Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-01-10 15:00

Fredagsomys: Iran trodde antagligen att PS752 var en kryssningsrobot

Dags för lite fredagsomys, så kan vi lägga tragiken kring dödandet av nu bekräftade 17 svenskar åt sidan för idag. En fjärranalys visar att flight PS752 svängde rakt mot en iransk luftförsvarsanläggning, som sannolikt trodde sig bli anfallen av en kryssningsrobot, och sköt ner planet. Ansvaret ligger helt på Iran, som lät civila flygplan starta under högsta luftförsvarsberedskap.


Kartan ovan visar den iranska luftförsvarsanläggningen, platsen där kommunikationen med planet upphörde, tillika den plats som syns på den video som dykt upp på Internet. Luftvärnsroboten på videon kommer rakt från den iranska luftförsvarsanläggningen, och planet fortsätter brinnande i färdriktningen.

Vad som inte syns på filmen är att planet fortsatte att svänga, sannolikt för att ta sig till en flygplats för nödlandning och var på väg tillbaka mot Teheran, innan det kraschade efter ytterligare ca 21 km.

Planet svängde enligt flighttrackers svagt norrut, när det besköts, och var då på väg rakt mot luftförsvarsanläggningen. På grund av att Iran just avfyrat robotar mot mål i Irak var antagligen luftförsvaret i högsta beredskap, dvs bemannat och skarpt. Sannolikt misstog man flygplanet för en kryssningsrobot på väg rakt mot anläggningen, och öppnade eld.

Allt stämmer med kartan, luftförsvarsanläggningen, FlightRadar24 och videon.

Ansvaret är helt och hållet Irans - både för att man lät civila plan starta under högsta luftförsvarsberedskap, alternativt för att man inte gav order om att inte öppna eld till anläggningen, alternativt att någon lokal befälhavare tagit ett eget beslut. Någon tog beslut om att civil flygtrafik kunde starta, någon tog inte beslut om att sänka beredskapen på luftförsvarsanläggningen eller inte informera om civil flygtrafik och någon tog beslut om att skjuta ner planet. Luftvärnsrobotar spontanskjuter inte sig själva, utan gör det en människa beslutar om.

Iran bör erkänna, be om ursäkt, och kompensera de anhöriga till offren. Därtill bör ansvariga myndighetspersoner och officerare ställas inför rätta och konsekvensutsättas för att ha dödat 174 oskyldiga civila. Och Svenska Dagbladet bör sluta desinformera att "någon annan" kan ligga bakom det hela. Skulle denna någon annan byggt en luftförsvarsanläggning rakt i flygplanets bana menar de så kallade journalisterna på SvD?

Iran har även bulldozrat hela kraschsajten, vilket är i strid med de internationella luftfartsförordningarna. Uppenbarligen hade man något att dölja.

Slut på detta omys, denna tragiska vecka.

57 kommentarer:

 1. Har även sett förklaringen under dagen (utöver att det är Trumps fel) att det är flygets fel för att stressade iväg när de flög i en krigszon. Helt makalöst vad folk kan ta till för att försvara en skurkstat som håller hela sin befolkning som gisslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Flyget” har en lång och mycket bra historia av säkerhetsarbete. Flera olyckor de senaste åren beror på felaktiga bedömningar av risken att flyga över konfliktområden. Detta ansvar vilar på ”flyget”.

   Radera
  2. PS tack Cornu för att tog bort den osmakliga kommentaren som fanns här tidigare.

   Radera
  3. Faidros, trollet HMG är en öppen nazist, Putin-stödare, förintelseförnekare mm. Hen raderas automatiskt av roboten, men håller likväl på att posta. Antingen är hen avlönad för att posta sin skit, eller så är vederbörande en sådan som tror att man kan uppnå ett annat resultat genom att göra samma sak igen och igen (dvs försöka posta).

   Radera
  4. Hur snabbt brukar roboten ta bort kommentarerna? HMG kanske är nöjd så länge någon ser kommentaren (vilket Faidros uppenbarligen gjorde)

   Radera
  5. Jag såg också en kommentar från honom igår.

   Radera
  6. Man kan tvätta ögonen med tvål om man sett något obehagligt. Man kommer garanterat på andra tankar.

   Radera
  7. Eller tvätta med svinto

   Radera
  8. Väldigt få verkliga saker är idemopotenta; att göra samma sak flera gånger ger alltså nästan alltid ett förändrat resultat. Att det brukar förklaras att Einstein inte sa den där meningen är inte för att folk bryr sig om vad Einstein sa, utan för att Einstein var smart och meningen är osmart. Så då har vi ändå lärt oss något nytt denna omysiga dag.

   Radera
  9. *idempotenta (vilket förövrigt verkar vara ett ord på svenska)

   Radera
 2. Appropå nedskjutningar av flygplan och mellanöstern, berodde inte en del av Israels inledande framgångar i 6-dagarskriget på att man stängt ned luftförsvaret p.g.a att en generalsperson skulle flyga över Sinai.

  SvaraRadera
 3. Borde inte skillnaden i hastighet och storlek på en 737 som precis lyft och en inkommande kryssningsrobot vara så uppenbart stor att man klarar av att separera på dessa mål?
  Dessutom så borde dom som betjänat systemet vara mycket väl medvetna om var flygplatsen ligger, det känns ju mer och mer som om dom mycket väl visste vad det var dom öppnade eld mot....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsätt inte kompetens i en diktatur, och i synnerhet inte i Mellanöstern.

   Radera
  2. Det är ju inte helt ovanligt att människor begår misstag särskilt under stress, som i efterhand kan förefalla helt galna.

   Radera
  3. Att diktaturer brukar stävja kompetens och egna initiativ bl.a. p.g.a. korruption och nepotism är väl knappast förvånande men att kompetens skulle vara en bristvara för att det är mellanöstern är lite väl fördomsfullt Lars. Kan det inte vara så att de otaliga krigen i området snarare ger fler tillfällen till inkompetens pga diktatur än i diktaturer i mer lugna områden?

   Radera
  4. Men att det inte fanns några medborgare från USA med på planet är väl en märklig tillfällighet?

   Radera
  5. Är det? Inte så många amerikaner som besöker Tehran kanske?

   Radera
  6. @gbdcrvx: Läsbart här som bakgrund till den inkompetens, nepotism, efterblivna normer mm som visas av och är normen i dessa diktarurer det handlar om.

   https://www.meforum.org/441/why-arabs-lose-wars

   Radera
  7. Hade inte Boeing-planet som kraschade två jetmotorer väl synliga i framåt-riktningen och en kryssningsrobot har väl bara en jetmotor? Borde inte Tor-M1 sett skillnaden i de infraröda signaturerna mellan två stora jetmotorer ganska långt ifrån varandra resp. en enda mindre jetmotor i röven på kryssningsroboten? Å andra sidan hade även BUK-systemet väldigt allvarliga brister, när det gällde att bedöma flyghöjden, om jag inte minns helt fel.

   Radera
  8. Så iranier är araber nu? När det sen kommer till texten så gör den ju ganska svepande generaliseringar om en folkgrupp där alla i den gruppen antas ha samma egenskaper. (Om man nu ens kan säga att det finns en enda arabisk kultur. De värderingar och traditioner som finns t.ex. i Egypten skiljer sig nog från de på den arabiska halvön)

   Radera
  9. Precis när jag lärde känna honom råkade jag kalla en persisk vän för arab. Tyvärr kan jag inte skriva ner vad han sa om araber, här för då tror jag att jag skulle bli struken från vitlistan.

   Radera
  10. #Erik Holmberg

   Om jag här skulle skriva vilka omdömen jag har fått om araber från perser skulle jag omgående ställas inför skranket åtalad för hets mot folkgrupp.

   Radera
  11. Gbdcrvx: haka inte upp dig på ett ord, höj blicken. Samma strukturer och problem finns i Iran förutom att perser/iranier generellt talat är mer välvilliga till lärande och utbildning jmf grannländer. Det där är problem som finns i samhällen i MENA som styrs av diktaturer.

   Radera
  12. I en diktatur så råder bara en åsikt och den får inte ifrågasättas. De allra flesta säger det chefen vill höra om alternativet är att dingla från en kranbil med ett rep om halsen.

   Radera
  13. Det Cornu skrev + tänk att du är i en situation där du tror en robot är på väg mot dig och du kanske har några sekunder att fatta ett beslut. Det står ju trots allt mellan att riskera att dö eller att skjuta. Panik och stressen är nog påtaglig i en sådan situation. Oavsett arab, persier eller undertecknad.

   Radera
  14. Såhär i efterhand tror jag jag ger mig själv rätt: https://www.di.se/nyheter/befalhavaren-tar-ansvar-for-kraschen-hade-hellre-dott/

   Radera
 4. Kan vars så att personalen på luftförsvarsanläggningen lider av vikingasjukan och har svårt att kontrollera sina impulser, kan vara en god idé sända ner gummibollar att nypa i.

  SvaraRadera
 5. Var det i syrien som någon part förra året bombade sönder ett gäng ryska batterier som inte hann få iväg en enda missil? Känns som att besättningen på den typen av anläggningar säkert sitter som på nålar, de kan inte ha många ögonblick på sig att ta beslut om de ska skjuta eller inte när det kommer misstänkt dålig stämning på skärmarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog denna jag tänkte på
   https://cornucopia.cornubot.se/2019/01/mop-mandag-ryskt-toppmodernt-luftvarn.html

   De fick iofs iväg två skott innan de blev till skrot. Jag jag kan tänka mig att det är lite smånervöst att sitta bakom spakarna när man fått information om eventuell inkommande beskjutning.

   Radera
  2. Att de var rädda står utom allt tvivel (och kommer säkert att skyllas på Trump).
   Om detta är en ursäkt för att öppna eld mot ett stort, långsamt mål som just dykt upp i riktning mot landets största civila flygplats och som har civil transponder aktiv får väl värderas av envar beroende på hans/hennes politiska hemvist.

   Radera
  3. Ovanstående var inte menat som en ursäkt, utan bara en tanke om varför ett eventuellt beslut om att skjuta kom. Mitt antagande gäller att besättningar inom iranskt luftvärn är mycket väl medvetna om att de har att göra med _mycket_ kvalificerat motstånd i ett skarpt läge, där varje sekund gör skillnad på om du löser din uppgift eller om du utplånas. Inte säkert att man fattar rationella beslut under den typen av press.

   Men det är ju bara under förutsättning att systemet kördes manuellt.

   Radera
 6. Hur fungerar egentligen ett iranskt luftförsvar?
  Skjuter det ner allt inom ett visst område?
  Finns ingen personal som övervakar och tar beslut, alltså helautomatiskt?
  Gör inte luftförsvaret någon skillnad på egna eller fienders plan eller robotar?
  Jävligt farligt att vara iransk stridspilot om det egna luftvärnet inte kan se skillnad på egna och fi. I väst hade vi kanske dom problemen under ww2 men 2020???
  Jag har mycket mycket svårt att tro att detta var ett misstag hur mycket jag än funderar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske de följde ett annat mål och låste på fel mål?

   Radera
  2. Mycket motiverade frågor! För att klara av detta har moderna stater system med luftbevakning, stridsledning, identifieringsfunktioner o s v med hög teknologi och specialutbildad personal. Att kunna separera eget och civilt flyg från oidentifierat är en av grundfunktionerna.

   Radera
  3. Ja det är knappast så att luftvärn är utvecklat utan vetskap av civila flygplan. Civila flyg har liksom inte uppfunnits förra året

   Radera
 7. Det märkliga är att det är en rad flyg som startar i intervallet 5:40-8:10, ca 11 st och nästan alla verkar passera över eller nära anläggning. Flygtrafiken verkar också fortsätta efter kraschen.
  Märklig händelse men ibland är förklaringen "att det hände"

  Det kan ses på denna sida och så kan man klicka på varje avgång och se rutterna
  https://www.flightstats.com/v2/flight-tracker/departures/IKA/?year=2020&month=1&date=8&hour=0

  SvaraRadera
 8. Jag läste nyss om en konspirationsteori om att det satt rysk utbildningspersonal bakom spakarna på luftförsvarsanläggningen, eftersom den var köpt från Ryssland, som är Irans allierad. Pga att det är väldigt komplicerat att sköta anläggningen, så anförtroddes detta inte till iransk personal under de svåra, skarpa omständigheterna som rådde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den avslöjar nog mer vilka fördomar som finns om folk från mellanöstern än något annat. Iran har ju faktiskt lyckats hålla vid liv och i vissa fall gjort REMO på de amerikanska grejor de hade sedan innan revolutionen.

   Radera
  2. Det är inte fråga om fördomar utan om demonstrerad inkompetens som kostat oskyldigas liv. Betr Irans gamla F-14A och F4E-plan så har ett begränsat antal kunnat hållas flygbara med hjälp från tredje land, men det behöver inte inkludera deras stridseffektbestämmande utrustning och vapen.

   Radera
  3. På bilderna ser luftförsvarsanläggningen ganska monstruös ut och den används förmodligen inte särskilt ofta. Iranierna kan också ha bett om hjälp just vid det här tillfället, om de kände sig osäkra. Att spaka Tor-M1 Gauntlet kan vara lite knepigare och konsekvenserna svårare än att köra stridsvagn.

   Radera
 9. Angående Irans förmåga att identifiera hot i luftrummet. https://www.nytimes.com/2012/10/03/world/middleeast/wary-of-israel-iran-is-said-to-blunder-in-strikes.html

  SvaraRadera
 10. Kan det vara så att detta är det senaste i psykologisk krigföring. Iran slår till mot amerikanska baser. Medans amerikanarna funderar på hur de ska slå tillbaka skjuter Iran ner ett flygplan över sitt eget territorium. Amerikanarna blir förivrade och inser att de inte kommer att kunna matcha Irans självskadebeteende och låter Iran vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på något sätt lyckades Ukraina råka illa ut, som vanligt.

   Radera
 11. Jag läste på nätet, att det inte fanns några delar av Boeing-planets noskon eller passagerarsäten kvar i högen av bråte, som bulldozers samlade ihop i en enda stor hög. De har eventuellt plockats bort redan på marken och körts iväg någon annanstans i hemlighet. Konspirationsteori?

  SvaraRadera
 12. Om jag flyttar till Spanien, blir jag spanjor då?

  SvaraRadera
 13. NY Times skriver att 2008 så sköt Iran 2 st TOR av misstag mot civil flygfart.

  https://www.nytimes.com/2012/10/03/world/middleeast/wary-of-israel-iran-is-said-to-blunder-in-strikes.html

  SvaraRadera
 14. Förnekanden är totalitära regimers standardåtgärd (hmmm hur är det med Sverige då??), att de var nervösa vid tillfället och har gjort ett misstag blir mer och mer uppenbart, att de inte kan erkänna misstag är ju del av diktaturens Modus Operandi när det blivit fel. När/om de skaffar sig kärnvapen blir det farligt, de med sitt självskadebeteende (bra beskrivning av Irans styre ovan) kan orsaka vad som helst i problemväg, avsiktligt såväl som oavsiktligt med kärnvapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. What about. Seriöst, varför blanda in Sverige i det här?

   Radera
  2. Svinto: Du såg det inte komma va?

   Radera
 15. Varför väljer folk att åka till Iran och en del andra konstiga länder?
  Hade alla ombord släktingar där i landet de flytt ifrån och ville åka tillbaka och hälsa på? Hur tänker folk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passagerarlistan innehåller, så vitt jag kan avgöra, enbart iranska/farsiska namn med undantag av en svensk man, hans synbarligen iranska hustru och deras två barn. RIP. I övrigt enbart iranier som flytt/emigrerat till ett antal västländer men nu varit och hälsat på i Iran. Och kanske iranier som fått utresetillstånd/inresevisum och nu skulle utnyttja det.

   Radera
  2. Inte så länge sedan det gick fint att besöka iran. Det hade tex varit intressant att se Persepolis, tycker historienörden.

   Radera
 16. Iran är lika lite som något annat land en sammanhängade enhet där toppem Iran vet eller har koll på vad alla gör i en stressig situation.


  Med det sagt vill jag bara påpeka att Trump agerat rätt apologetiskt med att säga It`s a rough neighbourhood.

  Och han har helt rätt.

  Världen fäljer den roll som han nu stakat ut.

  SvaraRadera
 17. Jaha, då var det klarlagt. Någon idiot kommer bli hängd för detta.

  Men egentligen är ansvaret ledningen för Iran som lät detta hända.

  Frågan är vad Sverige, Kanada mm gör nu.

  Iran betalar ersättning till de drabbade och sedan är saken över?

  SvaraRadera
 18. Lita aldrig på den som nyss ljugit.

  Helt klarlagt är det inte, frågan om det var ett misstag eller ej kvarstår. Man ljög ju för ett par dagar sedan att det var ett motorfel och att planet ej prickskutits ner.

  Den som precis har ljugit är inte trovärdig, nu förskönar man sannolikt. bilden. Den var sannolikt med flit, frågan är vem som gav ordern.

  SvaraRadera
 19. Det var ju ganska självklart vad som hade hänt direkt efter "olyckan". Hata slumpen

  SvaraRadera