   Exakta antalet vet ingen utan Iranierna, men mer än 10 000 totalt är inte otroligt.

   Radera
  6. Sjunkbomben: Iran förvarnade Schweiz en timme innan attacken och Irak en halvtimme innan.

   Radera
  7. Trollvarning. Frånsett det krävs ingen förvarning via tredje makt. USA:s DSP-satelliter ser avfyrningar av ballistiska robotar i realtid.

   Radera
 3. Signalspaningsinhämtningen som erhållits genom att driva upp Iran i beredskapsläge torde vara rena guldgruvan för USA. Vore korkat av dem att bomba några fler mål överhuvudtaget just nu innan man analyserat färdigt detta. Vilka talade med varandra, när, i vilken ordning, och från vilka enheter under de timmar landet stod utan sin "ÖB".

  Vad säger du Cornu - har jag fattat rätt om hur det kan gå till i den elektroniska krigföringen?

  SvaraRadera
 4. Jag tillhör dem som tyckte marknaden värderade tsla helt galet fel, så jag ser inga konstigheter alls med det här rallyt. Alla shorts och snack om konkursrisk var inget annat är kollektiv kognitiv dissonans.

  SvaraRadera