Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-01-17 15:42

Fredagsmys: LO - kritvita historielösa folkhemsfundamentalister eller utmärkta satiriker?

Dags för lite härligt fredagsmys igen. Denna gång via fackförbundet LO:s nya reklamfilm, som antingen är en Grotesco-satir ala Sossezombies eller visar att LO är kritvita historielösa folkhemsfundamentalister. Håll till godo.Inte konstigt att SD är LO-medlemmarnas största parti, med tanke på att ovanstående film verkar vara producerad av samma som gjorde den kritvita Staffanstorp-reklamfilmen. Fast satirnivån är så hög att detta inte kan vara på allvar. Inledningsvis hänger det rent av en regnbåge över 80-talsvillaidyllen. Notera frånvaron av parabolantenner - det skulle ju vara förbjudet att ta emot media från utlandet i gamla DDR-Sverige, där allt var så fantastiskt och lyckligt. Och Sverige levde på lånade pengar, inklusive välfärden och pensionerna. Fram tills 90-talskrisen. Där sedan Sveriges ekonomi sanerades av Socialdemokraterna, som också införde förbudet att lånefinansiera annat än investeringar, dvs inte löpande kostnader.

Filmen är kritvit, vitare än ett Ku Klux Klan-möte, även när den hoppar till nutid, men så är ju SD LO-medlemmarnas största parti numera. Och i den vita folkhemsfundamentalismen hittar vi antagligen förklaringen till detta. LO har samma idealiserade falska minnesbild av det forna Sverige, där gräset var grönt, det var snö på julafton och inga problem existerade. Eftersom du var 7 år gammal och hade noll koll. Samma som sk Ostalgi i Tyskland och drömmar tillbaka till de kommunistiska diktaturerna, när allt var så bra, så bra.

Människan har en generellt fantastisk förmåga att glömma bort hur illa något man upplevt var. Annars hade vi inte överlevt, utan alla begått självmord av ackumulerade dåliga minnen. Vårt minne spelar oss ett spratt och då framstår förstås 80-talet som idealet, fast det inte var det. Långt ifrån.

Men titta på LO:s reklamfilm själva och bilda er en uppfattning om 2020 års första enorma kalkon.

Ha ett fortsatt trevligt fredagmys.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Helt otroligt. Att LO kan ha så dåliga rådgivare att man tar fram någonting som denna filmsnutt för att den skall påverka den politiska opinionen - är det möjligen en "fake film" för att förlöjliga LO?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Publicerad på LO:s officiella Youtube-kanal, officiella Twitter etc.

   Radera
  2. Medlemmarna borde kräva medlemsavgift tillbaka, det här är vad deras pengar går till. Bland annat.

   Radera
  3. Jag jobbar innom en myndighet med "LO" folk. Jag tror att de som är uttalade sossar i 50 års åldern gillar filmen.
   Filmen stämner ganska bra överens med deras beskrivning av svpol

   Radera
  4. Ja lite 1977-varning på videon. Sociala orättvisor måste rättas till. Med höga skatter då kan man tänka. En LO-nostalgitripp.

   Radera
  5. Cornu: med tanke på att de röstar SD och filmen skulle kunna vara SD-propaganda så kanske medlemmarna tycker detta är OK trots allt?

   Radera
 2. Är det en tillfällighet att den stirrande flickan med näsblod har en Greta Thunberg-fläta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är en kopia av karaktären Eleven med telepatiska krafter från en tv-serie.

   Radera
 3. De glömde löntagarfonderna...

  SvaraRadera
 4. Någon har tittat för mycket på Stranger Things.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, förväntade mig nästan att ett högerspöke i form av Demogorgon skulle dyka upp.

   Radera
  2. Demogorgon? För en riktig sosse är ju bilderna på Bildt och Borg, mer skrämmande än så. 😉

   Radera
  3. Dom lyckades få med Reagan och Thatcher också.

   Radera
 5. Jag mådde lite illa nu. Löjliga och irrelevanta kopplingar till Stranger things.

  SvaraRadera
 6. Intressanta aspekter.

  LO har hittat en spricka mellan "vanliga människor som har vanliga jobb" som de säger och... mer "ovanliga människor som inte jobbar"?

  Om man skall ta tillbaka något typ en högre nivå av "välfärd" var har de tänkt ta av då. Att hårdbeskatta några procent invånare som ger en liten peng eller att se över vart offentliga utgifter går och skala av fettet (kanske de 4.700 anställda på regeringskansliet i Sthlm?).

  Var sitter dessa 4.700 överhuvudtaget? Rosenbad ser ju fint ut men det är väl inte stort nog. Det behövs ju ett campus i stil med alla Hötorgsskraporna för att få plats med denna brigad av stabsfolk som bara roddar Statsministerns perimeter och samverkar med de andra (jätte)staberna(?) i de olika departementen i Sthlm. Vi är bara 10 millar inte 100.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del sitter i gamla posthuset på Vasagatan

   Radera
  2. De hade väl runt 500 på 60-talet? Gör de någon som helst sammanställning av vad de åstadkommer?

   Radera
  3. På Järvafältet finns det mycket mark som borde vara lämpligt för kontoren. Norr om väg 275 mot Hansta med rimligt gångavstånd från Akalla tunnelbanestation finns utrymme. Samverkan mellan olika enheter görs enkelt med klimatsmarta telefon och videokonferenser.

   Radera
  4. Do fick ju lokaler i rinkeby. Vilket inte passade. Så det blev solna

   Radera
  5. Gamla posthuset på Vasagatan ligger i kvarteret Blåmannen, varför flyttprojektet länge hette just så. Tills någon påpekade att det faktiskt betyder n-gern och blev o-PK. Raskt bytte man namnet till Centralposten. Eller CP i dagligt tal ... Win-win?

   Radera
 7. Yep, Sverige är ett land i utförsbacke, pga massinvandringen, & pga korkade politiker... Men vad vill LO säga & göra, önskar mig lite mer konkreta förslag ?? Dom kan nog spela en viktig roll igen om dom sätter ned foten och tänker till lite !! Men inga sådana tecken än ---

  SvaraRadera
 8. Majoriteten av LO-folket är väl SD-are förresten.

  Antar att filmen i stora drag kan funka med den målgruppen också. "Vanliga människor med vanliga jobb" som tar tillbaka Sverige? Reinfeldt skymtade ju förbi som något läskigt. SD-are ser väl Reinfeldt som något läskigt har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm. Nej. Inte ens i närheten. Enligt senaste partisympatiundersökningen kniper SD cirka 27% av LO-medlemmarna. Varken majoritet eller ens största parti...

   Radera
 9. Fast... hela LO-konceptet är ju drivet av kritvit folkhemsfundamentalism. Beroende på hur man ser på saken har de också lyckats skapa en viss balans kring den kritvita kärnan. Det bygger just på att hela kulturen är fruktansvärt - närapå unikt (sett till storlek på samhälle) - homogen. Sverige har just denna kritvita homogena historia.

  Det finns ju ingen som helst infallsvinkel någonstans angående hur detta toppstyrda, mäktiga fack skulle kunna fungera i ett mindre homohent samhälle. Rimligen av den enkla anledning att det helt enkelt inte fungerar; det finns ingen plast för mäktiga LO i ett mindre homogent samhälle.

  Så angående varför det inte finns någon lösning presenterad i filmen, så vore det ganska långsökt att hoppas på att LO själva skulle presentera en lösning som innehåller något av de två faktiskt binära alternativen:
  1) Ta bort makt från LO
  2) Skicka hem alla invandrare (som inte tillhör samma homogenitet) och stäng gränsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Att alternativ 2 ser ut att "indirekt föreslås" och att filmen därmed ser ut att tilltala SD är ju för att de endast berör punkt 1, och där trycker på att LO är viktiga och snarare ska ha mer makt. Då återstår punkt 2, och vi människor är inte sämre konstruerade än att vi gör den kopplingen (utan att nödvändigtvis göra det explicit som jag gör här).

   Radera
 10. Haha, humor.

  Verkligheten var att reallöneutvecklingen (för såväl arbetare som tjänstemän) stod still mellan 1975-1995. Sverige hade nått Kubastadiet och med löntagarfonder skulle man ta över produktionsmedlena.

  Är det detta LO önskar sig tillbaka till?

  Avgasspyende Volvo 240 och kassettband? Hade vi aldrig slagit in på det socialistiska vansinnet så hade Sverige idag varit rikt som Schweiz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fått baksidan av två politiska ideologier, liberal frihet från Annie Lööf som sossarna kommer betala med mer socialism, pomperipossa here we come.

   Radera
  2. Hade Annie varit liberal på riktigt så hade hon inte låtit staten försörja nyanlända. Då hade det varit som när svenskar utvandrade till USA i slutet av 1800-talet.

   Håller inte med SD, men en sak har de förstått. En omfattande välfärdsstat kan inte kombineras med "fri" invandring. Det är mer än vad Annie har hajat.

   Radera
  3. Jag tyckte bilen mer såg ut som en Saab 99 än en Volvo 240. Men tänker inte backa bandet och kolla.

   Radera
  4. Gubben hade en 240 (-79 eller äldre) med takräcke, det var tantan som hade 99an

   Radera
  5. Var ser du Volvon? Jag ser bara två Saab 99:or.

   Radera
 11. Humor, min första tanke var också att det här var nästa reklamen någonsin för SD. Men så är det ju också LO som på 80talet affischerade halva Sverige med slagordet “Arbete ger frihet”, så kanske inte helt förvånande..:

  SvaraRadera
 12. 540 visningar och publicerades igår? Patetiskt.

  SvaraRadera
 13. Fast ungefär så såg faktiskt det villaområde ut där jag växte upp, med oacceptabel vithet och allt. Likaså i princip allt närliggande. Och ja, det var på 70-talet. Det ter sig idag naturligtvis bisarrt, onaturligt och rasistiskt.

  Den som studerat Swedens BNP-utveckling ser iofs att det välståndsliknande tillstånd vi hade grundlades de hundra åren före sådär 1965 och brändes sedan av på 70-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, så såg det även ut jag växte upp. Arbetarklassen barn växte upp i nybyggda hus med statliga lån med en ränta som vida understeg inflationen. Jag förstår inte vad som skulle vara så märkvärdigt i filmen här.

   Radera
 14. Den var ju jättebra! Roligaste jag sett på länge 😂. Jag röstar inte på S men den som fixat filmen borde de behålla till valkampanjen.

  SvaraRadera
 15. En annan "lustighet" är att det var en sosseregering som sänkte marginalskatterna från 80%+ till 50%. Sedan dess har M & Co lagt 13 budgetar, ingen där de sänkt marginalskatterna

  SvaraRadera
 16. Det var det mest intetsägande och fåniga jag sett på ett bra tag.

  SvaraRadera
 17. Med risk för att SEPÅ-polisen sparkar in dörren.
  Det finns internationalsocialister och nationalsocialister.

  SvaraRadera
 18. På bygget, fabriken och åkern; Där är man hunsad, där står man under patrons och rättarens egid och förtryck.

  Men i föreningen, logen och partilokalen; där blir man någon, där är man människa.

  När valfilmen 1948 visades, grät lantarbetarna öppet i biosalongen (Thage G-Punkt Petersons memoarer). Sådana känslor kan utsugande, kapitalistiskt förnedrande makter aldrig uppbåda utan kräver folklig makt för att åstadkomma.

  Så ta tummen ur ändalykten min vän, och rösta på det som betytt så mycket, lika mycket som 1948. För du vill väl inte se gråtande lantarbetare i biosalongen igen...?

  SvaraRadera
 19. Att SD:are eller LO-kollektivet skulle vilja vrida klockan tillbaka till 1978 på samtliga plan är väl en halmgubbe? Vem fn längtar efter det sk DDR-Sverige?

  Är det inte så att de i själva verket välkomnar den utveckling som skett i välstånd, teknik, matkultur, möjlighet att resa, längre livslängd etc men UTAN den negativa utveckling som skett med t ex gängvåld och bombdåd, något som många eller tom de flesta västeuropeiska länder har lyckats att kombinera eftersom det inte finns någon motsättning i detta.

  SvaraRadera
 20. Snarare 70-tal. Förstår faktiskt inte varför ni vita medelklassgubbar blir så kränkta. Förklara gärna. Stranger things biten var lite too much, för att det skulle verka seriöst. Jag tolkade filmen som att de utvidgade klasskillnaderna inte är en bra samhällsutveckling, vilket det förstås inte är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Der är den märkliga historiebeskrivningen som folk reagerar på.

   1) Ingenstans nämns den invandringspolitik som har förts. Tar man emot över 1 miljon människor utan språkkunskaper och med bristfällig utbildning, så kommer deras inkomster bli lägre. Arbetslösheten bland inrikesfödda är 3,8%, medan gruppen utrikesfödda från Mellanöstern och Afrika har över 25%.

   2) Man tar inte upp lågräntepolitiken som har drivit upp värdet på aktier och fastigheter. Det är den som har ökat skillnaden i förmögenhet.

   3) Man ignorerar helt socialdemokraternas roll i det hela utan vill få det till att det är SAF och Anders Borgs fel. 90-talskrisen bär sossarna ansvar för, det har Kjell-Olof Feldt gått ut med [1] och finanskrisen var internationell men Sverige klarade det bättre än andra länder, mycket tack vara Anders Borg.


   [1] https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vmOj5V/s-tar-pa-sig-ansvar-for-90-talskrisen

   Radera
 21. Filmen är snarare ett angrepp på de regeringskonstellationer som styrt Sverige de senaste 5-6 åren. "Ta tillbaka jämlikheten" är ju riktat mot de som ökar skillnaden mellan folk på olika sätt. Ekonomiskt, socialt, etiskt och i gender.

  SvaraRadera
 22. Det mest intressanta är att S måste gå långt tillbaka i historien för att kunna måla upp en konfliktlinje idag inte finns eller är aktuell i politiken.

  Operation flytta fokus fortsätter med andra ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Temasek: Jo visst finns den men ganska nära sanningen som Du säger att den inte verkar speciellt aktuell i politiken idag... förutom då hos V ...

   Radera