Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-11 08:19

Irans president medger: Iran sköt ner passagerarplanet

Irans president Rouhani erkänner nu officiellt att Iran sköt ner det ukrainska passagerarplanet och bland annat dödade 10-17 svenskar. Sveriges regering har ännu inte kommenterat erkännandet.
Ukrainas regeringsbyggnad. Ukrainska regeringen har ställt krav.


”Armed Forces’ internal investigation has concluded that regrettably missiles fired due to human error caused the horrific crash of the Ukrainian plane & death of 176 innocent people.Investigations continue to identify & prosecute this great tragedy & unforgivable mistake.”
Sjutton boende i Sverige varav minst tio svenska medborgare dödades. Sveriges regering har ännu inte uttalat sig efter det iranska erkännandet. Det är nu dags för regeringen Löfven att ställa krav på officiell diplomatisk ursäkt, personliga ursäkter till offrens anhöriga, ersättning till offrens anhöriga och att alla ansvariga ställs inför rätta. Allt annat än sådana krav från svensk sida är ett svek mot de svenska medborgare som regeringen ytterst representerar.

Bevisen mot Iran blev antagligen för starka och diktaturen gjorde nu det vuxna och rätta och medgav nedskjutningen.

Som sidospår finns det nu ett antal skribenter och journalister inklusive hos SvD och Public Service som bör uppsöka skamvrån och kanske sluta uttala sig om saker de saknar kompetens kring oavsett hur mycket de hatar USA.

Tillägg: Klockan är nu 09:00 och regeringen har fortfarande inte uttalat sig eller ens kallat till presskonferens. Regeringskansliet har 4700 anställda.

67 kommentarer:

 1. Hur råkar man skjuta ner ett passagerarflygplan som lyfter från en internationell flygplats och befinner sig stigande i dess banas förlängning i tron om att det är fientligt? Verkar bara vara ett bondeoffer för att kunna skylla allt på USA som man nu gör. Tragiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inkompetens, stress, dödsångest hos personalen. Inte många sekunder att analysera och ta beslut på om man vill överleva ett angrepp.

   Radera
  2. Eller så var det med flit och man har nu ångrat sig och erkänner vad man kommer bli överbevisad.

   Varför ljög man och varför ska vi plötsligt lita på en lögnare?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Tror knappast att det finns någon regim, diktatur eller demokrati, som initialt erkänner att man skjutit ner ett passagerarflyg.
   Så att det dröjde ett par dar, (den tid det tar att reda ut exakt vad som hände) är inget konstigt.

   Radera
  5. Jag tror inte en sekund på att det skulle vara av misstag. Inkompetens? Om ett mål kommer från en intilliggande flygplats på eget territorium får man vara bra jäkla generös med definitionen av "inkompetens" för att pressa in det nu inträffade. Att målet "råkade" vara sin allierades fiende och hela väst förutom USA gör inte saker mer trovärdig.
   "Förklara inte med inkompetens det som kan förklaras med illvilja och konspiration" - Bitterchiefen.

   Radera
  6. Ok, så nu är allt plötsligt sant. Det är Trumps fel att planet sköts säger man och att de skyldiga ska straffas.

   Tror inte ett ögonblick på att rätt ansvarig straffas. En ärlig ledare hade inte ljugit utan sagt att saken skulle utredas och att man samarbetar, varför ljög man? Det behövs inte alls några lögner i inledningskedet.

   En lögnare är en lögnare.

   Radera
  7. Bitterchiefen, du är alltså extremt konspiratorisk?

   Radera

  8. Åndå förhållandvis ärligt jämfört med liknande katastrofer som den i Ukraina och den tidigare i Iran:
   After the USS Vincennes in 1989 had shot down Iran Air Flight 655 and killed 290 people, including many children, the U.S. government denied any culpability. George H. W. Bush, the vice president of the United States at the time, commented: "I will never apologize for the United States – I don't care what the facts are... I'm not an apologize-for-America kind of guy." Despite its "error" the crew was given medals and the captain was even awarded a Legion of Merit "for exceptionally meritorious conduct in the performance of outstanding service as commanding officer ...".

   Radera
  9. Det är ju rätt uppenbart att de till en början försökte mörka det hela. Det var först inte en nerskjutning, men de bulldozade nedslagsplatsen och vägrade lämna ut svarta lådan, vilket tyder på att de visste vad som hänt. Rent politiskt inser de nu att den bästa vägen är att ta på sig skulden. Vem som sköt, och varför är inte längre lika intressant i det framväxande politiska narrativet. Den suspekta videon indikerar att någon visste på förhand vad som skulle hända. Men det spelar som sagt inte längre någon roll för det officiella narrativet. Nu handlar det om att minimera den politiska skadan. Eventuellt kan regimen genom att skylla ifrån sig på någon underlydnad klara sig rätt oskadda.

   Förmodligen har USA delat med sig av sin information i ärendet, och underförstått att den kommer att göras publik om de inte agerar rätt, så att det nu inte längre går att neka.

   Iran har genom attacken på oljeanläggningen visat vad de har för precisionskapacitet. Nu har USA visat dem vad de har för informationskapacitet, vilket förmodligen har en hämmande effekt på Irans framtida aktiviteter i terrorbranschen.

   Radera
  10. Markus S: Inte det minsta, däremot är jag ofta sarkastisk...
   Varje människa som inte saknar förmåga till grundläggande kausalt tänkande kan förstå att detta inte var ett misstag utan åtminstone en del av ett från Iran planerat generellt skeende i deras eskalation av hela konflikten med USA. "Hata slumpen" - GW.

   Radera
  11. Inte minst all information som kommer från "folket" vi mobiltelefoner och dylikt gör att alla som missbrukar makt ligger sämre till än tidigare, det är mycket bra för mänskligheten.

   Radera
  12. Bitterchiefen, om man har följt Irans militära förehavande en längre tid så ser man att alla deras operationer öppna, som hemliga har planerats och gjorts med precision för att inte spilla människoliv, utan bara visa vilka kapacitet de har.
   Varför skull de helt plötsligt ändra det och ställa till med en massaker på utländska medborgare.
   Som skrivet ovan, underskatta inte vad stress och dödsångest kan orsaka.

   Radera
  13. Det är ju extremt tragiskt på alla sätt. Och jag tror precis som Cornu att vid skarpt läge där man är satt under stark press, stress och dödsångest kan tyvärr sånt här hända. Lätt att sitta här och tro men säkert annorlunda när skottsalvorna viner runt en med skarp ammunition.

   Radera
  14. @Nils
   Samtidigt verkar det helt galet inkompetent och oansvarigt att tillåta civil flygtrafik om man förväntar sig en attack och har sitt luftförsvar i skarpt läge. Tror inte att Iran är fullt så inkompetent. Det är för många kryddor som inte går ihop i den här soppan.

   Radera
  15. Markus S: Dom har för det första nu skyllt det inträffade på USA som skyldiga till hela situationen vilket t.ex svensk media snabbt hakat på i en apologetisk storm. Dessutom, om dom nu är så skickliga på att planera saker utan civila förluster, varför skulle dom då göra misstag 1.A i Stora Luftvärnsboken? Den nu dödade generalen har utan tvekan civilt blod på sina händer så din logik haltar.

   Radera
  16. Att skjuta ner ett civilt plan nära en internationell flygplats på sitt eget territorium måste få stora ekonomiska konsekvenser. Ingen pilot kommer att flyga dit igen på ett bra tag om de vet att de kan bli nerskjutna.

   Detta talar emot att det var en sanktionerad nerskjutning. Inte ens mullor tycker om att skjuta sig själv i foten.

   Radera
  17. Transportstyrelsen har dragit in flygtillståndet för Iran Air...

   Radera
  18. Vadå under stark press gör man sånt? Det är ju inte ens fullt krig. Hur många egna flygplan skulle man i så fall skjuta ner under krig? Hur många egna flygplan har USA skjutit ner under sin historia??
   Jag har fått lära mig att alla civilflyg har en transponder. Det blev ett jäkla liv för några år sedan då ryssarna flög mot Sverige med avstängda transpondrar, då förklarades det på nyheterna hur viktigt det är med påslagna transponder. I krig flyger väll ens egna med avslagna transponders och blir ändå inte nedskjutna

   Radera
  19. Notera att Iran hävdar att planet flög över en hemlig militär anläggning (och därför blev nedskjutet). Som spårningen av alla starter från denna flygplats visar (Flightradar24) följde planet bara samma flygväg efter starten som alla trafikplan. Att ljuga sitter djupt i själen på detta olyckliga lands ledning - och de har kapacitet att utveckla kärnvapen ...

   Radera
  20. Tror till 100% att detta var en medveten handling. Man har ljugit om precis allt tills man blivit överbevisad, vad man aldrig kan bevisa dom för är vad som sagts i kontrollrummet. "Se till att det ser ut som ett misstag" kanske. När hände det senast att man inte tog hand om vrakdelar efter en olycka??? Tex.

   Radera
  21. Teoretiskt - skulle inte en Tomahawk kunna komma lågsniffande in över flygplatsen, stiga lite lagom och (åtminstone till rörelsemönster) se ut som en kommersiell flight?
   Har en kryssningsmissil möjlighet att fejka en vanlig transponder?

   Radera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  23. Månskensbonden: Att kunna variera kurs, fart och höjd ingår i en TLAM:s grundläggande förmåga. Tillsammans med lägsta möjliga radar- och IR-signatur ingår de i dess skydd mot upptäckt och nedskjutning.
   För att ge roboten samma egenskaper som ett stort trafikflygplan i de sistnämnda avseendena, mot olika spaningsmedel, frekvensområden och aspekter, kan kanske vara teoretiskt möjligt men torde vara praktiskt omöjligt, bland annat av utrymmes- och viktsskäl.

   Radera
  24. [email protected] är det ens teoretiskt möjligt att avge en större radarspegling än objektets verkliga storlek, och dessutom form?
   Dessutom har absolut eldledningscentralen tillgång till minst samma data som flightradar24 och borde absolut ha ett kartlager som i realtid visar civilflyg.

   Radera
  25. @Frans:
   Tack för infon. Transponderns signal har ju längre räckvidd än vanlig flygledningsradar kan se själva flygplanet (därav transpondern) - hur bra är en stridsledningsradar kontra en flygledningsradar? En kryssningsmissil med (eventuell) transponder bör ju se ut som ett vanligt flygplan så länge man inte får ett radareko. Visserligen inte ett problem i detta fallet eftersom avstånden är så korta, men teoretiskt?

   Radera
  26. [email protected] en kryssningsrobot med civilflygtransponder torde bryta mot det mesta, liknande mänskligasköldar, förtäckt ambulans etc. Men för att överhuvudtaget kunna lura någon med falska transpondrar så måste den skicka ut exakt samma signal som ett plan i en pågående flight(med stora problem, dubbla plan), eller den måste läggas in i det internationella nätet, mycket svårt.

   Radera
  27. Gargamel: Går utmärkt genom antingen en särskild radarreflektor som kan fällas ut ("mongolisk spökfälla") eller genom en reptersändare som återsänder mottagen signal med förstärkning.
   Månskensbonde: Transponder+radar har tillsammans längre praktisk räckvidd än enbart radar, ja, men transpondern meddelar också sin (planets) identitet, kurs, fart och höjd. En militär radar kan ha mycket större uteffekt som gör att mål kan upptäckas på långa avstånd (beroende på höjd och aspekt) även utan transponder, samt diverse militära finesser.

   Radera
 2. Väldigt märklig historia, bara att de satsade på att försöka mörka men gjorde det så enormt klumpigt att alla tänkande människor blev misstänksamma på grund av det.

  Trodde de någon gång att det skulle funka?

  Iran har betett sig som en tonårig grabb som krashat pappas sportbil typ. Det dröjer inte länge förrän de hastigt påkomna lögnerna faller och man står där med dubbel skam.

  SvaraRadera
 3. Från DN

  I en tweet som lades ut tidigt på lördagsmorgonen skriver den iranska utrikesministern Mohammad Javad Zarif:

  ”En sorglig dag. Preliminära slutsatser från internutredningen av militären: Mänskliga faktorn vid tidpunkten för krisen orsakad av amerikanskt vågspel ledde till en katastrof. Vårt djupa beklagande, ursäkter och kondoleanser till anhöriga och till berörda nationer.”


  Så det är ändå USAs fel så klart, enligt Irans utrikesminister. Att de aldrig ger sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och media hakar på snabbt med apologetiska förklaringar nu på morgonen... Daltandet med diktaturer upphör aldrig.

   Radera
  2. ...och i Sverige kommer väl svetsarn och hans polare gå ut officiellt och tala om hur synd det måste vara om den stackare som tryckte på knappen. Tänk på hur hans liv nu är förstört för alltid. Tänk vilken stress han måste ha kännt och tänk på hur illa det är med alla de hemska människor som drev honom till att göra detta...

   Radera
  3. Om det är den som tryckte på knappen som får ta ansvaret så är det förmodligen fel person som straffas. Det finns ansvariga högre upp än han som tryckte på knappen.

   Då är det sannolikt en ny lögn då fel ansvarig straffas.

   Radera
 4. Kan tänka mig att man som Iransk luftvärnspersonal var lite nervösa så att det sker en mycket tragisk olycka med det nedskjutna planet är inte helt osannolikt.
  Mycket tragiskt att sådant här sker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag tipsa dom om en app man kan ha till nästa gång, den heter flightradar24

   Radera
 5. Nu börjar de iranska myndigheterna släppa passagerarsäten från haveriplatsen till utländska haverikommissioner för bl a kemisk undersökning av rester från explosiva ämnen.

  SvaraRadera
 6. Tyvärr måste man nog räkna in i alla fall delar av den svenska regeringen bland de som drivs av blint USA -hat snarare än rationellt tänkande.

  SvaraRadera
 7. Svenska regeringen avkräva en diktatur ansvar....? Det har de aldrig gjort, hade det varit USA eller Israel hade de kallat in alla statens anställda och krävt allt möjligt från dem... Iran har avsiktligt avfyrat luftvärnsrobotar, de har avsiktligt mörkat och skyllt på psykologisk krigföring, De har avsiktligt släppt på civil flygtrafik, de enda som är ansvariga är Iran. Skulle Svenska regeringen säga någonting annat är de korkade.....

  SvaraRadera
 8. Så här står det i ett tidigare inlägg:

  "På grund av att Iran just avfyrat robotar mot mål i Irak var antagligen luftförsvaret i högsta beredskap, dvs bemannat och skarpt."

  Stämmer det? I så fall är det magstarkt att skylla på USA. Det är det ändå, men det blir liksom extra dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det som är så j-a idiotiskt. De avfyrar ballistiska missiler mot Irak och sätter sitt luftvärn i högsta beredskap. Sen låter de ett passagerarflygplan starta och flyga över ovan nämnda luftvärn. Vad tror de ska hända? Hur j-va dumma är de egentligen? Sen har de mage att skylla på någon annan.

   Radera
  2. Ja Irak (USA ) kunde likt väl ha besvarat beskjutningen om det var så i närtid. Frågan är om piloterna och civil flygledning visste om anfallet, hade man inte som pilot då vägrat lyfta så nära inpå?

   Radera
  3. Att de satte sitt luftvärn i högsta var ett konstaterande.

   Radera
 9. Orsak och skuld är komplext, men givetvis bär stridsenhetens befäl och dess uppdragsgivare största ansvaret.
  Vad som är konstigt, och något som måste ändras, är att flygtrafiken inte leds bort från krigszoner och oroshärdar.
  Man visste dagen innan att Iran tankade en del av sina ballistiska robotar och man visste att det var krig i Ukraina.
  Senast jag flög till Asien, tog flyget en väg över Ukraina och det kändes minst sagt olustigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas man har lärt sig nu från båda dessa nedskjutningar att flygtrafik ska stängas av eller ledas runt en konfliktzon från dag 1, inte vänta och se hur "situationen utvecklar sig".

   Radera
  2. I de flesta fall så anses flyghöjden som tillräckligt skydd för att kunna flyga över konfliktområden. Det luftvärnssystem som användes för att skjuta ned PS752 har exempelvis inte tillräcklig prestanda för att skjuta ned flyg på normal marschhöjd.

   Radera
 10. Måste väl ändå vara Trumps fel - han stressar folk till att fatta felaktiga beslut. Det säger ju även Iran enligt eminenta Expressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump må vara halvt galen, senil och psykopat, men han får saker gjorda i verkligheten. Ser rätt bra ut tycker jag. Att trycka till Iran har åtminstone mitt fulla stöd. "skitländerna" som han kallar dem ligger några århundraden efter, så man får ha ett visst överseende. De som som ser genom sin egen rosaskimrande världsbild kanske borde studera historien.

   Radera
 11. Att ljuga, inte erkänna och avsäga sig ansvar verkar höra till när någon skjutglad, inkompetent, nervös militär råkat skjuta ner civila flygplan. Se tex på Ryssland angående MH17 2014 eller USA efter Iran Air Flight 655 1988. Förhoppningsvis kan det bli ändring och självklart måste Sverige trycka på för att det ska bli så. Men att snabbt skrapa ihop till en presskonferens är inte det viktigaste anser jag. Men det är klart att det nog vore en bra möjlighet att skaffa billiga poänger. Jag misstänker att Sveriges möjlighet att påverka Iran i denna frågan är aningen begränsade. Det betyder så klart inte att man inte ska försöka med alla till buds stående medel.

  SvaraRadera
 12. Det är väl ett rimligt krav att Löfven uttalar sig och kräver ersättning ursäkt och straff.

  SvaraRadera
 13. Vad som är positivt är att detta inte kommer kunna hända i Sverige, vi har ju skaffat patriot.

  SvaraRadera
 14. Lars: Off topic om Swish horor. https://www.youtube.com/watch?v=1kkek0pFs-0&t=0s
  Om du måste välja: föredrar du Swish horor eller SVT/SR Skatte Skökor? Jag vet att jag föredrar Henrik före DN, SR och SVT och din allt bittrare blogg.
  Mvh fran Zurich.

  SvaraRadera
 15. Det är även Ukrainska flygbolagets. De borde ställt in alla flygningar över Iranskt luftrum, vilket många andra flygbolag gjort (fast de andra kanske gjort det i efterhand)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var väl en hel del bolag som skyndade sig med att få hem alla sina plan från Iran också?

   Radera
 16. Bra att skuldfrågan är klarlagd i denna tragedi så slipper vi dessutom alla konspirationsteorier.

  LV-personalen är de som sprängs bort först vid ett anfall så de operatörerna är nog rätt nervösa och varje eko som dyker upp kan vara de sista de ser. Ansvaret ligger förstås i befälskedjan och att luftrummet inte var avlyst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns också avfyrningen på film. https://twitter.com/MikaelSkillt/status/1215924844937850881?s=09

   Radera
  2. Bra bild som visar att det var massor av flyg över samma område (Malard missile complex) i tidsintervallet. Operatören måste fått ett riktigt hjärnsläpp.

   https://twitter.com/flightradar24/status/1215889858302021633?s=09

   https://twitter.com/Comparativist/status/1215880017869037568?s=09

   Radera
  3. Ser vid en första anblick inte ut som när en Tor-M1 avfyrar, om det inte är så att första delen av avfyrningen döljs av träd eller byggnader. Är det belagt någonstans att det var just en Tor-M1?

   Radera
  4. Lillstrumpa: Hur förväntar du dig att en avfyrning av en robot från en Tor-M1 skall se ut?
   Nosdelen till en sådan robot har fotograferats på nedslagsplatsen. Dessutom har radarn till Tor-M1 sina egna signalkarakteristika som kan registreras.

   Radera
  5. @sjunk
   Tack för infon, Det visar att nedskjutningen var planerad av någon, men kanske inte av mullorna.

   Radera
 17. Det där med iranskt skadestånd till de anhöriga borde väl åtminstone finansministern vara intresserad av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur betalar man ut det? Är inte Iran bannlyst från banksystemen?

   Radera
  2. Bra fråga! :-)

   De kanske istället skickar 17 nya medborgare som ersättning för de som sköts ned? Personnumren är ju lediga nu...

   Radera
 18. En diktatur som erkänner-fantastiskt, lite bättre än vår egen regering som inte medger att det i Sverige pågår en lågintensiv väpnad konflikt. I sina uttalanden har Svenska Regeringsföreträdare hitintills iaf inte skyllt på USA. Det kanske tog så lång tid för dem att utreda om USA faktisk kunde ha varit inblandade och när det konstaterades fruktlöst så hade de inget alternativ än att peka på Iran på ett tämligen kraftlöst sätt. Med kraftlöst menar jag att två olika ministrar skickar ut meddelande istället för att kalla till presskonferens och söka kontakt med anhöriga i Sverige och börja lyssna av deras krav på stöd. Senfärdighet, inkompetens i krishantering, oförmåga att ta beslut och handla med liggande underrättelser.

  SvaraRadera
 19. Här har vi luftvärn bemannat med personal som är livrädda fullt medvetna om att de kan vara ett primärt mål och en tveksamhet några sekunder att inte skjuta mot ett potentiellt hot kan kosta dom livet. Självklart måste ansvaret läggas på de som sätter människor i en sådan situation och samtidigt tillåta civil luftfart över området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Missade att "Sjunkbomben" skrev något liknande men låter ändå min kommentar stå kvar.

   Radera
 20. Det var sannolikt ett misstag, för mycket luftvärn i höjd beredskap, trodde nog inte att Iran skulle erkänna så fort.

  Så vidare till vänster om mitten i social media som enhälligt sagt att vi kan inte föregå utredningen och gå stenhårt ut mot Iran.

  Kommer dom göra det nu, mer sanktioner... Svaret är såklart nej.

  Vi kan ju fundera på hur vänster media reagerat om Trump eller Israel skjutit ned ett iranks plan vid samma tidpunkt, kanske fulla av Mp eller palestinier?

  Faktum är väl att när terrorist-generalen mördats så var fördömandena från Svenska media och stat betydligt kraftigare än när Iran skjuter ned ett helt passagerarplan.

  Det är något märkligt med vänsterns världsbild där dom gratulerar Maduro till ännu ett lyckat år, helhjärtat stöder den palestinska terrorstaten och Iran.

  Den samlade Iranska diasporan i Sverige jublade ju ikapp på twitter så fort han gått av daga.

  Jag tycker inte USAs "befrielsekrig" är bra men världen fungerar ju så att den starke gör lite som han vill. Vi har ju provat nationalsocialism och kommunism och dom var betydligt värre och de nästa aspiratörerna på topp-plats är ju Kina och Ryssland som båda har väldigt hårda nypor.

  Om man bor i väst och inte uppskattar den frihet som gör att man kan bete sig som en vänsteraktivist och hata makten så kan man väl i allafall ha respekt för de som är förtryckta i dessa länder och inte gratulera Maduro eller ha Sovjet-nostalgi. Det där är nästan höjden av priviliegium att inte behöva hjälpa till att förbättra det land man lever i utan istället ha en lön för att kritisera sin frihet och drömma om en diktatur.

  SvaraRadera
 21. Vilka skribenter har kvackat galet? Har inte följt detta.

  SvaraRadera