Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-01-17 08:44

Ellevio och E.On sänker elnätpriserna - men inte statliga Vattenfall

Elnätsjättarna Ellevio och E.On sänker sina elnätpriser efter åtstramade regler från svenska regeringen via Elnätsinspektioenn. Statligt ägda Vattenfall sänker dock inte elnätpriserna.
Huvudelnätskåp.
Prissänkningarna varierar över landet och Ellevio sänker bara några få procent i Stockholm, men upp till ca 30% i andra delar av landet. Avsikten har varit att jämna ut elnätpriserna bland kunderna. 

För egen del innebär det en sänkning från 440:- SEK per månad i fast avgift till 350:- SEK eller 1080:- SEK om året. Sänkningen är drygt 20%. I Västra Svealand (Värmland) är motsvarande sänkning från 620:- SEK per månad till 425:- SEK, eller drygt 31% och 2 340:- SEK om året.

I Stockholm sänks priserna inte särskilt mycket. Från 310:- SEK per månad till 295:- SEK eller knappt 5%, men fortfarande billigare än de tidigare exemplen.

Ovanstående avser 20 A huvudsäkring abonnemang enkel. Sänkningarna blir annorlunda för olika abonnemang och säkringsstorlekar. De rörliga elnätavgifterna, som man kan påverka själv berörs inte.

Även E.On sänker priserna. Även mindre elnätleverantörer kanske sänker priserna. Hur mycket lämnas som en övning åt närmast sörjande. 

Regeringen har faktiskt levererat det som utlovats, dvs sänkta elnätpriser för de lokala monopolen, men att statliga Vattenfall inte sänker priserna är rätt intressant.

Till Ny Teknik säger Vattenfall att man ännu inte tagit beslut om sänkning. Degen måste väl in får man förmoda.

Eftersom bloggen genom åren uppmärksammat monopolens prishöjningar uppmärksammas nu sänkningarna. De kommer dock inte frivilligt, utan är ett utfall av skärpta regler från regeringen via Elmarknadsinspektionen (EI). Ellevios senaste höjning var i oktober 2018.

9 kommentarer:

 1. Ang Ellevios senaste höjning så höjde Eon senast juli 2019. "Nu förnyar vi elnätet och höjer avgiften" står det i ett mail jag fått daterat 20190610.

  Nu har de sänkt fr.o.m 20200101. Stor komik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det neror på olika intäktsperioder.
   2020-2023 är en ny period, då Eon inte får tjäna lika mycket pengar. Men det fanns utrymme kvar för höjning i den förra fyraårs perioden.

   Radera
 2. Ja, det är ju energimarknadsinspektionen som helt sätter ramar och därmed priser... Man klantade sig innan och öppnade för höjningar, nu blir det sänkningar. Nåja, håller ju inflationen nere, eller hur? En 20%-ig sänkning är väl inte fy skam.

  SvaraRadera
 3. Var en gång med på det möte för den första regleringsperoden. Då Energimarknadsinspektionen för första gången förstod att elnätsbolagen alla skulle ansöka maximala intäkter och inte just precis så mycket bolagen behövde.
  EU hade på den tiden endast jurister anställda. Inte en enda ingenjör som hade kunnat upplysa dem om deras naiva tänkande.

  De två första regleringarna var verkligen usla och givetvis styrda dit av de tre stora elnätsbolagen som styrde dem dit som de ville. Därför har det också blivit rejäla höjningar.

  Nu slår pendeln tillbaka. Åtminstone mitt elnätsbolag kommer snart att få problem då ett åldrande elnät inte genererar värde tillräckligt för att nå intäkter för att reinvestera.

  SvaraRadera
 4. Och vem tvinger regeringen at sänka elskatt ?
  Hellvete eon ta ut 65,425 öre i elöverföringsavgift ? :D // Pris syd.

  SvaraRadera
 5. Kan ju vara så att Vattenfall investerat betydligt mer än ellevio i nätet som medför högre nätavgift. Om man jämför ellevios nät i kungsbackaområdet, sätila... med vattenfalls nät i kommuner bredvid, så har ellevios det mesta i luften och är gammalt medan Vattenfall har grävt ner det mesta. Kan ju vara så att det avspeglar sig i avgiften...

  SvaraRadera
 6. Tror ni Uppsalas plan om jättebatterier för att försörja stan kommer att fungera?

  SvaraRadera
 7. Hej. Energimarknadsinspektionen är myndighetens namn. Du har två andra förslag ovan.

  SvaraRadera