Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2020-01-10 08:00

Löfven uttalar sig om flygplanskraschen i mail till TT

Statsminister Stefan Löfven har nu uttalat sig om den sannolika iranska nedskjutningen av ett passagerarplan med 10-17 svenska medborgare ombord via ett mail till nyhetsbyrån TT. Några krav om ansvarsutkrävande likt Kanadas premiärminister krävde nämns inte, utan bara att det innebär ett ökat behov av en utredning.
Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsministern skriver till TT att han var överens med Kanadas premiärminister Trudeau om att behovet av en utredning ökat och att länderna behöver erbjudas möjligheten att delta med expertis och få insyn i utredningen, samt att man ska hålla nära kontakt med varandra.

Några krav på ansvarsutkrävande, likt Kanadas premiärminister Trudeau ställde, verkar inte framgå i det TT citerade Löfven om. Kort sagt är det fortfarande ofarligt att skjuta ner svenska medborgare och man får inte ens ett oacceptabelt som respons. Kom ihåg att inga luftvärnsrobotar avfyrar sig spontant av sig själva, utan det finns alltid ett mänskligt beslut inblandat, och således någon som är ansvarig.

En del media rubriksätter med "mycket allvarligt", men det finns inte något sådant uttalande av Löfven i citerad text, så det framgår inte om det är en frifräsande hjälpsam rubriksättare eller något som Löfven faktiskt sagt. Rubriken innehåller ej heller citattecken, vilket den borde göra om det är ett citat.

Det skulle dock vara på sin plats att få se hela texten i mailet, och bloggen har med stöd av offentlighetsprincipen begärt ut e-brevet från regeringskansliet. Så länge går det förstås av upphovsrättsliga skäl inte att citera TT.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. I detta fake news-tidevarv där Iran dessutom står mycket nära krig tycker jag nog att det kan vara rimligt att vara lite återhållsam med retoriken tills man har fakta på bordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...vilket också Kanadas premiärminister verkar hålla med om, lite grann stick i stäv med vad Cornu skriver om ansvarsutkrävande i detta skede:

   https://www.reuters.com/article/us-iran-crash-canada/canada-pm-says-he-wont-rest-until-he-gets-answers-about-downed-jet-idUSKBN1Z82JZ

   “It is too soon to be drawing conclusions or assigning blame or responsibility in whatever proportions,” Trudeau said.

   Radera
  2. "“It is now more important than ever to know exactly how this tragedy happens. Canadians want answers. That means transparency, accountability and justice,” he said. “This government will not rest until we get that.”"

   https://www.theguardian.com/world/2020/jan/09/iran-plane-crash-canada-victims-trudeau-investigation

   Ansvarsutkrävande (accountability) och rättvisa (justice). Dvs att de ansvariga ställs till ansvar.

   Radera
  3. En ärligt talat jävla skillnad mot Löfvens "tillsätt en utredning".

   Radera
  4. "Only a sith deals in absolutes"

   Bara för att Löfven ibte är lika på som herr Trudeau så betyder det inte att han (i just detta fal) pussar diktaturrumpa. Man får nog komma ihåg att tack vare sitt NATO-medlemskap och five eyes-samarbete så har Kanadas pm antagligen ett betydligt bättre informationsläge än Löfven.

   Radera
  5. Tycker det mest verkar vara en semantisk diskussion.

   För det första har vi inte ens Löfvéns uttalande, bara vad tidningarna har återgett.

   För det andra så beror det ju på vad man lägger i betydelsen "utredning". De flesta anser nog att ansvars- och skuldfrågan ingår i själva konceptet "utredning" i den här frågan. Löfvén har ju t o m sagt att han håller med Kanada, måste han ändå räkna upp allt Trudeau sagt för att hans inställning ska bli glasklar?

   Vi kan lika gärna konstruera ett resonemang där Justin Trudeau är en vekling eftersom han inte uttryckligen sagt att han vill t ex förhöra de inblandade, eller vad som helst.

   Radera
  6. Jag håller med Ben Dover, utan att skriva av eller om alla hans poänger.

   Radera
  7. För övrigt så minns jag att Carl Bildt vid det misslyckade terrorattentatet 2010 skrev ungefär: "Oj det här kunde gått illa och många kunde ha dött, mycket oroande".

   Han skrev alltså ingenting om att han var emot terrordåd eller att de ansvariga skulle ställas till svars.

   Slutsatsen är uppenbar: Carl Bildt är FÖR terror och mord på öppen gata.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Håller nog med Ben (hahah) här. Allt för många twittrare började tom göra en poäng av att "Var är regeringen" efter, jag skojar inte, en halvtimme.

  SvaraRadera
 3. Informationsflödet och de politiska reaktionerna liknar de vid nedskjutningen av MH17. Om man direkt identifierar troligt förlopp och förövare får man mycket större engagemang. Långbänk öppnar för konspirationsteorier och utvattnade reaktioner. Varför flyger man civilt i dessa ”krigszoner”?

  SvaraRadera
 4. Lade ett inlägg på en annan tråd, vill inte kopiera in det, men kopplar till ovan iaf, "Tillsätt utredning" är det vanliga svenska politikersättet att begrava frågan... Den är för toxisk att ta i för ryggradslösa politiker i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Hmm.. Regeringen vill alltså tillsätta (ännu) en utredning? Haka - möt bröstkorg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är då ditt alternativ till en utredning i detta fallet? Känslobaserad bombmatta?

   Radera
 6. Självklart måste det utredas vad som orsakade olyckan. Luftvärn, tekniskt fel eller annat? Att basera sig enbart på anonyma underrättelsekällor vore vanskligt.
  Om det nu visar sig vara nedskjutet av luftvärn så får vi hoppas att de ansvariga ställs till rätta. Så det inte går som för Iranian Air Flight 655 som sköts ner av USS Vincennes 1988 där USA vägrade att ta på sig något som helst ansvar och ingen dömdes eller klandrades offentligt för händelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från Wiki..

   USA:s regering gav ingen formellt ursäkt till Iran.[11] År 1996 nådde USA och Iran en uppgörelse i Internationella domstolen i Haag som inkluderade uttalandet "...USA erkänner flygincidenten den 3 juli 1988 som en fruktansvärd mänsklig tragedi och uttrycker djup ånger över förlusten av liv som orsakats av incidenten...".[12] Som en del av uppgörelsen, erkände USA inte juridiskt ansvar, men gick med på att betala på en ex gratia-ersättning på $61 800 000 amerikanska dollar, som uppgick till $213 103,45 amerikanska dollar per passagerare, i skadestånd till de anhöriga till de iranska offren.

   Radera
 7. Lars, vad är det för fel med att invänta en utredning av olyckan?

  Om det visar sig vara materialfel, vilket är osannolikt, så är det vettigt att i ett tidigt skede vara återhållsam med retoriken.

  När, och om det blir klarlagt att det var en luftvärnsmissil som skadade planet, och den kom från iranska regeringssida - då ska man fullt ut fördöma det som hänt.

  Jag har svårt att se hur man annars skulle kunna hantera detta på ett ansvarstagande sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt - instämmer! Det är bara så stimulerande för oss nördar att spekulera ... :-)

   Radera
  2. Så klart att det är! :)

   Radera
 8. Löfvén är väldigt försiktig just nu. Så försiktig att han försvinner in i tapeten. Kanske hör det samman med att han är ifrågasatt som ledare och att han känner det. Vad han än säger så blir det fel, typ. Sverige är ledarlöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även en borgerlig statminister hade nog föreslagit tillsättande av utredning - det är liksom på något sätt en ryggmärgsreflex hos våra politiker när verkligheten tränger sig på.

   Radera
 9. Att Iran gick ut så snabbt och skyllde på motorfel tyder på att de vet nåt som de inte vill ska komma fram. Det var korkat också för sanningen kommer ändå fram. Det här visar på att vissa länder har fått tillgång vapensystem som de inte klarar av att hantera. Måtte Iran aldrig få kärnvapen. USA och Israel kommer aldrig tillåta det heller.

  SvaraRadera
 10. [email protected] har du kollat på RT vad ryssarna skriver om det hela? Läste under rubriken "Secret intelligence & ‘highly likelys’: How media created narrative around Tehran jet crash to blame Iran, Russia and Trump"
  Jag brukar kolla på RT för att få ryssens bild av saker, då kan man lägga ihop ett och ett. Verkar som dom antagligen har ett finger med i spelet med tanke på hur dom rapporterar om olyckan

  SvaraRadera
 11. Det finns två filmer som - om dom är autentiska - visar att PS752 sköts ned. Vem vinner på att avvakta med denna information? Förmodligen dom som inte vill att Iran ska framstå som skurken i konflikten eller dom som inte vill stöta sig med en islamsk diktatur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser INGA andra problem med att agera på information som du själv medger inte är verifierad?

   Radera
 12. Att agera i detta läge innebär inte mer än att uttala ”...med största sannolikhet har PS752 skjutits ned - medvetet eller av misstag - och då ligger ansvaret på Iran”

  SvaraRadera
 13. Jag antar att Löfven reagerat i starka ordalag

  "Vi såg inte detta komma."

  "Det är inte OK att skjuta ned civila trafikflygplan med luftvärn."

  SvaraRadera
 14. Självklart måste statsministern ligga på hårdare i frågan med tanke på svenskanknytna offer, så cornu är rätt ute.

  Media verkar inte heller i nån högre utsträckning trycka på regeringen i sin tur.

  SvaraRadera
 15. Tycker gott man kan vara lite rak, det är ju inte första gången på relativt kort tid det utövas misstänkt prickskjutning med misiler på civila passagerarplan.

  Misstankegraden bör väl ändå vara mord/avrättning av ett stort antal människor, därav 17 Svenska medborgare. Det kan man gott uttrycka.

  SvaraRadera
 16. Notera att DNs förstasida har en minimal enspaltare med två meningar i ämnet - varför ligger alla så lågt när 17 medborgare dödas i en aktuell världskonflikt? En svensk tiger när diktaturer trycker på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Jag tror det handlar om en identitetspolitik uppskalad till internationell nivå där det är politiskt okorrekt att skylla på ett fattigt land i mellanöstern. SvD har nu en stor rubrik med "Ett annat land kan ha skjutit ner planet". De politiska filtren är i högsta grad aktiva.

   Radera
  2. Jag bara väntar på att Trump får skulden eftersom det upplevda hotet från honom och USA stressade den stackars iranska lv-robotbetjäningen så att de avlossade en robot av misstag.
   Men för en gångs skull håller jag med Trump: Iran klarar inte av att hantera kvalificerade vapensystem i en stress-situation och får aldrig tillåtas utveckla kärnvapen och därtill hörande vapenbärare. För resten av världens säkerhet.

   Radera
  3. Absolut - det är Trumps fel. Allt är Trumps fel. Kan vi inte alla sjunga " We shall overcome".

   Radera
 17. GP har ingenting alls på första sidan utom en liten notis om en av de dödade ungdomarna som bodde i Västsverige - "local interest". Men man ägnar hela uppslaget på sid 18-19 åt kraschen/nedskjutningen, inklusive information att en iransk vapeninsats mot planet misstänks. Det är nog klokt att uttrycka sig hovsamt innan ovedersägliga bevis föreligger. Och under tiden får Iran måla in sig i ett hörn med totala förnekanden, uppgifter om skadade "svarta lådor" som inte skall lämnas ut till Boeing, och ett rykte om att man nu röjer av nedslagsplatsen med bandtraktorer.

  SvaraRadera
 18. Angående tidningarnas skriverier:

  Att 17 personer dör i mellanöstern är väl vardagsmat, detta överskuggas helt av den festliga nyheten att ett totalt våp totalt traumatiserats av att ha sett (!) en död fågel på Öland och vill ha monetär ersättning för detta.

  Det är mycket festligare och egentligen bra mycket mer obegripligare än att 17 personer hastigt råkat avlida i en väldigt, väldigt rutten del av världen som antagligen har fler miliser än toaletter med rinnande vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, det är både festligare och mer obegripligt men knappast större nyhetsvärde. Ett Iran med kärnvapen och triggerhappy/inkompetent militär kan nog påverka dig mer än ett våp tids nog.

   Radera
  2. Nja, västerlandets moralupplösning i form av folk som inte kan titta på en död fågel påverkar både dig och mig mer än Irans militära förmåga.

   Radera
  3. Ja, det finns många Dårfinkar på hemmaplan...

   Radera
 19. En fråga om tillvägagångssättet för kommunikationen. Är det standard att man går via TT? Borde inte nåt sånt här gå via statskontrollerad media ex via SVT/SR?

  SvaraRadera
 20. Det finns en artikel i läkartidningen då ett av offren var läkare på en vårdcentral i Stockholm. Han dog med sin familj på planet. Tydligen bott här i 8 år efter att ha disputerat på KI.

  SvaraRadera