Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-02 06:45

Konjunkturen faller vidare - tjänstesektorn nära kollaps och djup lågkonjunktur

Konjunkturbarometern fortsatte att falla i december efter en kort återhämtning inför julhandeln, och nådde nya bottnar för läget i konjunkturcykeln. Tjänstesektorn är nu nära att klappa igenom och hamna i djup lågkonjunktur tillsammans med hushållens syn på sina grannar.
Konjunkturbarometern 199707-201912. Data: Konjunkturinstitutet
Barometern föll till -6.7 efter en liten julhandelsdriven upprekyl i november - en del av konjunkturbarometern är framåtblickande och detaljhandeln tror alltid på en fantastisk julhandel.

Utmärkande för december är att tjänstesektor faller hårt med -3.6, och tillverkningsindustrin backar ytterligare. Tjänstesektorn är nu på -9 och alltså nära gå igenom -10 och hamna i djup lågkonjunktur.

Hushållen blir dock mer positiva till sin egen ekonomi och går +5.2. Det är bara alla andras ekonomi som är kvar i djup lågkonjunktur med -13.7, även om detta var en svag återhämtning från -14.3. De enskilda hushållen ser sig alltså som inte särskilt drabbade, utan konjunkturläget drabbar bara grannarna.

Julhandeln drev vidare detaljhandelns positiva syn på tillvaron, och den är nu uppe i överhettning på +10. Vi får se hur fattig-januari blir. Eller så är butiksdöden över för denna gången och de butiker som överlevde är förstås positiva och välmående. Dock är det främst livsmedel (dagligvaruhandeln) som är extremt positiva. Det är förvisso kanske normalt för lågkonjunktur - svenskarna drar nämligen ner på bilköp och utlandssemester, men unnar sig lite gött hemma istället. Inte en resa till Thailand, men lite oxfilé hemma vid matbordet istället.

Att konjunkturbarometern förblir negativ utan att ha gått över i djup lågkonjunktur innebär att man fortfarande enligt konjunkturmodellen ska stå utanför Stockholmsbörsen. Det är först efter två månader på -10 eller lägre, som man återigen ska kliva in.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Om man jämför med tidigare ras i konjunkturen så ser det ju ut som om hastigheten i fallet nu har bromsats in, så frågan är om det inte blir värre än så här och om det är nu det börjar bli bättre igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det verkar hittills vara pyspunka som många förutspådde och inte krasch. Som vanligt går ju bloggarens trådar att tolkas som vi står inför något hemskt om man är dystopiskt lagd.
   Barometern ligger nu alltså hälften minus mot de negativa nivåerna från 2012 som man knappt kände av. Börsen är + 30, bopriserna går upp, min arbetsgivare förstärker med mer folk.

   Radera
  2. ...och börsen rivstartar året med just nu +1,46%. Lets party like it's 1999!

   Radera
  3. Det blir allt mer intressant. Konjunkturen viker men börsen går upp. Jag tror ju på en rejäl nedgång under 2020 och har förväntat mig en topp under första kvartalet. Innan en börsnedgång av lite större mått brukar det ja vara eufori. 1,8% upp idag. Allt fler positiva. Snart smäller det!

   Radera
  4. Kina släpper på bankernas kapitalkrav och trycket ut 1 100 miljarder i marknaden, Trump ska väljas om i höst. Det finns rätt stora krafter som vill försätta pumpa upp marknaden en stund till.

   Radera
  5. Det svåra med nedgångar är att dom kommer helt plötsligt och oväntat. Många som blir överraskade.
   Efteråt finns det alltid besserwissers som förklarar varför. Historien brukar upprepa sig. Vi får se vad som händer framöver. Kanske gör jag helt fel när jag tar en betydligt defensivare strategi på börsen. Även om jag har olika strategier i olika portföljer där tjänstepensionen får full exponering mot aktier/fonder

   Radera
 2. Integrerar man graferna ovan och jämför med verklig tillväxt kan man ju undra hur relevant det är att dra för stora växlar på enskilda indikatorer.

  Det betyder endast ovan skrivna.

  Not terrible, not great.

  Eller..bättre I sammanhanget kanske - It's not 3, it's 15000...

  Det senare har blivit ett begrepp när man förväntar sig ett resultat och det är mycket, mycket, Tom bortom vad man ens kunne föreställa sig värre :)

  SvaraRadera
 3. För egen del kan jag bara konstatera att allt bara blir bättre med tiden, förutom då att döden rycker närmare. Ser således riktigt positivt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med döden går nog över;)

   Radera
 4. Det är väl självklart att börsen går upp när kronan går ned? En dansk krona kostar idag 1,40 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast börsen har stigit bra mycket mer än valutaförsvagningen under 2019.

   För ett år sen kostade en DKK 1,37.

   Radera
  2. Ah, du tänkrrr zåååå...
   Sant. :-/

   Radera
 5. Börsen upp 2,1% idag.

  SvaraRadera
 6. De som är etablerade på arbetsmarknaden jobbar vidare.
  antalet arbetslösa som grupp ökar, gissningsvis pga det förbjudna samtalsämnet.

  SvaraRadera
 7. Det roliga är att min lillasyster som varit väldigt aktiv och engagerad miljöpartist säger att "Nej. folk åker inte mindre flyg för att de klimatkrisar. Det är för att de inte har råd".

  Anekdotisk observation. När jag hemvände till norrland var det kaos i lokala butikerna under jul. Många som firade jul utomlands har i år inte råd.

  En annan observation. Folk kör mer och mer som idioter. Den totala avsaknaden av poliser gör att folk vet att det är i extrema undantagsfall de kommer tas fast för en trafikförseelse. Norrlänningarna börjar köra lika aggressivt som i storstan med sämre fäste.....

  SvaraRadera
 8. Detta med att flyga mindre har ju Cornu skrivit om här förut. Folk flyger mindre då de har lite pengar. Att ha klimatet som förevändning är bara något man påstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan man ha mindre pengar efter nästan 30% börsuppgång på 1 år?

   Radera
  2. Blivit av med jobbet, föräldraledigt, inte investerat på börsen eller en massa andra anledningar.

   Radera
  3. Min bubbla är förvisso liten. Men jag vet ingen som är ofrivilligt arbetslös.

   Radera
  4. Möjligen är det flygningar i tjänsten som minskat mest. Företagens ledning vill ge en bättre bild av sig själv. Det blir alltså mindre flygande för underlydande personal. Förändringen för många VDar verkar kommit starkt under 2019.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Goofy. Välkommen till allmänheten. Slänger du över en mille på mitt konto är du snäll. Så ska du se att även en sådan som jag har pengar ;)

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Frågorna finns i bilaga 4 dvs på sida 35. https://www.konj.se/download/18.b13117415e341d103836f7a/1576568841510/Metodbok.pdf

  Hur tror Du att den ekonomiska situationen är i Sverige om 12 mån?
  Mycket bättre, något bättre, ungefär lika, något sämre, mycket sämre, vet inte.
  Jag hade nog själv gissat något sämre baserat på vad jag läst i dagens industri om konjunkturen och om dåliga finanser i ex kommunerna. Mitt personliga hushåll däremot tror jag blir rikare (vi slutar vara föräldralediga.
  Har man inte bott under en sten har man nog hört om risk för lågkonjunktur. Jag är förvånad att inte fler oroat sig för ekonomin i makroperspektiv.

  SvaraRadera
 11. Jag är glad att jag behöll mina aktier och fonder även 2019. En värdeökning med 30% är inte alls dumt! Vi får se hur länge det varar. Drog dock ner på nysparandet en del och satsade istället på att amortera färdigt min bostad. Det var säkert helt fel enligt experterna som tycker att man ska låna nu när räntorna är så låga. Men det känns bra att vara skuldfri!

  SvaraRadera