Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-01-21 14:11

"För jävligt i alla fall" - anmälda brott minskade i Malmö 2019

Även de anmälda brotten minskade i Malmö under 2019, inklusive våldsbrott. Detta bekräftar därmed Polismyndighetens trygghetsmätning för polisregion Syd, där faktisk utsatthet för brott (=brottsoffer) minskade och den upplevda tryggheten ökade.
Malmö Live.
Utsatthet för brott, dvs antalet personer som blivit brottsoffer under året, såväl som anmälda brott föll alltså i Malmö. Tryggheten ökade också.

Mest av allt minskade skadegörelse, även om även våldsbrotten minskade. För att få ut försäkringspengar måste man polisanmäla skadegörelse, om nu någon vill hävda att brottsoffren inte anmäler.

Detta är alltså statistiken, samt hur de boende i Malmö upplever situationen, och inte de känslor som trummas upp i tabloidpressen och får personer i resten av landet och uppfatta Malmö som något annat än vad det är.

Eftersom polisens tidigare trygghetsmätning gav samma resultat som den nu nya statistiken för 2019, så är det inte ett dugg överraskande. Polisens arbete ger effekt. Men säkerligen kommer en massa personer hävda att det är för jävligt i alla fall, och att statistiken och intervjuade ljuger, medan sanningssägarna Aftonbladet och Expressens klickbetesrubriker ger den korrekta verklighetsbeskrivningen, fast man aldrig kan lita på dessa tabloider annars.

Men det är då upp till dessa personer att bevisa att statistiken är fel, för annars är det bara åsikter, och inte fakta. Men i postmodernismens Sverige kanske fakta inte spelar så stor roll längre?

I övrigt kan ett besök till Malmö rekommenderas, en stad med ett trevligt och lugnt uteliv, betydligt mysigare och mer avslappnat än ängsliga och prestigefyllda Stockholm. Och ett klimat som är kontinentalt.
Lilla Torg i Malmö.
Kom ihåg att reklammedia lever på upprörande klickbetesrubriker, och Swish-media lever på att upprepa det deras donatorer vill höra oavsett om det är sant eller ej.

107 kommentarer:

 1. Oj vilken överdrift av polisen att 2019 utlysa "nationell särskild höndelse" i malmö, samt operation rimfrost. Vilket innbar att polisresurser från övriga landet omlokaluserades i trygga malmö helt i onödan alltså...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är det en överdrift? Man ville få slut på att kriminella skjuter andra kriminella och kriminellas anhöriga. Och verkar lyckas med det.

   Att polisen kraftsamlar och når resultat motsäger väl knappast statistiken. Eller menar du att brottsligheten ska minska utan att polisen ska göra något?

   Radera
  2. Snarare är det väl mycket positivt att polisen uppnår resultat? Eller vill du att brottsligheten ska öka?

   Radera
  3. Det är ändå lustigt. Varför kraftsamlar polisen i en stad där allt verkar vara ok. Om nu allt var så himla bra. Poliser som blir beordrade att vara på annan ort. Sådana panikåtgärder gör man väl bara i allmänhet där det är problem?

   Radera
  4. Relevant kommentar, känns som Turboprop bara ville peka på absurdheten i att stirra sig blind på statistiken kring antalet anmäla brott. När antaligen andelen av dessa som skulle klassas som grova (exempelvis sprängningar) blir större, och dussinbrotten minskar.

   Radera
  5. samma sak gjorde man väl även i Södertälje för ett antal år sen. Anledningen har jag för mig att det var problem där. Inte att det inte var problem?

   Radera
  6. Enligt AB om Malmö.
   "Antalet grova våldsbrott ligger relativt konstant medan mindre allvarliga brott som skadegörelse stölder och rån har minskat."

   Radera
  7. Konstant från ? Och det är väl bra att de tar tag i problemen och får resultat. Nästa år kanske det är ännu bättre.

   Radera
  8. Som svar till Cornus inlägg 1440.
   Man börjar få slut på kriminella som skjuter kriminella. De har insett att sannolikheten att överleva närmar sig Östfronten 1943. I december. De som fortfarande andas dvs.

   Radera
 2. Trevlig nedåtgående trend för Malmö.
  Vet någon hur det ser ut med personrån? (Som verkar öka i landet som helhet)
  Finns det liknande statistik för Göteborg och Stockholm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns per kommun och län, samt riket, så det går att kolla upp.

   Radera
  2. Öht ska ju saker lugnat ner sig i både (som jag uppfattat det Göteborg) och Malmö, men förvärrats i Uppsala och Stockholm. Har för mig att grova våldsbrott är mycket fler i Stockholm än i både Göteborg respektive Malmö. Per capita förstås. Men stockholmarna upplever det inte så, eftersom de lever på plats, så istället pekar de på Malmö, därifrån de bara ser nyheter om det är något negativt.

   Radera
  3. Kan det möjligtvis vara så att medias Stockholmsfokus gör att från provinserna (inkl Malmö och Gbg) kommer bara händelser av typen "Man bites dog" att rapporteras?

   Radera
  4. Det beror på att det grova våldet i Malmö sker inne i stan medan det i Stockholm centreras i stor grad till medialt-/röstsvaga förorter.

   Radera
  5. För att stan/förorter i Malmö är 15 min på en MP certifierad elcykel ifrån varandra?

   Radera
  6. För att det bor fler rasister i kommunerna runt Malmö som sitter cirkelrunkar kring narrativet om Malmö som en misslyckad stad pga invandring?

   Radera
  7. Utan att gå in på orsakerna så är Malmö en av de städer som tar emot mest statsstöd, sisådär 30% av budgeten och de har stora kostnader för försörjningsstöd. Detta trots Sveriges bästa läge och närheten till Köpenhamn. Det är svårt att se det som annat än misslyckat.

   Sedan finns det säkert många trevliga kvarter i staden och det är sant att man ska studera vad folk gör istället för vad de säger.

   Radera
 3. Polisens agerande tyder på ju på en övermäktig situation. Annars hade det ju varit tillräkligt med personalstyrkan i nämda stad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vad du säger är att det spelar ingen roll om det är sant, det är för jävligt i alla fall?

   Radera
  2. Nej, hur läser du in det ?

   Radera
 4. Situationen har varit förjävlig, att man nu kanske lyckas bryta trenden kan ju enbart ses som negativt ifall man av olika anledningar vill ha något slags permanent förjävlighetstillstånd att peka på. Hoppas att 1) nedgången fortsätter och 2) att den inte sker på bekostnad av ökande kriminalitet på andra orter.

  Malmö är faktiskt en grymt trevlig stad som jag besökt, festat och jobbat i många gånger. För egen del brukar jag känna mig mer trygg där än i hemstaden Göteborg (som ju faktiskt är rätt ruffig på sina ställen).

  SvaraRadera
 5. Jag har bott i malmö ca 8 år nu. Ingen skillnad i personlig trygghet under den tiden. Har under de senaste två åren haft en stöld av en bildel och en skadegörelse på min bil. Dessa har jag ej anmält pga självrisk och förhöjd försäkringspremie (har ganska billig/risig bil). Tar mycket mindre risker nuförtiden och är inte ute och svirar särskilt mycket. Kör ofta bil istället för att gå om det är sent och cykel ej finns tillgängligt (2 stulna cyklar, inte heller försäkringsärenden).

  Bodde i Lund förrut och där kände jag mig väldigt mycket tryggare vid sena promenader o nattklubbsbesök. Hur det är där nu vet jag inte men antar att det är värre. I allafall vet jag hemadressen till en ISresenär, förr visste jag inte att det fanns sånna människor.

  Har haft två överfallsvåldtäkter inom en femhundrametersradie från min nuvarande bostad varav en var en pedofilvåldtäkt.

  Malmö är skit. Malmö är OK. Malmö är många saker. Men jag ska snart utvandra iallafall.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du nämner så måste man ta i beaktande allmänhetens riskminimerande beteende. Om befolkningen beskär sin rörelsefrihet, investerar i säkerhetslösningar och låter bli att äga sådant som ofta blir stulet eller vandaliserat så är det inte konstigt om antalet anmälda brott minskar. Men frågan är om det är något att vara nöjd över?

   Radera
 6. Varje gång jag ser liknande rubriker undrar jag varför man inte vill ha en förbättring. För syftet med ”allt är bra rubriker” från min synvinkel är att inte behöva göra något. Precis som när politiker hävdar att patientsäkerheten inte är hotad.
  Jag öppnade SVT nyheter idag och familjer från två hus har utsattas för bombattentat, i det lokala flödet står det om att kvinnofridslinjen har ett rekord av samtal om våld och våldtäkter, när jag läser publikt (statlig fackförbundstidning) står det om att människohandel ökar. I läkartidningen står det om att cancersjuka inte hinner få kurativ behandling utan de får palliativ behandling - de dödas av sjukvårdspolitiken.
  Halllåååååå! Vad är ditt syfte med detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror cornu menar att alla "brunråttor" ska hålla käften. Det blir ju inte sämre enligt viss statistik. Det är ungefär som att skita på sig (händer mig ganska sällan nuförtiden) och sen jämföra hur det är timme efter timme. Ingen direkt försämring, man kanske tillockmed vänjer sig.

   Radera
  2. Men det blir en del av problemet. Det gör att folk inte vågar diskutera alls eller ifrågasätta.
   Jag tar inte upp ämnet ”våld mot kvinnor” på jobbet ex eftersom det alltid är nån jävel som börjar babbla om att så har det ju alltid varit och farligast är det hemma... alltså det får mig som aldrig gjort nåt våldsamt i hela mitt liv att vilja kasta min kaffemugg i ansiktet på vederbörande för att de totalt skiter i sina medsystrar. Ingen ökning av problem = då gör vi inget åt det i år heller.
   Det är ju ingen som döms nästan och hotbilden är enorm att fler skulle anmäla våldtäkter och misshandel nu är i mina ögon helt bisarrt.
   En sak är väldigt intressant med det senaste årets bombattentat - det finns ingen ökas/minskas benägenhet att anmäla den typen av brott.

   Radera
  3. De cancersjuka i Malmö som dödas av lokalpolitikernas inkompetens verkar vara betydligt fler än de som skjuts av gängen. Skillnaden i döden är att de flesta som får en kula i huvudet dör snabbt medan de cancersjuka i den långa kön har en långsammare plågsam död.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Jag vill ha färre (helst noll) av båda kategorierna. Känns i hjärtat varenda gång jag öppnar tidningen.

   Radera
  5. Är det Walter White ni beskriver?

   Radera
  6. Vad pratar ni för dynga. När blev sjukhusen kommunala menar ni?

   Radera
  7. Ingen har pratat om kommunala sjukhus.
   Du missar poängen. Det finns inget motstridigt i att saker är förjävligt ändå och att de förbättras - kul för skåningarna om det blivit lugnare men det är ännu INTE bra. Vilket får mig att undra hur jäkla illa det varit tidigare om det nu är ett idealläge (baserat på vad man läser i SVT lokalnytt).
   När folk är upptagna med att bråka om det finns ett problem eller om andra bara överdriver och livet är en persika så händer mycket lite.
   Min stad som lånat ut poliser till Malmös rimfrost är inte lugnare. Kanske om man räknar in att handlare slutat anmäla snatterier numera så kan man få till nåt som liknar en positiv nyhet.

   Radera
  8. Det var väl ingen som sa att det var bra? Du missar inlägget helt. Så vad betyder lokalpolitiker då? Vadå min stad som lånat ut, poliser är inte heller kommunala.

   Radera
  9. Problemet är att ni missar en liten ingrediens som kallas samhälle. Vill ni isolera er och beklaga er så får ni mothugg. Men ni kan väl iaf glädjas åt att det blir bättre? För det är så som jag tolkar statistiken och inlägget. Tyder mest på nåt annat, faktiskt. Då tänker jag faktiskt inte på snatterier hos din lokala butik. Men vi har nog alla behov av lite perspektiv när i ett _samhälle_.

   Radera
  10. Ingen har pratat om kommunala poliser heller :) :) :).
   Gläds du åt nyheterna, alltså den här nyheten inte SVT’s inslag om sprängning på vitemöllegatan idag. Våldet är grövre men du ser the bright side of life.

   Radera
  11. Du kan göra så många smileys du vill. Du blev och nanotec blev ägda helt enkelt utan att ni ens förstod det. Din stad har inte lånat ut några poliser, då de är statligt anställda. Nanotec pratade om lokalpolitiker som förstörde cancerbehandlingar, vilket förstås är tokigt. Hoppas du förstår nu, vare sig du är bitter eller inte. Och nä jag är inte faktaimmun så jag förstår att allt inte är bra i samhället. Men inlägget handlade just om fakta i form av statistik. Det handlade alltså inte om dina aftonbladetsanekdoter. Eller dina anekdoter ifrån småstaden, där poliser rycks ifrån staden.

   Radera
 7. Samtidigt så den största områdena där det minskar över tid är Stöd, rån m.m.

  Grottar man ner sig i de siffrorna så ser man t ex övriga stölder där butikssnatteri och stölder ingår är enskilt största som går ner.

  Jämför det sen mot rapporterna från olika branschorganisationer om vad butiksleden upplveler så är det 2 helt olika verkligheter som framträdet.

  En undersökning kom fram till att endast 1 av 3 anmäls. Höjd snatteri gräns, låg uppklarning och att små snatterier inte ens hanteras säger ju en hel del.

  Market.se egna rurik löd:
  "Stöld i var tredje butik den senaste veckan – men bara en tredjedel polisanmäler"

  Så att se det som en positiv utveckling samtidigt som man läser det säger ju en hel del om hur statistiken anpassas efter rättsväsendets prioriteringar.

  Tar du "Övrig stöld" i statistiken så ser det helt plötsligt helt annorlunda ut, dels är minskningen runt 50% sen 90-talet men även volymen är stor.

  Om det nu är positivt så skulle man vilja veta vad rättsväsendet i stort har gjort som har möjliggjort denna minsknings.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag orkar inte anmäla brott i den omfattning jag gjorde förr. Förr såg jag det som en skyldighet att anmäla även om nån så bara slangat en tank bensin, idag får det bero.
   Inbrott i bilen anmäldes oavsett om den var försäkrad eller ej, det gör jag inte idag, likaså så lämnades upphittade plånböcker till polisen även om de var länsade på pengar.

   Jag vet att iallafall jag har ändrat mitt mönster avseende de brott jag lägger tid på att anmäla och jag har därmed också bidragit till att minska antal anmälda brott.

   Radera
 8. Besöka Malmö? Och riskera att stöta på BD? Nej tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte. Du kommer aldrig inse vad som träffade dig.

   Radera
  2. Förlåt, träffade din mamma skall det såklart vara.

   Radera
  3. Ingen fara, min lokale bilmek installerade något han kallade Arena på mitt fordon. Ska tydligen skydda mot allt.

   Radera
 9. Och varför skulle man tro på polisen egna uppgifter efter skandalen och korruptionen mellan BRÅ, polis och politiker? Tyvärr litar jag ej på myndigheter längre. En sammanställning av vad lokalmedia skriver om brott,våld etc skulle väga mycket tyngre i mitt tycke

  SvaraRadera
 10. För några år sedan då vi flyttade till Malmö var vi minst sagt något suspekta p.g.a. hur olika medier framställde (och framställer) Malmö. Det är bara att konstatera att mediabilden av Malmö till stor del är mytisk värld och bara sann så länge man navelskådar selektivt valda händelser.

  Den stora skillnaden, åtminstone som jag upplever det, mellan Malmö och de två större städerna i Sverige, är att inget kan hända i Malmö utan att det händer i allas närvaro. Det finns helt enkelt inga avlägsna förorter, inga avskilda stadsdelar, utan hela staden är en enda organism utan "murar" mellan samhällsgrupper. Fast det har också fördelar. Jag tar hellre cykeln eller promenerar igenom påstådda farliga områden i Malmö en sen kväll än är ute och traskar vid någon av Stockholms lite avlägsna tunnelbanestationer. I Malmö är det ganska mycket rörelse även på kvällar, och då av människor i alla åldrar, något som tycks ge en mer avslappnad stämning.

  Sedan är det nog inte så konstigt att det emellanåt kan vara en högre tryck på polisen. Malmö ligger några minuter ifrån kontinenten, sammanbunden med en bro. Malmö räknas som en del av Stor-Köpenhamn (Stockholmare får ursäkta, men Köpenhamn är i praktiken folkets huvudstad här). Malmö är därför mer än bara en stad som vilken annan som helst, utan en port mot resten av Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen ursäkt behövs, AIK har ju kört banderollen "Malmö: Köpenhamns Södertälje". Så de flesta Stockholmare är fullt medvetna om hur det ligger till.

   Radera
  2. Då borde Malmö också ha ungefär lika många våldsbrott per capita och samma typ av grov kriminalitet som Köpenhamn, Hamburg mfl.

   Radera
  3. @Tim, vad tycker Södertäljeborna om det?§

   @Emigrera, om du tror att inga andra sociala och andra faktorer spelar in, ja då kanske det är relevant. Men, nej, det är inte riktigt så det fungerar. Har du en tillförlitlig källa med rå statistik? Mitt inlägg var dessutom en personlig upplevelse av en stad och inte en statistiskt säkerställd rapport.

   Radera
  4. Den hockeyspelande lättkränkta halvan kände en lättnad när de uppgraderades från förort-till-Bagdad till förort-till-Stockholm. Den fotbollsspelande halvan förstod inte hur deras hockeyspelande kollegor inte kunde förstå vilken korruption och rån skatt på bröllopsgåvor var.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Det är det använda våldskapitalet som är det intressanta, dvs hur våldet har eskalerat och brutaliserats.

  Cornucopias tramsinlägg är irrelevanta. Dom skapar ingen som helst förståelse för samhällsutvecklingen utan tjänar bara till att förvirra. Han är närmast att betrakta som sanningsfientlig relativist, och har sen länge anslutit sig till DNs ideologer som en gång trumpetade att de som är oroade över brottslighetens utveckling är "trygghetsförnekare".

  För övrigt saknar jag inlägg från Cornucopia kring:

  1. De bombdåd som frekvent (nuförtiden) inträffar - vad är slutsatsen?
  2. Wilhelm Agrells debattinlägg i SvD "Vi måste agera för att rädda landet" - det viktigaste inlägget under 2019.

  Att Cornu talar tyst och istället förvirrar med inlägg som ovan säger något om honom och hans relativistiska moral.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fy, komma här och förvirra med fakta i form av statistik.

   Radera
  2. There are three kinds of lies...

   Radera
  3. Ja, kläm åt dom med statistik!
   Malmö har ju sjunkit från andra till åttonde farligaste staden i Europa och är nuförtiden lite säkrare än Odessa. - Heja Malmö!
   Neapel är fortfarande ohotad etta!

   https://www.numbeo.com/crime/region_rankings.jsp?title=2019&displayColumn=0&region=150

   Med statistik och.....

   Radera
  4. Man får väl göra som med klimatet och jämföra med 30-åriga glidande medelvärden för att undvika cherrypicking och se till den långsiktiga trenden.

   Dvs tex antalet bombdåd och skjutningar på öppen gata 2019 jämfört med perioden 1989-2019.

   Radera
  5. @Stoikheion, det är väl därför man alltid ska läsa vad statistiken grundar sig på. Låt oss ta din länk som exempel:

   "This section is based on surveys from visitors of this website. Questions for these surveys are similar to many similar scientific and government surveys..."

   Det är alltså inte grundat på fakta, utan på hur besökare upplever olika städer. Vi har inte tillgång till fakta om vilka dessa personer är, varför det känner sig manade att delta, hur det känner till sajten osv.. Att frågorna liknar andra källors säger inte mycket. Vidare:

   "We include only cities for which there are at least a certain number of contributors."

   Vad det antalet är vet vi inte heller och kan därför inte säga något om dess tillförlitlighet mer än vad sajtens ägare anser. Där finns också annat om att filtrera bort svar som avviker för mycket från medianen, vilket ju i så fall betyder att de som svarat först sätter ribban för vad som är "sant".

   Jag påstår inte att sajten är dåligt utformad. Jag har ingen orsak att ifrågasätta personen bakom den. Däremot bör man vara medveten om att det handlar om insamlade subjektiva upplevelser och åsikter av ett okänt antal och okänd demografi.

   Radera
 13. Varför just Malmö? Cherry picking?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fortsätter väl på temat cherrypicking,
   Personrån mot barn, +31%
   Våldtäkter mot män, +35%

   Radera
 14. Du borde flagga dagen före du lägger upp inlägg om elbilar och brottsstatistik så man hinner köpa popcorn. Nu får jag läsa kommentatorsfältet utan 😞

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rådet som prepper är att alltid ha popcorn hemma.

   Radera
  2. Har ju god hållbarhet i opoppad form, eller köper du bara färdigpoppad på påse?

   Radera
  3. Annars är ju både elbilar och Malmö utmärkta inlägg enligt reklammediedevisen, de får gärna hata, så länge de klickar.

   Radera
 15. Lars: Tack för 3 sjukt bra trådar idag :D!

  Är uppvuxen i kranskommun utanför Malmö och har bott centralt i stan i 11 år tills vi för 1 år sen flyttade till en villastadsdel i utkanten.
  Det man ofta får förklara är att Malmö är som natt och dag beroende på vart du bor.
  I grabbens förskola går 90 % blonda svenska barn. Skolorna, medelinkomst och övrig socioekonomisk ranking är är långt över riksgenomsnittet.
  Jag älskar Malmö men jag har haft möjlighet o segregera mig från packet. Enl en undersökning vill flest skåningar bo i Limhamn (googla). Många som tvingas ut till Staffanstorp, Svedala hade gärna köpt villa där men har inte råd, sen kommer ursäkten att de lämnade Malmö p.g.a ”allt våld o s v”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ifall du inkluderar Bunkeflostrand med Limhamn så håller jag inte riktigt med dig. Också bott centralt i olika centrala delar av Malmö under 8-9 år. Är numera en frekvent besökare då nöjes, restaurang och barutbudet är enastående. Och som Cornu skriver väldigt avslappnat. Finns inga andra svenska städer att jämföra med. Jag drar liknelser t större städer som Köpenhamn o Berlin i mindre format.

   Radera
  2. Bunkeflostrand är lite billigare än Limhamn men ändå dyrare än kranskommuner bortsett Lomma och näset. Vet flera som velat bo i Bunkeflostrand men fått välja något annat för de inte haft råd ex valt Svedala och Bara istället.
   Ja, Malmö är avslappnat har ett bra utbud och korta avstånd men samtidigt urbant, har för mig att delar av centrala Malmö har högst täthetsgrad i Sverige efter Södermalm.

   Radera
  3. Ja att Bunkeflostrand är billigare är ju självklart (fel sida motorvägen och saknar affärer o restauranger). Det är ju bara en villamatta med en tråkig arkiketur. Väldigt tråkigt o sönderbyggt ifall du frågar mig. Sen tar stadsbussen lika lång tid in till stan som att typ åka ifrån Eslöv in till Malmö C med tåg. Det tillhör typ Malmö lika mycket som klagshamn. Vill man bo på detta sätt, så är det så klart ett trevligt val. Ifall man har råd som du skriver. För där är dyrt, i brist på alternativ inom kommunen. Hade jag själv köpt ett hus i Malmö, så hade jag lätt köpt runt Kirseberg. Tips, blir det nya heta. Och det är centrumnära.

   Radera
  4. @Mr Perfect, jag har själv bott liknande ifall du tyckte jag var något för syrlig i min förra kommentar. Hursomhelst, så saknar jag det inte. Malmö skulle verkligen satsa på en Skyline längs nyhamnen. Det hade varit trevligt.

   Radera
  5. Niklas: Köp hus i Kirseberg, har du/eller tänkt att ha barn? Den är ju A och O i Malmö och bopriserna följer lite efter hur bra skolområden är. Kirsebergsskolan hade jag aldrig satt mina pojkar i, finns en privatskola bort mot rostorp men den har långa kötider. Vi gjorde själva misstaget när vi började på hus i Malmö att titta på helt ok områden bara för vi ville bo centralt men dom låg i fel skolområden.
   Vet om att priserna stigit rekordartat i Kirseberg, min bror har bott där och vi har vänner som hade hus där som fick flytta därifrån när grannens dörr sprängdes.
   Köpa hus i Malmö så måste man enligt min mening vara jävligt petig.

   Radera
  6. Nja det var ett tips till någon annan. Men du har rätt om skolan, så sök privat alternativ blir tipset. Jag har redan gjort hus barn skillsmässa biten. Så jag kurar i Lund numera. Inte lika rolig nöjesstad som Malmö, men bra skolor för barnen. Min prostata mår bättre och jag bidrar till att fördröja kvinnors åldrande genom senare klimakterie. Så det går ingen nöd på mig. Gillar Malmö mycket, så jag uttrycker min positiva bild. Lite tröttsamt, då jag sett människor fördömma staden utan att ha varit där. Men sen vänt tvärtom efter besök.

   Radera
  7. Många som vi som bott i staden har nog samma erfarenheter med barn i bilden. Man börjar titta på hus där man helst vill bo, typ mellanheden. Sen landar man någon annanstans p g a vad pengarna räcker till. Ifall man kan tänka sig barn med lägenhet så har man bättre odds för match mellan barn o vad man själv vill.

   Radera
 16. Flertalet sk. problemområden rustas upp successivt. Nyligen öppnad Pågatåg-station i Rosengård kommer även lyfta detta område. Malmö är helt klart på rätt väg.
  Dessutom ett genidrag att placera stadens flygplats i danmark och således skyddad från svenska symbol-klimat-åtgärder.(Bara inresta charterresenärer flyger från sturup)

  SvaraRadera
 17. Oj, det här rökte ut många som till varje pris vill bibehålla narrativet om hur förfärligt Malmö är pga invandringen.
  Jag råkar ha suttit i en situation med rätt god insyn i hur trygghetsförhållandena har sett ut i denna stad, förutom att jag arbetat här i trettio år.

  Om det nu är så att skjutningar och våldsbrott minskar så borde människor med vettigt fungerande kompass tycka att detta är ju bra, men så tycks ju inte vara fallet.

  För oss vanliga malmöbor är detta en trygg stad. "Centrum" är en sanning med mycket stora kvalitifikationer. Tycker man en specifik gata ute på Sofielund är "sntrum". så a la bonheur.

  Agendan för många handlar ju om att klistra de problem som fick på hela den stora grupp migranter och invandrare vi har (alltsedan 1990 har andelen barnaföderskor i Malmö som varit födda i ett annat land legat spikad på 30%, varken mer eller mindre).

  Men visst, även jag har blivit antastad av en utlänning i Malmö. En gång för 20 år sedan. Av en full dansk.
  Och vandrar i kvarteren vid Triangeln minst en gång per vecka runt midnatt. ALDRIG närheten av någonting som förefaller hotande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skulle med lätthet säga att Malmö är Sveriges mest segregerade stad. Folk utifrån fattar ju inte att det finns trevliga stadsdelar med och det finns markanta skillnader mellan kvarter, eller ens en gata t.ex går gathusen i södra Sofielund för 5 mille o uppåt och där bor mest svenskar medan ett stenkast söder om finns Seved och Rasmusgatan som är en helt annan värld.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Editerat pga felskrivning:

   Det du glider förbi är att alla "invandrare" inte bor i problemområden. Problemområdena är de ställen där de som INTE lyckats komma in i vårt samhälle tvingas kvar. Den stora majoritet av människor som vill komma in i vårt samhälle försöker skudda detta stoft av sina fötter så fort som möjligt.
   En indikator på integrationsproblemens storlek: Vi har övertygande statistik om vad gravida kvinnor i Malmö arbetar med. Av utlandsfödda kvinnor var det 5 % som inte hade arbete.
   Och visst händer det att man i en verksamhet som omsätter c:a 5.000 patientbesök om året tvingas beställa tolk till en kvinna som bott i Sverige i sju år. C:a tre gånger om året.

   Radera
  4. Johanmolin- finns det nån källa till din övertygande statistik?

   Radera
  5. Övertygande statistik utan källa kanske? Och ja Sofielund är centralt, det är iofs Seved också. Titta hur Malmö utvecklas andra sidan stationen o hur mycket "bra" central (men aningen förorenad) mark där finns. Så kommer troligen fler huvudkontor dra söderut.

   Radera
  6. Eftersom ni verkar intresserade; här finns flera rapporter från Malmökommissionen:

   https://malmo.se/Sa-arbetar-vi-med.../Hallbar-utveckling/Socialt-hallbart-Malmo/Malmokommissionen/Underlag-och-rapporter.html

   När det gäller malmökvinnors arbeten är det opublicerad statistik, dock uthämtad ur vår databas om totalt 160.000 malmökvinnor som fött barn fr o m 1990.

   Mer ni vill veta?

   Radera
  7. Det kanske är jag som missuppfattar din text men i dec 2019 var ju arbetslösheten bland utrikesfödda kvinnor i Malmö 26 %. Skulle den bland gravida utrikesfödda då bara vara 5 %? Kan det verkligen stämma? Det är ju i s f jätteintressant!

   Radera
  8. Ang statistiken:
   Låter för bra. Inte blandat ihop siffrorna?

   Niklas: Nyhamnen? Håller med.
   Tror en hel del på Hyllie med vad gäller företag, flera stora arbetsplatser har ju flyttat dit.

   Radera
  9. Precis, sen hela vägen mot Lomma. Ligger liksom en soptipp där vid strandkanten. Priser på mat och dylikt är inte vad man van vid i Malmö. Dyrt. Men väldigt trevligt att jobba runt. Så visst det fortsätter utåt nyhamnen och säkert vidare en bit. Människor verkar att gilla att bo nära havet. Sen hoppas jag på en tät och levande bebyggelse (bostäder, kontor, restauranger etc. Många invånare på en liten yta i höga hus ger möjligheter).

   Radera
 18. De är värt att notera att den lokala poliskommissarien blev orolig då de anmälda brotten minskade i Tjärna Ångar, Borlänge (Lars Åberg i Kvartal 13 augusti 2018). Det är knappast annorlunda i Malmö.

  Att skriva om minskade anmälda brott i Malmö i ett land som just haft 3 groteska sprängdåd får nog en och annan att höja på ögonbrynen. Tydligen förstår man inte allvaret.

  SvaraRadera
 19. nä, rent statistiskt så är det väl inga problem. Men när är det okej att bli lite rädd? Bor på Nobelvägen och någon sprängde bilskolan där jag tar bussen till jobbet två ggr förra året. Sprängningarna inträffade innan jag vanligtvis tar bussen. En 12-årig flicka fick föras till sjukhuset. En elev som bor i området kom till skolan med fullt utlöst PTSD och skakade i hela kroppen pga explosionen. Det är som sagt bara två bomber som sprängts, 363 dagar sprängs det inte och sprängingarna har skett tidig morgon. När är det ok att tycka att detta inte är okej? Jämför gärna med bombningarna under Bandidos/Hells Angels kriget under 90-talet. Men det är klart statistik trumfar alltid en subjektiv upplevelse. Hur ser brottsutvecklingen ut i övriga OECD det senaste 30 åren? Fallande med typ 30%? När är det ok att bli lite rädd? Måste jag själv få glassplitter i ansiktet eller räcker det med att grannungen får det? Vilken frekvens krävs? är det varje dag eller varje timme som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogginlägget handlar om statistik, inte din upplevelse. Du får vara precis hur rädd du har lust med, det är väl ingen som har förbjudit dig det någonstans?

   Radera
  2. Nä. Håller med Wales drabbades inte så hårt under WW2. Inte USA heller...

   Radera
  3. Lägg upp statistiken för sprängningar för Skandinavien de senaste 30 åren. Det är ett land som sticker ut

   Radera
  4. Men @GottaLeif, du förstår inte inlägget va? Men jag gissar, jag gissar på det landet med störst befolkning i Skandinavien.

   Radera
  5. 400k dödsfall för ett land som ligger en bit ifrån Europa är kanske inte så mycket trots allt... Statistiskt sätt, till totalen. Vet iofs inte vad ww2 hade med saken att göra.

   Radera
  6. @Niklas 21:11. Om du verkligen inbillar dig att antalet sprängningar i Sverige är på liknande nivå som den i våra grannländer räknat per capita, kan jag rekommendera följande läsning:
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4qlxgE/exceptionell-niva-av-sprangningar-i-sverige
   Nivån i vårt land betecknas som exceptionell och jämförs med en krigszon i detta avseende.

   Radera
  7. Det som är "för jävligt i alla fall" är uppklaringsfrekvensen. Beror minskningen på ökad inkapacitering? Vi i Malmö begär inga japanska uppklaringssiffror. Men Tysklands, Norges eller Danmarks borde väl inte vara orimliga? https://www.corren.se/nyheter/linkoping/fingeravtryck-pa-handgranat-rackte-inte-om4869165.aspx Fingeravtryck på handgranater är tydligen ok

   Radera
 20. F ö var det väl mest pansarskott och inte bomber som sköts mellan mc-gängen. Att vi ser en positiv utveckling i Malmö är väl bra. Det får gärna belysas det med. Trevlig kväll

  SvaraRadera
 21. Cornu växlar mellan svartmålning och försköning, mellan inlägg om hur Sverige missköts, och att rapportera om hur tryggheten ökar och att mängden anmälda brott minskar, utan att granska eller ifrågasätta dessa mätningar. Därmed höjer sig bloggen inte över statsmedia som också bara är en megafon för staten.

  Vad är det för frågor som ställs i trygghetsmätningen? Jag har själv besvarat någon sådan vid ett tillfälle och tycker inte att de ger en fullgod bild av den tryggheten i ett samhälle.
  Fråga föräldrar i staden om de låter sina barn röra sig fritt i området/staden. Tar ni taxi hem av rädsla för överfall/ rån när ni är ute på natten? Vid tar ni några trygghetsskapande åtgärder, t ex att ringa/sms:a när ni kliver av bussen? Lämnar ni delar av innehållet i plånboken hemma för säkerhets skull? Har ni ändrat ert beteende jämfört med t ex 10-20 år sedan?
  Och hur är det med företagarna i regionen? Hur ser de på problem med hot och otrygghet? I övriga landet åtminstone är utvecklingen starkt negativ, enligt publicerade undersökningar. Hur går det för övrigt med uppklarningsprocenten? Ni missade väl inte Sydsvenskans rubrik häromveckan "Vi är inte rädda", apropå de dagliga rånen av äldre, 90-100 åringar i staden och Skåne. Jag känner åtminstone en 90-åring som är rädd, och inte obefogat. Innan jul hade grannhuset påhälsning.
  Var är de journalister som sitter ner och pratar med äldre, t ex i Malmö och pratar med dem hur de ser på samhällsutvecklingen? Känner de sig trygga i sina bostäder, och med att gå på stan? Enligt vad jag hört av vänner i Malmö som genom sina yrken träffar många, många äldre så har många av dem blivit utsatta för brott.
  Jag håller med Temasek (16.36): "För övrigt saknar jag inlägg från Cornucopia kring:

  "1. De bombdåd som frekvent (nuförtiden) inträffar - vad är slutsatsen?

  2. Wilhelm Agrells debattinlägg i SvD "Vi måste agera för att rädda landet" - det viktigaste inlägget under 2019. "

  Cornu som har sådan insikter i militära frågor borde ju kunna prestera en bättre analys av läget, istället för att mest provocera fram klick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur är det då, är du glad över att dödsskjutningarna minskar, eller stör det dig?

   Radera
  2. Med nuvarande politik får vi ett nytt Malmö var tredje år? Hur kommer det påverka tryggheten, vårdköerna, segregationen, kommunernas ekonomi och brottsligheten?
   Vad innebär det för Sverige, och Europa, att vi i landet får en allt större grupp kriminella som har kunskaper om att bygga hemmagjorda bomber? Än så länge har de väl oftast detonerat sina bomber när folk inte varit inom synhåll, men vad är det som säger att de kommer fortsätta så?

   Radera
  3. +1 på Nik.
   Håller med. Anekdotiskt är det många av de jag känner som ändrat sitt beteende kring var och när man rör sig.

   johanmolin, det är självklart bra att skjutningarna minskar från en exceptionellt hög nivå till en fortfarande exceptionellt hög nivå jämfört med resten av Europa.

   Sprängningarna är ju svårare att förklara med minskad eller ökad anmälningsbenägenhet vilket verkar vara en standardursäkt när det gäller vissa andra brott.

   Minskad anmälningsbenägenhet bland så kallade mängdbrott måste vara betydande sett över de senaste 30 åren.

   Radera
  4. AGGE sprängningarna förklaras väl dels av inflöde av personer med kompetens på området, t ex så har polisen kunnat se hur vissa av bomberna har samma konstruktion som man sett i Afgh.
   En annan förklaring som förts fram är att bomber inte lämnar några spår, eller åtminstone är mycket svårutredda. Som bekant lyckades dock danska polisen utreda de (två) sprängdåd som personer med svensk bakgrund gjorde i Danmark, mot Skattehuset bl a tror jag det var.

   Radera
  5. Ber om ursäkt för att mitt ironiserande med "Sprängningarna är ju svårare att förklara med minskad eller ökad anmälningsbenägenhet vilket verkar vara en standardursäkt när det gäller vissa andra brott. "

   Det är som sagt inte möjligt att dölja sprängningarna av uppenbara skäl. För andra brott som är beroende av anmälan kan ju nivån förändras i takt med ändrad anmälningsbenägenhet. Det hävdas i debatten att vissa brott inte ökar reellt utan förklaras av ökad anmälningsbenägenhet, eller att definitionen på brottet har förändrats.

   Sprängningar ökar säkert av de skäl du nämner. Ny kompetens bland kriminella och fördelen att sprängladdningen i sig gör brottsplatsen svårutredd då bomben exploderat.

   En fördel till med sprängning är att man (oftast) hinner undan själv. Man behöver sällan vara i omedelbar närhet eller inom synhåll för måltavlan. Psykologiskt blir det en stark varning till den som är måltavla. Osäkerhet kring när och var det kan smälla nästa gång. Vissa sprängningar görs även på lite större distans från målet som rent hot. Måltavlan blir informerad om vad som hänt och att nästa gång...

   Staffrättsligt finns ytterligare en fördel för de kriminella är att brottet allmänfarlig ödeläggelse enligt rättspraxis inte ger lika hårda straff som t.ex. grova vapenbrott eller t.ex. mordförsök. Förberedelsebrottet är ju också lindrigare jämfört med att bära runt på en skarpladdad kalasjnikov.

   Brottsbalken 13 kap 3 §
   3 § Den som åstadkommer explosion, översvämning, ras, skeppsbrott, flyg- eller tågolycka eller annan sådan ofärd och därigenom framkallar fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom, döms för allmänfarlig ödeläggelse till fängelse, lägst två och högst åtta år.

   [S2] Är brottet mindre allvarligt, döms till fängelse, lägst ett och högst tre år.

   [S3] Är brottet grovt, döms till fängelse på viss tid, lägst sex och högst arton år, eller på livstid. Lag (2009:396).

   Flertalet av sprängningarna det senaste året skulle jag tippa på kommer att vid en eventuell rättegång och fällande dom bedömas som mindre grov.

   De undantag som jag direkt kan komma på är väl bomberna i Lund (Stora Södergatan) och Linköping, samt de tillfällen där personer kommit till skada men om de verkligen skulle bedömas som grova, nja där är jag tveksam.

   Torslandabomben (bil, 4 döda) konsumeras rimligen av straff för mord eller om det går att komma undan med dråp vilket är tveksamt. Å andra sidan så är ju den huvudmisstänkte i det fallet redan skjuten till döds.

   Radera
 22. Apropå tillförlitligheten för brottsstatistiken: SVD intervjuar idag poliser och föräldrar i Nacka, som berättar om hur kriminella hotar offren till tystnad, t ex genom att fotografera deras ID, och säga t ex "jag vet vem du är".

  Artikelns rubrik: "Polisens larm: Rånade barn hotas till tystnad"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet vilda "de" är. Fantastiskt att så många grävande journalister inte lyckas gräva fram vilka "de" är. Polisen vet men att leda det i bevis och sedan få en åklagare att driva fallet till fällande dom är inte lika lätt när ord står mot ord.

   Även vid fällande dom så uppfattas ju påföljderna som lindriga av brottsoffer och andra civila och i vissa fall är det ej straffmyndiga.

   Tyvärr gör den här utvecklingen väldig skada på den tillit som ett samhälle behöver. Sverige har en historia av att pendla mellan ytterligheter när det gäller åtgärder så även om jag hoppas på förändring så fruktar jag att den dröjer så länge att vi kommer behöva ta i med rejäla hårdhandskar.

   Radera
 23. ifrågasätter inte den statistik som Cornu länkar till - den är säkert korrekt uppmätt
  Det som saknas är att sätta in statistiken i ett sammanhang eller kontext.
  Pga bristande polisiära resurser men framförallt brister i den dömande och lagförande delen av samhället; går brottslingar numera i stor utsträckning fria.
  Många som är utsatta för brott väljer därför att inte anmäla brotten eftersom de vet att det inte leder någon vart samt att det även i värsta fall kan innebära repressalier mot anmälaren.
  Om det verkar lugnt på ytan i vissa "utanförskapsområden" kan det faktiskt bero på att våldsmonopolet upprätthålls lokalt av organiserad gansterorganisation eller "klaner", inte den svenska polisen. Gatukrig utbryter först när det uppstår maktkamp mellan olika klaner.
  Flertalet områden i Sverige har börjat få en struktur som liknar det som finns i maffians Kalabrien/Sicilien.

  SvaraRadera
 24. Så varför behöver landet 10.000 nya poliser...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att befolkningen ökar explosionsartat.

   Radera
  2. Har befolkningen ökat med 50%?

   Radera
 25. Inte lika trygghet för alla i Malmö.
  En grupp verkar särskilt utsatt, så pass utsatt att Obama skickade dit sitt sändebud, Ira Forman. Herr Repalu tyckte i och för sig att det inte var några problem, alt. att denna grupp fick skylla sig själv....

  SvaraRadera
 26. En bidragande faktor till nedgången i våldsbrott är man anpassar sig, speciellt äldre. Man ger sig inte ut var som helst på egen hand . Man tar hellre bilen även om det är en kortsträcka eller stannar hemma.

  SvaraRadera
 27. Ta fram jämförande statistik för olika brottskategorier för Europas länder. Om Sverige ligger sämre än den tionde bästa percentilen för respektive kategori så är det för djävligt. Politikerna skryter med att Sverige är ett fantastiskt land så det minsta man kan begära är brottslighet i nivå med de bästa.

  SvaraRadera
 28. Även om jag är pro-Malmö så var det ju inte så upplyftande att läsa den här artikeln och märkligt efter den här tråden, obs låst:

  https://www.sydsvenskan.se/2020-01-22/varldens-stader-rankas-hog-arbetsloshet-och-upplevd

  ” Malmö är en bra storstad att bo och leva i för unga familjer. Men tjugo städer i världen är bättre.
  Hög arbetslöshet, mediokra skolresultat och hög upplevd otrygghet drar ner Malmö på rankningen. Det som drar upp är familjevänlighet, bra kollektivtrafik och god sjukvård.”

  SvaraRadera