Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-07 07:08

Guldet visar återigen sin stabiliserande effekt

Under den begynnande pågående Trump-Irankrisen visar guldet återigen upp sin stabiliserande effekt för en portfölj. Rekommendationen från i alla fall Handelsbanken har tidigare varit att man ska ha 10-15% guld i en portfölj för bästa riskjusterade avkastning.
Dubai International Airport. Finns mer man kan skriva om platsen, men det väntar jag med till jag lämnat landet.
Vid akut faktiskt eller inbillad kris agerar guld ofta med uppgång, och ofta då i motsatt riktning mot börsen. Förutom en långsiktigt stigande trend på grund av inflation, så ger det en stabiliserande effekt på en portfölj. Det är rent av så att den riskjusterade avkastningen blir högre med guld i portföljen. Handelsbanken rekommenderade förr att man skulle ha 10-15% av portföljen i guld, men om den rekommendationen kvarstår har jag inte koll på.

Riskjusterad avkastning är inte samma som maximal avkastning, där det alltid går att körsbärsplocka något som går bättre. Istället handlar det om att reducera risken och få en stabilare portfölj, ungefär som fördelningen i din Lysa-portfölj, som inte nödvändigt vis ger högst avkastning, utan är anpassad utifrån din riskprofil.
Guldpriset i SEK per gram senaste månaden. Återpublicerad med tillstånd från Liberty Silver, som är annonsör på bloggen, men detta är inte ett reklaminlägg och ingen ersättning har utgått..
Sedan årsskiftet har nu guldet gått +2.8%, mestadels som reaktion på att Trump bombade Irans terroristchef till döds. Därmed har guldet delvis balanserat reaktionerna på börsen.

Nu får vi se om krisen eskalerar eller om Iran som vanligt fegar ut - trots allt har de ingen chans mot USA militärt och har inga möjligheter att straffa USA med ekonomiska sanktioner, även om motsatsen gäller. Däremot kan man slå mot oljetransporterna i Hormuz-sundet, eller för den delen kasta in hela Mellanöstern i kaos genom att skjuta ner ett passagerarplan. Dubai, Abu Dhabi och Qatar/Doha har satsat hårt på turism och att vara flyghubbar för flyg mellan Europa och Asien eller Afrika. En nedskjutning skulle straffa bort detta stenhårt. Själv sitter jag just nu på Dubais Internationella flygplats för en transfer till Europa med Emirates...

Däremot kan krisen ge långsiktiga destabiliserande konsekvenser i hela Mellanöstern, om USA kickas ut ur Irak, och därmed från att fortsätta bekämpa IS, samt öka Irans inflytande i landet.

Oavsett så är det vid sådana här tillfällen som guldet visar sin stabiliserande effekt i en portfölj. Oljepriset rusar förstås också, vilket kan ge stöd till oljebolag, men det är individuellt och bolag runt Persiska Viken gynnas knappast av en eskalering av krisen.

Normalt ger de amerikanska väpnade styrkorna tre alternativ till presidenten - ett idiotalternativ och två vettigare alternativ. Idiotalternativet är för att presidenten ska välja något av de alternativ man vill se, men en del hävdar att Trump här valde idiotalternativet - åtminstone med hotet om att bomba 52 iranska kulturellt viktiga platser. 

Sedan är det mesta propaganda just nu. T ex var det inte alls miljontals som demonstrerade i stöd för den dödade terroristgeneralen. Beräkningar av ytan som demonstrationen täckte visade snarare på 80 000 personer, varav statliga anställda och studenter kommenderats ut för att visa stöd och inte var där frivilligt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Frågar man om guld på banken ser de på en som om man hade foliehatt.

  SvaraRadera
 2. Lyssnade på ett avsnitt på EFN i Dec-19 där experterna trodde att guldet antingen skulle tappa under 2020 eller hålla sig på en liknande nivå. Blir kul att se ifall dom hade rätt om 1 år.

  SvaraRadera
 3. Intressant Irananalys i Cornus upp och ner vända värld.
  Om inte jag minns fel var det USA som sköt ner ett passagerarplan sist länderna bråkade på allvar?
  Är det fegt att inte starta ett onödigt krig, som skulle drabba både Iran och USA?
  Jag tycker att det är fegt att bomba ett diplomatiskt sändebud på en civil flygplats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "diplomatiskt sändebud"

   Höhöhö.

   Cornu får nog se över sin vitlista. :)

   Radera
  2. Tom SVT (och det säger inte lite) har bett om ursäkt för att de kallade Qasem Soleimani för diplomat.

   Radera
  3. En militär kan såklart ha ett diplomatärende vilket Soleimani hade vid detta tillfälle (reste reguljärt med diplomatpass), då Iran varken är i krig med USA eller Irak.

   "Maj. Gen. Qasem Soleimani had flown into Baghdad on a normal carrier flight, carrying a diplomatic passport. He had been sent by Tehran to deliver, in person, a reply to a message from Riyadh on de-escalation across the Middle East. Those negotiations had been requested by the Trump administration.

   So Baghdad was officially mediating between Tehran and Riyadh, at the behest of Trump. And Soleimani was a messenger."

   Radera
  4. Ja, bloggarens analys av Mellanöstern och dess konflikter lämnar mycket att önska, och är kraftigt färgat av bloggarens bias. Samtidigt är det hans blogg och iom det får han driva vilket narrativ han vill. Oavsett hur historielöst eller fullt av felaktigheter och/eller semantiska manövrar (tex vad är ens en "terroristchef" i dessa sammanhang.

   Men wofser har en poäng bloggaren och många av bloggens läsare vill inte ha alternativ till deras verklighetsuppfattning. Kan tyckas märkligt för vissa bla. undertecknad. men det kanske bara är så enkelt att bloggaren och de som vanligtvis kommentarer är som folk är mest.

   Med det sagt uppskattar jag den analysen av guld som presenteras i detta Inlägg. En ämne som bloggen enligt mig har mkt bättre "koll" på.

   Radera
 4. Ingen som sitter i ett konferensrum och ger order behöver vara modig ifall så du behöver nog fundera en gång till innan du använder orden feg

  SvaraRadera
 5. Konstaterar att Euron prickade ATL i förhållande till guldet för ett drygt dygn sedan. AUD har god chans idag.

  SvaraRadera
 6. Profeten Marcus Hernhag propagerar för aktier även 2020, mycket p g a lågränteträsket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara så. Vi har väl en del kvar till vi når samma P/E nivå som 1999, 2001 och 2008.

   Radera
 7. Skiljde mig under sommaren 2018 och valet stod mellan att avyttra 1.2 kg guld eller ta det som dellikvid vid bodelningen, jag valde guldet.
  Det införskaffades i april -18 och har hittills ökat bra i värde, tror inte jag hade lyckats lika bra på börsen.

  Nu är det bostadsletartider jag bor rätt trångt och billigt i HR så blir osäker om jag ska sälja och flytta eller sitta still.
  Bopriserna ser ut att gå upp på orten där jag bor och guldets vidare uteckling vet jag så klart inget om men vill göra rätt val här.

  Så vad hade ni lärda här i forat gjort i min sits??

  Herr Velig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt devisen, inget växer till himlen, skulle jag själv ha bott kvar i HR ett tag till.
   Fastigheter är med stor sannolikhet en bubbla.

   Radera
  2. Skillnad på fastigheter som en investering i hopp om avkastning och fastigheter som boende. Om anledningen är trång HR och du vill bo lyxigare och du vet om att du har en hyfsat trygg anställning och vill bo där du bor i 5-10 år hade jag nog köpt istället.

   Radera
  3. Ja mina tankar går som Marcus o Goofy resonerar kan bara inte bestämma mig, framtiden får väl utvisa vad som vart mest gynnsamt.

   Radera
  4. @Blankt: Guld genererar ju ingen avkastning. Har du 100% av dina tillgångar i guld så är det i princip dött kapital och riskabelt då guld kan vara väldigt volatilt. Jag använder guld som ett diversifierande tillgångsslag i min portfölj då det tenderar att korrelera negativt med aktier och då balanserar jag om. Har du 1,2 kg kan du väl få loss 550kSEK. Räkna på vad det skulle kosta att köpa ett objekt i den prisklassen med den kontantinsatsen och simulera en ränta på 4%. Är det dyrare eller billigare än en hyresrätt med samma yta och standard i samma område? Exkludera amorteringen då det inte är en kostnad utan påtvingat sparande.

   Radera
 8. Rodium och Palladium är två andra metaller som ökak. Palladium finns som certifikat hos Avanza men ej Rodium.
  Priset på Rodium ökade med 14% idag.
  Bättre än guld.

  SvaraRadera