Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2020-01-21 09:41

Förhören med Perstorpmöpen: Fick DVD:er med foton från yrkesofficer - som hade nycklar till skyddsobjekt

I förhören med den så kallade Perstorps-möpen kring foton och besök vid skyddsobjekt 2008 - 2009 framgår det att det hela hade sitt ursprung i Internetforumet Fortforum och ett intresse för historiska anläggningar. Men när kontakt ficks med yrkesofficeren C, så låstes inte bara bokstavligen skyddsobjekt upp, utan C delade vitt och brett också med sig av CD-skivor och DVD:er fulla med foton från officerens karriär och skyddsobjekt inom vad som mellan sekretessmaskningarna i förhöret verkar handla om de svenska sensor- och ledningskedjorna för luftförsvaret.
Ingången till vid fototillfället avhemligade Aeroseums berghangarer i Göteborg.
Perstorp-möpen N hängde på Fortforum 2006 - 2010 och fick kontakt med en närboende S, som delade hans intressen kring historiska objekt och militärhistoria. Man fick även kontakt med yrkesofficerarna C och M/H, och följde vid flera tillfällen med dessa. C och M/H hade stora nyckelknippor med nycklar till bommar och även själva skyddsobjektens betonganläggningnar och  den nu åtalade N, samt S, följde med in på objekt. Även en J ska varit med. M/H har suttit i styrelsen hos en lokalorganisation för den frivilliga försvarsorganisationen FRO, och även varit en medlem i Försvarsutbildarna. Att ett stort antal hemvärnsmän och FRO:are har avrustats av Försvarsmakten som en del av härvan har bloggen skrivit om tidigare.

C (med all sannolikhet Pelle Potatis i tidigare bakgrundsinlägg, som enligt uppgifter ska varit flygvapenofficer, och utifrån Interrnet kan ha börjat sin karriär på 70-talet på F18 Tullinge) delade även friskt med sig av sina foton till N, och skickade honom hela CD-skivor och DVD:er med stora mängder bilder, som C verkade ha tagit under sin karriär. Namn och platser för objekten är maskade i förhörsprotokollen, men mellan raderna verkar det mestadels handla om sensorskedjor kopplade till luftförsvaret, samt radioanläggningar, och möjligen forna ledningscentraler, som inte alltid var helt avrustade eller bortförda som skyddsobjekt. Utifrån förhören verkar det som N t ex släppts in i en radaranläggning, oklart om den var aktiv fortfarande eller ej. N hade även kontakt med personer från Myndigheten från samhällskydd och beredskap, som verkar ha släppt in N på skyddsobjekt.

N ska slutat hänga på Fortforum och träffa C och M/H, även om C verkar fortsatt skicka skivor med bilder till N. N ska oftast kopierat över alla bilderna för att kunna titta på, men bildmaterialet är så omfattande att han ofta inte ens verkar bläddrat igenom dem.

I förhörsprotokollen vare sig för N eller den fällde göteborgaren framgår det inte hur Säpo kunnat hitta dessa möpar, som satt med kanske tusentals bilder på sina datorer. Orsaken och det gemensamma kring gripandena och åtalen är yrkesofficeren C.

C är som tidigare nämnt på bloggen den gemensamma faktorn i den serie av åtal vi nu kan räkna med. När C - som var runt 60 vid tillfället 2008 - 2009 - avled efter en stroke upptäckte enligt uppgifter till bloggen anhöriga C:s enorma bildbibliotek på militära anläggningar och gick till myndigheterna. Därefter har man gjort husrannsakningar - inklusive använt regionala eller nationella insatsstyrkan med förstärkningsvapen - hos alla C har haft kontakt med, och vi kan antagligen vänta oss dussintals med åtal mot dessa personer. Åtminstone de som likt N som naiva Svenssons är väldigt pratglada i förhören med Säpo, medger allt, inklusive att det var olämpligt, och därtill har sparat alla bilder. Fina pinnar i polisens uppklaringsstatistik för brott - kanske kan varje enskilt foto bokas i statistiken som ett uppklarat brott?

Hade inte C:s bildbank anmälts till myndigheterna, hade fortfarande alla dessa militärt överintresserade personer (möpar) suttit med kanske tusentals av C:s bilder på sina datorer.

Fortforum ska enligt uppgifter till bloggen ha haft över 2000 medlemmar, och C verkar under Alliansens nedläggningar under Den Eviga Fredens Epok (tm) hittat ett hem där hans livsverk under avveckling uppskattades, ett livsverk som annars var sekretessbelagt och som ingen utomstående fick någon kännedom om. Ett livsverk som i många fall nu avrustades, revs och såldes.

Man kan nog konstatera att de berörda fotona omfattar anläggningar som i form av telesystem och luftförsvarssensorer är av största vikt för Sveriges försvar. Med erkännanden i förhören är nog chanserna för N att bli frikänd låga, om inte naivitet är ett försvar. Men innan domar faller i hovrätten och högsta domstolen får även tingsrätten i Helsingborg göra som tinget i Göteborg och utmäta ett slumpmässigt straff.

Begreppet PH, som i pinsamt hemligt, verkar gälla. Att en livslång yrkesofficer inte bara under hela sin karriär fotograferat skyddsobjekt, utan också delat med sig av dem, hamnar i den kategorin. Kanske var det ett utfall av nedläggningarna och den eviga freden, och en sorts sista chans att lämna något efter sig medan livsverket monterades ner av Moderaternas regering. Det skulle ju aldrig mer bli krig i Europa, så fanns det någon egentlig skada? Priset betalas nu av göteborgaren och N, och antagligen dussintals andra åtalade framöver, och brottet var naivitet. Samt förstås skattebetalarna som finansierar rättsväsendet, som nu får sopa upp.

Sidospår: Om man uppger sina lösenord till datorer och e-post i förhör med Säpo, så hamnar dessa i förhörsprotokollen, som sedan blir offentliga handlingar vid åtal. Till skillnad mot namn på skyddsobjekt maskas inte dessa. Därmed kan vem som helst via offentlighetsprincipen se hur du har utformat dina lösenord, t ex "Norge2018", vilket kan ge intressanta överskottseffekter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

3 kommentarer:

  1. "Vi har varit naiva" brukar ju fungera ganska bra i situationer där andra uppträtt pinsamt dåligt. Det är ju dock skillnad på folk o folk så gubbarna kan nog räkna med att skaka galler.

    SvaraRadera
  2. Tomtar.... Först när någonting är ett museiföremål så kan man visa upp det/prata om det.... Dessa kommer bli dömda, däremot slipper Ygeman m fl rättsligt efterspel p ga Tranportstyrelsen och deras val av outsourcing. Vi är ju alla så lika inför lagen...., att de dessutom själva inte rannsakar sig och drar sig tillbaka tyder på en attityd där de är förmer än andra (kommer osökt att tänka på Proletariatets Diktatur).

    SvaraRadera
  3. Det är i alla fall tur i denna orgie av superdåligt omdöme att främmande makt inte synes ha fått del av den KH-informationen. Och att den frustrerade FV-officeren gått dit den världsliga rättvisans alltför korta arm inte når.

    SvaraRadera