Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-01 21:39

Icke-inflationen: Traktamentet höjs med 3.0% - lägre än restuaranginflationen?

Det skattefria traktamentet vid tjänsteresor höjs med 4.3%.Räknar man dock på totalkostnaden är det kanske lägre än prisökningarna på restaurangmat?
Nyårsmiddag i Hobart. Privat, så traktamente är inte aktuellt.
Vid årsskiftet fokuserar en del media på skattehöjningar och skattesänkningar, och många har skrivit om den kraftiga förändringen i avdragsmöjligheterna för att ta sig till jobbet med bil, även om den bilen skulle vara driven av el producerad av lyckliga enhörningar. 

Vad annat som kan vara intressant är att det skattefria traktamentet höjs. Traktamentet för tjänsteresor inom Sverige höjs från 230:- SEK till 240:- SEK. Detta är en höjning på 4.3%. Samtidigt har livsmedel i KPI ökat med 2.9% och restauranger med 3.3%, så höjningen av traktamentena ser ut att vara större än prisökningen.

Traktamentet ska kompensera för merkostnader för främst mat, när man inte är hemma utan på tjänsteresa, men reduceras om arbetsgivaren står för matkostnaderna. Hotellfrukost är ett typiskt exempel som drar ner traktamentet.

 Då det handlar om merkostnader, så är inte tanken att man ska kunna äta för 240:- SEK om dagen, utan antagligen för säg normala 100:- plus ökade den ökade kostnaden 240:- SEK, dvs 340:- SEK om dagen.
I Australien kan man det här med kött.
Räknar man på det viset är höjningen för matkostnaderna från 330:- SEK till 340:- SEK, eller 3.0%. Placerat mitt emellan prisökningarna på livsmedel och restaurangmat. Traktamentet avser dock restaurangmat, för merkostnaden att handla livsmedel på ICA på en annan ort jämfört med hemma är inte 230:- SEK om dagen...

Man får väl skylla skillnaden mellan restauranginflatioenn och traktamenteshöjningen på att man vill ha snygga hela tiotal. Eller så är den enklaste förklaringen att mat normalt kostar mindre än 100:- SEK om dagen och att höjningen därmed är i linje med restaurangpriserna?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Traktamentet höjs inte varje år, så det blir lite stötvis höjningar tydligen vid jämna tiotal.

  Inrikes traktamente 2012-2017: 220 kr
  Inrikes traktamente 2018: 230 kr
  Inrikes traktamente 2019: 230 kr
  Inrikes traktamente 2020: 240 kr

  Mat/restaurang har tydligt ökat i pris senaste åren.

  SvaraRadera
 2. 240:- är otroligt lågt om tanken är att det ska räcka till frukost, lunch och middag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara om man är en kass jägare.
   https://dilbert.com/strip/1995-08-24

   Radera
  2. Fast det är merkostnad, inte totalkostnad. Du betalar för mat även när du är hemma, lägg till det.

   Radera
  3. Ja, men det är ändå lågt.

   Radera
  4. Tre cheeseburgare på Donken morgon, lunch och kväll täcker mer än väl ditt kaloribehov och blir över. 9*13kr. Inte ens hälften av ditt dagtrak.

   Vad väntar du dig?

   Radera
  5. Fast man äter kanske inte på restaurang tre gånger om dan hemma. Rimligen borde traktamentet räknas som kostnadsökningar relativt socialbidragsnormen, så går systemet iaf logiskt ihop

   Radera
 3. Ja det är lågt. Men är det bara jag som dessutom får ett skattepliktigt förrättningstilägg på 200 kr/dygn? Med det tycker jag ekvationen går ihop.

  SvaraRadera
 4. Restaurangmomsen på mat sänktes från 25 till 12 procent 2012. Borde det inte lett till sänkta priser på restaurangmat och därav sänkt traktamente de följande åren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som Rotavdraget skulle leda till lägre hantverkarkostnader? :)

   Radera
 5. Fast normalkostnaden för mat har väl rimligtvis också ökat med 2.9% alltså från 100 till 102,9kr alltså enligt exemplet ökning från 330kr till 343kr.

  SvaraRadera
 6. Utlandstraken räcker inte lika långt pga kronans fall, men eftersom taken är satta efter ambassadpersonalens studiebesök runt där de bor kan det leda till okalibrerade nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvitt jag förstår slutade Skatteverket 2013 att fråga ambassadörerna hur dyr lunch de åt och började köpa in datan istället. Vilket ledde till betydande justeringar nedåt av taken för en del länder.

   Radera
 7. Ett litet tips från en fellow tjänsteresenär:
  * Boka hotell där frukost inte ingår (men som har frukost)
  * Betala frukosten separat på annat kvitto, men be dem att ange någonting kreativt på kvittot, exempelvis "2x Allmän snack" eller liknande som du kan förklara är exempelvis något ur minibaren eller liknande om fiskus frågar.
  * Du utläggsredovisar såklart både hotell och frukost till arbetsgivaren och får ersättning
  * Du begär traktamente men gör inte avdrag för frukost
  * Du ser till att ha möten på både lunch och middag och utläggsredovisar även dessa.

  Voilá! 230 kr/dag räcker långt :-)

  SvaraRadera