Aktuellt

Inträffade peak oil 2018 eller 2019 - och är energikrisen och den ekonomiska krisen därmed permanent?

Data från amerikanska energiinformationsmyndigheten EIA visar att eventuellt kan peak oil  inträffat 2018 eller 2019. Om det är så, så är de...

2020-01-05 12:25

Foton: Tasmanien runt på bil

Tasmanien är stort och varierat, men långt ifrån så spektakulärt som Island. Ändå kan man antagligen lägga veckor på att bila runt ön, särskilt om man gillar upprepade naturupplevelser. Vi hade inte riktigt så lång tid på oss. Men lite foton nedan.
Lena vid Penguin Rookery på Bruny Island.
För det första är vägarna på Tasmanien under all kritik. Det är kurvigt, det är smalt, det är guppigt och det är skakigt. Gör inget viktigt på din mobiltelefon, för de kommer klicka fel.

På tal om mobiltelefon så saknas det helt mobiltäckning på stora delar av ön och det kunde periodvis ta timmar att lyckas boka upp nästa boende på grunnd av detta.
En av tusentals färska roadkills.
 Man får inte heller vara känslig. Du kommer få se tusentals roadkills. Färska, sönderslitna, hela med fötterna och tassarna upp i luften, söta wallabymödrar som slitits upp så deras joeys ligger döda bredvid dem på vägen. Kort sagt det mesta, högt som lågt.
Savannliknande betesmark är normalbilden i de befolkade delarna.
Vi började förstås i Hobart och körde motsols runt ön.
Vinprovning i Devils Corner.
Det rekommenderas att man köper ett nationalparkpass, då det ger fri tillgång till att köra in eller gå in i nationalparkerna, och dessa kan inte undvikas om man vill se de flesta sevärdheter som Freycinet och Wineglass Bay.
Bicheno. Tasmaniens Bohuslän? Så klart seafood.
Vi valde att ändra rutten för att via Elephant Pass fotografera skogsbränderna runt Fingal och sparade därmed antagligen några timmar jämfört med att fortsätta upp längs ostkusten.
Elephant Pass.

Cataract Gorge i Launceston ("Lån-sesster"). 
Giant Penguin Statue i Penguin på nordkusten.
 Frånvaron av mobiltäckning gör att man bör ladda ner kartor i offlineläge i Google Maps.
Huvudgatan i Burnie.
Utsikten mot Indiska Oceanen från The Western Wilds.
Bilen.
Hög markfrigång är önskvärt, då vägarna som sagt är av vägföreningskvalitet stora delar av sträckan, undantaget runt t ex Launceston eller förstås Hobart.
Tasmaniens västliga utpost Strahan. 
Stranden norr om Strahan.
Koppargruvstaden Queenstown.
Passet efter Queenstown. 
Nedbrunnen skog så långt ögat kan se i de stora sydvästliga nationalparkerna. Återkommande bränder tillhör den naturliga livscykeln i biotopen, och vissa växter kräver brunnen mark. Här nere hotar eller skadar dock inte bränderna mänsklig aktivitet, då hela sydvästra Tasmanien är obebodd nationalpark.
Tynwald-Willow Bend Estate
 Att fixa boende på vägen är inte svårt trots högsäsong. Det kryllar av boenden. Det svåra är att lyckas få mobiltäckning och göra det online med lägsta kvalitetskrav. Har man inga kvalitetskrav finns boenden i varenda samling av byggnader med fler än tre hus.

En helt oväntad upplevelse blev Tynwald-Willow Bend Estate, som likt ett skotsk gods låg utanför New Norfolk, och var en riktig mom-and-pop, som drevs av ett par i 70-årsåldern. Uppfriskande och med gott självförtroende serverades fantastisk mat som om 80-talet aldrig upphört och med viner från 90-talet kostade under 100 AUD. Stark rekommendation för den som tröttnat på allt vad trender heter.
Fyrfilig trafikled rakt genom centrala Hobart.
 Slutligen var vi tillbaka i Hobart för att avsluta med Bruny Island.
Bruny Island Beer & Cheese. 
Bruny Islands sydspets.
Adventure Bay, Bruny Island. Vattnet verkade ha drivit upp från Antarktis och var utseendet till trots kanske 14-15 grader varmt, men ett bad var ändå uppfriskande.
En av Tasmaniens stora styrkor är vädret. Temperaturen är som svensk sommar, dvs 10-23 grader. Väderomslagen är snabba, och man slipper således svettas ihjäl. Men det gäller att gilla seafood. Fantastisk seafood, men det kan alla fåren till trots vara lite svårt att få tag på kött från däggdjur på restaurangerna...

Vill man bara ta en dagsutflykt från Hobart rekommendears Bruny Island, så får man ta del av det mesta av Tasmanien i miniatyr. Värt ett separat inlägg kanske.

Vi skippade Port Arthur denna gång, men tar det nästa. Annars också en dagsutflykt från Hobart. 

Just det, det är vänstertrafik. Köp till total självriskreducering till hyrbilsförsäkringen. Och kör inte ensam, utan ha en passagerare som agerar kartläsare och instruktör i varje korsning. På mindre orter saknas trafikljus, vilket kan ge spännande upplevelser för högerbilisten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Har ni sett någon pungdjävul?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kräver mycket tur eller en tur till Maria Island.

   Radera
 2. Min första upplevlse som försre i vänstertrafik var med manuell växellåda i Skottland. Hyrbil från flygplatsen i rusningstrafik. 7 rondeller på raken fick hjärnan att gå på högvarv. Man är så van och i rutad med högertrafik att man bara förstår det när allt är tvärtom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo rondellkörning i vänstertrafik då får man hålla tungan rätt i mun. Kan bli snurrigt i huvet att göra precis tvärt emot.

   Radera
  2. Man tittar instinktivt åt fel håll, till att börja med, sen urartar det snabbt.

   Radera
 3. Vackra och fina bilder. Men hade det inte varit enklare att sitta *i* bilen istället för *på* bilen ;-)

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Hur ser det ut med lapplisor på platsen? Såg på en av bilderna en bil som hade parkerats delvis på trottoaren.. Er? Kan man lämna bilen och vända ryggen till utan att få 900-1100 sek i böter? Är det annars annan kriminalitet därstädes som man bör se upp med?

  SvaraRadera
 6. Tack för en trevlig beskrivning av verkligheten !!

  SvaraRadera
 7. Lamm är säsongsvara om det ska vara färskt, någon som vet hur det ser ut i Tasmanien med lammsäsongen och slakt?

  En snabb googling visar att Tasmanska fårfarmare börjat sälja levande lamm till Victoria (fastlandet) då priserna är betydligt bättre där än på Tasmanien.

  Oväntat att det verkar vara så svalt. Kallt hav och bra fiske brukar höra ihop. Bicheno ser trevligt ut.

  SvaraRadera