Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-01-10 13:23

Löfvens hela uttalande om flygkraschen - inga krav, inget ansvarstagande, ingen presskonferens

Statsminister Stefan Löfven (S) uttalar sig nu i en skriven text på regeringens hemsida angående den förmodade nedskjutningen av 10-17 svenskar, inklusive två barnfamiljer. Texten innehåller inga krav mot diktaturen i Iran. Text nedan.
Varför inte en text på en hemsida?

"Det har framkommit allvarliga uppgifter om att det ukrainska passagerarplanet kan ha skjutits ner av en iransk missil.
Sent igår kväll och nu på morgonen har jag talat med den kanadensiska och den brittiska premiärministern. Jag talade också igår med Ukrainas president.
Jag vill vända mig särskilt till de anhöriga. Vi ska göra allt vi kan för att få reda på vad som hänt. Mina tankar går till offren, deras familjer och närstående i denna svåra stund. Ni är inte ensamma. Vi delar er sorg. Våra länder (Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och andra berörda länder) är överens om behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. De drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Det är nu viktigt att de drabbade länderna arbetar nära tillsammans för att bringa klarhet i vad som skett."
Medias rubriker om "mycket allvarligt" lyser med sin frånvaro och dödandet av 10-17 svenska medborgare är reducerat till "allvarligt" i uttalandet. Det finns inga krav mot Irans diktaturregim, inga texter om rättvisa eller ansvarskrävande, likt Kanadas premiärminister Trudeau formulerade.

Man kan fundera på varför regeringen på detta vis krälar för Iran.

Vid terrordådet på Kronogårdsskolan i Trollhättan åkte Stefan Löfven korrrekt dit. Efter bussolyckan i Sveg åkte han till Kinna (om jag minns rätt), där de dödade skolbarnen hörde hemma. Och vid terrordådet i Nya Zeeland höll Löfven rent av en presskonferens. Men när 10-17 svenska medborgare verkar ha dödats av Iran får man en text på en hemsida, utan några som helst krav. Men man ska åtminstone "göra allt [man] kan" för att få reda på vad som hänt. Fast utan krav.

Man kan jämföra med Trudeaus uttalande, som skedde framför kameror.
“It is now more important than ever to know exactly how this tragedy happens. Canadians want answers. That means transparency, accountability and justice. This government will not rest until we get that.”
Accountability är alltså ansvarstagande (från Iran) och justice är alltså rättvisa, dvs konsekvensutsättande av ansvarstagandet. Och Kanadas regering tänker inte vila förrän man får det.

Stefan Löfven bör framträda och om inte annat läsa upp texten, så man får se honom i ögonen när han gör det. Texten är förstås inte ens skriven av honom själv, det minsta man kan kräva av rikets högste ledare och svenska medborgares yttersta representant är att han läser innantill framför kameror. Tills han framträder kan vi inte ens veta att han är informerad, beslutsmässig eller ens vaken. En ledare framträder när 10-17 av ledarens medborgare dödats och postar inte bara texter på en hemsida. Framträd, så ska kommer kritiken om uselt ledarskap att upphöra. Det går att stoppa en liten hörsnäcka i örat, så att någon kan säga till dig vad du ska säga om det blir några frågor, Stefan. Klarar man inte av bevaka medborgarnas intressen ens när de dödas av en diktaturs trupper, så går det att avgå och låta någon annan ta över posten som statsminister.

26 kommentarer:

 1. Jag har fortfarande svårt att se vari krälandet ligger. Det där är umgefär samma text som den brittiska premiärministern lämnade:
  https://www.gov.uk/government/news/pm-call-with-prime-minister-lofven-of-sweden-10-january-2020

  https://www.gov.uk/government/speeches/pm-statement-on-ukrainian-international-airlines-flight-752

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merkel (3 tyska medborgare verkar ha dödats) har öht inte uttalat sig.

   Radera
  2. Läste att Merkel som nu besöker Putin uttalat att hon ansåg det hela var "tragiskt".

   Radera
 2. Utredningar är väl en svensk nationalsport. Och tyst diplomati.

  What's new liksom.

  SvaraRadera
 3. Vad säger de andra partierna? Media? Kräver någon i sverige något ansvar?
  Kräver media att regeringen tar ansvar?

  SD uttalade väl sig iofs ganska tidigt med att detta faktiskt inte alls var svenskar... Det är ju oxå ett sätt att hantera sina medborgare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, Kent Ekeroths inlägg om "smålänningar" och en gråtskrattsemoji kan ju faktiskt syfta på att de dödade var svenskar av annan landskapshärkomst.

   Att öht kommentera en olycka med hundratals döda med gråtskrattsemoji är inte alls okänsligt eller så.

   Radera
  2. Såklart olämpligt, men han är väl ute i kylan?

   Radera
  3. SD har väl tagit avstånd från Ekeroths tweet?

   Radera
 4. Det börjar bli svettigt för vänster-narrativet. P1-morgon i morse måste varit plågsamt för många stackare. Cecilia Uddén lät som om hon kämpade mot gråten när hon inte hittade något att kritisera USA för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantasilöst. Det var naturligtvis USA:s fel att den iranska robotbetjäningen var så stressad att den slarvade. :-)

   Radera
  2. Oj, du måste ha lyssnat på ett annat P1 än vad jag gjorde. Alla kan ju lyssna själva:

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7381703

   Radera
  3. https://sverigesradio.se/avsnitt/1421823 cirka 1h14m in

   Radera
  4. Hur skiljer det sig från det klippet jag postade? Det är identiskt.

   Hon låter ju som vanligt, vad är problemet menar du?

   Radera
  5. Är föresten vänsternarativet det som vänster-kucken Trudeau framför, eller det som Löfven framför (som dessutom är ganska likt det gemensamma uttalande som Löfven gjorde med den brittiske premiärmimistern och välkände vänsterpolitikern Boris Johnsson)

   Radera
 5. En bidragande orsak till tystnaden kan vara att han inte vill ha ett uttalande om huruvida det är 10 eller 17 i tal.
  Lättare att låta media tolka det hela.

  SvaraRadera
 6. Tråkig historia, väldigt klantigt. Man kan ju tycka att även Iranskt luftvärn borde känna till var den Internationella flygplatsen i Teheran ligger ?

  Iran har säkert redan fraktat bort vrakdelar med spår av splitter och explosioner odyl, analyserar svarta lådan själva, ska bli intressant att följa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är vem som kommer tro på Iran när det visar sig att lämpliga delar saknas? Eller vilka som kommer tro på de indicier som tyder på beskjutning?

   Radera
 7. Just det, presskonferensen pga nya Zeelandterrordådet. Tyckte det var sjukt och undrade var kopplingen var till Sverige. Här har vi iallafall en klar och tydlig koppling och då borde löfven fanimej hålla en presskonferens. Sämsta statsministern någonsin, jag svär att jag aldrig mer kommer att rösta på sossarna.

  SvaraRadera
 8. Vilket j-ä trams! Som om man kräver en fullständig och transparent utredning för att sedan inte använda resultatet av denna till något. Det är självklart att man efter utredningen är gjort ska kräva ansvarstagande och konsekvenser, detta oavsett vem/vad som bär ansvaret. Ord-märkeri på låg nivå...

  SvaraRadera
 9. Det är år 2020 nu, och Stefan är på väg att bli pensionär.

  Det är jobbigt att jobba med presskonferens.

  SvaraRadera
 10. De enda som den Svenska regeringen kravställer emot är Israel och USA, patetiska diktaturkramare. De är snabba med ord mot de nationerna, men undfallande mot diktaturer, som skrivet, patetiskt.

  SvaraRadera
 11. Först var det 10 svenskar som omkommit. Sedan höjdes dödssiffran till 17, och då benämndes alla som "hemmahörande i Sverige."

  SvaraRadera