Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-01-25 10:32

Guldet upp på coronavirushysteri

Guldpriset har stuckit iväg och ligger nu högre än under USA-Irankrisen runt årsskiftet, och är nära prisrekordet från september. Berättelsen är att oron för coronavirusutbrottet med 19-nCoV i Kina drar upp priset.
Investeringsguld.
Guldpriset stängde veckan på 483:16 SEK per gram, vilket är den högsta nivån sedan prisrekordet i svenska kronor den tredje september i höstas. Då var priset 486:67, vilket fortfarande står sig som rekordpris vid stängning. Under USA-Irankrisen efter årsskiftet stängde guldet som högst på 480:03 kronor per gram, men var under dagen som högst uppe på 487:56.
Guldpriset i SEK per gram. Graf återpublicerad från Liberty Silver med tillstånd. Liberty Silver är annonsör på bloggen, men detta inlägg är inte reklam och har producerats utan ersättning och utan uppdrag från bolaget.
Berättelsen för den aktuella prisuppgången är oro över coronavirusutbrottet med 19-nCoV i Kina, men också av den religiösa diktaturen i Iran anordnade massdemonstrationer i Irak mot USA. USA-Irankrisen fortsätter i någon form av fortsatt normalläge.

Å andra sidan kan man motivera uppgången i guld enbart på hur finansmarknaderna ser ut med krisräntor och centralbanksstimulanser, men marknaden älskar sina berättelser.

Börserna i USA sägs ha reagerat negativt sedan ett andra fall av 19-nCoV ska ha bekräftats. Två fall sägs även ha bekräftats i Frankrike, men kineserna i Finland som testades hade inte 19-nCoV. Varenda förkylning, feber eller hosta är inte coronavirus även om Expressen och Aftonbladet kör undergångsrubriker för att få sina klick. Inte ens i Kina är det så.

Det amerikanska börsindexet S&P-500 stängde på sin svagaste vecka sedan i september och veckan gick -1.03%. Detta kan nästan helt skyllas på fredagens nedgång om 0.90%.
Dagschart S&P-500.

Dow Jones Industrial Average avslutade fredagen på -0.58%, Nasdaq Composite på -0.93% och Russel-3000 på -0.92%. Det andra påstått bekräftade fallet av 19-nCoV i USA kom efter börsernas stängning i Europa och svenska OMXSPI stängde således på +1.05%.

Jag skriver påstått bekräftade, eftersom jag enbart tänker anse att världshälsoorganisationens dagliga lägesrapporter är officiella uppgifter. Dessa släpar efter en dag, och slutlig bekräftelse kommer således senare under lördagskvällen.

Nedgången i S&P-500 var den största procentuellt sett sedan tidigt i oktober, och avviker från den mycket stabila uppgången på börsen under hösten. Nu blir det två dagar där hysterin kring 19-nCoV kan fortsätta blåsas upp, lugna ner sig eller upphöra, utan att marknaderna kan reagera. Således blir det en intressant måndag.

Kan man då göra något finansiellt över en helg som svensk om man nu har panik över 19-nCoV och tror på börskrasch och jordens undergång? Detta är en generell frågeställning om finansmarknaderna på helgen. Jag har förstås svar på den, men det kan lämpa sig bättre för ett separat inlägg, eftersom det dels inte finns någon medicinsk anledning till vare sig panik eller hysteri, och dels eftersom det är en generell fråga. Hotet mot samhället (till skillnad mot riskgrupperna för lunginflammationer) är fortsatt just hysteri, panik och överreaktioner, och inte själva coronaviruset.

Notera att amerikanska CDC fortfarande bara skriver om "first case" av sjukdomen i USA, och inget om ett andra fall. Men börserna föll ändå, trots att detta inte bekräftats. Tål att funderas på.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Uppgångar pga geopolitisk oro brukar sällan hålla i sig. Börsoro/risk off, ekonomisk kontraktion och negativa realräntor är det som främst driver guldpriset. Vid inflation så brukar ofta t ex silver prestera bättre men även många andra råvaror mjuka som hårda kan då gå i paritet med guldet (som av vissa kallas pet rock vilket är ganska kul).

  SvaraRadera
 2. Det var Muqtada al-Sadr, som anordnade demonstrationen inte Iran.
  Muqtada al-Sadr har inte ens speciellt goda kontakter med Iran utan kan mera ses som rejält nationalistisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggen/bloggaren har en fantastisk och sund kritisk hållning till mycket av det som förmedlas av media när det gäller många ämnen,inte minst rapporteringen kring detta "virusutbrott" Men när det kommer till vissa specifika ämnen ex. Iran så är plötsligt allt som skrivs i typ DN total sanning.... Jag har väldigt svårt att förstå denna inkonsekvens. Men det är mycket jag inte förstår...

   Radera
  2. Bloggaren läser inte DN.

   Radera
 3. Guldet kommer nog säkert att kosta $1600/oz detta år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag med.

   Bloggaren har ibland en undersökning i början av året där läsarna får gissa vad som kommer ske. Tex guldpris, börs, huspriser, usa-valet etc.
   Dags att redovisa förra årets poll (kommer inte ihåg om det fanns en) och göra en ny.
   Brukar vara intressanta diskussioner runt det inlägget.

   Radera
 4. Det kan stiga ytterligare under helgen i SEK då valutamarknaden inte tar helgledigt.

  SvaraRadera